Skånes Ungdoms-symfoniorkester och kör 2025
- Sista ansökningsdag
-
Ansök senast den 25/10 (orkestern) och den 2/12 (kören).
En unik möjlighet för unga musiker och sångare
Skånes Ungdomssymfoniorkester (SKUSO) är en symfoniorkester och en kör bestående av elever i åldrarna 12 till 16 år från Skånes alla kulturskolor. SKUSO repeterar till största delen under sportlovet på Malmö Live Konserthus. Veckan avslutas med en konsert i den stora konsertsalen.
I SKUSO får Skånes kulturskoleelever möjlighet att musicera i ett sammanhang som kanske inte finns tillgängligt på hemorten. Under sportlovet får eleverna delta i stor orkester och kör ledda av en professionell dirigent, samt träna på att spela och sjunga med andra elever från Skåne som spelar klassiska instrument eller ägnar sig åt körsång. De får även lära av och spela och sjunga tillsammans med musiker från Malmö SymfoniOrkester och lärare från Skånes kulturskolor som fungerar som instruktörer.
Datum:
12:e januari 2025, Malmö Live Konserthus. Orkestern träffas första gången för en repetitionsdag.
12:e januari 2025, Kulturskolan Höör. Kören träffas första gången för en repetitionsdag.
17:e till 21:e februari 2025, Malmö Live Konserthus. Repetitioner för både orkester och kör sker
dagtid, måndag till fredag. Konserten äger rum fredagen den 21:e februari kl. 19:00.
Ansökan:
SKUSO tillämpar inte provspelning. Elever söker i samråd med sin lärare på kultur- eller musikskolan. Anmälan görs via SpeedAdmin och är öppen från den 30/9 – 25/10 2024 för orkestern och 30/9 - 2/12 2024 för kören. Elever i åldrarna 12 till 16 år som spelar följande instrument kan söka: Tvärflöjt, Oboe, Klarinett, Fagott, Valthorn, Trumpet, Trombon, Eufonium, Tuba, Slagverk, Violin, Viola, Cello, Kontrabas och Harpa. Elever i åldrarna 12 till 16 som sjunger enskilt eller i kör kan söka.
Urvalskriterier:
Instrument: Olika instrumentgrupper har olika många platser i orkestern. Vi kan exempelvis endast ta emot 6 trumpeter, men 30 violiner och 40 körsångare.
Ålder: Orkestern premierar åldrarna 12 till 16. Elever i andra åldrar kan även söka, och har chans att komma med.
Hemkommun: SKUSO strävar efter att ha en så bred regional representation som möjligt. Elever från kommuner med få deltagare blir därför premierade.
Tidigare medverkan: Elever som aldrig medverkat tidigare eller som bara medverkat en gång premieras.
Repertoar:
Repertoaren kommer delvis innehålla material från tidigare SKUSO, och består av en blandning av klassiskt, filmmusik, musikal och modernt. Dirigent för SKUSO 2025 annonseras senare. Noter skickas ut per post till orkestern under november månad och till kören under december månad.
Deltagaravgift:
Det kostar ingenting att delta i SKUSO. Vi bjuder på mat och fika under sportlovet. Under den första repetitionsdagen den 12/1 bjuder vi på frukt och fika, medtag egen lunch.
Kontakt:
Frågor om orkestern besvaras av projektkoordinator Karin Brodin på @email
Frågor om kören besvaras av körkoordinator Sara Sandström Korp @email
Film och foto - SKUSO 2023
SKUSOs projektgrupp
För planering och genomförande finns en gemensam projektgrupp med representanter för Reginal Kulturskola, Musik i Syd samt Malmö SymfoniOrkester och Malmö Live.
Projektets koordinatorer ansvarar för rekrytering, planerar projektet och svarar för kommunikationen med kulturskolorna och deltagarna. Malmö Live Konserthus ansvarar för all övrig extern kommunikation, sponsormedverkan, kontakt med lärarna, biljettförsäljning samt lokaler och projektledning under veckan.
Instruktörerna i projektet är musiker i Malmö SymfoniOrkester eller pedagoger på några av Skånes kulturskolor.
Koordinator orkester: Karin Lindsten Brodin, @email
Koordinator kör: Sara Sandström Korp, @email
Programproducent Barn & Unga: Annika Winberg, @email
PR och press: Vanessa Edqvist, v[email protected]
Samarbeten/partnerskap: Line Breuning, @email
Bidrag och ekonomiskt stöd
SKUSO är ett samarbete mellan Regional Kulturskola, Malmö Live Konserthus AB, Malmö SymfoniOrkester och Musik i Syd.
SKUSO möjliggörs med bidrag och ekonomiskt stöd från bland annat Swedbank och Sparbanken Skåne genom deras ägarstiftelser Skåne, Finn, Färs & Frosta och 1826, samt Stiftelsen Gripen, Kulturrådet och Elly Berggrens Stiftelse.
Relaterade artiklar
Musikerna som brinner för att få barn och unga intresserade av musik
Kontrabasisten Johannes Parkler och violinisten Anna Rosén började spela i unga år och brinner nu för att göra klassisk musik tillgänglig för barn och unga.
– Mina lärare gav inte upp om mig, de kämpade på. Om jag kan få någon intresserad nu, då är jag jätteglad! säger Johannes.
Klicka här för att läsa artikeln