Sibeliusfestival #3

7 april 2022
Konsertsalen
ca 1 timme 40 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 7 Apr 19:00 Passerat
145 - 440 SEK
Sibeliusfestival Robert Trevino
Robert Trevino

Två veckor, sju symfonier och Robert Trevino på pulten, det är förutsättningarna för denna ambitiösa Sibeliusfestival.

Symfoni nr 3 satt långt inne för Sibelius. Han jobbade på den under nästan fyra år, 1904-1907. Flera teman går i folkton, t.ex. första satsens svängiga stråkar och början av finalen. Notera också hur rytmen här och där träder fram som en minst lika betydelsebärande komponent som det melodiska materialet.

Fyra år senare färdigställde han Symfoni nr 4, som är ett av hans mest gåtfulla verk. Det genomsyras av ett stort allvar, även i de raska satserna. Vad tonsättaren än försökte uttrycka med verket är det omöjligt att inte bli berörd.

Konsertprogram

Sibelius, Jean Symfoni nr 3 (1904-07) 30 min

Första satsen börjar i folkton med tunga, gungande dansrytmer. Det är stormig och bråkig musik. Ljudbilden är mäktig trots att tonsättaren har valt att skriva för en reducerad orkester. Han har tagit bort harpan, tuborna, tredjetrumpeten och allt slagverk förutom pukorna. Andra satsen är lika enkel som briljant, och utgörs av en kärleksfull meditation över en nostalgiskt laddad melodi. I finalsatsen är bråkigheten tillbaka. Fragment av melodier, idéer och tempi flyger genom luften. I mitten av satsen börjar de olika beståndsdelarna falla på plats. De låga stråkarna formulerar en melodi som gradvis sprider sig till resten av orkestern och utvecklar sig till en mäktig fanfar.

Symfoni nr 3 satt långt inne för Sibelius. Han jobbade på den under nästan tre år. Arbetet tvingade honom att skjuta upp ett hedrande framträdande på Royal Philharmonic Society i London på våren 1907. Symfonin uruppfördes i Helsingfors den 25 september samma år.

Sibelius, Jean Symfoni nr 4 (1910-11) 37 min

1908 opererade Sibelius bort en tumör från strupen och tvingades ge upp både alkoholen och cigarrerna. De kommande åren var en kamp mot åtrån efter dessa älskade njutningsmedel, och den pågick i högsta grad under arbetet med Symfoni nr 4, 1910-11. Han skildrar lakoniskt kvalen i sin dagbok. Den 16 augusti 1910 har han kört fast, men konstaterar att ”med tobak och vin” hade han nog kommit vidare. En tid senare: ”Saknar enormt cigarrerna! När skall denna kamp vara utkämpad?” Han känner sig för jämnan ur gängorna, eller ”aus”, som är hans stående uttryck för detta sinnestillstånd, och han ifrågasätter sig själv som konstnär: ”Är jag verkligen ingenting annat än en ’nationalistisk’ egendomlighet?” Den 9 januari 1911 utbrister han ”Min konst ropar efter vatten. Att släcka med eller vattna?!” Och den 11 mars: ”Vidare jordevandring! Arbetar på sinfoniens slut”, och slutligen, den 2 april: ”Sinfonin ’färdig’. Jacta alea est! Måste!”

Symfoni nr 4 är ett gåtfullt och djupt berörande verk. I jämförelse med de föregående symfonierna utgör satserna i tydligare utsträckning delar av en helhet. Inledningen präglas av mörker med låga, famlande stråkar. Fem, sex minuter in i satsen är det som om musiken träder in i ett limbo, ett gravitationslöst och skräckinjagande ingenstans. Pukorna bankar desperat på dörren, som för att ruska liv i musiken, och till slut kommer den till sans igen. Andra satsen är ljusare med sitt inledande oboesolo, medan den tredje åter rör sig mot det mystiska. Sista satsen skiftar tvärt i olika temperament, men i slutet ljuder åter de låga stråkarna från inledningen.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Robert Trevino dirigent
Malmö SymfoniOrkesters (MSO) tidigare chefsdirigent och nuvarande konstnärlige rådgivare, Robert Trevino, har ett framgångsrikt samarbete med skivbolaget Ondine. Utgivningen av Beethovens nio symfonier med MSO blev kritikerrosad liksom hans Ravelalbum på samma bolag med Basque National Orchestra (BNO) för vilken Trevino är chefsdirigent. Ännu en CD-inspelning på Ondine med BNO upptar mästerverk av förbisedda amerikanska tonsättare.Läs mer

Bra att veta om konserten

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00 med MSO:s programchef Andreas Hanson

Sibeliusfestival

Sibeliusfestival
31 mars 2022 145 - 440 SEK Konsertsalen
Sibeliusfestival #1
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Jean Sibelius Symfoni nr 7
Jean Sibelius Symfoni nr 1

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino, dirigent
Sibeliusfestival publikbild
2 april 2022 145 - 440 SEK Konsertsalen
Sibeliusfestival #2
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Jean Sibelius Symfoni nr 6
Jean Sibelius Symfoni nr 1

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino, dirigent
Sibeliusfestival Robert Trevino
7 april 2022 145 - 440 SEK Konsertsalen
Sibeliusfestival #3
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Jean Sibelius Symfoni nr 3
Jean Sibelius Symfoni nr 4

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino, dirigent
Sibeliusfestival 4
9 april 2022 145 - 295 SEK Konsertsalen
Sibeliusfestival #4
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Jean Sibelius Symfoni nr 2
Jean Sibelius Symfoni nr 5

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino, dirigent

Programblad

Senast uppdaterat: 2022-04-05