Tjajkovskijfestival på Malmö Live med Malmö SymfoniOrkester

Tjakovskijfestivalen är en två veckor lång berättelse om en av de största kompositörerna av symfonisk musik, Pjotr Tjajkovskij. Konsertsalen kommer att fyllas av hans älskade symfonier: mestadels storslagna och kraftfullt flödande till sin karaktär, men med betydligt mörkare inre rum.

     – Jag tror inte att det finns ett torrt öga i publiken när vi kommer fram till den sista konserten, säger Robert Trevino, festivalens dirigent.

Årets festival sker i skuggan av Rysslands krig i Ukraina. Det senaste året har gett oss en ny förståelse av Tjajkovskijs verk och hur musiken använts och fortfarande används som ett propagandaverktyg. Med anledning av det bjuder vi in till ett panelsamtal under festivalen, måndagen den 20 mars kl 18.00. 

Festivalinformation

På grund av produktionstekniska skäl behöver vi justera innehållet under Tjajkovskijfestivalen. Festivalen innehåller fortfarande flera Tjajkovskij-symfonier i ett blandat program med både de kända och älskade symfonierna och de symfonier som spelas mer sällan. 

Evenemang

Morgonkonsert med Jacob Karlzon på Malmö Live Konserthus
15 mars 2023 Fribiljett Konsertsalen
Paus: Morgonkonsert // Jacob Karlzon
Välkomna på morgonkonsert där jazzpianisten Jacob Karlzon bjuder på unika tolkningar av Tjajkovskijs odödliga verk.
Första konsertdagen av Tjajkovskijfestival på Malmö Live med MSO
16 mars 2023 145 - 440 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #1 2023
Tjajkovskijfestivalen på Malmö Live inleds med Symfoni nr. 3, som är tonsättarens enda som går i en durtonart. På konserten spelas även den hyllade symfoni nr. 5.
Festival på Malmö Live konserthus med MSO på temat Tjajkovskij
18 mars 2023 145 - 295 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #2 2023
Ett ensamt horn hörs i inledningen av första satsen i Symfoni nr 2. Melodin är hämtad från en ukrainsk folksång, vilket även huvudtemat i finalen är. Den melankoli som hans symfonier i regel genomsyras av, märks nästan inte alls i tvåan.
Panelsamtal om kulturen och frågan om rysk musik och kompositörer.
20 mars 2023 Fribiljett Kuben
Kan vi spela rysk musik?
Panelsamtal om den ryska kulturens roll i vår tid, under ledning av Lars Mogensen, programledare för Filosofiska rummet i P1.
Festival på Malmö Live konserthus med MSO på temat Tjajkovskij
23 mars 2023 145 - 440 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #3 2023
Manfredsymfonin är programmusik och bygger på Lord Byrons drama om ädlingen och svartkonstnären Manfred, som plågas av grubblerier och dåligt samvete i de schweiziska alperna. 
Festival på Malmö Live konserthus med MSO på temat Tjajkovskij
25 mars 2023 145 - 295 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #4 2023
Manfredsymfonin är programmusik och bygger på Lord Byrons drama om ädlingen och svartkonstnären Manfred, som plågas av grubblerier och dåligt samvete i de schweiziska alperna
Senast uppdaterat: 2023-02-24