Sibeliusfestival #2

2 april 2022
Konsertsalen
ca 1 timme 40 minuter inkl. paus
Malmö SymfoniOrkester
Lör 2 Apr 13:00 Passerat
145 - 440 SEK
Sibeliusfestival publikbild

Två veckor, sju symfonier och Robert Trevino på pulten, det är förutsättningarna för denna ambitiösa Sibeliusfestival.

Om Symfoni nr 6 sa Sibelius att den alltid ”för doften av första snön i tankarna” och den har onekligen en krispig och transparent känsla över sig, som nog kan förklaras av de ljusa klangerna från flöjterna och stråkarna. Den följs av Symfoni nr 1, som här framförs för andra gången denna festivalvecka. Den inledande klarinettens första toner har samma ensliga känsla som huvudtemat i Nino Rotas legendariska musik till Gudfadern-filmerna. Samma motiv återkommer i början av fjärde satsen, men med en helt annan laddning och intensitet.

Konsertprogram

Sibelius, Jean Symfoni nr 6 (1918-23) 28 min

”Sjätte symfonin för alltid doften av första snön i tankarna”, sa Sibelius 1943, två decennier efter uruppförandet. De ljusa klangerna från flöjterna och stråkarna medverkar definitivt till denna krispiga och transparenta känsla.

Symfonin är skriven i en gammal dorisk kyrkotonart – tänk de vita tangenterna på pianot, från D till D. Sibelius var visserligen en religiös man, men skalan är förmodligen främst vald för att den också är vanlig i gammal finsk musiktradition.

Första och andra satsen har något rastlöst över sig, stråkarna ligger ofta och dallrar i bakgrunden och båda satserna slutar med frågetecken, snarare än punkt. Tredje satsen är ett scherzo, som också präglas av oro i stråkarna, men i sluttakterna träder det dittills nedtonade bleckblåset in och sätter ett mäktigt utropstecken.

Finalen börjar med en ömsint dialog mellan olika orkestersektioner. Den övergår i ett accelererande avsnitt som för tankarna till vilda jaktscener eller slädfärder, men slutet är nedtonat och eftertänksamt.

Sibelius, Jean Symfoni nr 1 (1898-99) 38 min

Sibelius fyllde 34 år under arbetet med sin första symfoni. Komponerandet pågick under senare delen av 1898 och våren 1899, och han hade vid det laget skrivit mängder av musik för olika kammarsättningar, kör och soloröst. Under arbetet med första symfonin uppstod stor politisk oro i Storfurstedömet Finland, när den ryske tsaren i februari 1899 drog in det finska parlamentets rätt att stifta lagar. Av denna turbulens och nationella ilska gentemot Ryssland märks väl knappast något i Symfoni nr 1 – men samma år skrev Sibelius det starkt patriotiska stycke som senare skulle bli känt som Finlandia.

Symfoni nr 1 är uppbyggd efter klassisk modell med fyra satser. Den börjar med ett mystiskt tema i soloklarinett, understödd av en dovt mullrande puka. I slutet av satsen växer ett febrigt crescendo fram, som mynnar ut i märkligt abrupta sluttoner. Den långsamma andra satsen är romantisk och passionerad, men innehåller ett spännande, mörkt avsnitt av kaos och oro. Sedan följer ett scherzo som domineras av låga stråkar, pukor och strama melodier från träblåset. Finalen inleds med samma tema som ljöd i klarinetten i början av symfonin, fast nu med stråkar och en helt annan intensitet och innebörd. Satsen blir en utdragen och gripande kamp mellan konflikt och försoning.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Robert Trevino dirigent
Malmö SymfoniOrkesters (MSO) tidigare chefsdirigent och nuvarande konstnärlige rådgivare, Robert Trevino, har ett framgångsrikt samarbete med skivbolaget Ondine. Utgivningen av Beethovens nio symfonier med MSO blev kritikerrosad liksom hans Ravelalbum på samma bolag med Basque National Orchestra (BNO) för vilken Trevino är chefsdirigent. Ännu en CD-inspelning på Ondine med BNO upptar mästerverk av förbisedda amerikanska tonsättare.Läs mer

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 12.00 med MSO:s programchef Andreas Hanson

Sibeliusfestival

Sibeliusfestival 4
9 april 2022 145 - 295 SEK Konsertsalen
Sibeliusfestival #4
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Jean Sibelius Symfoni nr 2
Jean Sibelius Symfoni nr 5

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino, dirigent
Sibeliusfestival Robert Trevino
7 april 2022 145 - 440 SEK Konsertsalen
Sibeliusfestival #3
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Jean Sibelius Symfoni nr 3
Jean Sibelius Symfoni nr 4

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino, dirigent
Sibeliusfestival
31 mars 2022 145 - 440 SEK Konsertsalen
Sibeliusfestival #1
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Jean Sibelius Symfoni nr 7
Jean Sibelius Symfoni nr 1

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Robert Trevino, dirigent

Programblad

Senast uppdaterat: 2022-03-30