Ja, kärleken är utan tvivel den kraft som har inspirerat till mest musik genom alla tider. Ibland rör det sig om kärleken som fenomen, ibland om kärleken till en viss person, eller kärleken till Gud, om vi vänder oss till tonsättare som Bach, Bruckner och Messiaen. 

Mycket musik handlar om kärlek rent tematiskt, men det finns också gott om stycken som gestaltar själva erotiken. Lyssna t.ex. på countertenoren Andreas Scholls version av Henry Purcells What power art thou? där han verkar balansera på gränsen till klimax genom hela sången. Eller det subtila gnyendet i Frida Hyvönens Dirty Dancing. Eller den utdragna urladdningen i slutarian ur Wagners Tristan och Isolde.

Vårens program 2023 med Malmö SymfoniOrkester bjuder på många möjligheter att njuta av musik som kretsar kring kärleken och älskandet. Till exempel Tjajkovskijfestivalen, som pågår mellan den 16 och 25 mars. Kompositörens eget kärleksliv var tragiskt och olyckligt, men han hade likväl en fantastisk förmåga att sätta toner till dessa känslor. Tydligast är det kanske i den monumentala och stormande Manfredsymfonin (23 och 25 mars), som kretsar kring saknaden efter en förlorad kärlek.

Få länder förkroppsligar romantik och längtan efter kärlek som Italien, och den 13 april framförs två verk som på olika sätt är inspirerade av landet: Richard Strauss tonpoem Aus Italien, och Felix Mendelsohns Symfoni nr 4. Lyssna efter brustna hjärtan bland marmorruinerna i Rom, raspet från gåspennan som skriver passionerade kärleksbrev i en utkyld kammare i Florens eller det romantiska vattenkluckandet från Sorrentos strand.

Det verk på vårens repertoar som tydligast gestaltar erotik och sensualism är nog Arthur Honeggers Concerto da camera (27 april). En dubbelkonsert för engelskt horn och flöjt, där instrumentstämmorna rör sig lekfullt och eggande runt varandra, särskilt i tredje satsen. Programmet innehåller även Sjostakovitjs Symfoni nr 5 och en ouvertyr av norrmannen Eivind Groven.

I slutet av säsongen framförs Stravinskijs Våroffer (11 och 13 maj). Ett stycke som med sin brutalitet och råhet är så långt från kärlek man kan komma. Men det kan ändå platsa på en sån här lista. Jämför med att bjuda en Alla hjärtans dag-dejt på skräckfilm, med förhoppningen att personen ska söka din hand i biomörkret …

Konserten inleds dock i ljusare tongångar. Före paus spelas Debussys symfoniska svit Printemps och Lili Boulangers ouvertyr D'un matin de printemps. Boulangers stycke spritter av uppdämd energi och förväntan, medan Debussy är mer eftertänksam och reflekterande. Vårens obändiga och svärmiska kraft, elegant och kongenialt formulerad i toner.

 

Tor Billgren

Relaterade evenemang

16 mars 2023 145 - 440 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #1 2023
Tjajkovskijfestivalen på Malmö Live inleds med Symfoni nr. 3, som är tonsättarens enda som går i en durtonart. På konserten spelas även den hyllade symfoni nr. 5.
18 mars 2023 145 - 295 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #2 2023
Ett ensamt horn hörs i inledningen av första satsen i Symfoni nr 2. Melodin är hämtad från en ukrainsk folksång, vilket även huvudtemat i finalen är. Den melankoli som hans symfonier i regel genomsyras av, märks nästan inte alls i tvåan.
23 mars 2023 145 - 440 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #3 2023
Manfredsymfonin är programmusik och bygger på Lord Byrons drama om ädlingen och svartkonstnären Manfred, som plågas av grubblerier och dåligt samvete i de schweiziska alperna. 
25 mars 2023 145 - 295 kr Konsertsalen
Pjotr Tjajkovskij-festival #4 2023
Manfredsymfonin är programmusik och bygger på Lord Byrons drama om ädlingen och svartkonstnären Manfred, som plågas av grubblerier och dåligt samvete i de schweiziska alperna
13 april 2023 145 - 440 kr Konsertsalen
Mendelssohns italienska
I den fjärde symfonin målar Mendelssohn upp toskanska landskap, religiösa processioner och folkdanstillställningar. Välkomna till en italiensk helkväll på Malmö Live med Malmö SymfoniOrkester.
27 april 2023 145 - 440 kr Konsertsalen
Sjostakovitjs femma
Under Ingar Bergbys ledning tar sig MSO an Sjostakovitjs femma, Honeggers Concerto da Camera, samt Grovens Hjalarljod. Solister för kvällen är Malin Nordlöf och Steffen Blindheim.
11 maj 2023 145 - 440 kr Konsertsalen
Våroffer (torsdag)
I baletten Våroffer skildrar Stravinskij en brutal offerritual, parallellt med naturens explosiva och erotiska uppvaknande efter vinterns dvala. Hör MSO och dirigenten Ryan Bancroft i en vårkonsert med musik från Stravinskij, Debussy och Boulanger.
13 maj 2023 145 - 295 kr Konsertsalen
Våroffer (lördag)
I baletten Våroffer skildrar Stravinskij en brutal offerritual, parallellt med naturens explosiva och erotiska uppvaknande efter vinterns dvala. Hör MSO och dirigenten Ryan Bancroft i en vårkonsert med musik från Stravinskij, Debussy och Boulanger.

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-02-20

Jill Johnson har mycket att fira about

Jill Johnson har varit artist sedan hon var 12 år gammal. I maj fyller hon 50 år och hyllas med tre konserter på Malmö Live.

Läs mer about Jill Johnson har mycket att fira
Publicerad: 2023-02-06

Concerto Copenhagen about

Barockensemblen Concerto Copenhagens konserter är mer än bara en musikalisk upplevelse. Spelglädjen smittar av sig långt ut i auditoriet och musikernas sätt att kommunicera sinsemellan påminner om något man är van att se på en rock- eller jazzscen.

Läs mer about Concerto Copenhagen
Publicerad: 2022-09-20

En konsert är som ett maraton about

Altviolinisten Susanja Nielsen är den ena av solisterna i MSO:s framförande av Richard Strauss symfoniska dikt Don Quijote.

Läs mer about En konsert är som ett maraton
Senast uppdaterat: 2023-03-08