Pjotr Tjajkovskij-festival #3 2023

23 mars 2023
Konsertsalen
ca 1 timme och 10 min
Malmö Live Konserthus
Tors 23 Mar 19:00 Passerat
145 - 440 kr
Festival på Malmö Live konserthus med MSO på temat Tjajkovskij
Konsertinformation

På grund av produktionstekniska skäl behöver vi justera innehållet under Tjajkovskijfestivalen. Festivalen innehåller fortfarande flera Tjajkovskij-symfonier i ett blandat program med både de kända och älskade symfonierna och de symfonier som spelas mer sällan. 

Uppe bland schweiziska bergstoppar, i sällskap med Manfred, alpälvan och vänliga bergsbor.


Manfredsymfoni är programmusik och bygger på Lord Byrons drama om ädlingen och svartkonstnären Manfred, som plågas av grubblerier och dåligt samvete i de schweiziska alperna. Frågan som gnager honom är om han har orsakat sin älskade Arstates död. Tjajkovskij skrev Manfredsymfonin sommaren 1885 och den ligger utanför hans numrerade symfonier, men kronologiskt hamnar den mellan den fjärde och femte. Slutet skildrar en helvetisk orgie där Manfred möter sitt öde. Tonsättaren spelar ut hela sin palett och kryddar med eld, ”con fuoco”.

_______________________________________________________

Avkopplingsplatser & meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.

Boka avkopplingplats här!

Boka meditationsplats här!

Konsertprogram

Tjajkovskij, Pjotr Manfred-symfoni 57 min

Tänk på berg! Närmare bestämt de schweiziska alperna. Där utspelar sig Lord Byrons poesidrama Manfred från 1817, som handlar om den ångestridne adelsmannen och magikern Manfred. En känsla av obestämd skuld gnager honom och han åkallar bergens andar för att få hjälp:

– Vad vill du oss, frågar andarna.

– Glömska ...

– Av vad, av vem, och varför?

– Av det som finns inom mig. Ni vet vad, jag kan inte uttala det.

Det han inte kan uttala är att han antagligen orsakat sin älskade Astartes död.

Tjajkovskij fick en förfrågan om att skriva en symfoni baserad på diktverket redan 1882, men hade svårt att finna engagemang för saken, trots att programmusik var högsta mode vid denna tid. Men så reste han till Davos i Schweiz och läste Byrons verk på nytt. Omgiven av samma berg som huvudpersonen, fick han de rätta ingivelserna och han skrev symfonin under en fyramånadersperiod 1885. Den ligger utanför hans sex numrerade symfonier, men kronologiskt hamnar den mellan den fjärde (1878) och femte (1888).

I första satsen (Lento lugubre) vandrar Manfred i alperna, plågad av sina skuldkänslor. Det är här han vänder sig till andarna och mörkrets krafter, men når ingen lindring. I slutet av satsen visar Tjajkovskij upp sin orkestrala verktygslåda på ett magnifikt sätt.

Andra satsen (Vivace con spirito) har programbeskrivningen ”Alpälvan visar sig för Manfred i regnbågen från ett vattenfall”. Den är ett scherzo, som gestaltar vattnets forsande, färgernas nyckfulla glittrande och älvans flyktiga natur. Den livliga stämningen bryts tillfälligt av en lugnare mittensektion, där Manfred tycks få någon form av tillfällig tröst.

Den tredje satsen (Andante con moto) är en pastoral som skildrar bergsbornas liv. Oboen signalerar jakthornets rop, här finns dansande bönder, kobjällror och kyrkklockor.

Finalen har föredragsbeteckningen Andante con fuoco, ”med eld”, och skildrar just en helvetisk, underjordisk orgie. Men så visar sig den älskade Astartes skugga och Manfred får förlåtelse. Den avslutande orgelklingande koralen skildrar huvudpersonens död.

Manfredsymfonin uruppfördes i Moskva den 23 mars 1886. I ett brev till sin mecenat Nadezjda von Meck uttryckte han stor tillfredställelse och kallade den sitt dittills ”bästa symfoniska verk”. Två och ett halvt år senare verkar det ha hänt något. I ett brev till sin gode vän storhertigen Konstantin beskriver han symfonin som vederstygglig, sånär som på den första satsen, och bedyrar att han ska bränna de tre återstående satserna. Han satte dock inte dessa planer i verket. Kanske är det detta mystiska avståndstagande från tonsättarens sida som har gjort att Manfredsymfonin är relativt sällan spelad i konserthusen.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Robert Trevino dirigent
Malmö SymfoniOrkesters (MSO) tidigare chefsdirigent och nuvarande konstnärlige rådgivare, Robert Trevino, har ett framgångsrikt samarbete med skivbolaget Ondine. Utgivningen av Beethovens nio symfonier med MSO blev kritikerrosad liksom hans Ravelalbum på samma bolag med Basque National Orchestra (BNO) för vilken Trevino är chefsdirigent. Ännu en CD-inspelning på Ondine med BNO upptar mästerverk av förbisedda amerikanska tonsättare.Läs mer

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion hålls av Lennart Stenkvist klockan 18.00 på Kanalscenen.

Relaterade evenemang

Första konsertdagen av Tjajkovskijfestival på Malmö Live med MSO
16 mars 2023 145 - 440 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #1 2023
Tjajkovskijfestivalen på Malmö Live inleds med Symfoni nr. 3, som är tonsättarens enda som går i en durtonart. På konserten spelas även den hyllade symfoni nr. 5.
Festival på Malmö Live konserthus med MSO på temat Tjajkovskij
18 mars 2023 145 - 295 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #2 2023
Ett ensamt horn hörs i inledningen av första satsen i Symfoni nr 2. Melodin är hämtad från en ukrainsk folksång, vilket även huvudtemat i finalen är. Den melankoli som hans symfonier i regel genomsyras av, märks nästan inte alls i tvåan.
Festival på Malmö Live konserthus med MSO på temat Tjajkovskij
25 mars 2023 145 - 295 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #4 2023
Manfredsymfonin är programmusik och bygger på Lord Byrons drama om ädlingen och svartkonstnären Manfred, som plågas av grubblerier och dåligt samvete i de schweiziska alperna
Senast uppdaterat: 2023-04-03