MSO består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 olika länder. Orkestern håller hög internationell nivå och med en ny konsert varje vecka briljerar de i ett rikt och mångskiftande utbud. Internationella operastjärnor som Juan Diego Flórez och Dmitri Hvorostovksy har genomfört bejublade konserter tillsammans med MSO på Malmö Live.

MSO är stolta traditionsbärare av den symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den vidare in i framtiden. Orkestern arbetar för att hålla sig väl framme i de symfoniska trenderna med nutida tonsättare och utveckla nya konsertkoncept, bland annat genom sin återkommande TV-spelskonsert Joystick. Nallekonserterna för hela familjen är ett eget varumärke. De så kallade cross over-konserterna där MSO spelar tillsammans med artister ur helt andra genrer har blivit mycket populära, konserter som blivit särskilt omtalade är till exempel dem tillsammans med Entombed, Moto Boy, Jakob Hellman och Eggstone, Annika Norlin, Christer Björkman med gästartisterna Lill Lindfors, Love Antell, Sarah Dawn Finer, Maia Hirasawa och Shirley Clamp. Ett nytt inslag för hösten 2017 är de bejublade film-konserterna, då MSO spelade all musik live till den första Harry Potter-filmen.

Internationellt uppmärksammade

Säsongen 17/18 och 18/19 innebär även en rad gästspel för MSO såväl inom- som utomlands. Deltagandet tillsammans med Håkan Hardenberger på Klosters Music Festival 2017 blev en succé och i maj-juni 2018 görs en turné tillsammans med brittiske operastjärnan Bryn Terfel till bland annat Dresden, Amsterdam och Hamburg.

Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Award och Diapason d’Or. Berwalds symfonier med MSO under ledning av Sixten Ehrling nominerades till ett av världens finaste priser Gramophone Award och utgivningarna med musik av Charles Ives (Naxos) fick lysande kritik och utsågs i oktober 2008 till månadens Editor’s Choice av brittiska musiktidskriften Gramophone.

Även Franz Schmidts symfonier (Naxos) med förre chefdirigenten Vassily Sinaisky har uppmärksammats och lovordats av bland annat Gramophone och BBC Music Magazine. Sinaisky är numera orkesterns hedersdirigent. Orkestern har också gjort ett antal barnskivor, senast med Georg Riedel (2009), och är stolta ägare av en Guldskiva (2008) tillsammans med Charlotte Perrelli. Gösta Nystroem-skivan (BIS) med tidigare chefdirigent Christoph König och Malena Ernman Grammisnominerades i kategorin ”Årets klassiska” 2012.

Grieg-inspelningarna Music for Strings och Olav Trygvason (Naxos) fick toppbetyg i New York Times både 2012 och 2013, ”…beautifully played by the Malmo Symphony Orchestra of Sweden…”. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, vilket ska resultera i åtta skivor på Naxos.

Lära känna musikerna i Malmö SymfoniOrkester

Symfonikerna består av närmare 90 musiker på högsta nivå som med en ny konsert varje vecka briljerar i ett rikt och mångskiftande utbud. Läs mer om människan bakom instrumentet här!

Senast uppdaterat: 2021-03-29