Tavlor på en utställning

4 maj 2023
Konsertsalen
ca 1 timme 50 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 4 Maj 19:00 Passerat
145 - 440 kr
Tavlor på en utställning eventbild

Tavlor på en utställning

Konst blir musik som blir en resa till katakomberna i Paris, marknaden i Limoges och den stora porten i Kiev.

Joan Tower har under en trettioårsperiod skrivit sex fanfarer som hyllar framstående kvinnor. Denna komponerades 1986 och är tillägnad den amerikanska dirigenten Marin Alsop. ”Dramatis Personae” brukar man kalla rollförteckningen i ett drama. Den här trumpetkonserten låter den australiske tonsättaren Brett Dean trumpeten ikläda sig olika karaktärer i styckets tre satser. Verket är tillägnat Håkan Hardenberger. Modest Mussorgskij skrev pianosviten Tavlor på en utställning 1874 till minne av en konstnärsvän. Här framförs Ravels orkestrering av verket från 1922. Resan slutar vid den stora porten i Kiev där vi hedrar den självständiga staten Ukrainas rätt till självbestämmande. Konserten genomförs inom ramen av European Brass Band Championships.

Boka pausservering här!

_______________________________________________________

Avkopplingsplatser & meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.

Boka avkopplingplats här!

Boka meditationsplats här!

 

Konserten genomförs inom ramen av European Brass Band Championships

Konsertprogram

Tower, Joan Fanfare for the Uncommon Woman 3 min

1986 skrev den amerikanska tonsättaren Joan Tower en fanfar tillägnad ”den ickeordinära kvinnan”, som en pendang till landsmannen Aaron Coplands Fanfare for the common man från 1942. Tre år senare skrev hon ytterligare en fanfar på samma tema och fram till 2016 har det blivit sammanlagt sex stycken. Fanfarerna är tillägnade kvinnor som tar risker och inte räds äventyrligheter, men var och en är också skriven för en specifik person. De fem första lyfter fram dirigenter, kompositörer och administratörer inom amerikanskt musikliv, i turordning Marin Alsop, Joan Briccetti, Frances Richard, JoAnn Falletta och Tania Leon. Den sjätte är tillägnad en person utanför musikens värld: Hillary Clinton.
 

Joan Tower är själv en högst extraordinär kvinna. Hon föddes i New Rochelle, USA, 1938 och är delvis uppvuxen i Bolivia. Hon återvände till USA för att studera musik, bland annat vid Columbia University. Hon har skrivit en stor mängd kammarmusik och konserter för bland annat klarinett, flöjt och violin. Hon har hedrats med flera priser och 2008 fick skivan Made in America tre grammisar.

Dean, Brett Dramatis personae 32 min

”Dramatis Personae” brukar man kalla rollförteckningen i ett drama. I verket med samma namn låter den australiske tonsättaren Brett Dean trumpeten ikläda sig olika karaktärer i de tre satserna. Det är i princip en trumpetkonsert, men solisten triumferar inte i alla lägen; första satsen heter ”En superhjältes fall”. I andra satsen ”Soliloquy”, d.v.s. monolog, sitter dock trumpeten i förarsätet. Tredje satsen, ”The accidental revolutionary” är inspirerad av Charlie Chaplins film Moderna tider (1936) och byggs i slutet långsamt upp till ett fantastiskt klimax med hjälp av en vemodig marsch. Dramatis Personae är tillägnad Håkan Hardenberger, som uruppförde verket 2013.

 

Paus 25 min
Musorgskij, Modest Tavlor på en utställning 35 min

Den 4 augusti 1873 avled Modest Musorgskijs gode vän, konstnären Victor Hartmann. Ett halvår senare arrangerades en omfattande minnesutställning, som inspirerade Musorgskij att skriva en pianosvit för att hylla sin vän. Han valde ut elva tavlor och färdigställde verket under tre veckor i juni 1874. Först kommer ett lättidentifierat fanfarliknande promenad-tema, som gestaltar tonsättarens spankulerande mellan tavlorna i utställningsrummet. Det förekommer sammanlagt fem gånger under sviten.

Tavlor på en utställning har orkestrerats flera gånger, men den mest kända är den Maurice Ravel gjorde 1922 och det är den som framförs i detta konsertprogram.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Martyn Brabbins dirigent
artyn Brabbins är Music Director för English National Opera och gästprofessor i dirigering vid Royal College of Music i London samt vid Royal Conservatoire of Scotland. Brabbins dirigentkarriär omfattar många prestigefyllda befattningar vid europeiska operahus som Kirov, La Scala, Bayerische Staatsoper, och operorna i Lyon, Amsterdam, Frankfurt och Antwerpen. Parallellt med arbetet som operadirigent har Martyn Brabbins verkat som orkesterdirigent i de ledande orkestrarna i Storbritannien men även i Royal Concertgebouw Orchestra, San Francisco Symphony, Deutsche Sinfonieorchester Berlin och Tokyo Metropolitan Symphony för att nämna några. Läs mer
Håkan Hardenberger dirigent
Vår tids ledande trumpetsolist Håkan Hardenberger utnämndes 2019 till hedersartist i Malmö SymfoniOrkester (MSO). Som en av de ledande internationella förespråkarna för vår tids musik har han uruppfört en lång rad trumpetkonserter tillägnade honom och därigenom lämnat ett avgörande bidrag till den nutida trumpetrepertoaren. Läs mer
Konsertintroduktion

Konsertintroduktion med Andreas Hanson kl. 18.00 på Kanalscenen.

Programblad

Senast uppdaterat: 2023-05-03