Pjotr Tjajkovskij-festival #1 2023

16 mars 2023
Konsertsalen
ca 2 timmar 5 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
145 - 440 kr

En slädfärd på gnistrande vidder, bland snöpudrade granar.


Tjajkovskijs första symfoni har den passande titeln Vinterdrömmar. De vackra melodierna framkallar bilder av yrande snöflingor och slädfärder i gnistrande landskap. Han slet med symfonin, främst på nattetid, i nästan två år och i februari 1868 var den färdig. Nio år senare gav han sig i kast med Symfoni nr 4. Den pessimistiskt lagde tonsättaren blev förvånansvärt tillfreds med den trots att han under arbetet var djupt deprimerad. Hans beskrivning av sista satsen lyder: ”Om du inte finner någon glädje i dig själv, se dig omkring. Gå till folket.”

Boka pausservering här!

Konsertprogram

Tjajkovskij, Pjotr Symfoni nr 1 44 min

Pjotr Iljitj Tjajkovskij är en av musikhistoriens främste melodiskapare. Han lånade visserligen friskt från folkmusiken, men hade också en helt unik förmåga att smida samman egna toner på ett sätt som väcker empati, rörelse och glädje hos åhöraren.

1865 var han 25 år och fick tjänst som professor i musikteori vid det nyöppnade konservatoriet i Moskva. Året efter hade han stor framgång med en konsertouvertyr, som sporrade honom att ge sig i kast med sin första symfoni. Han höll lektioner på dagarna och komponerade frenetiskt om nätterna, ständigt rökande. Arbetsbördan ledde till sammanbrott, men i februari 1868 blev han äntligen klar. Symfoni nr 1 är betitlad Vinterdrömmar och är till sin uppbyggnad befriande enkel. Huvudtemat i första satsen erinrar om virvlande snöflingor eller vindlande slädfärder i gnistrande landskap. Den långsamma andra satsen bygger på ett enda, men otroligt vackert tema, som presenteras av en oboe efter två minuter. Melodin förmedlar en tidlös, nostalgisk känsla, och hade lika gärna kunnat vara skriven av Elton John på 1970-talet. Sedan följer ett muntert och majestätiskt scherzo och slutligen en final som börjar dystert, men slutar i jublande optimism.

 

Paus 20 min
Tjajkovskij, Pjotr Symfoni nr 4 40 min

I början av 1877 fick Tjajkovskij ett brev som skulle förändra hans liv. Det var undertecknat Nadesjda von Meck, en förmögen änka som älskade hans musik och insisterade på att få stödja honom. Den ständigt panke och ångestridne tonsättaren hade därmed fått en mecenat! Men också en vän, även om de aldrig kom att träffas. Deras intima brevväxling pågick i fjorton år och Symfoni nr 4 kom till i samspråk dem mellan. Han tillägnade den sin ”bästa vän”.

Symfonin uttrycker till en början tveksamhet och skildrar drömlika tillstånd, men landar i oförblommerad optimism. Slutet genomsyras av livsglädje, och ett av finalens teman är den ryska folksång som Jan Johansson kallar På ängen stod en björk på skivan Jazz på ryska (1967). Jämför finalen med näst sista satsen i Symfoni nr 6, och betänk vad som sedan följer ...

1877 skedde ytterligare två saker som är värda att nämna för att fördjupa bilden av Tjajkovskij. Den första är att han började arbeta på operan Eugen Onegin, som bygger på Aleksandr Pusjkins versroman med samma namn – en historia om kärlek som rinner en ur händerna. Den andra är att han gifte sig med en beundrarinna, möjligen under inflytande av Pusjkins berättelse, men framför allt för att han ville ta död på de sodomitrykten som florerade kring honom. Äktenskapet slutade med katastrof för alla inblandade, precis som hos Pusjkin. Dessa tvära kast mellan kärlek, optimism och nederlag är genomgående i Tjajkovskijs liv och konst.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Robert Trevino dirigent
Malmö SymfoniOrkesters (MSO) tidigare chefsdirigent och nuvarande konstnärlige rådgivare, Robert Trevino, har ett framgångsrikt samarbete med skivbolaget Ondine. Utgivningen av Beethovens nio symfonier med MSO blev kritikerrosad liksom hans Ravelalbum på samma bolag med Basque National Orchestra (BNO) för vilken Trevino är chefsdirigent. Ännu en CD-inspelning på Ondine med BNO upptar mästerverk av förbisedda amerikanska tonsättare.Läs mer
Senast uppdaterat: 2022-08-10