Kan vi spela rysk musik?

20 mars 2023
Kuben
ca 1 timme (ingen paus)
Malmö live konserthus
Mån 20 Mar 18:00 Passerat
Fribiljett
Panelsamtal om kulturen och frågan om rysk musik och kompositörer.

Kan vi spela rysk musik?

I år sker vår Tjajkovskijfestival i skuggan av Rysslands krig i Ukraina. Från officiellt ukrainskt håll har det lyfts en önskan om att bojkotta just Tjajkovskijs musik som en markering mot kriget. Hur gör vi när en av de viktigaste klassiska repertoarerna – de ryska kompositörerna, behöver omtolkas? Det senaste året har gett oss en ny förståelse av verken, där det inte enbart handlar om valet av kompositör, utan hur kompositörens verk använts historiskt och används än idag som ett propagandaverktyg.  

Vem tillhör musiken? Makten som missbrukat den eller oss som älskar den? 

I samtalet medverkar Johanna Melén, journalist vid Sveriges Radio och tidigare Rysslandskorrespondent, Katrine Ganer Skaug, Konserthuschef, Helsingborgs Konserthus samt Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö Universitet med inriktning rysk och post-sovjetisk politik.

Moderator är Lars Mogensen, radiojournalist och programledare för Filosofiska rummet i P1.

Medverkande

Lars Mogensen Moderator
Lars Mogensen är frilansjournalist och en välkänd röst i Sveriges Radio P1, bland annat som programledare i Filosofiska rummet. Han arbetar också som moderator i samtal och debatter om bl a forskningsfrågor, kultur, medicin och hållbar utveckling. Har ett passionerat musikintresse och fuskar som inkvoterad bas i en av Malmös många körer. Hedersdoktor vid Lunds universitet.Läs mer
Johanna Melén Utrikesreporter, Sveriges Radio
Johanna Melén är utrikesreporter på Sveriges Radio och tidigare korrespondent i Ryssland. Läs mer
Katrine Ganer Skaug Konserthuschef i Helsingborg
Katrine Ganer Skaug är konserthuschef i Helsingborg sedan januari 2022. Hon är starkt förankrad i det nordiska och det internationella musiklivet. Hon är utbildad vid Oslo Universitet i musikvetenskap och psykologi, har arbetat som musiker, musikjournalist och har undervisat i ett brett spektrum av musikämnen inom en rad utbildningar. Under fem år var hon generalsekreterare för det Nordiska komponistrådet och under åren 2006-2009 var hon konstnärlig ledare för den Internationella Kyrkomusikfestivalen i norska Kristiansand. De senaste många år har hon varit verksam i Danmark, dels som verksamhetschef för Esbjerg Ensemble och nu senast som orkesterchef för Copenhagen Phil, även kallad hela Själlands symfoniorkester.
Bo Petersson Professor i statsvetenskap
Bo Petersson är professor i statsvetenskap vid Malmö universitet, där han är en av grundarna av forskningsplattformen Russia, Ukraine and the Caucasus Regional Research (RUCARR). Han har innehaft en rad ledningsuppdrag på fakultets- och universitetsnivå vid Malmö universitet, främst under åren 2014-2020, och var tidigare under många år verksam vid Lunds universitet, varav som professor 2006-2009, samt vid Uppsala universitet. Han har alltsedan sin doktorandtid vid Lunds universitet i mitten av 1980-talet specialiserat sig på rysk och post-sovjetisk politik och har på senare år särskilt inriktat sig på frågor som auktoritära politiska system, nationell identitet, legitimitet och politisk myt. Läs mer
Senast uppdaterat: 2023-03-15