Sibeliusfestival #3

7 april 2022
Konsertsalen
ca 1 timme 15 minuter
Malmö Live Konserthus
145 - 440 SEK
Robert Trevino

Två veckor, sju symfonier och Robert Trevino på pulten, det är förutsättningarna för denna ambitiösa Sibeliusfestival.

Symfoni nr 3 satt långt inne för Sibelius. Han jobbade på den under nästan fyra år, 1904-1907. Flera teman går i folkton, t.ex. första satsens svängiga stråkar och början av finalen. Notera också hur rytmen här och där träder fram som en minst lika betydelsebärande komponent som det melodiska materialet.

Fyra år senare färdigställde han Symfoni nr 4, som är ett av hans mest gåtfulla verk. Det genomsyras av ett stort allvar, även i de raska satserna. Vad tonsättaren än försökte uttrycka med verket är det omöjligt att inte bli berörd.

Konsertprogram

Jean Sibelius Symfoni nr 3 (1904-07) 29 min

Första satsen börjar i folkton med tunga, gungande dansrytmer. Det är stormig och

och bråkig musik. Ljudbilden är mäktig trots att tonsättaren har valt att skriva för en reducerad orkester. Han har tagit bort harpan, tuborna, tredjetrumpeten och allt slagverk förutom pukorna. Andra satsen är lika enkel som briljant, och utgörs av en kärleksfull meditation över en nostalgiskt laddad melodi. I finalsatsen är bråkigheten tillbaka. Fragment av melodier, idéer och tempi flyger genom luften. I mitten av satsen börjar de olika beståndsdelarna falla på plats. De låga stråkarna formulerar en melodi som gradvis sprider sig till resten av orkestern och utvecklar sig till en mäktig fanfar.

Symfoni nr 3 satt långt inne för Sibelius. Han jobbade på den under nästan tre år. Arbetet tvingade honom skjuta upp ett hedrande framträdande på Royal Philharmonic Society i London på våren 1907. Den uruppfördes i Helsingfors den 25 september samma år.

Jean Sibelius Symfoni nr 4 (1910-11) 36 min

1908 opererade Sibelius bort en tumör från strupen och tvingades ge upp både alkoholen och cigarrerna. De kommande åren var en kamp mot åtrån efter dessa älskade njutningsmedel, och den pågick i högsta grad under arbetet med Symfoni nr 4, 1910-11. Han skildrar lakoniskt kvalen i sin dagbok. Den 16 augusti 1910 har han kört fast, men konstaterar att ”med tobak och vin” hade han nog kommit vidare. En tid senare: ”Saknar enormt cigarrerna! När skall denna kamp vara utkämpad?” Han känner sig för jämnan ur gängorna, eller ”aus”, som är hans stående uttryck för detta sinnestillstånd, och han ifrågasätter sig själv som konstnär: ”Är jag verkligen ingenting annat än en ’nationalistisk’ egendomlighet?” Den 9 januari 1911 utbrister han ”Min konst ropar efter vatten. Att släcka med eller vattna?!” Och den 11 mars: ”Vidare jordevandring! Arbetar på sinfoniens slut”, och slutligen, den 2 april: ”Sinfonin ’färdig’. Jacta alea est! Måste!”

Symfoni nr 4 är ett gåtfullt och djupt berörande verk. I jämförelse med de föregående symfonierna utgör satserna i tydligare utsträckning delar av en helhet. Inledningen präglas av mörker med låga, famlande stråkar. Fem, sex minuter in i satsen är det som att musiken träder in i ett limbo, ett gravitationslöst och skräckinjagande ingenstans. Pukorna bankar desperat på dörren, som för att ruska liv i musiken, och till slut kommer den till sans igen. Andra satsen är ljusare med sitt inledande oboesolo, medan den tredje åter rör sig mot det mystiska. Sista satsen skiftar tvärt i olika temperament, men i slutet ljuder åter de låga stråkarna från inledningen.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Robert Trevino dirigent
Malmö SymfoniOrkesters tidigare chefsdirigent och nuvarande konstnärlige rådgivare, Robert Trevino, är chefsdirigent för Basque National Orchestra och förste gästdirigent för Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI. Trevino har ett flerårigt samarbete med det ledande CD-bolaget Ondine vilket resulterat i en kritikerrosad utgivning av Beethovens nio symfonier med Malmö SymfoniOrkester 2021. Han har även skapat många ”education projects” där han möter unga musikstudenter i samtal om musik och hans senaste ”residency” är ett samarbete med Royal Academy of Music i London. Listan över ledande orkestrar och solister han samarbetat med är lång.

Bra att veta om konserten

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2022-01-19