All accordion
Academy of St Martin in the Fields
The Academy of St Martin in the Fields tillhör världens främsta kammarorkestrar och är känd för sina friska och briljanta tolkningar av våra mest älskade klassiska musikstycken. Orkestern grundades redan 1958 av en grupp ledande musiker från London och de gav sitt första framträdande i november 1959 i den kyrka som givit orkestern dess namn. Genom sina liveframträdanden och många inspelningar, däribland bestsellern Vivaldis Årstiderna och soundtracket till den Oscarsbelönade filmen Amadeus, har Academy of St Martin in the Fields skapat sig ett internationellt rykte för sitt distinkta och polerade sound långt utanför de traditionella musikkretsarna. Orkestern arbetar med många av de främsta solisterna och dirigenterna på prestigefyllda scene
Adam Forkelid
Adam Forkelid har sedan länge varit en av landets mest framträdande jazzpianister och kompositörer och har sedan debuten med skivan "Cirkel" 2005 varit del av grupper som Lekverk, Soundscape Orchestra, PACE, Georg Riedel Secret Song, Svante Söderqvist Trio samt varit nära knuten till Norrbotten Big Band. 2018 släppte han den uppmärksammade skivan "Reminiscence" med Georg Riedel och Jon Fält. Han har spelat in och turnerat med namnkunniga musiker som Peter Asplund, Nils Landgren, Rigmor Gustafsson, Magnus Öström, Maria Schneider, E.J. Strickland och Genevieve Artadi. Med grund i jazztraditionen så rör sig Adam ofta mellan olika stilar och har gjort många genreöverskridande samarbeten, t ex i form av jazzinfluerad kammarmusik och improvisatio
Adam Palka
Den unge polske basen Adam Palka studerade vid Musikakademin i Gdansk och senare även vid Operastudion i Zürich. Han gjorde sin debut vid Nationalopera i Warszawa som Sparafucile i Rigoletto och sedan 2013 ingår Adam Palka i ensemblen vid Operan i Stuttgart.
Adam Walker
Den unge engelske flöjtisten Adam Walker är en internationellt starkt lysande stjärna på flöjthimlen. Redan 2009 blev han utsedd av Classic FM till en av de fem främsta flöjtisterna i världen. Som 21-åring erbjöds han jobbet som soloflöjtist i London Symphony Orchestra och som solist har han hela världen som arbetsfält. Hans första CD släpptes 2013 och innehöll verk av Poulenc, Messiaen, Bartok, Barber och Schubert och tidningen The Gramophone beskrev honom i sin recension om skivan som “a superb player with much delicacy of nuance in his phrasing and stunning virtuosity”. Adam Walker är även gästande professor på Royal College of Music, i London.
Adam Wozniak
Agata Wnuk
Agnes Auer
Efter tidiga musikstudier i Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm, fortsatte Agnes Auer sina sångstudier vid Lilla Akademien och Kulturama innan hon antogs för studier i tur och ordning vid Sibeliusakademien i Helsingfors, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Operahögskolan i Oslo. Auer har en bred repertoar som sträcker sig från operor av Mozart, Bellini, Donizetti, Puccini och Poulenc till sakrala verk av Pergolesi, Bach, Mozart, Brahms och Fauré. Hon är prisbelönt för sin sångkonst med stipendier från bland andra Kungliga Musikaliska Akademien, Hugo Alfvénsällskapet, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt stipendier från Anders Walls och Anders Sandrews stiftelser.
Åke Hult
Åkervinda
Grammisnominerade vokalensemblen Åkervinda har sedan sin TV-debut i Allsång på Skansen 2019 tagit emot hyllningar världen över för sitt unika sound och sin scennärvaro. Med rötterna i jazzen har de fyra sångerskorna även en varm plats i sina hjärtan för nordisk folkmusik. Tillsammans plockar de fram gamla folkmelodier och skapar nya spännande arrangemang där traditionella visor blandas med improvisation och jazzharmonik.
Alain Jacquon
Till vardags är pianisten Alain Jacquon rektor för det välrenommerade Conservatoire de Lyon men han har också en internationell karriär som pianosolist, dirigent och kammarmusiker och har framträtt med ledande orkestrar som Orchestre philharmonique de Radio France och Kiev Radio-TV Orchestra. Jacquon har även gästspelat på internationella festivalscener som Yokohama Piano Festival i Japan, Festival Chopin á Paris i Frankrike och Newport Music Festival i USA. Jacquons diskografi är prisbelönt med utmärkelser som “Grand Prix Academie du disque Charles Cros” 1997 och “Diapason d’Or” 1998. Han verkar även som pedagog med en lång rad mästarklasser i Europa, USA och Korea.
Ale Möller
Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Där rör han sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Samma söklust har han fört över till en allt större publik som lika mycket fascineras över musikens måna inneboende delar som berusas av själva rörelsen i landskapet. För det Möllerska känns igen i själva drivet. Där finns nästan alltid en taktdel eller ton som vill vidare. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen. Det är också ett uttalat mål hos denna musikant, en musikalisk berättare som jobbar mycket medvetet med det han gör. Ale är multinstrumentalist som spelar allt från mandola, dragspel och flöjter, skalmeja och kohorn. Men framförallt är Ale Möller en mus
Alexander Einarsson
Petri Sångares dirigent och konstnärlige ledare Alexander Einarsson är utbildad organist och kördirigent med studier i Malmö, Köpenhamn och Paris. Han arbetar sedan 2010 som kördirigent och organist i S:t Petri församling i Malmö och sedan augusti 2015 även som kormästare för Göteborgs Symfoniska Kör. Alexander Einarsson har tilldelats priser från Kungliga Musikaliska Akademien och Eric Ericson International Choral Centre. Einarsson erhöll dirigentpris till minne av Arthur Oldham vid körtävlingarna i Tours 2015 och utnämndes 2018 till årets körledare av Rosenborg-Gehrmans och Föreningen Sveriges Körledare.
Alexander Hanson
Musikerbanan började med studier på trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sin dirigentutbildning fick han vid den världsberömda Sibeliusakademin i Helsingfors där han med högsta betyg utexaminerades av professor Leif Segerstam år 2004. Studier bedrevs där även med Atso Almila & Jorma Panula. Alexander Hanson är en ofta återkommande gästdirigent hos de flesta framstående orkestrarna i Norden. År 2005 - 2012 verkade han som chefdirigent och konstnärlig ledare för Göteborg Wind Orchestra. År 2014 - 2016 verkade han som konstnärlig ledare och chefdirigent för Försvarets Musikkår, Nord-Norge. Sedan 2018 är Alexander Hanson Musikdirektör (Chefdirigent/Konstnärlig ledare) vid Marinens Musikkår i Karlskrona.
Alexander Shelley
Förstapriset i '2005 Leeds Conductors’ Competition' gav den unge engelsmannen Alexander Shelley en rivstart i dirigentkarriären. Kritikeromdömet löd: "...den mest spännande och begåvade unge dirigent som erhållit detta högst prestigefyllda pris. Hans dirigeringsteknik är klanderfri och kristallklar och ett verktyg för hans inneboende musikalitet." Shelley har varit chefsdirigent för Nürnberger Symphoniker och är sedan 2015 'Principal Associate Conductor' för Royal Philharmonic Orchestra i London. Listan över prestigefyllda orkestrar är lång med toppnamn som Gewandhausorchester Leipzig, hr-Sinfonieorchester, NDR Hannover och Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.
Alexandra Büchel
Alexandra Büchel är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och hos professor Dorothy Irving och har på kort tid etablerat sig som en av de främsta uttolkarna av modern och nutida musik. Alexandra har sjungit roller som Gepopo i Den Stora Makabern, Niece i Peter Grimes, Lucia i Rape of Lucretia, Coloratura Machine i Carl Unander-Scharins Sing the body electric, Gerda i Snödrottningen av Valtinoni samt Agnes i uruppförandet av Catharina Backmans Svävande Damen på Malmö Opera. Alexandra har även varit engagerad vid NorrlandsOperan, Folkoperan, Vadstena-Akademien, Kammeroper Schloss Rheinsberg, Cape Town Opera i Sydafrika, Landestheater Gera och Theater Altenburg i Tyskland. 2017 tilldelades Alexandra Birgit Nilsson-stipendiet.
Alexandru Chirica
Alexei Volodin
Alice Power
Den unga pianisten Alice Power har studerat vid Robert Wells pianoskola. Hon erhöll 2011 titeln 'King of Piano' och blev inbjuden av Wells att spela med honom i Royal Albert Hall i hans show 'Rhapsody in Rock', som hon medverkat i vid många andra tillfällen i olika konserthus. Wells har blivit hennes mentor. Power har trots sina unga år spelat i de flesta stora svenska konserthusen och nu har turen kommit till Malmö Live. Hon har vid flera tillfällen spelat i svensk radio och TV och vunnit många pianotävlingar, däribland 'Stars at Tenerife', 'International Mozart Competition' i Tiblisi och 'International Competition Musical Fireworks' i Baden-Württemberg i Tyskland. Power är också en begåvad akvarellmålare.
Almakvartetten
Almakvartetten bildades 2006 av fyra musiker ur Malmö SymfoniOrkester: Malin Nyström, violin 1, Anna Rosén, violin 2, Linda Fredriksson, viola och Ann-Kersti Goa, cello.
Almaz Yebio
Alondra de la Parra
Med sitt karismatiska ledarskap har Alondra de la Parra på kort tid etablerat sig som en eftersökt dirigent med världen som arbetsfält i samarbete med ledande internationella orkestrar och solister. Mellan 2017 och 2019 var hon chefdirigent för Queensland Symphony Orchestra i Australien. Under sina piano- och dirigentstudier vid Manhattan School of Music grundade hon, endast 23 år gammal, Philharmonic Orchestra of the Americas, en plattform för unga amerikanska solister och tonsättare.
Alpesh Chauhan
Som chefsdirigent för Birmingham Opera Company har Aplesh Chauhan återvänt till sin hemstad. Han studerade cello och dirigering vid Royal Northern College of Music i Manchester och blev därefter snabbt en eftersökt dirigent. Chauhan innehar även posten som Associate Conductor i BBC Scottish Symphony Orchestra, och sedan flera år är han Principal Conductor i Filharmonica Arturo Toscanini i Parma med vilka han spelat in en lång rad verk, bland annat Brahms fyra symfonier. Senaste årens samarbeten inkluderar London Symphony Orchestra, BBC Philharmonic och City of Birmingham Symphony Orchestra där han fram till 2016 var assisterande dirigent. Säsongen 2020/2021 blir det debut med Deutsches Symphonie-Orchester Berlin i Philharmonie.
Amalie Stalheim
Som vinnare av Kungliga Musikaliska Akademiens "Solistpriset 2018", har Amalie Stalheim fått en fin start i karriären. Åren 2018-2020 innehåller förutom samarbetet med Malmö SymfoniOrkester höjdpunkter som solistsamarbeten med Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Bergenfilharmonien och norska Kringkastingsorkesteret. Stalheim är just nu också P2:s artist i Sveriges Radio under två säsonger och hon anses redan vara en av de mest lovande unga cellisterna i Skandinavien. Henne tidigare priser inkluderar bland annat prestigefyllda "Firmenich Prize" vid Verbier Festival 2016.
Amanda Bergman
Amanda Pabyan
Den dramatiska koloratursopranen Amanda Pabyan debuterade på Metropolitanoperan i New York i rollen som 'Nattens drottning' under ledning av James Levine och fick lysande recensioner. Succéerna upprepades på New York City Opera såväl som på Washington National Opera, Florida Grand Opera och Colorado Opera. Pabyan är frekvent engagerad i USA men har också engagemang i bland annat Kanada, Italien, Japan, Tyskland, Spanien och på Nya Zeeland. Hon varvar sin operakarriär med konsertframträdanden, till exempel i Brahms Requiem, Barbers Knoxville: Summer of 1915 och Beethovens Symfoni nr 9. Pabyans sångstudier ledde till ett 'Doctorate in Vocal Performance' vid College-Conservatory of Music vid University of Cincinnati.
Amelia Jakobsson
Parallellt med cellostudierna vid Musikhögskolan i Malmö, McGill University i Montreal och solistklassen vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium, växte Amelia Jakobssons intresse för sång och hon inledde även sångstudier, trots fina framgångar med cellospelet. Efter privata sångstudier studerade hon sång på diplomutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö och därefter på masterutbildningen vid Operahögskolan i Stockholm. Jakobssons breda repertoar spänner över operor, konsertsång och kammarmusik med verk ur både den klassiska, romantiska och nutida repertoaren såsom Mozarts Rekviem, Carmen, Vier letzte Lieder, Förklädd Gud och Kärlekskriget i samarbete med dirigenter som Patrik Ringborg, Stefan Solyom, Mats Rondin och Eva Ollikainen.
Anders "Ankan" Johansson
Anders Ankan Johansson har en spretig karriär i ryggen. Han har spelat punk, teater, gjort radio, tv och film. Djursjukhus, julkalendrar och nyfikna radioprogram ofta tillsammans med sin vän Måns. Snart ser ni honom i rollen som Vanheden i nyinspelningen av klassikern Jönssonligan.
Anders & Måns
Humorduon Anders & Måns har arbetat tillsammans i snart 25 år. Vi har hört dem i radioprogram som Morgonpasset i P3, Wallraff och succépodden Så funkar det - där de levererar faktabaserad och träffsäker humor. Anders Johansson är programledare och komiker. Han har tidigare synts i Parlamentet och som Ragnar Vanheden i nya Jönssonligan-filmen samt som Stig-Helmer Olsson i musikalen Sällskapsresan. Måns Nilsson är komiker, regissör, manusförfattare och programledare. Våren 2021 följer Anders & Måns upp deras hyllade scenföreställningar med Så funkar det – The show!
Anders Berglund
Anders Berglund är en av våra mest folkkära musikpersonligheter. Han är känd från flera melodifestivaler, SVT:s Så ska det låta och inte minst samarbetet med Robert Wells i Rhapsody in Rock. Anders Berglunds karriär spänner över ett stort antal genrer – teatermusik, pop, rock och storbandsjazz. Han är också en av initiativtagarna till konsertserien Svenska Stjärnor och en ständigt återkommande gästdirigent i många konserthus runt om i landet.
Anders Eriksson
Anders Hassgård
Anders är född och uppvuxen i Svedala, cirka två mil utanför Malmö, och han började i tidig ålder spela trummor på allt han kunde komma åt. Efter ett par års studier för Lennart Gruvstedt vid Musikhögskolan i Malmö fick han jobb som slagverkare i Marinens Musikkår i Karlskrona. Han blev lockad av den symfoniska musiken och sökte sig vidare till en ny miljö, Århus Symfoniorkester. Efter tre år i grannlandet över sundet återvände Anders till hemtrakterna och började i MSO år 2008. Förutom symfonisk musik spelar Anders gärna trummor i jazz- och pop-sammanhang, bland annat i swingbandet Doxy music. Han har nu slagit sig ner i Västra Ingelstad tillsammans med sin Astrid och deras två barn, och när han inte är hemma eller i konserthuset hittar du
Andrea Scaffardi
Den italienske klarinettisten Andrea Scaffardi erhöll flera priser under sina studier vid musikkonservatorierna i Parma och Reggio-Emilia. Redan som student vann han en provspelning vid Accademia Teatro alla Scala där han studerade till orkestermusiker. Topplaceringen ledde till orkesterspel under ledande internationella dirigenter i operahus som Teatro alla Scala, Mariinskijteatern och Bolshoiteatern. Scaffardi etablerade sig snart som en efterfrågad klarinettist, både som solist och kammarmusiker. Som orkestermusiker har han spelat i många av de stora konserthusen i Europa. Han erbjöds tjänsten som soloklarinettist vid operahuset Teatro Massimo i Palermo och tjänstgjorde där en tid innan han 2018 erbjöds motsvarande position i Malmö Symfo
Andreas Brantelid
Den svensk-danske cellisten Andreas Brantelid har de senaste åren gjort kometkarriär som solist. Han undervisades i cellospelets sköna konst av sin far Ingemar Brantelid och vid fjorton års ålder debuterade han som solist med DR SymfoniOrkestret i Edward Elgars cellokonsert. Sedan dess har Brantelid lagt musikvärlden för sina fötter. Brantelids otaliga samarbeten sedan dess inkluderar orkestrar som London Philharmonic, City of Birmingham Symphony, BBC Symphony, BBC Philharmonic, Tonhalle Orchester Zurich, Mahler Chamber och alla de stora nordiska orkestrarna samt dirigenter som Andris Nelsons, Esa-Pekka Salonen, Philippe Herreweghe, Vasily Petrenko, Thomas Dausgaard, Pablo Heras-Casado, Andrew Manze och Sakari Oramo.
Andreas Hanson
Andreas Hanson, föddes i Malmö 1969 och växte upp i en familj med starka musikaliska traditioner. Han studerade trumpet och dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och senare även dirigering i London och i Milano. Andreas Hanson är en återkommande dirigent hos Malmö SymfoniOrkester och hos de professionella orkestrarna i Sverige och Skandinavien.
Andreas Lundstedt
Andreas Ronge
Andreas Ronge är pianist och har studerat i Salzburg för Hans Leygraf och sedan för Laszlo Simon i Berlin och Stockholm. 1994 tog han solistdiplom på Royal Academy of Music i London och året därpå även diplom på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han bildade pianotrio tillsammans med violinisten Rhona Duncan i London och de flyttade till Malmö 1996.
Andris Nelsons
Som Music Director för Boston Symphony Orchestra (SO) och Kapellmeister för Gewandhausorchester Leipzig är Andris Nelsons en av de internationellt ledande dirigenterna idag. Han har ett exklusivt CD-kontrakt med Deutsche Grammophon och ska spela in Sjostakovitjs samtliga symfonier med Boston SO och med Gewandhausorchester är det Bruckners symfonier som ska dokumenteras. Nelsons har även ett långsiktigt samarbete med Wiener Philharmoniker för att dokumentera Beethovens symfonier och med denna orkester gör han även en turné till Kina säsongen 2017/18. Andra orkestrar som Nelsons regelbundet återkommer till är Berliner Philharmoniker och Royal Concertgebouw Orchestra.
Angelicca
Anja Bihlmaier
Med positioner som förste gästdirigent i Lahti Symfoniorkester och chefsdirigent för Residentie Orkest från 2021, har Anja Bihlmaier etablerat sig som en efterfrågad dirigent. Efter studier i Freiburg, vid Salzburg Mozarteum och Deutsche Dirigentenforum, erhöll Bihlmaier fina utmärkelser och hon erbjöds flera dirigentpositioner inom operagenren som till exempel vid Staatsoper Hannover, Theater Chemnitz och som generalmusikdirektör vid Staatstheater Kassel 2015-2018. Det ledde till många operaengagemang som Volksoper i Wien, Trondheim Opera och Malmö Opera. Bihlmaiers orkestersamarbeten har varit frekventa i Tyskland, Storbritannien och Sverige med orkestrar som Deutsches Symphonie-Orchester Berlin och NDR Radiophilharmonie Hannover.
Ann-Kersti Goa
Ann-Kersti Goa började spela cello i kommunala musikskolan i hemstaden Norrköping. Hon fick sin musikaliska utbildning på Hochschule für Musik i Detmold, där hon studerade för André Navarra och Karine Georgian. Efter avlagd examen i Detmold flyttade Goa tillbaka till Sverige. Innan hon tog plats i cellostämman i Malmö Symfoniorkester spelade hon i symfoniorkestrarna i Norrköping och Helsingborg.
Anna Kinberg Batra
Anna Larsson
Hovsångerskan Anna Larsson rör sig vant mellan de stora operahusen och gör konsertframträdande i städer som New York, Los Angeles, London och Berlin. Hennes specialitet har blivit Mahler, men alten Anna Larsson har det mesta på sin repertoar. Anna Larsson är konstnärlig ledare för Vattnäs Konsertlada i Dalarna.
Anna Meredith
Den skotska tonsättaren, musikern och producenten Anna Meredith växte upp under 1980-talet i en konstnärlig familj i Edinburgh. Musikintresset ledde först till klarinett- och slagverksstudier och så småningom till kompositionsstudier. Studievägen gick från Napier University, via University of York till Royal College of Music i London. Hennes intresse för den klassiska musiken vidgades och så småningom blommade hennes komponerande inom genren electronica. Merediths period som Composer in Residence med BBC Scottish Symphony Orchestra var ytterst produktiv och resulterade i flera verk och nya uppdrag inom BBC som presentatör i radio- och TV-program.
Anna Rakitina
Efter tidiga violinstudier antogs ryskfödda Anna Rakitina i dirigering vid Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Första steget på en lysande dirigentbana var därmed taget. Efter avslutade studier i Moskva och framstående placeringar i dirigenttävlingar som Malko Competition och Deutscher Dirigentenpreis antogs Rakitina 2016 till Hochschule für Musik und Theater i Hamburg. Via Lucerne Festival skapade Rakitina kontakter med USA genom Alan Gilbert, Gustavo Dudamel och Andris Nelsons och deras satsning på unga kvinnliga dirigenter vilket lett till samarbeten med Los Angeles Philharmonic och Boston Symphony.
Anna Rosén
Anna Rosén studerade violin vid Musikhögskolan i Malmö 1992–1997. Hon var utbytesstudent i Hochschule für Musik und Theater i Hamburg och avslutade studierna med en diplomutbildning vid Royal College of Music i London. Rosén är medlem i Amandakvartetten, Almakvartetten och Systrarna Bergströms violinduo. Hon spelade under många år i Huaröds Kammarorkester med Mats Rondin. Anna Rosén spelar andraviolin i Malmö SymfoniOrkester sedan 2001.
Anna-Lena Brundin
Anna-Lena Brundin är författare, komiker, sångerska och skådespelerska. Hon har blivit utsedd till Sveriges roligaste kvinna och har många järn i elden. 1993 gjorde hon sin första skiva med egenöversatta Edith Piaf-sånger. Den följdes av två andra med olika stilar och teman. 1995 skrev hon romanen Nej tack, jag åt nyss! om ätstörningar. Boken har sedan följts av nio till. 2000 ledde hon ett radioprogram, countryprogrammet En häst i natten. Tillsammans med ståuppkolleger Yvonne Skattberg, Ann Westin och Zeid Andersson bildade hon showgruppen "En liten jävla kvinnorörelse" sommaren 2003. Brundin har varit med i flera TV-program, exempelvis Barbarella live, The Gerry Persson Show och Brundins blandning. Hon skådespelar regelbundet.
Anna-Maria Helsing
Finländska dirigenten Anna-Maria Helsing har ett flödande samarbete med de nordiska orkestrarna. Efter violinstudier vid konservatoriet i Jakobstad i Finland tog hon sin diplomexamen i polska Bydgoszcz. Åren därefter följde dirigentstudier vid Sibelius- Akademien för Leif Segerstam. Helsing har också deltagit i mästarklasser för Jorma Panula, Gustavo Dudamel och Esa-Pekka Salonen. Hon debuterade som dirigent med Helsingfors Stadsorkester 2008 och sedan dess har hon engagerats flitigt i framförallt Finland och Sverige men även internationellt. Helsing arbetar både som orkester- och operadirigent. Hon har ett intresse för nutida musik och har bland annat dirigerat Kaija Saariahos opera Adriana Mater på finska nationaloperan i Helsingfors.
Anne Sofie von Otter
Vår svenska stjärnmezzosopran Anne Sofie von Otter har en strålande karriär att se tillbaka på. Operadebuten på Baseloperan 1983 följdes av prestigefulla debuter på Covent Garden-operan 1985, La Scala-operan 1987 och Metropolitan-operan 1988. Hon har sjungit med många av de stora dirigenterna och orkestrarna och hennes karriär på konsertscenen står inte operakarriären efter på något vis. På senare år har von Otter breddat sin repertoar till att inkludera nutida musik och populärmusik, det senare i samarbete med bland andra Elvis Costello tillsammans med vilken hon givit ut en CD. Även Björks musik finns på von Otters repertoar.
Anne-Sophie Mutter
Anne-Sophie Mutter brukar kallas "Queen of the Violin" och belönades nyligen med Polarpriset. Redan som 13-åring började hon spela med dirigenten Herbert von Karajan och Berlinerfilharmonikerna. Mutter har under sin karriär medverkat på otaliga inspelningar och många kompositörer har specialskrivit musik för henne, bland annat Sebastian Currier, Henri Dutilleux, Sofia Gubaidulina, Witold Lutosławski, Norbert Moret, Krzysztof Penderecki, André Previn, Wolfgang Rihm och John Williams.
Annette Helmers
Annette Helmers är alternerande stämledare i MalmöSymfoniOrkester sedan 1992 och aktiv kammarmusiker i olika projekt varje säsong. Hon var lärare och artist vid Narniafestivalen i Italien 2012-2016 och undervisar i cello på Malmö Latinskola. Helmers är född och uppvuxen i Lund med utbildning vid Konservatorielinjen på Kommunala Musikskolan. Efterföljande högskolestudier genomförde hon i Freiburg och Düsseldorf för Henkel och Goritzki.
Annika Fredriksson
Annika Fredriksson är Malmö SymfoniOrkesters solofagottist sedan 1998. Hon arbetar även som lärare vid Musikhögskolan i Malmö. Tidigare var hon solofagottist vid Gävle Symfoniorkester och alternerande solofagottist vid Malmö Opera. Fredriksson har flertalet gånger framträtt som solist med MSO, Kungliga Filharmoniska Orkestern och Gävle Symfoniorkester. Nya verk har tillägnats henne av samtida kompositörer såsom Daniel Fjellström, Olof Lindgren och Erik Peters.
Annika Härdelin-Sandström
Antonio Neilley-Menendez de Llano
Antonio Neilley-Menéndez de Llano är sedan 2013 solotubaist i Malmö Operaorkester. Han är född och uppväxt i Sydney, Australien där han studerade för Sydneysymfonins tubaist Steve Rossé. Senare flyttade han till Schweiz, för att ta sin master på Züricher Hochschule der Künste, under professor Anne Jelle Visser (internationell artist hos Yamaha och före detta tubaist på Zürichoperan). 2010 blev Antonio en av finalisterna i International Brass and Woodwind Competition i Jeju, Sydkorea. 2015 blev han inbjuden att medverka på en turné till Indien med Australian World Orchestra, under Maestro Zubin Mehta.
Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa är en folkkär sångerska, artist, schlagerstjärna och författare som under sin långa karriär spelat in 35 album på många olika språk. Arja har länge samarbetat med den grekiska kompositören Mikis Theodorakis 1970 och fick sitt internati
Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa är en folkkär sångerska, artist, schlagerstjärna och författare som under sin långa karriär spelat in 35 album på många olika språk. Arja har länge samarbetat med den grekiska kompositören Mikis Theodorakis 1970 och fick sitt internationella genombrott som sångsolist i hans ensemble på en omfattande världsturné 1970. Hon har även spelat in sånger av den chilenska sångerskan Violeta Parra på både svenska och finska. I Sverige blev särskilt "Jag vill tacka livet" en stor framgång.
Åsa Fång
Åsa Fång är en gränsöverskridande artist som gjort en rad kritikerrosade roller som sångerska, skådespelerska och musikalartist. 2019 är hon aktuell i musikalen Oliver! på Göteborgsoperan. Särskild erkännande har hon fått för sin träffsäkra och personliga tolkning av Edith Piaf. Hennes föreställning Edith Piaf - Livet och Kärleken och föreställningen Brel möter Piaf - rebellen och sparven fångar det som blivit Åsa Fångs signum; en mångsidig artist med fransk spets och en särskild förmåga att beröra publiken.
Åsa Jacobsson
Åsa Olsson
Den svenska mezzo-sopranen Åsa Olsson har Amsterdam som bas. Hon sjunger i Nederländska Kammarkören och i Capella Amsterdam och har som körsångerska framträtt i musik av Bach med dirigenter som Daniel Harding och Daniel Reuss. Olssons samarbeten inkluderar Ensemble Intercontemporain, ASKO/Schönberg Ensemble och Ensemble Musikfabrik som alla fokuserar på nutida repertoar. Olsson samarbetar gärna med tonsättare i nutida repertoar och hon ger även recitals med piano och orgel.
Astrid Drettner
August Rosenbaum
Avishai Cohen
Den legendariske basisten Jaco Pastorius var en stor inspiration för den israeliske musikern Avishai Cohen, som redan som ung drömde om jazzlivet i New York. Han kom så småningom dit men första tiden blev svår. Han tog ströjobb som byggnadsarbetare, spelade på gator, i parker och tunnelbanor, men lärde också känna många jazzmusiker. Cohen studerade vid Mannes College The New School for Music och hans lysande spel i genren latin jazz gav honom en plats i pianisten Danilo Pérez band. Cohen uppmärksammades sedan snabbt. Han erbjöds ett CD-kontrakt av Chick Corea och framträdde med honom i flera år innan han startade sitt eget band, Avishai Cohen Trio. Han har också framträtt med Bobby McFerrin och Herbie Hancock.
Ayla Kabaca
Ayla är född och uppvuxen i Täby utanför Stockholm. Hon är utbildad vid Teater och operahögskolans musikallinje i Göteborg. För många är Ayla känd för sitt arbete som programledare på SVT's Bolibompa. Som 12-åring var Ayla utsänd av SVT, att som Barnjournalens knattereporter bevaka införandet av Barnkonventionen i FN-huset. Ayla samarbetar ofta med landets symfoniorkestrar. Säsongen 2017-2018 kunde hon titulera sig Artist-in-residence, Konserthuset Stockholm, och ledde då barn och familjekonserterna. Sedan 2006 leder Ayla Barnens allsång på Skansen. 2017 tilldelades Ayla ”Alfons Bokalen”. Med föreställningen Aylas sång från en luftballong, hade Ayla i somras äran att sjunga i många av Malmös parker med Sommarscen Malmö.
B. Tommy Andersson
B. Tommy Andersson är dirigent och tonsättare. Han har dirigerat alla de stora och de flesta mindre orkestrarna i Sverige, samt gästdirigerat i 13 andra länder, däribland orkestrar som Czech Philharmonic Orchestra i Prag, Orchestre de la Suisse Romande i Geneve, och Bournemouth Symphony Orchestra i Storbritannien. Sedan några år har han en nära relation till BBC National Orchestra of Wales i Cardiff, där han dirigerar flera gånger om året. Han är också ansvarig för deras återkommande projekt Composition: Wales, både som dirigent av projektet, som coachande tonsättare och som jurymedlem.
Baiba Skride
Baiba Skrides naturliga approach till sitt musicerande, uppfriskande tolkningar och känslighet och glädje i musiken, har gjort henne till en uppskattad artist bland världs-ledande dirigenter och orkestrar världen över. Listan med prestigefyllda orkestrar hon gästat inkluderar Berliner Philharmoniker, Boston SO, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestre de Paris, London Philharmonic, Kungliga Filharmonikerna, Sydney SO och NHK SO.
Béatrice Uria-Monzon
Sångkarriären för Béatrice Uria-Monzon har utvecklat sig i tydliga cirklar från de inledande åren i Frankrike till de efterföljande åren vid de ledande internationella operahusen. Efter studier vid Bordeaux Concervatoire och Centre National d'Artistes Lyriques i Marseille studerade hon vid l'Ecole d'Art Lyrique vid Nationaloperan i Paris vilket blev porten till de franska operahusen i Lyon, Toulouse, Aix-en-Provence, Bordeaux, Nancy, Marseille och Bastiljoperan i Paris. Därmed låg de internationella scenerna öppna för Uria-Monzon och engagemang strömmade snabbt in från Buenos Aires, Miami, Turin, Verona, Wiener Staatsoper, Metropolitan i New York, Bayerische Staatsoper i München, La Fenice och La Scala.
Benjamin Mönnekes
Berliner Philharmoniker
Berliner Philharmoniker, som grundades 1882 som en självstyrande orkester, har länge varit en av världens ledande orkestrar. Under de första decennierna var Hans von Bülow, Arthur Nikisch och Wilhelm Furtwängler de mest betydelsefulla chefsdirigenterna, följt av Herbert von Karajan 1955. Han utvecklade en unik ljudestetik och kultur med Berliner Philharmoniker, som gjorde orkestern känd över hela världen. 1989-2002 var Claudio Abbado orkesterns chefsdirigent och 2002-2018 Sir Simon Rattle. Kirill Petrenko har varit chefsdirigent för Berliner Philharmoniker sedan 2019. Klassisk romantisk repertoar, rysk musik och orättvist bortglömda kompositörer är det han först och främst valt att fokusera på vad gäller programsättningen.
Bertrand de Billy
Med sin imponerande musikaliska bredd har Parisfödde Bertrand de Billy blivit ett aktat namn i dirigentvärlden. Han har samarbetat med alla de stora operahusen som Metropolitan Opera, Royal Opera House Covent Garden i London samt Staatsoper i Wien, Berlin, Hamburg och München. Men trots denna toppnivå som operadirigent har de Billy åren 2002–2010 även varit chefsdirigent för ORF Radio-Symphonieorchester Wien, förste gästdirigent för Orchestre de Chambre de Lausanne och han är nu förste gästdirigent för Dresdner Philharmonie. Repertoaren sträcker sig över de stora operaverken till orkesterverk från många epoker, inte minst nutida musik. De Billy har även en lång CD- och DVD-lista.
Björn Arnholdt Olsson
Björn Dixgård
Björn Dixgård är huvudsångare i bandet Mando Diao som sedan 2002 har släppt 8 studioalbum och sålt miljontals exemplar världen över. Deras ikoniska rock & roll sound kombinerat med Björn Dixgårds själfulla röst har blivit ett stort framgångskoncept.
Björn Dixgård
Björn Dixgård är huvudsångare i bandet Mando Diao som sedan 2002 har släppt 8 studioalbum och sålt miljontals exemplar världen över. Deras ikoniska rock & roll sound kombinerat med Björn Dixgårds själfulla röst har blivit ett stort framgångskoncept.
Bo Håkanson
Malmö SymfoniOrkesters alternerande stämledare för slagverk, Bo Håkansson, är född och uppvuxen i Tygelsjö, en liten by söder om Malmö. Han är en av få i orkestern som kommer ifrån området. Håkansson har varit anställd i orkestern i halva hans liv, alltsedan 1991, då han bara var 21 år gammal! Ändå finns det fortfarande musik kvar som han önskar spela och uppleva, och dessutom kommer ju favoriterna tillbaka hela tiden. Prokofjev Korngold, H.K. Gruber… Och som Håkansson uttrycker det själv ”Tänk att en liten kille från Tygelsjö får vara med om det! Och det kan du också… Köp biljett!”
Bo-Inge Karlsson
Boris Giltburg
Under de senaste åren har karriären tagit rejäl fart för den israeliske pianisten Boris Giltburg. År 2010 gjorde han sin hyllade Promsdebut i Royal Albert Hall i London och tre år senare vann han första pris i den mycket prestigefyllda Queen Elisabeth International Piano Competition vilket tog Giltburgs karriär till en ny nivå och som en följd av detta erbjöds han ett långsiktigt samarbete med CD-bolaget Naxos. Hans samarbeten som solist har genomförts med bland andra Philharmonia Orchestra, Rotterdam Philharmonic och Sankt Petersburg Philharmonic. Giltburg har redan hörts som solist flera gånger på Malmö Live Konserthus med Malmö SymfoniOrkester.
Brett Dean
Brett Dean flyttade efter examen från konservatoriet i Queensland, Australien till Tyskland 1984, där han verkade som violast i Berliner Philharmoniker i fjorton år. Han började komponera i slutet av 1980-talet och är idag en av de mest spelade tonsättarna i sin generation. Deans musik premieras av många av de ledande orkestrarna och dirigenterna världen över, såsom Sir Simon Rattle, Andris Nelsons, Marin Alsop och Simone Young. Dean framträder ofta som violast och dirigent och har sedan 2005 framträtt med sin violakonsert tillsammans med ett flertal världsledande orkestrar. Han verkar även som kammarmusiker och har under senare år samarbetat med artister som Doric String Quartet, Scharoun Ensemble och Alban Gerhardt.
Britt Forsströmson
Bror Magnus Tødenes
Den 24-årige norska tenoren Bror Magnus Tødenes är en av de mest naturligt begåvade sångarna från Skandinavien de senaste årtiondena. Tødenes började utbilda sig till pianist och gick därefter över till elgitarr innan han upptäckte sin enastående röst. Han studerade på Musikhögskolan i Trondheim och på Conservatorio di Musica Santa Cecilia i Rom. Tødenes mottog första pris vid Renata Tebaldi International Voice Competition 2015. Samma år blev han inbjuden att delta i det prestigefyllda programmet Young Artists på Salzburgsfestivalen. Tødenes är den yngsta mottagaren någonsin av Norska Nationaloperans Erling Kroghs stipendium för begåvade sångare. 2014 släppte han sin debut-CD Remembering Jussi.
Camilla Tilling
Med sin lysande röst och stora mångsidighet har svenska sopranen Camilla Tilling lagt opera- och konsertvärlden för sina fötter. Hon har sjungit på alla de stora scenerna och med de ledande dirigenterna, och hon är efter 20 års artisteri på internationell toppnivå mer eftertraktad och engagerad än någonsin. Sångarbanan började på Musikhögskolan i Örebro följd av Operahögskolan i Göteborg och därefter vid Royal College of Music i London. Debuten kom 1997 i Hoffmans äventyr på Göteborgsoperan. Några år efter debuten i Göteborg hade Tilling debuterat även vid Metropolitan i New York, Covent Garden i London och La Scala i Milano och därmed starkt bidragit till att vidmakthålla ryktet om det fantastiska svenska sångarundret.
Carl Ackerfeldt
Carl Ackerfeldt, svensk/australiensisk baryton, tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm i 2010 och har sedan dess framträtt som opera- och konsertsolist på de flesta av landets större scener. Under säsongen 20-21 har Carl kunnat ses som Rodrigo- Markis av Posa i Verdis opera “Don Carlos” på Folkoperan i Stockholm under ledning av Henrik Schaefer och Marie Rosenmir, Guglielmo i Mozarts "Cosi fan tutte" på Malmö Opera i turnéversion,som Gustav III/Stig Larsson i uruppförandet av operan ”Makten och Härligheten- om skandalerna inom Svenska akademien” i Helsingborgs Konserthus under ledning av Stefan Solyom, och som barytonsolist i "Schuberts Mässa nr2" i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Malin Broman.
Carl Adam Landström
Sina första orgellektioner fick Carl-Adam Landström i hemstaden Gränna av organisten Marianne Jansson. När han var 17 år påbörjade han sina studier i solistiskt orgelspel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Ralph Gustafsson och i improvisation för Tomas Willstedt och professor Stefan Therstam. De internationella studier som följde, inleddes i England och avslutades i Paris där han studerade för Madeleinekyrkans organist, François-Henri Houbart. Landström anställdes som organist i Katarina kyrka i Stockholm men blev snart organist i S:t Petri kyrka i Malmö. Han har spelat med Sveriges Radios Symfoniorkester och MSO samt medverkat vid radio-, TV- och CD-inspelningar, vid Nobelfesten samt turnerat i hela Europa och Australien
Carl Petersson
Pianisten Carl Petersson växte upp i Helsingborg. Han var tidigt pristagare i Steinwayfestivalen för unga pianister i Köpenhamn och i Unga Solister — Solofonipriset och han har också erhållit flera stipendier. Han har studerat för professor Hans Pålsson samt vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn för professor José Ribera. År 2013 erhöll han sin doktorstitel från musikhögskolan i Kraków där han också var assistent för Mariola Cieniawas pianoklass. Petersson har uppträtt som solist i bland annat Kanada, USA, Kina, Hongkong, Taiwan, Danmark, Polen, Frankrike och Tyskland. Hösten 2012 turnerade han i Nordamerika med Griegs pianokonsert under ledning av Kerry Stratton.
Carl-Johan Stjernström
Carl-Johan Stjernström är basklarinettist i Malmö SymfoniOrkester. På 90-talet var han även medlem i nutida musikensemblen Ars Nova. Han är basklarinettlärare på Malmö Musikhögskola och klarinettlärare på Nya Malmö Latin. Stjernström är också verksam som solist/kammarmusiker och har förutom framträdanden i Norden spelat internationellt bland annat i Frankrike, Polen, Tyskland samt USA. Då har ofta konserterna kombinerats med master classes. På Newport Music Festival 2005 uruppförde han Folke Carlssons klarinettkonsert, skriven för och tillägnad Carl-Johan Stjernström. 1997 utkom hans debut-CD tillsammans med pianisten Mikael Kanarva.
Carolinae Damkör
Carolinae Damkör som bildades 2003 är en ensemble som gärna ger sig ut på annorlunda platser och med starka konsertprogram där rösterna utmanas på de mest varierade sätt. Dirigenten och tonsättaren Ulrika Emanuelsson leder med säker hand kören på nya äventyr och med oräddhet och nyfikenhet tar de sig an rösttekniker och genrer från världens alla hörn, från jojksång via arabisk folkmusik och övertonssång till operaimprovisation med nykomponerad musik.
Cathrine Winnes
Cathrine Winnes er en norsk orkesterdirigent, og kunstnerisk leder/sjefdirigent for Blåsarsymfonikerna i Stockholm, og kunstnerisk leder for Båstad Kammarmusikfestival. Hun var både dirigent og programleder i den Rose D'or- nomimerte SVT-serien "She Composes Like a Man," der hun sammen med Sveriges Radios Symfoniorkester løftet fram musikkhistoriens kvinnelige komponister. Hennes arbeid med å framføre dette repertoaret har ført til både den Norske Komponistforeningens Likestillingspris og Hedersomnämnande av KVAST. I 2020 talte hun også musikkens sak som sommarvärd i Sommar i P1.
Cecilia Lindqvist
Charles Hazlewood
Charles Hazlewood är i Storbritannien känd som mannen som gett den klassiska musiken ett ansikte genom en rad TV-program för BBC. Han har också gjort uppskattade program om popmusik.
Charlott Strandberg
Charlott började sin bana som elev på balettakademin på musikalutbildningen i Göteborg. Efter avslutad utbildning har hon medverkat i musikaler, teaterproduktioner, shower och revyer.Hon har gjort 2 revyer med Povel Ramel på Circus, film/tv-höjdpunkter är bl.annat legendariska”Svensson Svensson” och ”Bert”.På musikalscenen har hon medverkat i bl.annat”Cabaret”, Little Shop Of Horrors”, ”Annie”, ”Mamma Mia”.För närvarande kan vi se Charlott i succémusikalen ”En värsting till syster” som går för fulla hus på Chinateatern i Stockholm.
Charlotta Bergkvist
Chloë Vincent
Chloë flyttade till Sverige 2017 för att studera för professor Anders Ljungar Chapelon på diplomutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö (2017–2019). Som orkestermusiker har Chloë uppträtt med många orkestrar, inklusive Royal Northern Sinfonia och BBC Symphony Orchestra. Vidare har hon spelar med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Scottish Chamber Orchestra och Welsh National Opera inklusive turnéer till Japan, Kina och Europa. Som solist har Chloë uppträtt med Reading Symphony, Henley Symphony, Wycombe Sinfonia och London Youth Wind Band. Hon har spelat recitals på Tivoli Konserthus, St James Piccadilly, Palladium och Henley Festival. Chloe tilldelades första pris i Guildhall Needlemakers träblåspris på Guildhall School.
Christel Stjernebjerg
Christel är en erfaren nycirkusartist som under sin karriär utvecklat en performance-stil som innehåller allt från golv- och takakrobatik till konstnärskap, dans och gymnastik.
Christer Björkman
1992 vann Christer Björkman Melodifestivalen i Malmö med låten ”Imorgon är en annan dag”. Sedan dess har han varit en central gestalt i mellosammanhang. Först som deltagare i flera upplagor, och sedan 2002 som artistansvarig, tävlingsproducent och därefter producent. Det har varit en period av stigande tittarsiffror och svenska ESC-segrar 2012 och 2015. Hösten 2017 är han dessutom aktuell med självbiografin ” Generalen: Bara jag vet vem som vinner”.
Christian Åkesson
Christian Åkesson är både imitatör, skådespelare, manusförfattare och komiker och uppvuxen i Skåne. Han började tidigt sin bana på Malmö Opera och har även varit en del av Lunds spexvärld. Den något bredare publiken har säkert sett Christan i succéprogrammet ”Mumbo Jumbo” på TV4 och ”Partaj” på Kanal 5. Han har även medverkat i ”Kuta och Kör” på Gunnebo Slott.
Christiane Delling
Christoffer Nobin
Christoph König
Christopher Franklin
Amerikanen Christopher Franklins karriär tog fart i Italien där han dirigerade vid flera stora operahus och festivaler och han har sedan dess haft stor framgång i landet. Franklin är hemmastadd både på konsert- och operascenerna och har framträtt i de ledande konsert- och operahusen världen över i samarbete med många världssolister. Under åren har samarbetet med den berömde tenoren Juan Diego Flórez etablerats och de har framträtt tillsammans vid en lång rad konsertturnéer världen över. Franklin som studerat dirigering för bland andra Robert Spano och Seiji Ozawa, har en bred operarepertoar och har erhållit många priser och stipendier för sitt dirigentskap.
Christopher Wollter
Christopher Wollter har sedan sin examen från Teater- och operahögskolan i Göteborg jobbat på landets största scener. Han rosade senast i succéerna Så som i Himmelen på Oscarsteatern i Stockholm eller som Kapten von Trapp i Sound of Music på Nöjesteatern i Malmö. Ett axplock av roller är Freddie i Chess, Chris i Miss Saigon samt titelrollen i Doktor Zjivago. Man kan se Christopher i flera tv-serier och filmer – t.ex Netflixserien Störst av Allt, Dejta, Gråzon, Modus eller i Guldbaggvinnaren Återträffen.
Cicci Landèn
Cicci Landèn är en sångerska, musiker och låtskrivare som gör musik i genren Americana – en mix av country, blues och singer-songwriter, låtarna har mycket själ och den röda tråden är Ciccis uttrycksfulla röst och texterna om livet.
Daniel Hällström
Daniel Hällström har fått sin utbildning vid Kungliga Musikkonservatoriet samt Operaakademien i Köpenhamn där han utexaminerades 2004. Sedan dess har Hällström sjungit vid Operan i Leipzig, Den Jyske Opera, Malmö Opera och Göteborgsoperan i roller som Papageno i Trollflöjten, Figaro i Barberaren i Sevilla, Father Truelove i Stravinskys Rucklarens väg och Mr Ford i Falstaff. Daniel Hällström är även aktuell (2015) i Malmö Operas turnéopera Don G, där han gör titelrollen.
Daniel Lozakovitj
Den unge svenskfödde violinisten Daniel Lozakovitj fick sin första violinundervisning när han var sex år. När han var åtta debuterade han med Moskow Virtuosi Orchestra i Moskva och har sedan dess framträtt frekvent i Ryssland, Israel, Österrike, Schweiz, Frankrike och Italien. De formella studierna inleddes vid musikhögskolorna i Karlsruhe och Wien och han har sedan dess också studerat vid en internatskola i Genève där han kunnat kombinera sina studier med turnélivet. Lozakovitj har uppvaktats av flera CD-bolag och valde att tacka ja till anrika Deutsche Grammofon. Han säger: "Deutsche Grammofon har mest historia – man blir hypnotiserad när man ser den gula etiketten. Alla de största musikerna, alla mina idoler, är där."
Daniela Musca
Dario Russo
Den italienske bassångaren Dario Russo ägnade sina inledande ungdomsår åt litteraturstudier. Han ägnade sig också åt språkstudier och fördjupade sig både i tyska och ryska. En bra grund för en kommande sångarkarriär! Först därefter påbörjade han sina sångstudier. Hans förste sånglärare var Carlo Miliciani. Russo fortsatte sina sångstudier för Silvano Carroli och följde parallellt med studierna också flera masterclasses där han mötte lärare som Bill Schuman, Meinard Kraak och Carmelo Corrado Caruso. Russo har varit oerhört flitigt engagerad de senaste åren i massor av basroller i de allra flesta operahusen i Italien men han har också inbjudits till prestigefyllda operahus i Schweiz, Spanien, Portugal och Nederländerna.
David Batra
Davide Levi
Davide Levi är en ung prisbelönt dirigent som redan har stor erfarenhet av att arbeta internationellt. Sedan examen från Verdi-konservatoriet i Milano har han arbetat med några av Europas mest framstående orkestrar och operahus, inklusive Oper Leipzig, Garsington Opera, Opera North, Opera de Tenerife, English Touring Opera, I Pomeriggi Musicali, the Hebrides Ensemble, the Britten-Pears Symphony Orchestra och Orchestra Sinfonica Abruzzese.
Denis Kozhukhin
Med en gedigen utbildning i bagaget har pianisten Denis Kozhukhin skapat sig en position som en av de ledande pianisterna i sin generation. Studierna inleddes vid Balakirev School of Music med Natalia Fish, hans första officiella lärare, och fortsatte i Madrid på Reina Sofía School of Music för Dimitri Bashkirov och Claudio Martinez-Mehner, och fullbordades vid Piano Academy at Lake Como för bland andra Boris Berman och Charles Rosen och i Stuttgart för Kirill Gerstein. Kozhukhins seger vid 2010 Queen Elisabeth Competition i Bryssel öppnade dörrarna för samarbeten med topporkestrar som Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony, Staatskapelle Berlin, Chicago Symphony, Philadelphia Orchestra, San Francisco Symphony.
Diego Matheuz
Diego Matheuz föddes 1984 och kommer precis ur El Sistema generationen på Venezuela där han utbildades till violinist. 2005 började Diego studera dirigering och han har redan hunnit göra avtryck runtom i musikvärlden som en av de mest lovande talangerna från den Amerikanska kontinenten.
Dinu Serfezi
Den rumänske violasten Dinu Serfezi fick sina inledande violastudier vid George Enescu Academy of Music i Bukarest. Han studerade för lärare som Gaspar Markos och Dan Prelipcean. Efter studietiden blev han stämledare i sitt hemlands orkester "Marea Neagra" 1985-90. Under denna tid framträdde han också frekvent som solist och kammarmusiker i Rumänien, Moldavien och Skandinavien. Därefter erbjöds han stämledarplatsen för violasektionen i Malmö Operaorkester 1990 och stannade där i åtta år innan han gick vidare till Danmarks Radios underhållningsorkester. Några år senare flyttade Serfezi till Malmö igen när han erbjöds sin nuvarande position i Malmö SymfoniOrkester. Som frilansande musiker är Serfezi medlem i Svenska Stråkkvartetten och spelar
Dolora Zajick
Den amerikanska mezzosopranen Dolora Zajick inledde sina sångstudier i Nevada för Ted Puffer, dirigent och konstnärlig ledare för Nevadaoperan tillika sångprofessor vid Manhattan School of Music i New York. Zajick fortsatte sina sångstudier vid Manhattan School of Music och efter utbildningen tog hennes karriär fart när hon framgångsrikt deltog i prestigefyllda sångtävlingar och gjorde sin färgstarka debut på San Francisco Opera. Zajick har en sällsynt dramatisk mezzosopran som gjort henne vida känd och hennes expressiva vokalpalett, sömlösa röstteknik och förmåga att kommunicera de mest komplexa rollkaraktärer har gjort henne mycket eftertraktad på de stora operascenerna.
Domingo Hindoyan
Sprungen ur undervisningssysmet El Sistema i Venezuela har Domingo Hindoyan gjort en lysande dirigentkarriär. Violinstudierna ersattes så småningom av dirigentstudier och bland hans lärare märks Bernard Haitink, David Zinman och Jesus Lopez Cobos. Efter studietiden blev Hindoyan förste assistent till Daniel Barenboim på Staatsoper i Berlin och fick uppdraget att dirigera La Traviata säsongen 2014-2015. Sedan dess har dirigentkarriären gått spikrakt och i januari 2018 gjorde Hindoyan en kritikerrosad debut på Metropolitan i New York! Från september 2019 blir han förste gästdirigent för Polish National Radio Symphony Orchestra. Senare i vår dirigerar han bland annat Hamburger Symphoniker och i höst the Lyric Opera of Chicago.
DR SymfoniOrkestret
Danmarks Radios symfoniorkester är en av världens äldsta radiosymfoniorkestrar och den äldsta av Danmarks Radios ensembler. Orkestern debuterade vid en studiokonsert den 28 oktober 1925 med 11 musiker. Under de följande åren utvidgades orkestern flera gånger och 1931 bestod den av 58 fast anställda musiker, tillräckligt för de dagliga sändningarna. 1948 utökades orkestern till att omfatta 92 musiker och blev därmed Skandinaviens största symfoniorkester. Idag har orkestern 99 medlemmar.
Drownfish
Drownfish är ett malmöband som med sina tjusiga melodier och smutsiga riff hänför sin publik var de än uppträder. Under våren släpper trion sin första skiva och efter en rockad i konstellationen har de inga andra planer än att dela den med så många som möjligt och sedan skriva en ännu bättre. https://open.spotify.com/artist/0RyVTADUowu2X3GEeVsMHP
Ebbe Munk
Edda Magnason
Den karismatiska sångerskan, artisten och skådespelaren Edda Magnason har släppt tre skivor under eget namn och är även guldbaggebelönad för sin tolkning av Monica Zetterlund i filmen ”Monica Z”. Hennes insatser under premiäromgången av “... har du sett världen” på Malmö Live hyllades unisont av både publik och press. Inför julen 2019 medverkade hon tillsammans med Margareta Bengtsson i den hyllade julbordsföreställningen ”En fröjdefull jul” på Malmö Live.  
Eilev Skinnarmo
Eilev Skinnarmo är en mycket välrenommerad scenograf med lång erfarenhet av visuell arkitektur, design och scenografi. Han har arbetat på många stora arenor i norden och med projekt inom allt från teater, opera och dans till konserter, tv-produktioner och utställningar.
Einar Öhman
Elchin Shirinov
Elchin Shirinov från Azerbajdzjan är en spännande pianist och kompositör på uppgång. Han har studerat för Vagif Sadikhov, Aaron Goldberg, Kevin Hays, Jean Michel Pilc och Yakov Okun. Från tidig ålder inspirerades Shirinov av jazzens storheter såsom Art Tatum, Charlie Parker, Bud Powell, Thelonious Monk, John Coltrane, Bill Evans, Miles Davis, Wayne Shorter, Herbie Hancock och Brad Mehldau och bestämde sig för att det var just jazzpianist han själv skulle bli.
Elin Martinez Paulsberg
Elin Rombo
Elísabet Einarsdóttir
Elísabet Einarsdóttir är masterstudent vid Malmö Opera Academy sedan hösten 2018. Hon har studerat sång och opera vid Musikhögskolan i Reykjavik och Verdikonservatoriet i Milano. Elísabet har vunnit ett flertal tävlingar, bland annat första pris och publikens pris i den tv-sända operatävlingen Coop Music Awards i Milano, första pris i kammarmusiktävlingen Rotary Club S. Siro i Milano och första pris i OVIS-rösten i Malmö. Exempel på roller som Elísabet har gjort är Norina i Don Pasquale, Susanna i Figaros bröllop, Zerlina i Don Giovanni och Despina i Cosi fan tutte på operahus som Kurtheater Bad Ems i Tyskland och Teatro Titano i San Marino.
Elisabeth Leonskaja
I decennier har Elisabeth Leonskaja varit bland de största pianisterna i vår tid. I en värld som domineras av media är hon sig själv och sin musik trogen. Hon vårdar sitt kulturarv och följer stora ryska musiker i fotspåren, musiker som David Oistrach, Sviatoslav Richter och Emil Gilels som aldrig vacklade trots att de alla arbetade i en mycket svår politisk miljö. Elisabeth Leonskaja lämnade Sovjet 1978 och har sedan dess varit bosatt i Wien. Hennes nästan legendariska blygsamhet gör henne fortfarande medieskygg men så fort hon beträder konsertscenen och tar makten över instrumentet kan publiken känna kraften och att musiken är och alltid har varit hennes kärlek och livsverk.
Ellen Andersson
Ellen Andersson, född 1991 i Linköping, har på mycket kort tid etablerat sig som en av de mest framstående jazzsångerskorna i Sverige. Debutalbumet I’ll Be Seeing You (2016) hyllades av recensenterna och belönades i april 2017 med Orkesterjournalens pris Gyllene Skivan för årets bästa, svenska jazzutgivning. Med en stor kärlek till den amerikanska standardrepertoaren rör sig Ellen Andersson sömlöst mellan intimt och storslaget, allvarligt och lekfullt, skrivet och improviserat, med ett stort mått musikalisk integritet. I oktober 2017 tilldelades gruppen Ellen Andersson Quartet Sveriges Radio P2:s pris Jazzkatten i kategorin Årets nykomling.
Elyakum Shapirra
Emma Göthlunds
Under de senaste åren har Emma utvecklat ett sound med inspiration funnen från bl.a Hiatus Kaiyote, Ari Lennox, Kelela och Solange. Den 13 mars på Malmö Live hör vi henne för första gången spela några avskalade, akustiska versioner av vad som lite längre fram kommer till att bli hennes debutalbum.
Emma Molin
Emma Molin är skådespelare, manusförfattare och programledare. Hon är en av medlemmarna i Grotesco men har som skådespelare medverkat i många andra film och tv-produktioner. Senast filmen ”Tills Frank skiljer oss åt”. Som programledare har Emma lett bland annat Guldbaggegalan och Grammisgalan. För tredje året i rad tävlar hon i "På Spåret” ihop med Grotescokollegan Hanna Dorsin.
Erik Rönér
Erika Ferroni
Esmeralda Moberg
Esmeralda Moberg har en bakgrund som folkmusiksångerska och hon har skrivit för och uppträtt på teaterscenen. Tillsammans med musikprofessorn Mattias Lundberg har hon gjort den hyllade P2-podden Den svenska musikhistorien. 2013 var hon med om att skapa P2- programmet Klingan, som spelar all slags folkmusik från fäboden till klubbgolvet. Hon har också tonsatt poesi tillsammans med Looptroop Rockers Embee i duoprojetet Skuggpoeten.”
Eun Sun Kim
Det är främst som operadirigent koreanskan Eun Sun Kim etablerat sig efter utbildningen i Seoul och Stuttgart. Förstapriset i International Jesús López Cobos Opera Conducting Competition ledde till flera erbjudanden om operaproduktioner och debuter. Eun Sun Kim tillträdde som assisterande dirigent vid Teatro Real i Madrid 2008 där hon samarbetade med dirigenter som Jesús López Cobos, Jiří Bělohlávek och Ivor Bolton. Innevarande säsong gör hon USA-debut på Houston Grand Opera i Verdis La traviata och hon debuterar även vid Bayerische Staatsoper i München denna säsong och är återinbjuden till Semper Oper i Dresden, Staatsoper Berlin, Frankfurtoperan och Nationaloperan i Bergen.
Eva Härdelin Rydström
Evan Rogister
Sverige är redan musikaliskt välbekant för den amerikanske dirigenten Evan Rogister då han dirigerat Kungliga Filharmonikerna under weekendfestivalen i april 2017. Rogister är också engagerad av Göteborgsoperan att från 2018 leda det första framförandet någonsin av Wagners Ringen vid denna institution och han är även engagerad av Kungliga Operan i Stockholm för några föreställningar av Tjajkovskijs Eugene Onegin. Innevarande säsong gör Rogister sin debut på Metropolitan i New York i Mozarts Trollflöjten. Rogister utbildade sig först till trombonist och sedan till barytonsångare vilket säkert bidragit till hans goda rykte både som eftersökt orkester- och operadirigent.
Fabien Gabel
Redan som sexåring påbörjade Fabien Gabel sina musikstudier och det blev trumpeten som vann hans hjärta. Under studietiden i hemstaden Paris på Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris och senare på Hochschule für Musik Karlsruhe blev han prisbelönt för sitt lysande spel. Innan dirigeringsintresset tog över spelade Gabel i de stora Parisorkestrarna under dirigenter som Pierre Boulez, Riccardo Muti och Simon Rattle. År 2002 deltog Gabel vid en sommarkurs i Aspen Summer Music Festival med David Zinman som lärare. Detta blev början på en strålande dirigentkarriär som innefattar samarbeten med ledande solister som Emanuel Ax, Gidon Kremer och Anne Sophie von Otter och orkestrar som London Symphony Orchestra och Cleveland Orchestra.
Francisca Skoogh
Prisbelönta Francisca Skoogh är en av våra främsta svenska pianister. Efter studier vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och därefter vid Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, där hon erhöll det prestigefyllda 'Premiere Prix' både i kammarmusik och piano 1994, vann hon Solistpriset i Stockholm 1998 och erhöll andra pris i Michelangelitävlingen i Italien 2000. Skoogh har samarbetat med dirigenter som Michail Jurowski, Thomas Dausgaard, Susanna Mälkki, Gianandrea Noseda och Leif Segerstam. Hon har sedan några år ett fördjupat samarbete med tonsättaren Staffan Storm och hovsångerskan Anna Larsson. Skoogh är även psykolog och ger kurser och föreläsningar.
Frederik Munk Larsen
Frederik Munk Larsen är utbildad vid konservatoriet i Århus, Hochschule für Musik i Köln samt i Barcelona. Han är lektor och huvudlärare i gitarr vid Det Jyske Musikkonservatorium i Århus och håller regelbundet masterclasses i utlandet. Han har medverkat på 16 cd-inspelningar, vunnit åtskilliga priser både som solist och kammarmusiker i internationella musiktävlingar och fått stort erkännande för sina inspirerade tolkningar av musik från renässansen och framåt. Han har turnerat jorden runt och kompositörer som Bent Sørensen, Simon Steen-Andersen och Svend Nielsen har skrivit soloverk till honom.
Fredrik Ekelund
Författare, dramatiker och översättare boende i Malmö. Han debuterade med ”Stuv Malmö, kom!” 1984 och har sedan dess gett ut ett tjugotal böcker: romaner, lyrik, böcker om fotboll och en serie kriminalromaner. Hans produktion senare år innefattar bland annat de självbiografiska romanerna ”Fadevår, tack för ljuset”, ”Som om vi aldrig hade gått här” och senast ”Q” som handlar om hans och andra transpersoners verklighet.
Fredrik Zetterström
Fredrik Zetterström är en av Sveriges främsta barytonsångare och har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus såsom Drottningholms Slottsteater, Kungliga Operan, Malmö Opera, GöteborgsOperan, Folkoperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Den Jyske Opera, NorrlandsOperan, VärmlandsOperan och Trönderoperan i Trondheim. Han har även framträtt vid Brooklyn Academy of Music i New York och Chicago Opera Theater. Bland roller Fredrik gjort kan nämnas Enrico i Lucia di Lammermoor, Figaro i Barberaren i Sevilla, Germont i La Traviata, Greven i Figaros Bröllop, Leporello i Don Giovanni, Marcel och Schaunard i La Bohème, Harlekin i Ariadne på Naxos, Valentin i Faust, Don Pizarro i Fidelio, Jago i Otello, Escamillo i Carmen.
Free Trim
Rock’n’roll på Malmövis! Ett sammansvetsat gäng skånska rock’n’rollers som återuppfinner bluesen i 5:ans växel. Det är svettigt högljutt och svängigt.
Frida Engström
Frida Engström
Frida Engström är utbildad vid Folkhögskolan i Hjo, Operastudion i Göteborg och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet där hon tog sin examen 2011. Sin Operadebut gjorde hon på Folkoperan 2010 som 1:a försäljerska i Kurt Weills Der Silbersee och året därpå återvände hon till Folkoperan som Susanna i Figaros Bröllop. Bland övriga roller Frida gjort finns Papagena i "Trollflöjten" på Malmö Opera, 1:a dam samt 1:a gosse i samma opera på Folkoperan samt Adèle i "Läderlappen" på Växjö konserthus. Vidare sjöng hon flera roller i Läckö Slotts uppsättning av ”Den listiga lilla räven”, medverkade som ”Bäsle” och Sophie i Nordisk kammaroperas nyskrivna verk ”Evigt din Mozart” på Confidencen.
Frida Öhrn
Frida Öhrn har den där speciella rösten du inte glömmer i första taget. En röst som sticker ut och fångar dig med sitt nära och lite raspiga sound. Genom åren har hon samarbetat med några av Sveriges främsta musiker i olika framgångsrika konstellationer. Bland annat med Bo Sundström där de tillsammans tolkade Pär Lagerkvist tonsatta dikter på skivan ”Den Lyckliges väg”. I juni 2020 släppte Frida den populära covern på Roxettes låt ”Fading Like A Flower”.
Fritte Fritzson
Fritte Fritzson är komiker, manusförfattare och poddare. 2006 startade han tillsammans med Marcus Johansson humorklubben Oslipat som idag finns i fem svenska städer och också arrangerar Svenska Standupgalan. Fritte har uppträtt med sin humor i flera världsdelar inklusive Arvika och driver också den populärvetenskapliga podcasten Allt du velat veta.
Fugitive Familia
Fugitive familia är ett kollektiv av artister och producenter från södra Sverige. Kollektivet rör sig fritt inom spektrumet av Hiphop och R&B och behärskar allt från lugna soul-ballader till hårda trap-bangers samtidigt som man kan hitta inslag av allt från funk och jazz till pop och EDM i deras produktioner och sound. Nytänkande beats, häpnadsväckande ljudbilder, välskrivna texter och unika röster är att vänta sig när Fugitive Familia intar scenen. Instagram: @fugitivefamilia
Gabriel Schwabe
År 2015 signerade den tyske cellisten Gabriel Schwabe ett exklusivt skivkontrakt med Naxos. Första CDn spelades in i samarbete med pianisten Nicholas Rimmer och upptog Brahms sonater och sånger. Två år senare kom en CD i samarbete med Malmö SymfoniOrkester och Marc Soustrot. Kritiken var lysande! Schwabe har fått många priser för sitt fenomenala spel och topplaceringar i cellotävlingar som Pierre Fournier Award i London och Concours Rostropovich 2009. Orkestersamarbetena har inte låtit vänta på sig och succéfyllda framföranden har passerat med Philharmonia Orchestra och Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin och även svenska orkestrar. På kammarmusiksidan har Schwabe samarbetat med Isabelle Faust, Christian Tetzlaff och Lars Vogt.
Gemma New
Georg Schnéevoigt
Gewandhausorchester Leipzig
Med en historia ända från 1400-talet är Gewandhausorchester Leipzig en av de äldsta orkestrarna i världen. Orkesterns hemvist sedan 1781 är Gewandhaus i Leipzig men orkestern framträder även på operan i Leipzig och i Thomaskyrkan och gör turnéer över hela världen.
Giedre Staskute
Gisela Stille
Den svenska sopranen Gisela Stille utbildade sig vid Operaakademiet i Köpenhamn för professor Kirsten Buhl Møller och tog sin examen 1999. Hon var anställd vid operan i Bonn säsongen 2000-2001 och gestaltade där de lyriska partierna i musik av Verdi, Wagner och Weber. Stille tillhör sedan många år den fasta solistensemblen vid det Kongelige Teater i Köpenhamn vilket motsvarar Kungliga Operan. Där har hon spelat många roller och bland annat gestaltat 'Papagena' i Mozarts Trollflöjten, 'Anne Trulove' i Stravinskijs Rucklarens väg, titelrollen i Bergs Lulu och 'Violetta' i Verdis La traviata. Stille har erhållit Birgit Nilsson-stipendiet och Léonie Sonnings musikstipendium och hon är Riddare av Dannebrogorden.
Göran Eklundh
Göran Söllscher
År 1978 erhöll Göran Söllscher första pris i "Concours International de Guitare" i Paris. Det blev hans internationella genombrott trots att han befann sig mitt under utbildning. Han studerade vid Musikhögskolan i Malmö 1975-1977 och vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1976-1979. Hans lärare var Per-Olof Johnson. Segern i Paris ledde till en lång rad solistengagemang och samarbeten med bland andra Claudio Abbado, Sixten Ehrling, Esa-Pekka Salonen, English Chamber Orchestra och Royal Philharmonic Orchestra. Söllscher, som anses som en av världens ledande gitarrister, spelar gärna på den elvasträngade altgitarren, byggd av Georg Bolin. Söllscher har arrangerat flera av J. S. Bachs verk för detta instrument.
Gregory Vartian-Foss
Gunnar Jedvik
Gunnar Jedvik är född och uppvuxen i Sandviken och har fått sin musikaliska utbildning på Musikkonservatoriet i Falun, Edsbergs musik-institut och Norges musikhøgskole i Oslo. Jedvik är alternerande stämledare i Malmö SymfoniOrkesters violasektion sedan 2008.
Gunnar Rohlén
Gunnar Rohlén började spela horn i kommunala musikskolan i Stenungsund. Efter att han spelat i Arméns musikpluton i Strängnäs blev det studier vid Musikhögskolan i Göteborg och Sibelius-Akademin i Helsingfors. Rohlén är 3:e hornist i Malmö SymfoniOrkester sedan 2005. Innan han började i MSO spelade han med Dalasinfoniettan i Falun och dessförinnan i Marinens Musikkår i Karlskrona.
Gustav Carlsson
Gustav Melander
Gustav Melander började som 18-årig studera på Musikhögskolan i Malmö för Bo Nilsson och Håkan Hardenberger och har sedan sin examen 2014 blivit en av landets mest eftertraktade trumpetare. Redan som 22-årig fick Gustav jobbet som solotrumpetare i Malmö SymfoniOrkester, dock gästspelar han regelbundet i andra orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester och Oslo Filharmoniker. Gustav spelar även ute i Europa med orkestrar som Ensemble Intercontemporain, BBC Symphony Orchestra och London Symphony Orchestra med dirigenter som till exempel Sakari Oramo och Sir Simon Rattle. Gustav undervisar på Musikhögskolan i Malmö har vid flera tillfällen gästat skolor som Royal College of Music i London och Royal Northern College of Music i Manchester.
Håkan Hardenberger
Håkan Hardenberger är vår tids störste trumpetsolist. Utöver att vara en fenomenal solist inom den klassiska repertoaren är han högt ansedd som pionjär för ny, betydande och virtuos repertoar för sitt instrument. Hardenberger framträder med världsledande orkestrar såsom New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Wiener Philharmoniker och London Symphony Orchestra. Håkan Hardenberger, född och uppvuxen i Malmö, började studera trumpet som 8-åring för Bo Nilsson, tidigare trumpetare i Malmö SymfoniOrkester.
Håkan Rudner
Alternerande konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester sedan 1990, Håkan Rudner, påbörjade sin violinutbildning vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1981 med Milan Vitek som lärare. År 1986 tog Rudner sin solistdiplomexamen och deltog i Nordiska Biennalen för unga solister i Helsingfors. Samma år framförde han Brahms violinkonsert med Helsingfors Stadsorkester under ledning av Osmo Vänskä och blev medlem i Chamber Orchestra of Europe där han spelade med många internationellt ledande solister och dirigenter, bland vilka han särskilt framhåller Claudio Abbado och Nikolaus Harnoncourt.
Hans Ek
Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv. Det har lett till en mängd fruktbara samarbeten med Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Michael Nyman, Renée Fleming, The Metropole Orchestra, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester och många fler.

Hans Pålsson
Ingen har väl i Sverige lyft fram pianots själ och interpretationens hjärta så som Hans Pålsson, genom oändligt många konserter, CD-inspelningar, TV-program och uppskattade samtal inför en fängslad publik. Med världen som arbetsfält har Pålsson givit konserter i Asien, Kanada och Europa. Hans samarbeten inkluderar dirigenter som Rafael Frühbeck de Burgos, Jevgenij Svetlanov, Sixten Ehrling, Esa-Pekka Salonen, Okko Kamu, Neeme Järvi, Jukka-Pekka Saraste, Mario Venzago och Paavo Berglund. Pålssons pedagogiska och analytiska skarpsinne gör honom till en efterfrågad lärare. Han innehar sedan 1987 en professur i pianospel vid Musikhögskolan i Malmö.
Hans-Peter Edh
Harald Leander
Det är fascinerande att det i en och samma person kan finnas så många professioner. Harald Leanders lista måste vara längre än de flesta andras. Han är regissör, frilansande teatermusiker, ljudboksuppläsare, fakir, konstnärlig ledare, dramatiker, översättare och skådespelare. Många minns honom från Wallanderfilmerna och Hipp Hipp! Efter musikgymnasiet studerade Leander drama-teater-film vid Lunds universitet och några år senare vid Teaterhögskolan i Malmö. Hans frilansande verksamhet som skådespelare omfattar bland annat Studioteatern, Norrbottensteatern, Skånska Teatern, Riksteatern, Malmö Stadsteater, Radioteatern och Varieté Vauduvill. Leander ledde arbetet vid Teater 23 i Malmö 1998–2003 och har de efterföljande åren även frilansat som
Harriet Krijgh
Trots sina unga år har den holländska cellisten Harriet Krijgh redan en lysande solistkarriär att se tillbaka på. Efter studier på musikkonservatorierna i Utrecht och Wien och vid Kronberg Akademie i Tyskland för vår svenske cellonestor Frans Helmersson, utvaldes Krijgh som Rising Star Artist och erbjöds därigenom en mängd konserter i världens stora konserthus. Detta gav förstås ringar på vattnet och nu framträder Krijgh med ledande orkestrar och dirigenter både i Europa och USA som Boston Symphony Orchestra och Andris Nelsons med konserter både i Boston Symphony Hall och Carnegie Hall i New York, London Philharmonic Orchestra, Bamberger Symphoniker och Rotterdam Philharmonic.
Helena Josefsson
Helena Röhr
Helena Röhr är regissör, dramatiker, dramaturg och sångerska och har varit verksam som scenkonstnär i mer än 20 år inom opera, teater, musikteater och konserter. Hon har gjort allt från små kammaroperor till storslagna konserter med symfoniorkester. Som dramatiker skriver hon både pjäser för barn och vuxna, och just nu är hon aktuell med librettot till den kvinnohistoriska operan "2021" som kommer att komponeras av Andrea Tarrodi.
Helgi Reynisson
Efter musikstudier och körsång i hemstaden Uppsala studerade barytonen Helgi Reynisson sång vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Han engagerades därefter snabbt i professionella sammanhang vid bland andra Folkoperan, Schloss Rheinsberg Chamber Opera och Berlin Opera Academy följt av engagemang vid Kungliga Operan och Konserthuset i Stockholm. Reynisson har bland annat erhållit Wagnersällskapets Bayreuthstipendium och Anders Walls Girestastipendium och på hans repertoar står operor som Figaros bröllop, Trollflöjten, Don Giovanni, Eugene Onegin och Hamlet men även Brahms Ein Deutsches Requiem och Beethovens Fidelio. Hans dirigentsamarbeten inkluderar Domingo Hindoyan, Anna-Maria Helsing, Tobias Ringborg och David Stern.
Helle Solberg
Helle Solberg har dansk/norska rötter, är gift svensk och kan betecknas som en interskandinav med ett brett nätverk i alla tre länder. Karriären som kompositör inleddes 1998 men redan under studierna vann hon förstapriset i The Adrian Cruft Competition med sin stråkkvartett ”Small thoughts for String Quartet”. Hennes personliga och säregna musik till F. W. Murnaus stumfilmsklassiker ”Nosferatu” har uppmärksammats av både publik och kritiker. 2015 rekryterades Solberg till orkesterchef för Kungliga Hovkapellet på Kungliga Operan AB. Det femåriga förordnanden som hon fick i 2015 har under våren 2019 förlängts till 2025.
Henriette Bonde Hansen
Den lyriska sopranen Henriette Bonde Hansen är en av Danmarks mest ansedda sångerskor och har framför allt gjort stor succé på de franska operascenerna där hon är en återkommande gäst. Som konsertsångerska har hon framträtt med orkestrar som Danska Radions Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Franska Filharmoniska Radioorkestern och Oslo Filharmonikerna.
Henrik Måwe
Den svenske pianisten Henrik Måwe studerade pianospel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Staffan Scheja och vid Sibeliusakademien för Hui-Ying Liu-Tawaststjerna. Han har även studerat för professorerna Hans Leygraf och Hans Pålsson. Måwe har konserterat i de flesta europeiska länder samt i USA, Asien och Sydafrika och har också framträtt i svensk radio och TV. Måwe är dessutom en flitig gäst vid kammarmusikfestivaler i Sverige och utomlands. Som kammarmusiker framträder han med sångare och instrumentalister ur den internationella musikereliten. Måwes album The 50 greatest Piano Pieces har fått stor upp-märksamhet på den digitala plattformen Spotify.
Henrik Naimark Meyers
Henrik Ståhl
Henrik Ståhl är skådespelare och författare med 20 år bakom sig som kreatör av svensk barnfilm, litteratur och teve.
Hilda Pihlsgård
Redan som fyraåring fick Hilda Pihlsgård sina första violinlektioner. Hon började på Sunesdotters stråkskola för Linda Sunesdotter. Pihlsgård har också studerat violinspel för violinpedagog Lars Jöneteg och tagit violinlektioner på hans Stråkforum men även följt flera av hans violinkurser. Efter några års studier började Pihlsgård 2014 ta violinlektioner för Jörgen Svensson, konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester. Hilda Pihlsgård är nu tretton år och har sedan 2014 haft Jörgen Svensson som lärare.
Hyeryung Hedy Lim
Hyewon Lim
Hyewon Lim är född i Seoul i Sydkorea och har studerat i Novosibirsk och på University of Music and Performing Arts i Wien, där hon 2012 tog sin magisterexamen. Hon är anställd i Malmö SymfoniOrkesters första violinstämma.
Iiris Viljanen
Iiris Viljanen är pianist, sångare och rappare från Korsholm i Österbotten. 2020 släpptes det hyllade albumet ”Den lilla havsfrun”. ”En finsk jul” är Viljanens fjärde soloalbum och släpps av Teg Publishing på vinyl och digitalt. Albumet är producerat av Iiris Viljanen själv, förutom en låt som är producerad av Patrik Berger (Robyn, Lana del Rey, Veronica Maggio) och en låt som är producerad av Jonas Teglund (I.B. Sundström, Mattias Alkberg).
Ilan Volkov
Ilan Volkov föddes 1976 i Israel och började sin dirigentkarriär redan vid 19 års ålder. Han utbildade sig i Jerusalem och senare vid London’s Royal College of Music 2003 blev han chefsdirigent vid BBC Scottish Symphony Orchestra och senare deras förste gästdirigent. Mellan 2011 och 2014 var han chefsdirigent för Islands Symfoniorkester. Volkov är en dirigent med stor nyfikenhet och öppet sinne och som gärna tar sig an nyskriven och aldrig tidigare spelad musik. 2012 startade han upp musikfestivalen Tectonics i Reykjavik, en festival i tre dagar med nyskriven musik.
Ilpha Kozhabekova
Den ryska pianisten Ilpha Kozhabekova kommer från en konstnärlig familj. Hennes far är professor i musikteori och hennes mor är professor i piano-spel. Dessutom var hennes farfar en av Sovjet-tidens stora skådespelare. Kozhabekova studerade piano vid Moskvakonservatoriet som en gång i tiden fostrat forntida pianokollegor som Sergej Rachmaninov och Svjatoslav Richter. Efter studierna i Moskva sökte hon sig till Musikhögskolan i Malmö för att fullborda sina pianostudier med professor Hans Pålsson som lärare. Detta är hennes diplomkonsert från Musikhögskolan. Parallellt med sin solokarriär samarbetar hon med musiker i olika kammarmusikkonstellationer och hennes musiker-uppdrag inkluderar även Den Kongelige Opera i Köpenhamn och Malmö Opera.
Ingar Bergby
Den norske dirigenten Ingar Bergby arbetar över ett brett genrefält som omfattar den klassiska orkestermusiken, nutida musik, opera och balett och crossover. De kompletterande erfarenheterna berikar varandra och erfarenheterna breddar den musikaliska tolkningen i var och en av genrerna. Bergby har bland annat varit gästdirigent i Bergen Filharmoniska Orkester och chefsdirigent i Wermland Opera.
Isabelle van Keulen
Violinisten och altviolinisten Isabelle van Keulen är ett aktat solistnamn även på nordiska breddgrader, då hon i många år varit konstnärlig ledare för Det Norske Kammerorkester. I den nordiska premiären av Fredrik Högbergs konsert får vi höra henne traktera båda stråkinstrumenten. Van Keulen fick sitt internationella genombrott 1984 när hon vann "Eurovision Young Musician of the Year". Tävlingen kunde ses i TV av miljoner människor i Europa. Som musiker begränsar hon sig inte till att framträda som solist med orkester. Hon spelar också mycket kammarmusik, leder kammarorkestrar och kammarmusikfestivaler och ger recitaler. Hennes samarbete med pianisten Roland Bräutigam är bara ett exempel.
István Várdai
Här följer en biografi på engelska: István Várdai, the 32 year old Hungarian cellist was honoured with several important international prizes: in 2008 he won the 63th Geneva International Music Competition. He took the third prize of the International Tchaikovsky Music Competition, Moscow, in 2007. In 2006 he was awarded with the special prize of the Emanuel Feuermann Cello Competition at the Kronberg Academy and received first prize at the 13th International Brahms Competition in Austria. He was winner of the David Popper International Music Competition three times (2000, 2003, 2004). In 2012 he received the Prix Montblanc awarded to the world's most promising young musician. In 2014 he won the prestigious ARD Cello Competition in Munich.
Itamar Doari
Slagverkaren Itamar Doari är en mångfasetterad musiker som spelat in med Avishai Cohen Trio på tidigare albumframgångar som "Aurora" och "Seven Seas". Han medverkade också på Avishai Cohens senaste skiva; ”1970”. Doari började sin musikaliska resa som sexåring och bekantade sig med slagverk i den israeliska öknen i oasen Wadi Farran. Bland hans slagverkslärare kan nämnas Zohar Fresco, Glen Vallez, Sallem Darwish och Ahmed Taher. Itamar Doari är tillsammans med sångaren och kompositören Ravid Kahalani en av grundarna till bandet Yemen Blues, som blandar musik från Yemen med västafrikansk och arabisk musik samt mordern funk och han ingår också i andra musikaliska sammanhang där musikstilar från vitt skilda genrer blandas.
Jacob Skov Andersen
James DePreist
Jan Lindberg
Bastrombonisten Jan Lindberg inledde sin musikerbana som tenortrombonist i brasskvintetten Brassanova. Efter tre år lämnade han ensemblen och bytte till bastrombon och fick tjänst i Helsingborgs Symfoniorkester där han stannade i fem år innan han 1993 tillträdde som bastrombonist i Malmö SymfoniOrkester. Under åren i Helsingborgs Symfoniorkester bildade Lindberg tillsammans med sina musikerkollegor Skandinaviska trombontrion, som turnerar jorden runt från Spetsbergen till Japan. Lindberg leder även arbetet med BIBA, Blekinge International Brass Academy, en av världens mest ansedda brasskurser.
Jan Lundgren Trio
Jan Lundgren är en av Sveriges mest kända och uppskattade pianister, en traditionsbärare av stora mått och en stark länk mellan dåtid och nutid. ”Upptäckt” av Arne Domnérus spelade har han spelat med musiker såsom Putte Wickman, Bernt Rosengren., Monica Zetterlund, Povel Ramel, Rune Gustafsson samt många andra svenska samt internationella musiker såsom Richard Galliano och Paolo Fresu. Under de senaste åren har Jan arbetat med trombonisten Nils Landgren.
Janos Fürst
Jean-Philippe Collard
Den franske pianisten Jean-Philippe Collard har gjort sig ett namn som uttolkare av Gabriel Faurés och Camille Saint-Saëns verk. Som ung blev han belönad med flera prestigefyllda priser, som till exempel Gabriel Fauré-priset, Albert Roussel-priset och ett förstapris vid Pariskonservatoriet. Collard gjorde sin reciteldebut som solopianist i anrika Théâtre des Champs Elysées, där Stravinskijs omtalade uruppförande av Våroffer skedde. Sedan debuten har Collard framträtt som solist med många ledande internationella orkestrar som San Francisco Symphony Orchestra och de franska ledande orkestrarna. Collards diskografi är omfattande med över trettio CD-inspelningar.
Jennie Abrahamson
Jennie Abrahamson är sångerska, multiinstrumentalist och låtskrivare. Under 2016 turnerade hon i USA med Peter Gabriel och Sting. Hon har också samarbetat med Ane Brun. Med förra skivan "Gemini Gemini" blev hon Årets Indie på Manifestgalan, nominerades som enda svensk till IMPALA's European Indie Album of the Year Award och hamnade på kritikernas samlade topp 10-lista när 2014 summerades. Efter flitigt turnerande i Europa och runt världen är Jennie Abrahamson tillbaka med ett nytt, drömskt och storslaget album – sitt femte i ordningen. Allt drivet av en röst som fått ta större och självsäkrare plats för varje skiva, och som på nya albumet slutligen etablerar sig som en av de främsta vi har.
Jenny Carlstedt
Den åländska mezzosopranen Jenny Carlstedt studerade vid Sibelius Akademins solistlinje och vid Guildhall School of Music and Drama i London. Därefter debuterade hon vid Finlands Nationalopera i Cosi fan tutte 2001, och 2002-2016 var hon solist vid Oper Frankfurt. 2015 gjorde Carlstedt bejublad USA-debut som Mélisande i Debussys Pelléas et Mélisande med Chicago Symfoniorkester under Esa-Pekka Salonen. Chicago Review utropade framförandet till ”...the finest event in 2015”.
Jeroen Berwaerts
Den belgiske trumpetsolisten Jeroen Berwaerts har en bred repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik. Han har uruppfört många verk och framfört nutida repertoar av Eötvös, Hosokawa och Gruber. Berwaerts är omtalad för sin enastående tekniska kapacitet, sin sensitiva musikalitet och för sina fyndiga programläggningar av verk i skilda sammanhang i samarbete med orkestrar som NHK Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker och Konzerthausorchester Berlin. Han har studerat för den legendariske trumpetaren Reinhold Friedrich och varit professor i trumpetspel vid Hochschule für Musik i Hannover. Även jazz ligger Berwaerts varmt om hjärtat och 2017 släppte han CDn Signals from Heaven.
Jessica Cottis
Under sin musikutbildning tog Jessica Cottis lektioner i trumpet- och pianospel men även i orgelspel för Marie-Claire Alain i Paris. Snart tog dirigeringen över och Cottis vidareutbildade sig vid Royal Academy of Music i London för bland andra Sir Colin Davis. Cottis var en tid efter sina studier knuten som "Associate" till Royal Academy of Music och bildade då ett nytt operakompani, Bloomsbury Opera. Dirigeringskarriären tog snabbt fart och Cottis har sedan dess samarbetat med London Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra och Sydney Symphony Orchestra för att nämna några och hon har även framträtt som dirigent vid de populära Promskonserterna i Royal Albert Hall i London.
Jessica Strid
Joachim Bäckström
Tenoren Joachim Bäckström har framträtt i många olika roller på Malmö Opera, Kungliga Operan i Stockholm, Göteborgsoperan och Norrlandsoperan i Umeå men också gjort roller utomlands, bland annat på Operaen på Holmen i Köpenhamn, Opera Østfold i Halden, Finlands Nationalopera i Helsingfors och Grand Théâtre de Genève. Under hösten 2017 var Bäckström knuten till Metropolitan Opera där han var cover på Tamino. Under karriären har Joachim Bäckström mottagit flera stipendier och utmärkelser, bland annat Birgit Nilsson-stipendiet och Jussi Björlingsällskapets pris.
Joachim Wåhlstedt
Joana Carneiro
João Andrade
Johan Åhnberg
Johan Dalene
Dalene föddes år 2000 och började spela violin redan som fyraåring. Han har deltagit i många internationella tävlingar och vunnit ett imponerande antal av dem. 2017 vann han The Thomas and Evon Cooper International Violin Competition, då han framförde Tjajkovskijs Violinkonsert – som han nyligen spelat in på skiva. 2019 knep han förstaplatsen i den prestigefulla Carl Nielsen-tävlingen i Danmark. Sedan mars i år spelar han på en Stradivariusviolin från 1736.
Johann Soustrot
Johannes Gustavsson
Johannes Parkler
Johannes Rubensson
Som så många av våra svenska sångare och instrumentalister har trombonisten Johannes Rubensson inlett sina instrumentalstudier i den kommunala musikskolan. Rubensson är född och uppvuxen i Torhamn i Karlskrona kommun i Östra Blekinge. Han fullgjorde sin värnplikt som musiksoldat i Arméns Musikkår i Norrland 1998 och fick sin högre musikutbildning under fem år vid Musikhögskolan i Malmö. Efter sin examen på musikerutbildningen tjänstgjorde Rubensson under sju år som trombonist i Gävle Symfoniorkester och sedan 2012 är han anställd som trombonist i Malmö SymfoniOrkesters brassektion.
John Lundgren
Redan under studietiden i Köpenhamn knöts John Lundgren till Det Kongelige Teater i samma stad och fick efterhand stora barytonroller i La Bohème, Trubaduren, Lucia di Lammermoor och Don Carlos. Lundgren var även med i Aida som sattes upp vid invigningen av det nya operahuset på Holmen i Köpenhamn. Det är inte bara standardrepertoaren som intresserar Lundgren. Han har också sjungit nutida opera och haft viktiga roller i Thomas Adès The Tempest, i Hans Gefors Notorious på Göteborgsoperan och i Reine Jönssons Cecilia och apkungen på Drottningholms Slottsteater. År 2006 mottog Lundgren det prestigefyllda Birgit Nilssonpriset, och 2010 blev han utnämnd Riddare av Dannebrogorden.
John Storgårds
Den finländske dirigenten John Storgårds har en unik plattform för sitt musicerande. Han är 'Chief Guest Conductor' i BBC Philharmonic Orchestra Manchester, förste gästdirigent i Canada's National Arts Centre Orchestra Ottawa och 'Artistic Partner' i Münchener Kammerorchester. Storgårds är även konstnärlig ledare och chefsdirigent för sin 'egen' ensemble Chamber Orchestra of Lapland. Han har också varit chefsdirigent i Helsingfors Filharmoniska Orkester 2008-2015. Dirigeringsuppdragen i USA har ökat de senaste åren i samarbeten med bland andra New York Philharmonic och Cleveland Orchestra och han samarbetar regelbundet med topporkestrarna i Europa. Storgårds är dessutom en lysande violinist.
John Wilson
Engelsmannen John Wilson är förutom dirigent även arrangör och musikvetare. Hans framgångsrika studier vid Royal College of Music belönades med ett prestigefyllt pris. Wilson har gjort stora insatser för att restaurera filmmusikpartitur och har mödosamt återskapat många förstörda originalpartitur från Hollywoodfilmer. Han dirigerade en BBC Proms-konsert 2007 där hans egen orkester, John Wilsons Orchestra, hyllade filmmusiken. Detta kom att upprepas i olika versioner under flera år. På senare tid har Wilson ägnat sig åt orkester- och operadirigering och bland annat lett London Symphony Orchestra i det engelska uruppförandet av Turnages trumpetkonsert Håkan till Håkan Hardenberger.
Johnny Teyssier
Den fransk-amerikanske klarinettisten Johnny Teyssier är stämledare i DR SymfoniOrkestret i Köpenhamn efter att tidigare ha varit stämledare i Malmö SymfoniOrkester och Minnesota Opera Orchestra. Som solist har han turnérat över USA och Europa och spelat med Malmö SymfoniOrkester, Saint Paul Chamber Orchestra, Irish Chamber Orchestra och Hilton Head Symphony. Teyssier tilldelades Ico Ardán Award 2007 och var 2008 års vinnare av Juventus-priset i Cambrai, Frankrike.
Jonas Frölund
Jonas Karlström Hay
Jonas Karlström Hay är skådespelare och dramatiker som synts flitigt i och på TV- & filmproduktioner samt teaterscener genom åren. Mest känd är han nog för dagens barnfamiljer som karaktären CHEFEN på SVT Barn, samt som vampyrsångaren Valentin Von Törst i monsterrockbandet Skräckkabinettet, som genom sina storslagna monsterrock-shower befriar människor från onödiga rädslor. Han har även skrivit manus till en mängd pjäser och tv-produktioner, t ex SVT:s succéprogram Sommarlov, samt projektlett och genomfört olika kulturella evenemang.
Jonas Nydesjö
Dirigenten, arrangören och kompositören Jonas Nydesjö studerade arrangering vid Musikhögskolan i Malmö. Han är flitigt anlitad inom flera genrer som klassisk musik, jazzmusik och populärmusik och har komponerat musik till dansföreställningar, lett inspelningar till skivor, film och TV och gjort regelbundna konserter runt om i Sverige. Nydesjö har samarbetat med bland andra Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, Malmö SymfoniOrkester, Malmö Opera och symfoniorkestrarna i Norrköping, Gävle och Helsingborg. Inom populärmusikgenren kan samarbetet med Ola Salo särskilt nämnas.
Jonathan Åkesson
Jonathan Johansson
Malmö-sonen Jonathan Johansson är en av Sveriges främsta leverantörer av briljant pop. Han slog igenom 2009 med albumet "En hand i himlen" och fick samma år nomineringarna Årets nykomling på Grammisgalan och Årets artist på P3 Guld. 2011 släpptes albumet ”Klagomuren”, som fick tre Grammisnomineringar: Årets pop, Årets textförfattare och Årets producent. Tillsammans med producenten Johan Eckeborn komponerade Johansson 2012 musiken till teateruppsättningen Dracula på Uppsala Stadsteater och 2013 släppte duon albumet ”Ett språk för dom dömda”, som baseras på uppsättningen. Johansson släppte 2015 albumet "Lebensraum!" och är nu aktuell med sitt fjärde album, ”Love & Devotion”.
Jordan Scapinello
Jörgen Svensson
Jörgen Svensson kommer från en musikalisk familj i Lenhovda. Han började sina violinstudier för Lars Jöneteg, och fortsatte sedan på Musikhögskolan i Stockholm för prof. Harald Thedéen. Han avslutade studierna där med att spela Brahms violinkonsert med Radiosymfonikerna och Leif Segerstam. Därefter följde två års studier för prof. Milan Vitek i solistklassen vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn, och tre års studier för konsertmästare Chaim Taub i Tel Aviv Israel. 1995 blev Jörgen anställd i Malmö SymfoniOrkester och innehar tjänsten som alt. 1:a konsertmästare i MSO.
Josefine Andersson
Josefine Dalsgaard
Juan Diego Flórez
Den peruanske tenoren Juan Diego Flórez är efterfrågad av operahus världen över. Hans virtuosa bel canto har vunnit framgångar sedan genombrottet 1996 då han hoppade in som ersättare i rollen som Corradino i Matilde di Shabran. Det blev starten på en strålande karriär. Flórez föddes i Lima 1973. Fadern var sångare vilket säkert inspirerade Flórez att tidigt börja sjunga och han antogs så småningom till Perus Nationella Musikkonservatorium. Studier i USA ledde till de första operarollerna. Flórez har 44 operor på sin repertoar och har samarbetat med mängder av namnkunniga dirigenter och erhållit många priser. Även hans CD-skivor är prisbelönta och sedan 2016 är han exklusiv artist för Sony.
Juraj Valčuha
Juraj Valčuha är tillträdande chefsdirigent för Houston Symphony Orchestra med start i juni 2022. Sedan 2016 har Valčuha varit chefsdirigent för Teatro di San Carlo i Neapel och förste gästdirigent för Konzerthausorchester Berlin. Under åren 2009-2016 var han chefsdirigent för Sinfonica Nazionale della Rai. Ända sedan debuten med Orchestre National de France 2005 har Valčuha samarbetat med ledande orkestrar som Royal Concertgebouw Orchestra, Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic, Gewandhausorchester Leipzig och Rotterdam Philharmonic. Valčuha studerade komposition och dirigering i Bratislava och därefter dirigering i St. Petersburg för Ilya Musin med avslutande dirigentstudier i Paris.
Juraj Valčuha
Sedan oktober 2016 är Juraj Valčuha chefsdirigent för Teatro di San Carlo i Neapel. Han är också förste gästdirigent för Konzerthausorchester Berlin. Dirigentbanan har varit stadigt stigande, och ända sedan debuten med Orchestre National de France 2005 har Valčuha samarbetat med ledande orkestrar som Royal Concertgebouw Orchestra, Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic, Gewandhausorchester Leipzig och Rotterdam Philharmonic. Nu arbetar han regelbundet med topporkestrarna världen över. Valčuha studerade komposition och dirigering i Bratislava, och därefter dirigering i St. Petersburg för Ilya Musin. Han avslutade sina dirigentstudier i Paris.
Kalle Lind
Kardo Razzazi
Kardo Razzazi studerade på Teaterhögskolan i Malmö mellan 2008-2011 och har sedan dess huvudsakligen varit anställd på Malmö Stadsteater och gjort roller som Amor i ”Jag ringer minna bröder” men även gjort roller på Stockholms Stadsteater och i Unga på Operan. Razzazi har även medverkat i flertalet film- och Tv-roller som till exempel 10 000 timmar i rollen som Hassim, Starke Man i rollen som Yusuf och Kommissarie Winter i rollen som Mozzafer.
Karen Kamensek
Med nutida musik som specialområde har den Chicagofödda dirigenten Karen Kamensek utvecklat ett nära samarbete med den amerikanske tonsättaren Philip Glass. Kamensek har en bred repertoarkännedom och delar sin tid mellan konsert- och operaproduktioner. Hon var chefsdirigent för Staatsoper Hannover 2011–2016 och dirigerade där flera nyproduktioner, bland andra Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mtsensk, Wagners Mästersångarna i Nürnberg, Detlev Glanerts Caligula och Janáčeks Jenufa. Säsongen 2018–2019 debuterade Kamensek med flera svenska orkestrar och hennes intresse för nutida musik har också lett till samarbete med tonsättaren Thea Musgrave.
Kari Kriikku
Den finska klarinettisten Kari Krikku är en supervirtuos och kommer att bjuda oss på en show. Hans inspelning av Webers klarinettkonsert kallades ”Best ever” av de båda brittiska musiktidningarna Classic CD och BBC music. 2009 fick Kari Krikku det Nordiska rådets musikpris och motiveringen löd: ”Kari Kriikku är en extraordinär virtuos på sitt instrument klarinetten. Hans utförande präglas av flexibilitet och en positiv spelmansglädje – han är en musikant i ordets finaste bemärkelse.” Sedan 1998 är Kari Krikku konstnärlig ledare för kammarorkestern Avanti!
Karin Gustafsson
Katarina Sörenson Palm
Katarina Sörenson Palm har under sommaren 2017 regisserat Rickard Söderbergs operett Teaterhotellet som spelats på Ystad Teater, och hösten 2017 koreograferade hon Peter Steins uppsättning av Figaros Bröllop på Malmö Opera, och sommaren 2016 koreograferade och co-regisserade hon Glada Änkan också på Ystad Teater. Andra kombinerade regi och koreografiuppdrag har varit Kal P Dal – en rockmusikal, som spelades två säsonger på Slagthuset i Malmö samt fyra år med Semestersabotörerna, Herrarna Melander, Juth och Neumann, i Höllviken.
Katlijn Sergeant
Kerstin Andersson
Kirill Petrenko
Kirill Petrenko har varit chefsdirigent för Berliner Philharmoniker sedan säsongen 2019-20. Tidigare var han ”general music director” på Meininger Theatre, på Komische Oper Berlin och, från 2013 till 2020, på Bayerische Staatsoper. Försummade kompositörer som Josef Suk och Erich Wolfgang Korngold är viktiga inslag i Petrenkos konserter. Kirill Petrenkos engagemang för samtida musik – utöver hans intresse för centrala verk från 1900-talet hörs också i reperoaren; ett antal verk har redan beställts av samtida kompositörer. Han är också engagerad i utbildningen av unga musiker och projektleder Karajan Academy och konserter med National Youth Orchestra of Germany.
Klas-Göran Wahlgren
Klaus Mäkelä
Dirigenten och cellisten Klaus Mäkelä är förste gästdirigent i Sveriges Radios Symfoniorkester från och med hösten 2018 och dessutom 'Artist in Association' med Tapiola Sinfonietta. Trots sina unga år har han redan dirigerat en lång rad finska orkestrar som filharmonikerna och radioorkestern i Helsingfors och orkestrarna i Tammerfors och Åbo och även framträtt som solist med en del av dem. Mäkelä har även framträtt på de finska festivalerna som Kuhmo och Chamber Music Summer Festival i Helsingfors. Han kommer att vara assistent till Esa-Pekka Salonen 2019 i Finska Nationaloperans stora satsning på Wagners Ringen. Mäkelä debuterade vid finska operan säsongen 2016-2017 och i december 2017 skedde hans debut i Mozarts Trollflöjten där.
Köbenhavns Drengekor
Kör från Lars-Erik Larsson-gymnasiet
Lars-Erik Larsson-gymnasiet är ett musikgymnasium i Lund med körsång som huvudinriktning. Dirigenten Sofia Söderberg är konstnärlig ledare på skolan som släpper ut 50 körsångare varje år. Eleverna på Lars-Erik Larsson-gymnasiet får en kvalificerad musikutbildning med bland annat undervisning i gehörs- och musiklära, musikhistoria och dans. Programmets musikprofil ger en bra förberedelse för elever som vill söka vidare till musikaliska studier på musikhögskola eller folkhögskola. Gymnasiet grundades år 2001 av kördirigenten och pedagogen Eva Bohlin och är uppkallat efter tonsättaren Lars-Erik Larsson.
Koritsia
Koritsia är en ung damkör som tillhör Kulturskolan Lund. Hundratals barn sjunger i olika körer på Kulturskolan varje vecka och Koritsia är kören för tjejer i åldern 16-19 år. Körens ambition är att musicera på en hög nivå och att ständigt ta sig an nya utmaningar. En viktig del i det musikaliska arbetet är körens gemenskap och lagkänsla. De unga sångarna får chansen att musicera och utvecklas i en social miljö med vänskaplig atmosfär. Kören har en lång tävlingstradition och medverkar regelbundet vid olika körfestivaler runt om i Europa.
Krister Jonsson
Krister Jonsson har länge varit en av de mest respekterade och eftertraktade musikerna från Malmö och få svenska gitarrister har lovordats som han av såväl kritiker och publik som musiker. Hans varierade och utåtriktade gitarrspel har kunnat höras i bl a Fredrik Lundin Overdrive, Cennet Jönsson Quartet , Linda Pettersson Bratt/Krister Jonsson Duo och Peter Danemo Kapell. Med egna gruppen Krister Jonsson Trio har han spelat in två skivor, på den senare av dem tillsammans med cellisten Svante Henryson.
Kristian Chojecki
Kristian Chojecki är uppvuxen i Göteborg. Han är tidigare utbildad vid Musikhögskolan i Malmö men studerar just nu sista året vid London vid Royal Academy of Musics kandidatutbildning, där han fått fullt stipendium. Han har medverkat vid både interna och externa kammarkonserter, bland annat med sin duo partner, pianisten Mark Rogers.
Kristiina Poska
Den estniska dirigenten Kristiina Poska flyttade tidigt till Berlin för studier, och hon är fortfarande bosatt där. Hon har haft en lång rad internationella uppdrag, bland annat med Komische Oper Berlin 2010. Efter en mycket lyckad debut med ensemblen blev hon genast återinbjuden och mellan åren 2012 och 2016 var hon operans förste kapellmästare. Poska samarbetar regelbundet med orkestrar som Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Bergens Filharmoniska Orkester, Tonhalle-Orchester Zürich med flera. Senare i vår leder hon Estonian Sinfonietta i ett framförande av Beethovens och Pärts musik i Wiener Musikverein och kort därefter dirigerar hon Stravinskijs Rucklarens väg på Theater Basel.
Kristin Amparo
Kristin Amparo har stått på Sveriges största scener och turnerat världens alla hörn. Med en obestridlig röst och nerv har hon redan briljerat inom flera genrer. Hon har toppat hitlistor både i Sverige och internationellt med låtar såsom Din soldat och Dance Our Tears Away och är en av Sveriges största namn på jazzscenen där hon bland annat blivit uppmärksammad med Alice Babs stipendiet.
Kristina Winiarski
Kristina Winiarski (f. 1994) har redan hunnit framträda på många prestigefulla scener med stora orkestrar runtom i världen. Hon började sin cellokarriär tidigt - första gången hon satt framför en orkester i rollen som solist var hon endast 8 år gammal. Vid 16 års ålder skedde hennes professionella solistdebut då hon spelade Tchaikovskys Rokokovariationer med National Symphony Orchestra på Kennedy Center of Performing Arts i Washington DC, USA. Efter det har hon framträtt med bl a Maryland Philharmonic, Stuttgart Kammerorchester, St Petersburg State Symphony och Zagrebs Filharmoni.
Kristoffer Bröte
Sedan 2008 ingår tubaisten Kristoffer Bröte i brassektionen i Malmö SymfoniOrkester. Tiden dessförinnan var Bröte frilansmusiker under tio års tid och har spelat med Sveriges alla större orkestrar och var dessutom anställd vid Marinens Musikkår i Karlskrona i tre år. Men frilanslivet tog också Bröte till många orkestrar i Danmark, Norge, Island och Tyskland. Åren 1994-2002 var han medlem i Göteborgs Brassband och i Medevi Brunnsorkester 2000-2005 och åren 2011-2014 var Bröte delaktig i arbetet med att arrangera välrenommerade BIBA, Blekinge International Brass Academy, som varje år samlar internationellt ledande brasslärare för att undervisa unga brassmusiker.
Krzysztof Panus
Ksenija Sidorova
Med kritikeromdömen som "Superb, finkänslig och virtuos" och "Enastående och fulländad artist" intar accordeonisten Ksenija Sidorova en internationell topposition på sitt instrument. Sidorova började spela accordeon i folkmusiktradition vid åtta års ålder för Marijia Gasele i Riga men intresset för klassisk och nutida musik gjorde att hon sökte sig till Royal Academy of Music i London. Hon blev tidigt prisbelönt för sina studier och tog sin masternivå med högsta betyg. Sidorova samarbetar med ledande kammarmusiker som Nicola Benedetti, Thomas Gould, Joseph Calleja, Avi Avital och sångaren Juan Diego Flórez men också med orkestrar som Latvian National Symphony Orchestra, WDR Rundfunkorchester samt NHK Symphony med Paavo Järvi.
Lady Oleander
Lady Oleander, startat 2020, blandar drömmig indierock med influenser från jazz och pop. De bjuder på en liveshow med hög energi och passion. Spelningen är till drömmaren som vill fly den gråa vardagen. https://www.facebook.com/Lady-Oleander-107350644298257/ Instagram: @lady_oleander
Laine Quist
Laine Quist är utbildad vid masterprogrammet på Musikhögskolan i Malmö och är sedan 2010 anställd som korist vid Malmö Opera. Utöver sin kosristtjänst har hon haft roller i bl.a. Rosenkavaljeren, Parsifal, Jenufa och Laké. Hösten 2012 gjorde hon sin första större huvudroll i Malmö Operans prisade turnéföreställning av Tosca. Hennes senaste roll på Malmö Opera var som Rose i Lakmé. Man har även kunnat se henne göra titelrollerna i Puccinis Syster Angelica och Verdis Aida. Sedan 2014 är Laine, tillsammans med Rickard Söderberg, konstnärlig ledare men även producent för Kammaropera Syds operetter som sätts upp varje sommar på Ystads Teater.
Lars David Nilsson
Pianisten Lars David Nilsson har etablerat sig som en efterfrågad ackompanjatör. Han utbildade sig både i pianospel och kyrkomusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han senare varit verksam som lärare. Pianostudierna avrundades med studier i London för Maria Curcio. Nilsson har också arbetat som vokalcoach, instuderare och ackompanjatör vid Kungliga Operan och varit organist vid Ersta Diakonisällskap i Stockholm. Han är representerad på CDn The Seven Deadly Sins tillsammans med klarinettisten Hermann Stefansson. Samarbetet med Peter Mattei har lett till konserter bland annat vid Festspelen i Piteå och i Ytterjärna konserthus.
Lars Rådelius
Lasse Beischer
Laura Michelin
Den svenska flöjtisten Laura Michelin har på kort tid etablerat sig som en mycket eftersökt solist. Efter studier för Tobias Carron vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm fortsatte studierna i München för Andrea Lieberknecht vid Hochschule für Musik und Theater. Michelin har frilansat i både svenska och internationella orkestrar, som till exempel Gustav Mahler Jugendorchester under en internationell orkesterturné. Michelin var 2020 års vinnare av Solistpriset och de inledande raderna i juryns motivering talar för sig själva: ”Laura Michelin har en alldeles sällsynt förmåga att fånga publiken med sitt utsökta artisteri. Med en djupt rotad musikalitet och ett utomordentligt hantverk lyfter hon musiken till högsta internationella nivå ...”.
Leif Johannesson
Leif Segerstam
Leif Segerstam är en av de mest mångsidiga och intressanta musikaliska talangerna från våra nordiska länder. Han är älskad och respekterad av branschen, publiken och kritikerna. Leif Segerstam är musik! Segerstam började sina studier vid Sibelius-Akademin hemma i Helsingfors med violin, piano, komposition och dirigering och avslutade med en dirigentexamen på Juilliard School of Music i New York. Han inledde sin karriär i operahusen i Helsingfors, Stockholm och Berlin, Metropolitan New York, La Scala, Covent Garden, Teatro Colon, Köln, Geneve, Hamburg, München, Salzburg Festival med flera. Den internationella karriären har konstant rullat på i en enorm fart. Segerstam vinner priser och har spelat in mängder av musik.
Lena Petersson
Leo Ferris
Lill Lindfors
Lill Lindfors är en av våra mest mångfacetterade artister, sångerska, skådespelare, komiker, text och låtskrivare. Hennes framgångsrika karriär spänner över 60 år med revyer, musikaler, filmer, One woman shows och ett oändligt antal TV-program. Under hela sitt yrkesliv har hon haft ett starkt engagemang för flickors och kvinnors rätt i samhället.
Lilli Paasikivi
Den finländska alten Lilli Paasikivi är en av världens ledande Mahlertolkare. På hennes repertoar står Das Lied von der Erde och Das Knaben Wunderhorn i vilka hon samarbetat med Los Angeles Philharmonic, Symfoni nr 3 med London Symphony Orchestra, Symfoni nr 8 med Berliner Philharmoniker, Kindertotenlieder med New World Symphony och Das Lied von der Erde med London Philharmonic Orchestra. Paasikivi debuterade med New York Philharmonic i Sjtjedrins The Enchanted Wanderer och innevarande säsong sjunger hon musik av Janáček med Oslofilharmonien samt med Gewandhausorchester, Leipzig. Paasikivi framför också Wagners Rhenguldet i Suntory Hall i Tokyo.
Lina Hedlund
Lina Nyberg
Linda Alexandersson
Linda Alexandersson (f.1984) är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och Academy of the Arts i Reykjavik. Hon verkar som dirigent och frilansande tonsättare och sedan 2016 arbetar hon inom körverksamheten vid Kulturskolan Lund. Linda Alexandersson är även konstnärlig ledare för den internationellt kända damkören Korallerna.
Linda Fredriksson
Linda Fredriksson är född i Finland men uppvuxen på Lidingö i en musikerfamilj. Som 16-åring påbörjades studierna på Musikkonservatoriet i Falun och gick sedan via grundutbildning på Musikhögskolan i Göteborg till diplomutbildning vid Royal College of Music i London. Fredriksson har spelat i Malmö Symfoniorkester sedan 2003. Vid sidan av orkesterspelet har hon under alla år varit en aktiv kammarmusiker, bl a med Almakvartetten och i Huaröds kammarorkester.
Line Fredens
Line Fredens är stämledare och spelar andra-violin i Malmö SymfoniOrkester. Hon är en aktiv kammarmusiker och spelar världen över med sin trio, Jalina Trio. Trion har vunnit flera internationella priser i kammarmusiktävlingar och har dessutom fått Danmarks Radios P2-pris för bästa kammarmusikinspelning samt BG Foundation’s Chamber Music Prize “for outstanding musicianship”. Line Fredens undervisar i pedagogisk teori och performance-psykologi vid Det Kongelige Danske Musik-konservatorium.
Linnea Andersson Meilink
Lisa Långbacka
Rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har bl.a. framträtt med och komponerat för kammarorkestern Musica Vitae, varit kapellmästare för Cullbergbaletten, arbetat vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och turnerat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Lena Willemark och Norrbotten Big Band. År 2017 var Lisa Långbacka musikproducent för Nobelbanketten där hon också medverkade som musiker och kompositör. Hon blev 2015 utsedd till Årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund och erhöll 2018 STIMS pris ”Årets kompositör” vid Folk- och Världsmusikgalan.
Lisa Larsson
Lisa Larsson, sopran, inledde sångkarriären vid Zürichoperan i samarbete med dirigenter som Nikolaus Harnoncourt och Franz Welser-Möst. Därpå följde debuten vid La Scala i Milano i Mozarts Trollflöjten under ledning av Riccardo Muti. På kort tid blev Larsson ett aktat och efterfrågat namn i operavärlden, speciellt i Mozart-roller, i ledande operahus som Teatro La Fenice, Bayerische Staatsoper, Salzburger Festspiele, Lucerne Festival, Glyndebourne och Festival d’Aix-en-Provence. Hon är en mångsidig konsertsångerska och hennes samarbeten inkluderar dirigenter som Claudio Abbado, Sir Colin Davis och Daniel Harding samt orkestrar som Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Tonhalle-Orchester Zürich och hr-Sinfonieorchester.
Lisa Rydberg
Är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad utbildning i klassisk musik och folkmusik. Hon har även erhållit Diplom på barockviolin. Lisa är frilansande musiker med ett brett register; hon utgör ena halvan av hyllade duon Bach på svenska och har turnerat flitigt med grupper som Jul i folkton och Sofia Karlsson band. Lisa har gett ut sex skivor i eget namn och kan därtill höras på en rad skivor med artister som Nicolai Dunger, Sofie Livebrant, Thomas Di Leva, Ane Brun och Ulf Lundell. År 1999 blev hon Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj.
Lise de la Salle
”Under stor del av konserten fick publiken påminna sig att andas … upprymdheten släppte inte en sekund förrän hon tog händerna från klaviaturen.” Så stod det att läsa i Washington Post efter en konsert med den franska pianisten Lise de la Salle. Det var genom sina CD-inspelningar av Bach/Liszt hon först lät höra tala om sig internationellt. Inspelningen på Naïve korades till 'Recording of the month' i Gramophone Magazine. CD-framgångarna fortsatte med Liszts, Prokofjevs och Sjostakovitjs första pianokonserter. Nyligen spelade hon in Rachmaninovs samtliga verk för piano och orkester. Hennes strålande pianistkarriär inkluderar en imponerande rad samarbeten med internationellt ledande orkestrar och dirigenter.
Louisa Lyne
Louisa Lyne är född i Härnösand, är utbildad musikalartist, och har genom ett brinnande intresse, studier och lust, tillägnat sig språket jiddisch och det judiska kulturarvet, gjort det till sitt och funnit sin egna konstnärliga röst i dess mitt. Louisa har rönt stora framgångar både för sina liveframträdanden, album och tidigare skolföreställning Yiddish Revolution. Under 2019 vann Louisa tävlingen ”Der Yiddisher Idol” i Mexico City och genom SVT:s programserie ”Folkets musik” blev gruppen hyllad när deras version av The Arks ”It Takes A Fool To Remain Sane” (S’nemt A Nar”) mottogs med öppna armar av både gammal och ny publik.
Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye
Sveriges jiddischdrottning, Louisa Lyne, och hennes band "di Yiddishe Kapelye" kommer tillbaka till Malmö Live. Mycket har hänt sedan de släppte sitt första album "Debyut" 2012, men genomgående är den varma och känslosamma musikaliska atmosfär som genom åren fängslat publik världen över. Gruppen rör sig med säkerhet mellan traditionell klezmer, modern pop och världsmusik. Med beats, rytmer och inslag av konstmusik och folksång arbetar de med jiddisch i ett helt nytt sammanhang, som samtidigt förefaller helt självklart.
Loulou Lamotte
Loulou Lamotte är en folkkär soulinspirerad sångerska och låtskrivare från Malmö som bland annat har varit med i bandet och låtskrivarduon Soulectric. Loulou känns även igen från musikproduktioner som Idol och Melodifestivalen.
Loumina
Loumina är en drömmig indie-popkvartett från Malmö och Köpenhamn med texter som berör och fångar den som verkligen lyssnar. Bandet består av Evelina Carlsson, Lasse Hallberg, Theo Hector och Gustav Tvilde. Tillsammans skriver de både texter och musik som försöker förmedla både stora och små saker på ett sätt som alla kan vara med på. Länkar Spotify: https://open.spotify.com/artist/6pBlU38WZ8LxgZtZA7vPln?si=kmBXCTL3SrGU4s_UEMnb- Instagram: https://www.instagram.com/louminaband Facebook: www.facebook.com/louminabandLoumina är en drömmig indie-popkvartett från Malmö och Köpenhamn med texter som berör och fångar den som verkligen lyssnar. Bandet består av Evelina Carlsson, Lasse Hallberg, Theo Hector och Gustav Tvilde. Tillsammans skriver d
Love Antell
Med Florence Valentins ”Pokerkväll i Vårby Gård” blev Antells stämma soundtracket till sommaren 2007. Genom tolkningarna av The Ark, Orup och Carola i TV4:s ”Så mycket bättre” 2014 fick den stora publiken upp ögonen för låtskrivaren och sångaren. Förutom musiker är Antell dessutom en framstående illustratör som illustrerat i ETC och gjort flera bokomslag, bl.a. Göran Greiders ”Städer som minns Joe Hill” och Lena Anderssons ”Duck City”.
Lovisa Wahlgren
Luc Robert
Den tidigare brandmannen Luc Robert sadlade om och utbildade sig till operasångare vid Musikkonservatoriet i Quebec. Sedan debuten 2006 har han redan hunnit vara i Malmö två gånger och sjungit rollen Rodolfo i både La Boheme och Luisa Miller och tidigare i år sjöng han titelrollen i Guiseppe Verdis opera Ernani tillsammans med Placidio Domingo på Metropolitan i New York.
Lukasz Jamer
Lukasz Jamer är sedan 2007 alternerande stämledare i kontrabasstämman i Malmö SymfoniOrkester. Han är utbildad i Polen och Schweiz och har vunnit priser i internationella tävlingar såsom Yamaha International Instrumental Competition och Instrumentalwettbewerb Markneukirchen. Han är medlem i Ensemble 13 och European Wind Octet. Jamer har framträtt som solist i bl.a. Basler Sinfonieorchester, Niederschlesische Philharmonie och Musica Vitae.
Lukasz Lisowski
Lydmor
LYDMOR is a critically acclaimed and award-winning Danish artist. She’s notoriously known for always delivering a magical blendof challenging visual shows and combining them with her mesmerizing conceptual electropop.She’s an artist who never compromises and who always goes her own way.In the beginning of 2021,‘CAPACITY’was released. An albumfull of musical contradictions –a place where reality and fiction melt together in a multifaceted soundscape.It is the electronic pop artist’s most personalandcomplex album to date. She’s anything but the typical radio-or streaming artist but her persistence and strong believe in her own voice and art has made LYDMOR one of the absolute most interesting female acts to come out of Denmark.
Magnus Ohlsson
Maia Hirasawa
Året efter sitt sologenombrott med hitlåten “And I Found This Boy” gjorde Hirasawa melodifestivaldebut 2008. Inte som deltagare utan med en cover av föregående års vinnare ”The Worrying Kind” av The Ark. Parallellt med en framgångsrik karriär här i Sverige är Hirasawa även en firad artist och låtskrivare i faderns hemland Japan. Låten ”Boom” utsågs t.ex. till årets låt 2011 av den stora japanska radiostationen J-wave.
Malin Byström
Med både opera- och konsertscenen som plattform har vår svenska lyriska sopran Malin Byström gjort en enastående karriär. Hon har gjort flera gästspel på Metropolitan Opera i New York liksom på Royal Opera House Covent Garden i London, San Francisco Opera och Kungliga Operan i Stockholm. Hon har sjungit med ledande sångare som Plácido Domingo, med dirigenter som Antonio Pappano, Daniele Gatti och Herbert Blomstedt och med orkestrar som Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia och Royal Concertgebouw Orchestra. Malin Byström är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Under våren 2008 mottog hon Birgit Nilsson-stipendiet vid en ceremoni på Kungliga Operan på Nilssons 90-årsdag.
Malin Nordlöf
Efter studier i flöjtspel i Wien, Köpenhamn och Göteborg, för lärare som Gérard Schaub, Andreas Blau och Jean-Pierre Rampal, anställdes Malin Nordlöf som soloflöjtist vid Kungliga Operan i Stockholm och hos Göteborgs Symfoniker – innan hon år 2000 fick tjänsten som soloflöjtist i Malmö SymfoniOrkester. Parallellt med arbetet i MSO har hon gästat många orkestrar som soloflöjtist, till exempel Mahler Chamber Orchestra, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Kungliga Operan i Köpenhamn, Sveriges Radios Symfoniorkester och Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, och hon har ett flertal gånger varit solist med MSO i verk av exempelvis Chaminade, Nielsen, Bach och Mozart med dirigenter som Mario Venzago och Rainer Honeck.
Malin Nyström
Malin Nyströms bana som violinist inleddes med studier i Göteborg, Oberlin, Köln och Düsseldorf, där hon tog sin solistexamen. Sedan 2007 är hon andre konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester och primarie i stråkkvartetten ALMA. Hon har varit solist med MSO och Göteborgs Symfoniker med flera, i samarbete med dirigenter som Rainer Honeck och Neeme Järvi. Nyström har vunnit flera priser för sitt spel både i USA, Grekland och Tyskland, bland annat första pris i 10th International Chamber Music Competition Thessaloniki och för ”Bästa barockverk” i internationella Ludwig Spohr-tävlingen i Freiburg. År 2006 fick hon en dansk Grammy, Danish Music Award, för ”Bästa kammarmusik-CD”.
Malmö Akademiska Orkester
Malmö Kulturskola
Kulturskolan finns för att alla barn i Malmö mellan 7-19 år ska få möjlighet att uttrycka sig kreativt. Lektionerna ges bland annat på Kulturhuset Mazetti i Malmö. Eleverna lär sig inte bara ett konstnärligt hantverk, utan får också möjlighet att framträda inför publik vid konserter, föreställningar och utställningar. Malmö Kulturskola är en frivillig verksamhet inom Kulturförvaltningen i Malmö stad.
Malmö Musikhögskolas Symfoniorkester
Malmö Musikhögskolas symfoniorkester består av cirka 100 studenter som alla studerar på högskolans musikerutbildning. De arbetar i intensiva projekt under ledning av internationellt verksamma dirigenter och ger runt 12 till 15 konserter per år. Solisterna hämtas ur de egna leden efter provspelningar och repertoaren utgörs av klassisk, romantisk och nutida musik. Orkestern turnerar regelbundet och många av MSO:s musiker undervisar på utbildningen, bland annat konsertmästare Marika Fältskog (violin) och Samuli Örnströmer (cello).
Malmö Operaorkester
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Marc Soustrot
Malmö SymfoniOrkesters tidigare chefsdirigent Marc Soustrot tillträdde 2011. Hans djupa kunskaper i fransk orkesterlitteratur har gjort färgstarka avtryck i orkesterns repertoar såväl som i den förfinade orkesterklangen. Verk av Ravel, Debussy, Berlioz och Fauré har passerat revy och det franska dominerar också de talrika inspelningar som MSO genomfört under maestros ledning. Soustrot är född och uppvuxen i Lyon, och piano och trombon blev tidigt hans instrument. Han övergav dock Lyon för musikstudier på Pariskonservatoriet och erhöll flera priser för sina framgångsrika studier innan dirigeringen tog över. 2019 efterträddes Marc Soustrot av Robert Trevino som chefsdirigent.
Marek Glindrönn
Marek är en romsk artist som trädde fram på musikscenen redan som tonåring och sedan dess turnerat i både Sverige och Europa. Han gjorde succé med sina covers på romani samt sin egenskrivna romska folkmusik och tog publiken med storm. Han har med sin musik underhållit folkmassor på många olika romska evenemang och konserter och fått publiken till tårar med sin dynamiska och känslosamma röst. Utöver sin passion för romsk musik och traditionell folksång, så går Marek även under artistnamnet Mark Maxim där musiken han framför är i genren pop och R&B.
Maren Reck
År 2007 anställdes kontrabasisten Maren Reck i Malmö SymfoniOrkester. Hon växte upp i en musikerfamilj där pappan var instrumentförsäljare. I hans affär fanns en liten kontrabas i 1/8-storlek som blev ett fint komplement till familjeensemblen som bestod av oboe och två celli. Efter musikstudier på University of Michigan och University of Southern California spelade Reck bland annat i Houston Symphony Orchestra och deltog i Aspen Music Festival innan hon kom till Europa. Parallellt med arbetet i MSO har Maren Reck även deltagit i Verbier Festival, turnerat i Asien och turnerat med Joshua Bell i Europa.
Mari Götesdotter
Mari Götesdotter har arbetat på en rad olika teatrar i Sverige både som skådespelare och sångerska. Bland annat på Uppsala stadsteater, Dramaten och Riksteatern. På Malmö Stadsteater har hon varit verksam sedan 2005, i bla Monicas vals, Ingvar, Farliga förbindelser, Borders och Angels in America. Hon utbildades vid Teaterhögskolan i Malmö 2001-05 och har tilldelats flera skådespelarstipendier, senast för sin insats som Monica Zetterlund i Monicas vals. [Texten är hämtad från malmostadsteater.se]
Maria Forsström
Med en genrebredd från barock till nutida musik, som romans- och operasångerska, har Forsström etablerat sig som en efterfrågad solist. Hennes kunskap om stil och källforskning gör att hon även anlitas som körpedagog för att arbeta med klangutveckling. Forsström har framträtt med orkestrar som Mahler Chamber Orchestra och Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia.
Maria Möller
Maria Möller uttrycker sig inom många olika genrer och stilar som sångerska, skådespelerska och komiker. Sedan scendebuten på Västerbottensteatern 1985 har hon arbetat med teater, opera, show och musikal på bl a GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Cirkus, Hamburger Börs och Östgötateatern. Maria Möller har gjort ett flertal föreställningar i eget namn, som spelats på privatteatrar i Stockholm och på landsomfattande turnéer. Första föreställningen satte hon upp i Stockholm år 2000 och skapade då den mix av musik, komik och imitationer som sedan dess är hennes signum. Senaste föreställningen hade premiär våren 2020.
Marianne Mörck
Malmö Opera har varit Marianne Mörcks konstnärliga plattform sedan 1977. Hennes unika personlighet och stora hängivenhet till scenen har gjort henne till en av Malmö-publiken högt älskad artist. Hennes konstnärliga palett är rik och hon har sjungit och agerat i en mängd opera- och musikaluppsättningar, givit konserter, gjort dramatiska talroller, varit röst-skådespelare i tecknade filmer och regisserat föreställningar samt medverkat i en lång rad filmer, bland annat i Wallander-serien. Mörck har också samarbetat med bland andra Stockholms Stadsteater, Drottningholmsteatern, Göteborgs-Operan och Savonlinna Operafestival.
Marie Åström
Marie Jacquot
Förste kapellmästare vid Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf/Duisburg, Marie Jacquot, har snabbt gjort sig känd för sin breda repertoarkännedom, sitt effektiva repetitionsarbete och sina inspirerande tolkningar som omfattar traditionell opera såväl som en bred orkesterrepertoar. Hennes intresse för nutida musik har lett till uruppföranden av flera opera- och orkesterverk. Jacquot studerade trombonspel i Paris innan intresset för dirigeringen tog över. Efter dirigentstudier i Weimar och Wien tog karriären snabbt fart med många inbjudningar från prominenta orkestrar och operahus i Europa och USA.
Marie Rosenmir
Marie Rosenmir har en bakgrund som pianist, organist och operasångerska med solistdiplom från Musikhögskolan i Göteborg samt studier vid Operahögskolan i Stockholm. 2006 vann hon Svenska Dirigentpriset. Rosenmir arbetar regelbundet med flera av Sveriges främsta orkestrar såsom Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker och Nordiska Kammarorkestern. Hon har även gästat Moraviska Filharmonin i Olomouc, Bohuslav Martinu Filharmoniska Orkester i Zlin samt Orchestra of the Age of Enlightenment, London. Hon har tilldelats ett flertal priser och stipendier såsom Kungliga Musikaliska Akademins stipendier i såväl orkesterdirigering som sång och orgel.
Mariette
Marika Fältskog
Förste konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester, Marika Fältskog, kommer från en stor musikersläkt i Helsingfors. Hon har studerat på Edsbergs Slott, numera en del av Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Fältskogs lärare var Endre och Jennifer Wolf. Vid de masterclasses Fältskog deltog i mötte hon lärare som Victor Liebermann, György Pauk och Mihaela Martin. Samma år som hon tog sitt solistdiplom, 1996, anställdes hon i förstaviolinstämman i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och blev alternerande förste konsertmästare där 2000. Hon var även solist med orkestern. Sju år senare, 2007, erbjöds Fältskog tjänsten som professor i violinspel vid Musikhögskolan i Malmö och året därpå anställdes hon som förste konsertmästare i MSO.
Mario Venzago
Schumannspecialisten Mario Venzago har varit en troget återkommande dirigent genom åren i samarbetet med Malmö SymfoniOrkester. Han är chefsdirigent i Berner Symphonieorchester och Artist in Association i Tapiola Sinfonietta. Hans många engagemang inkluderar flera stora nordiska orkestrar som Göteborgs Symfoniker samt finska och danska radions respektive symfoniorkester men också ledande europeiska orkestrar som Berliner Philharmoniker, Gewandhaus Orchester Leipzig, London Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France och Filarmonica della Scala. I USA har Venzago dirigerat orkestrar som Philhadelphia och Boston Symphony Orchestra. Många av Mario Venzagos CD-inspelningar har vunnit prestigefyllda priser.
Marit Bergman
Marit Bergman debuterade som soloartist 2002, tog det svenska musiklivet med storm och har sedan dess belönats med såväl Grammisar som P3 guld-statyetter, samt stått som inspiration till en ny generation av kvinnliga artister. Marit har en lång repertoar och i 2016 släppte Marit Bergman sin första svenskspråkiga skiva, ”Molnfabriken”, som togs emot med både jubel och hyllningar från både press och publik.
Marit Strindlund
Marit Strindlund har tagit diplomexamen och masterexamen i operadirigering vid Royal Northern College of Music i Manchester för Mark Elder och studerat på dirigentutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Jorma Panula. Hon har dirigerat operaproduktioner hos Muziektheater Transparant Antwerpen/Haag/Amsterdam, Saddler's Wells British Youth Opera London, Opera Garden Aberdeen, GöteborgsOperan, Värmlandsoperan, Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Strindlund har även varit orkesterdirigent hos Norrköpings symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester, London Southbank Sinfonia, Värmlandssinfoniettan, Dalasinfoniettan, Västerås Sinfonietta, Nordiska Kammarorkestern, the Spectra Ensemble och Kammarensemblen.
Mark van de Wiel
Som stämledare i klarinettstämman i Philharmonia Orchestra i London sedan år 2000 och med motsvarande position i London Sinfonietta från 2002 har Mark van de Wiel etablerat sig som aktad ensemblemusiker och solist. Hans intresse för nutida musik är särskilt stort och han har uruppfört flera klarinettkonserter och kammarmusikverk komponerade direkt för honom, på Proms och i andra prestigefyllda sammanhang. Mark van de Wiel har världen som arbetsfält och har framträtt i Sydney Opera House, turnerat med engelska orkestrar till La Scala i Milano och till Schweiz, spelat opera i Bayerische Staatsoper och varit stämledare även i London Chamber Orchestra och i Glyndebourne Touring Opera.
Mark van de Wiel
Märta Lundin
Märta Lundin upptäckte kärleken till teatern när hon som barn medverkade i Shakespeares "En midsommarnattsdröm" i skogarna utanför Forshaga, Värmland. Efter studier på Skara Skolscen, Göteborgs Universitet och Plymouth University tog Märta sin kandidatexamen i skådespeleri vid Malmö Teaterhögskola år 2010. Sedan dess har hon frilansat i regionen och synts i scenkonstföreställningar av bl.a. Malmö Dockteater, Teater 23 och Malmö Stadsteater.
Martin Hederos
Martin Hederos är en av Sveriges mest erkända låtskrivare och musiker och var bland annat med och grundade The Soundtrack of Our Lives. Han har samarbetat och gjort musik med ett flertal svenska musiker och turnerat även med Weeping Willows, Johnossi och Ane Brun. Just nu spelar Martin Hederos i bandet Tonbruket.
Martin Vanberg
Martin Vanberg är en etablerad, eftertraktad uttolkare av många av barockens mästerverk. Han jobbar över hela Europa och har även gästat Australien och U.S.A. med nutidens främsta barockensembler, orkestrar och dirigenter. I hans stora repertoar finns Bachs passioner, en stor mängd oratorier, opera av Monteverdi och Händel, men även roller som prins Tamino, greve Almaviva, Peter Quint samt en hel del samtida opera.
Martina Tomner
Martina Tomner (f. 1983) har studerat komposition vid Musikhögskolan i Malmö för bl a Rolf Martinsson, Kent Olofsson och Luca Francesconi. Efter lärarexamen i musik 2007 (instrumental- och ensemblepedagog med huvudämne arrangemang och komposition) fortsatte hon sina studier och tog diplomexamen i komposition 2012. 2020 komponerade hon Stillheten för blandad kör och slagverk till kören Mixtus Cantus och 2021 var hon engagerad som tonsättare i Fredric Thurfjells och Nordic Saxophone Quartets berättarföreställning Kunobröderna. Martina har erhållit stipendier från bl a Kungliga Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden, STIM, Stiftelsen Annik och Lars Leander samt Fredrika Bremer-förbundet.
Matilda Lloyd
Segern 2014 i BBC Young Musician of the Year Brass Final innebar att Matilda Lloyd snabbt drog uppmärksamhet till sig som ung och mycket lovande trumpetsolist och det dröjde inte länge förrän hon debuterade i Royal Albert Hall på Proms med BBC Philharmonic under ledning av Alpesh Chauhan, en dirigent som också är aktuell för Malmö SymfoniOrkester denna höst. Efter Promsdebuten 2016 följde flera tävlingar och orkestersamarbeten. Det följande året vann Lloyd första pris i Eric Aubier International Trumpet Competition i Rouen, Frankrike, vilket ledde till konsert med l’Orchestre de l’Opéra de Rouen följt av samarbeten med BBC Concort Orchestra, London Mozart Players och Manchester Camerata.
Matteo Battistoni
Mei-Ann Chen
Taiwanesisk-amerikanska Mei-Ann Chen är en mycket eftertraktad dirigent. Hon har utsetts till konstnärlig ledare och chefsdirigent både för National Taiwan Symphony Orchestra Summer Festival och Chicago Sinfonietta. Malmöpubliken har redan haft tillfälle att lära känna henne under flera uppskattade besök. Chen kom till USA 1989 och inledde sina studier vid New England Conservatory i Boston, där hon blev den första i skolans historia att parallellt erhålla en master i både violinspel och dirigering. Chens stjärna står redan högt på musikhimlen och hon spås en lysande framtid som dirigent efter en lång rad framgångar och uppskattade gästbesök i Europa och USA.
Mia Barlöv
Under 2007-2008 arbetade Mia som programledare på Bolibompa och blev då "BolibompaMia" med Sveriges barn. Hon har även uppträtt med en egen föreställning ”Mias musiksaga” som hon själv skrivit. På senare år har hon spelat sin monolog ”Är du svensk”- en personlig reflektion om livet som adopterad.
Miah Persson
Sopranen Miah Persson debuterade som Susanna i Mozarts Figaros bröllop på Confidencen i Stockholm 1998. Sedan dess har hon haft många roller på Kungliga Operan i Stockholm, Paris, Wien, Berlin samt framträtt som konsertsångerska bland annat vid Proms och Wigmore Hall i London.
Michael Carlqvist
Michał Nesterowicz
Efter tidigare succéfyllt samarbete med Malmö SymfoniOrkester är nu polske dirigenten Michał Nesterowicz återinbjuden till Malmö Live. Dirigentkarriären har gått spikrakt uppåt efter utbildningen i Wroclaw. Hans placeringar i toppskiktet i flera dirigenttävlingar ledde till inbjudningar från en lång rad orkestrar, och Nesterowicz har sedan dess dirigerat orkestrar som Royal Concertgebouw Orchestra, Konzerthausorchester Berlin, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Prague Radio Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, Royal Philharmonic Orchestra och Netherlands Philharmonic Orchestra. Nesterowicz är förste gästdirigent för Sinfonieorchester Basel.
Mika Eichenholz
Den svenska dirigenten Mika Eichenholz gjorde sin debut med Stockholms Kungliga Filharmoniska Orkester 1989. Han är flitigt engagerad som gästdirigent av orkestrar världen runt. Sedan 2005 jobbar Mika tillsammans med Schönbrunn Slottsfilharmoniker.
Mikael Wiehe
Mikael Wiehe är en av Sveriges största artister med en skivproduktion som saknar motstycke. Karriären spänner över decennier och Mikael Wiehes låtskatt utgör ett välbalanserat ljudspår för en föreställning som säger så mycket om Malmös samtid och historia.
Milton Felländer
Milton verkar onekligen gå en ljus framtid till mötes, enbart 10 år gammal och han har redan hunnit att medverka i Malmö Operas storsatsningar av både "Matilda the Musical" (Solistroll) och "Skönheten och Odjuret" samt Intimans uppsättning av Bergmans "Persona". Just nu (2021) är han aktuell i Malmö Operas uppsättning av Sound of Music.
Mimi Terris
Mimi Terris, svensk-amerikansk jazzsångerska och kompositör, växte upp i en musikalisk familj på ön Tjörn utanför Göteborg. Efter omfattande klassiska sångstudier i England och Köpenhamn, reste Mimi Terris till New York och återfann jazzen som hon vuxit upp med. Nysatsningen på jazz ledde 2012 till debutalbumet They say it’s spring. Två egenkomponerade album senare har hon turnerat på Nordens jazzscener och festivaler med sin egensinniga retrojazz på svenska, där hennes vokala genrebredd skapar ett unikt sound. 2016 mottog hon Malmö Stads Kulturstipendium och medverkade som solist vid Danmarks Radios skivinspelning, Jazzin' Around Christmas, med Danish Radio Big Band.
Miriam Aïda
​Genom åren har Miriam orienterat sig i ett brett spektrum av musikaliska landskap som själfull jazz, brasilianska rytmer, kubansk musik, reggae, gangsterswing och svensk visa. Med 10 album i eget namn har hon under mer än två decennier flitigt turnerat både nationellt och internationellt. Utöver musiken är hon även en folkkär kulturprofil och har medverkat i program som SVTs Sverige och Go’kväll samt varit programledare och producent för Sveriges Radio P2 Live. Till Malmö-publiken har hon spridit glädje som allsångsledare för Oh Boy! i Pildammarna - ett evenemang under Sommarscen Malmö och som varit det mest älskade och besökta under flera år. 
Molly Hammar
Molly Hammar har under de senaste åren tagit den svenska musikscenen med storm. Efter den kritikerrosade EP:n ”Sex” från 2018 har Molly Hammar under 2019 gjort sig ett namn både i England och hemma i Sverige med singlarna ”No Place Like Me”, ”Words” och duetten ”Show Me” med Kim Cesarion.
Monday Night Big Band
Monday Night Big Band (MNBB) bildades 1988 av jazzmusikern och kompositören Jörgen Nilsson som en hyllning till trumpetaren och arrangören Thad Jones och består av den yppersta eliten professionella jazzmusiker i regionen. Bandet har gjort turné i Danmark, Frankrike, Norge, Italien, Tyskland och USA. MNBB har givit konserter på bland annat anrika Village Vanguard och Carnegie Hall i New York under temat ”Swedish Jazz Salutes USA”.
Moqi Simon Trolin
Moqi Simon Trolin är en erfaren regissör som utbildats på Statens teaterskola i Köpenhamn och därefter arbetat på flera etablerade teatrar i Danmark som bland annat konstnärlig ledare och regissör. Han har också frilansat i hela Skandinavien och gjort flera produktionen på teatrar som Det kongelige, Malmö Stadsteater och Ibsen i Norge.
Moto Boy
Oskar Humlebo tog artistnamnet Moto Boy i samband med att han släppte sitt första album ”Moto Boy” 2008. Sedan dess har han gett ut flera album och EP:s, turnerat världen runt och spelat med bl. a. The Ark, The Cardigans och Titiyo. Moto Boy har med sin skira röst och sina vemodiga melodier skapat ett eget universum på den svenska popscenen. Han har även gjort sig ett namn på teaterscenen. 2014 kom Moto Boys tredje album ”Keep Your Darkness Secret” som spelades in tillsammans med producenten Niko Stoessl (Dave Gahan, Depeche Mode) och som fått fin kritik för dess romantiska melodier, vackra körer och storslagna crescendos.
Naomi Wiehe
Naomi Wiehe, 19 år, är singer songwriter från Lund. Hon skriver sina egna låtar till eget komp på gitarr, piano och ukulele. 2016 vann Naomi Lunds visfestivals songwritertävling med bidraget "Faller fritt". Naomi uppträder med sin musik på scener runtom i Skåne och södra Sverige. Naomi var gästartist i Malmö Lives satsning "I huvudet på Christer Björkman" tillsammans med namnkunniga svenska artister som Niklas Strömstedt och Patrik Isaksson. Hon albumdebuterade 2019 med "Run & Hide" med låtar skrivna av Niclas Malmberg. 2020 släpper hon sin första egna singel. Av arrangörer har hon kallats "Lunds nya multitalang som vinner priser och publikens hjärtan". Hennes röst har jämförts med Agnetha Fältskog.
Nassim Al Fakir
Nassim Al Fakir har varit med länge och blivit känd för svenska folket på grund av alla spännande projekt han har varit med i. För att nämna ett axplock - ”Retorikmatchen”, ”Bolibompa”, turnén ”Diggiloo” och ”Bäst i test” som de året vann det åtråvärda tv-priset ”Kristallen”. Nassim har även släppt skivorna ”Ute och cyklar”, ”Springer runt & säger hej” för någon vecka sedan kom singel ’En Rackarbajsare’, där han delar med sig av sin musikaliska sida, både som sångare och slagverkare. Nassim Al Fakir gör även rösten i långfilmerna om björnen Paddington och gör rösten till Olof i Disneyfilmerna "Frost”.
Nathalie Stutzmann
Det är i artistrollen som kontraalt som Nathalie Stutzmann skapat sig ett aktat namn inom sångarvärlden och nu har hon likt många andra artister inriktat karriären mot dirigering, vilket vi är glada för. Hon är Associate Artist i Sao Paulo State Symphony Orchestra 2016-2019 och har haft samma position med Orchestre National de Bordeaux innevarande säsong. Från september 2017 är hon Principal Guest Conductor i RTÉ National Symphony Orchestra of Ireland. Andra engagemang säsongen 2016/2017 inkluderar dirigentsamarbeten med London Philharmonic Orchestra, Philadelphia Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och Svenska Kammarorkestern.
Niels Ullner
Niklas Sivelöv
Det är få pianister som rör sig så fritt över de musikaliska gränserna som Niklas Sivelöv. Han söker hela tiden nya utmaningar, vilket lett till att han medverkat i skiftande sammanhang och vunnit många olika priser under pianistkarriären. Sivelöv är professor i pianospel vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn sedan 2007. Hans karriär som frilansande pianist inkluderar samarbeten med solister som Martin Fröst och Malena Ernman och orkestrar som Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och Tonhalle-Orchester Zürich men han är också en hängiven kammarmusiker. Repertoaren sträcker sig från barock till nutida musik och han är känd för sin improvisationskonst vid klaviaturen.
Nikolai Lugansky
Nikolaj Znaider
Nikolaj Znaider är en briljant och mångsidig musiker, högt aktad och älskad av sin stora publik, musikerkolleger och elever. Han har sitt hem i Köpenhamn men arbetar världen över som både violinist och dirigent. Senast i februari gästade Znaider oss på Malmö Live och dirigerade bl. a. Sjostakovitjs femte symfoni. Som solist fortsätter Znaider outtröttligt och åren framöver är fulltecknade både här hemma i Europa och i USA. Han brinner också för nästa generations musiker och har i 10 år varit konstnärlig ledare för Nordic Music Academy Summerschool.
Nina Hjelmkvist
Nina Hjelmkvist – skådisen och programledaren som fängslar publiken med sin sång! Nina Hjelmkvist är ett riktigt scenproffs. Med en bakgrund som showartist tog hon så steget in i TV-världen och blev barnens favorit. I dag är Nina en eftertraktad barnprofil med flera nya, spännande TV-uppdrag uppradade – men det hindrar inte henne från att underhålla även från scenen. Med sin fantastiska sångröst tar Nina med publiken på en musikupplevelse. – gamla låtar blandas med nya och det finns något för alla smaker, för här ska alla få vara med och sjunga. Hennes härliga närvaro på scen leder till många skratt och mycket glädje både hos barn och vuxna.
Nina Schlemm
Harpisten Nina Schlemm var bara nio år gammal när hon började studera för Siegfried Reiff i Berlin. Redan innan hon tagit sin studentexamen fick hon en plats vid Hamburger Musikhochschule, där hon studerade hos professor Maria Graf. Utbytesprogram gjorde det möjligt för Schlemm att även studera i Utrecht och hon har deltagit i mästarkurser i både Frankrike och USA. Nina är sedan våren 2003 anställd vid Det Kongelige Kapel i Köpenhamn och har också vid flertalet tillfällen gästat Helsingborgs Symfoni-orkester då repertoaren krävt harpa.
Normunds Šnē
Den lettiske dirigenten Normunds Šné kommer från en musikerfamilj. Som ung studerade han violin men snart byttes violinen mot viola, som snart byttes mot oboe. År 1987 grundade han kammarorkestern Riga Chamber Players och blev dess konstnärlige ledare. Šné påbörjade sina dirigentstudier 1995 och tre år senare blev han gästdirigent för Lettiska Nationalorkestern. Han grundade Riga Festival Orchestra våren 1999 och 2006 grundade han också Sinfonietta Riga för vilken han blev chefsdirigent. Hans uppdrag utanför Lettland har innefattat konserter bland annat i Osaka och London och CD-inspelningar för svenska BIS. Som oboeist har Šné flitigt framträtt i Europa såväl som i Australien och Japan.
Nour El Refai
El Refai är en av Sveriges starkast lysande stjärnor på komikerhimlen och en arvtagare till Lunds stora och långa humortradition. Under 2017 drog hon fulla hus med sin turnerande föreställning ”En komisk depression”. Hon blev känd för allmänheten 2009 i programmet ”Ballar av stål” och 2014 i ”Melodifestivalen”.
Nunc Mauris
Lorem ipsum dolor sit amet
Nuno Coelho
Ola Selmén
Ola Selmén är född i Helsingborg och bor sedan några år i Malmö. Han arbetar bland annat som programledare och konferencier och känns igen från flera radio- och TV-program både för barn och vuxna såsom Amigo, Upp till bevis och Världens snabbaste allsång. Selmén kännetecknas av humor och värme och det råder ingen tvekan om att hans energi kommer sprida sig i hela konsertsalen.
Olga Gustafson
Olle Elfström
Det har varit en spikrak väg för trombonisten Olle Elfström från tidiga studier till den solotrombontjänst som han nu innehar i Malmö SymfoniOrkester. Elfström inledde sin instrumentalundervisning i kommunala musikskolan i Vadstena. Han började spela eufonium vid nio års ålder och fem år senare bytte han till trombon. Efter gymnasiet studerade Elfström trombonspel vid folkhögskolan i Ingesund för Eric Lindblom och 2005 fortsatte trombonstudierna vid Musikhögskolan i Malmö för samme lärare. Redan under utbildningen vann Elfström provspelningar i Norrköpings Symfoniorkester, Malmö Operaorkester och slutligen i Malmö SymfoniOrkester.
Olle Linder
Olle Linder spelar bas, trummor, mandola och alla möjliga slagverk. Efter examen från musikutbildningen på Södra Latin i Stockholm dedikerade han sig totalt till musiken. Den stora fascinationen för latinamerikansk musik och rytmer har tagit Olle till Brasilien,Argentina och Uruguay olika länder många gånger där han har studerat och musicerat. Olle har också skrivit musik för teater och dansföreställningar. 2010 Släpptes Olles soloalbum Fullt av folk.
Olle Persson
Olle Persson föddes i Norrköping 1958 och studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är en framstående tolkare av den tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan i Stockholm.
Öresunds Unga Symfoniker
Öresunds Unga Symfoniker är en högskoleförberedande orkester för målmedvetna, unga musiker som drivs av Malmö Nya Musikkonservatorium. ÖrUS hade sin debutkonsert i augusti 2020 och det är med stor glädje som orkestern nu ger sin första konsert på Malmö Live. ÖrUS består i nuläget av ca 40 musiker från hela Öresundsregionen som repeterar kontinuerligt varje vecka under ledning av professionella dirigenter med olika konsertprojekt som mål.
Orvar Säfström
Orvar Säfström är kanske mest känd som f.d. programledare för Filmkrönikan på Sveriges Television, men han är verkligen en mångsysslare. Han är skribent, debattör och välanlitad föreläsare om populärkultur. Han har tilldelats såväl Videobranschens hederspris som Svenska Roll- och Konfliktspelsförbundets "Årets Spelare". Han har lett spelseminarium i Sveriges Riksdagshus och varit talare vid flera internationella mediekonferenser. I den symfoniska världen är Orvar sedan tio år tillbaka Skandinaviens ledande producent av konserter med musik från film, tv och tv-spel.
Paavo Järvi
Patrick Raab
Patrik Ringborg
Hösten 2007 tillträdde han posten som Generalmusikdirektor vid Staatstheater Kassel, vars orkester, Kassels Statsorkester, hör till Tysklands – och världens – äldsta orkestrar. Gustav Mahler ledde orkestern från 1883. Ringborg, som inledde sina högre musikstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1983, erhöll tidigt assistentskap både vid Semperoper Dresden och Canadian Opera i Toronto. 1993 började Ringborg arbeta på teatern i Freiburg som dirigent och senare som ställföreträdande musikchef. I slutet av 1990-talet blev Ringborg utnämnd till förste kapellmästare vid Aalto-teatern i Essen. Parallellt med arbetet vid Aalto-teatern erbjöds Ringborg posten som konstnärlig ledare för den tyska Kurt Weill-festivalen år 2000.
Paul Mägi
Den estniske dirigenten Paul Mägi studerade trumpet och violin vid musikkonservatoriet i Tallinn fram till 1980 och därefter dirigering vid Moskvakonservatoriet för Gennadij Rozjdestvenskij. Under 1970-talet grundade Mägi Estonian Radio Chamber Orchestra och Estonian Radio Big Band. De följande åren var han chefsdirigent för USSR Ministry of Culture State Symphony Orchestra, Latvian National Symphony Orchestra, Estonian National Opera, Uppsala Kammarorkester och Teater Vanemuine i Tartu. Mägi har också varit jazzviolinsolist med London Symphony Orchestra och symfoniorkestrarna i Detroit och Boston.
Per Engström
Musikteatern har varit Per Engströms passion, sedan han fick sitt första professionella uppdrag som kapellmästare vid Oscarsteatern i Stockholm 1979. Han är utbildad organist och orkesterdirigent vid Musikhögskolan i Stockholm. Lärare bl.a. Stig Westerberg, Siegfried Naumann, Sixten Ehrling och Herbert Blomstedt. Diplom 1982. Dirigerade Skandinavienpremiären av ”Fantomen på Operan” i Stockholm 1989-1995. Sedan år 2000 musikaliskt ansvarig och dirigent vid Det Ny Teater i Köpenhamn. Där har han instuderat och dirigerat mer än 25 olika musikaler, f.n. ”Oliver” med musik av Lionel Bart. Dirigerat ”Nine” och ”Miss Saigon” på Malmö Opera. Dessutom gästdirigerat de flesta svenska symfoniorkestrarna.
Per Ivarsson
Efter privata trumpetstudier i Malmö flyttade Per Ivarsson till Karlsruhe för högre studier. Åren i Tyskland var betydelsefulla på flera sätt. Ivarsson fick möjlighet att utforska många musikstilar, inklusive barockmusik på originalinstrument, samt spela i Ensemble Phoenix i Basel bland annat i flera uruppföranden av Georg Friedrich Haas. Väl tillbaka i Sverige fick Ivarsson tjänsten som alternerande solotrumpetare i Malmö SymfoniOrkester och några år därefter vann han provspelningen som solotrumpetare i Göteborgs Symfoniker. Han har även varit solotrumpetare i Oslo-Filharmonin säsongen 2015-2016. Vid samma tid påbörjade Ivarsson trumpetstudier vid diplomutbildningen på Musikhögskolan i Malmö för professor Håkan Hardenberger.
Peter Axéll
Peter Fridh
Peter är mest känd för de flesta barn för rollen som pappa Leif i julkalendern Mysteriet på Greveholm och barnprogrammet Leif uppfinner AB. Peter har även arbetat ett antal gånger med Helsingborgs Symfoniorkester bland annat med musikverket Nalle Puh.
Peter Mattei
Efter det internationella genombrottet som Don Giovanni i Peter Brooks produktion i Aix-en-Provence öppnade sig de stora operascenerna för vår svenske barytonstjärna Peter Mattei. Debuter i de ledande barytonrollerna följde på Metropolitan, Teatro alla Scala, Covent Garden, Opéra National de Paris, Staatsoper Berlin, Wiener Staatsoper, Zürichoperan, Salzburger Festspiele och Kungliga Operan i Stockholm. Mattei är även en eftersökt gäst på världens konsertscener för samarbeten med orkestrar och för att ge recitaler. Dessa samarbeten inkluderar Gewandhausorchester Leipzig, Concertgebouw Orchestra, Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Boston och Chicago Symphony Orchestra med dirigenter som Claudio Abbado, Daniel Barenboim.
Petra Marklund
Petra Marklunds musik har i över ett decennium fyllt dansgolv, konserthus och och våra finaste scener. I juni släppte hon sitt sjunde album "Frimärken" efter flera års tystnad. Under hösten väntar en stor turné runt om i Sverige. Hon var med i den första omgången av "Så Mycket Bättre". Tolkningarna av Petters ”Mikrofonkåt” och Eldkvarns ”Kärlekens tunga” banade väg för en karriär på svenska och idag är hon en av Sveriges mest folkkära artister, synnerligen förankrad i det inhemska medvetandet och i den svenska folksjälen.
Petri Sångare
Petri Sångare är en kammarkör med hemvist i St Petri kyrka i Malmö. Kören leds av dirigenten Alexander Einarsson och har en bred repertoar, med fokus på nutida västerländsk konstmusik. Petri Sångares främsta genre är a capellamusik, men kören framför även regelbundet standardverk från 1700- och 1800-talen och då i samarbete med Malmöregionens ledande musiker.
Philip Glass
Philip Glass anses vara en av de mest inflytelserika kompositörerna verksamma under andra halvan av 1900-talet. Han svävar kring minimalism och försätter ofta sin publik i hypnos. Han värjer sig inte för att göra allt från storslagna uppsättningar och samarbeten med artister som Laurie Anderson, Steve Reich, Allen Ginsberg och David Bowie, samt Oscarsnominerad filmmusik – till små och smalare framträdanden på de mindre scenerna. Hans operor Einstein on the Beach, Satyagraha, Akhnaten och The Voyage har sålt slut på världens stora operahus precis som de få framträdanden Philip Glass gjort som pianist i Sverige.
Philip Zandén
Välkänd regissör och skådespelare allt sedan genombrottet 1981 som Amadeus på Stockholms stadsteater där han fortfarande verkar och även regisserat. Bland alla filmer kan nämnas ”Bröderna Mozart”, ”Pensionat Oskar” och ”Albert Speer” för vilken han erhöll Thaliapriset 2002. Han har även mottagit den kungliga medaljen Litteris et artibus. 1998–1999 var han chef för Malmö Opera. Här har han regisserat bl a ”Enleveringen ur Seraljen” och ”American Idiot” och senast såg vi honom där som Tevje i ”Spelman på taket”.
Pierre Xhonneux
Belgiske Pierre Xhonneux är uppvuxen i en musikalisk familj med pappa som professionell musiker, så för honom var beslutet att börja studera musik i Namur, och senare i Paris, inte svårt att ta. Det var ingen press från pappan att bli musiker, men Pierre kunde inte se sin framtid vid ett skrivbord utan ville dela sin entusiasm för musik med så många som möjligt. Efter flera år med Liège Philharmonic gick han år 2015 till Oslo Philharmonic, och är nu även vikarierande klarinettist i Malmö SymfoniOrkester.
Pontus Carron
De senaste åren har Pontus Carron mottagit en rad priser i internationella tävlingar såsom Citta di San Doná di Piave Piano Competition och 2a pris i Nordic Piano Competition 2019, samt mottagit en mängd stipendier från bl.a. Kungliga Musikaliska Akademien och Svenska Frimurarorden. Carron vann tillsammans med cellisten Kristina Winiarski Sveriges största kammarmusiktävling ”Ung och Lovande” i april 2019. De delade även andra pris i den prestigefyllda Swedish International Duo Competition 2017. Carron framträder regelbundet vid kammarmusikfestivaler runt om i Norden. Säsongen 2019–2020 innehåller bl.a. recital vid Steinway Hall i London samt samarbete med Quartetto di Cremona och Gävle Symfoniorkester.
Prime Time
Jonas Almqvist & Pierre Malmqvist bildar bandet Prime Time, ett sprudlande glatt band som alltid syns lite överallt på lokala spelningar.
Radek Baborák
Redan som 18-åring utsågs Radek Baborák till förstehornist i Czech Philharmonic Orchestra och ett par år senare, 1996, erbjöds han samma position i Münchner Philharmoniker och därefter i Bamberger Symphoniker. År 2002 vann han uttagningen till motsvarande post i Berliner Philharmoniker där han stannade till 2011. Sedan dess har Baborák frilansat som hornist. Han har också varit gästprofessor i hornspel vid Fondazione Arturo Toscanini. Baboráks solistiska samarbeten är många bland vilka kan nämnas de med London Philharmonic Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Bamberger Symphoniker, Deutsches-Symphonieorchester Berlin, Tokyo Philharmonic Orchestra och NHK Symphony Orchestra.
Radoslaw Kurek
Radosław Kurek
Polske pianisten Radosław Kurek vann The Bridget Doolan Prize för bästa utförandet av W. A. Mozarts verk på The International Piano Competition i Dublin och vann första pris på Johannes Brahms International Competition i Pörtschach. Hans repertoar sträcker sig från klassisk till nutida musik. Som både solist och kammarmusiker har Kurek deltagit i olika musikfestivaler i Europa, Amerika, Asien och Afrika. Han har även framträtt som solist tillsammans med Wroclaw Philharmonic, Pomeranian Philharmonic, Baltic Philharmonic orchestras, Sinfonietta Cracovia och Capella Bydgostiensis.
Rafael Payare
El Sistema i Venezuela är ett av vår tids stora musikaliska under. Payare har, liksom Dudamel och många andra, vuxit upp i Venezuela och deltagit i El Sistemas framgångsrika utvecklingsprogram i musik för barn. Han studerade också tidigt dirigering för grundaren Abreau. Under sina inledande musikår var Payare hornist i Simón Bolívar Orchestra och turnerade med dirigenter som Claudio Abbado och Simon Rattle. Payare är chefsdirigent och konstnärlig ledare för Ulster Orchestra i Belfast, Nordirland och har redan gjort prestigefulla debuter med Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra och München Filharmoniker. År 2012 vann han Malko International Conducting Competition.
Ragnhild Qvale-Hammer
Rainer Honeck
Rainer Honeck är född i Nenzing, Österrike, och började spela violin vid sju års ålder. Han utbildade sig för professor Alfred Staar vid Högskolan för musik och scenkonst i Wien. Rainer började spela förstaviolin både i Statsoperans orkester och i filharmonin i Wien 1981. Sedan 1992 är han konsertmästare i Wienerfilharmonin och har bland annat hunnit med ett antal av de populära nyårs­konserterna som årligen TV-sänds världen över från Musikverein i Wien. Honeck är dessutom välrenommerad som solist och fram­träder främst i hemlandet, bland annat på Bregenz­festivalen, men han har också Promskonserter i London på meritlistan.
Rebecka Ronge
Rebecka Ronge, uppvuxen i musikalisk familj i Sköve. Började sina cellostudier för den tyske celloläraren Olav Krall. Därefter fortgick studierna på Musikhögskolan i Göteborg och på Musikkonservatoriet i Århus Danmark för prof. Harro Ruijsennars. Rebecka har även studerat för Mats Rondin. 2002 fick hon sin anställning i MSO.
Reetamaria Rajala
Sedan Rajala utexaminerades 2019 med högsta betyg från Musikhögskolan i Malmö har hennes karriär tagit raketfart. Hon har sedan dess spelat konserter både i USA och hela Skandinavien och hon har blivit uppmärksammad för såväl sin sin virtuositet som sitt temperamentsfulla och inspirerande musicerande. Rajala är hemma från en musikerfamilj i Finland, och hon hade redan från barnsben höga ambitioner som pianist. Hon har mycket erfarenhet såväl som solist som kammarmusiker, och hon har även deltagit framgångsrikt i ett flertal tävlingar. Reetamaria Rajala har alltid haft ett stort intresse för nyskriven musik och hon har uruppfört ett flertal verk skrivna för henne.
Rein Ader
Released Gospel Choir
Rhona Duncan
Född i Skottland, Rhona Duncan har studerat på Chethams School of Music i Manchester och på Royal Academy of Music i London. Efter fem år i London gick hon ut med solistdiplom och en masters i musikhistoria och analys från London University. 1996 fick Duncan tillsvidaretjänst i Malmö SymfoniOrkesters första violinstämma. Hon har fortsatt att studera med hjälp av MSOs vänförening och tagit lektioner av Milan Vitek och Igor Ozim. Hon undervisar i violin på Malmö Latinskola.
Rigmor Gustafsson
En av Sveriges främsta jazzsångerskor som turnerat världen över, sjungit på Nobelfester och kungliga bemärkelsedagar samt gett ut 9 album varav 3 sålt guld. Genom åren har hon mottagit ett antal utmärkelser – bland annat en Grammis för bästa svenska jazzskiva och Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris. Hon har också blivit vald till årets Värmlänning och fått Thore Ehrling-stipendiet. I januari 2015 belönades hon med den kungliga medaljen Litteris et Artibus. 2017 blev Rigmor invald i Kungliga Musikaliska Akademin. Hon turnerar flitigt med egen kvartett i Europa men framträder också som gästartist i andra konstellationer. Våren 2019 släpper Rigmor ett nytt album Coming home.
Robert Bennesh
År 2016 utnämndes Robert Bennesh till domkyrkoorganist i Lunds domkyrka och lämnade därmed sin tjänst som organist i Skanör-Falsterbo. Han tog sin masterexamen i kyrkomusik vid Musikhögskolan i Malmö och kompletterade studierna med ännu en examen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Parallellt med studierna verkade Bennesh som organist i S:t Andreas kyrka i Malmö. Orgelstudierna kröntes med solistdiplom i orgelspel vid amerikanska Yale University. Bennesh verkar också som frilansande konsertorganist.
Robert Dean Smith
Efter studier vid Pittsburg State University och Juilliard School of Music i New York inledde Robert Dean Smith sin sångkarriär som baryton och framträdde i en lång rad tyska operahus. Så småningom bytte han röstfack till dramatisk tenor och debuterade 2008 på Metropolitan-operan i Wagners Tristan und Isolde och föreställningen sändes i Metropolitans Live in HD i USA. Dean Smith har även medverkat i Lohengrin, Den flygande holländaren, Mästersångarna, Die Frau ohne Schatten, Ariadne på Naxos, Fidelio och Tannhäuser. Parallellt med operaföreställningarna har Dean Smith verkat som konsertsångare i samarbete med Royal Concertgebouw Orchestra, Wiener Philharmoniker och Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.
Robert Trevino
Den amerikanske dirigenten Robert Trevino fick sitt internationella genombrott när han 2013 med kort varsel ersatte Malmö SymfoniOrkesters förre chefsdirigent Vassily Sinaisky i ett projekt vid Bolsjojteatern i Moskva med lysande recensioner som följd. Det ledde till flera nya engagemang med ledande orkestrar. Trevino har studerat för David Zinman som Aspen Conducting Fellow vid Aspen Music Festival and School och därefter, 2011, för James Levine som Seiji Ozawa Conducting Fellow vid Tanglewood Music Festival. Hans samarbeten innefattar bland andra Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, San Francisco Symphony och Rotterdam Philharmonic Orchestra. Robert Trevino är från säsongen 18/19 chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester.
Robin O'Neill
Under de senaste säsongerna har Robin O'Neill dirigerat Philharmonia Orchestra and Chorus (med vilken han gav orkesterns första uppträdande i Londons nyligen renoverade Royal Festival Hall), London Philharmonic Orchestra, English Chamber Orchestra, Camerata Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Belgrad Philharmonic Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, Johannesburg Philharmonic Orchestra, Trondheim Symphony Orchestra, Swedish Chamber Orchestra och många fler. 
Roderick Cox
Roger Muraro
Den franske pianisten Roger Muraro studerade saxofonspel som ung och i takt med att hans musikintresse vidgades lärde han sig själv de första grunderna i pianospel. Redan som elvaåring påbörjade han sina musikstudier på Conservatoire de Lyon och det var fortfarande saxofonen som stod i centrum. Efter ett misslyckat försök att komma in vid Pariskonservatoriet vände sig Muraro i stället till pianisten Yvonne Loriod, tonsättaren Olivier Messiaens fru och privilegierade interpret. Muraro påbörjade sina pianostudier i hennes klass 1978, endast nitton år gammal, och redan ett par år senare följde framgångar i flera pianotävlingar.
Roland Pöntinen
Roland Pöntinen debuterade som 17-åring med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med Los Angeles Philharmonics i Hollywood Bowl, Philharmonia Orchestra i Paris och London samt framträdanden på London Proms i Royal Albert Hall. Pöntinen har samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några. 2001 valdes Roland Pöntinen in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och erhöll året därpå den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.
Roland Sandström
Rolf Agop
Romain Descharmes
Genom många konsertframgångar, bland annat med Orchestre de Paris och Orchestre National de Lyon, framskjutna placeringar i tävlingar och fina omdömen i pressen har Romain Descharmes etablerat sig som en av de ledande franska pianisterna i sin generation. Hans Ravelinspelningar är högt prisade med omdömen som "...uppenbarligen en stor begåvning..." och "...den stora utmaningen är att karaktärisera det dansanta i musiken utan att det låter kalkylerat, ett prov som Descharmes klarar alldeles lysande och med briljans...". Han har framträtt i konsertsalar som Carnegie Hall, Berliner Philharmonie och Wigmore Hall. Hans goda rykte som känslig och inkännande musiker gör honom också efterfrågad i många kammarmusiksammanhang.
Rubén Dubrovsky
föddes och växte upp i Buenos Aires i en polsk-italiensk artistfamilj. Intresset för musiken kom tidigt och ledde så småningom till studier i både cellospel och dirigering. Dubrovsky visade också tidigt ett passionerat intresse för akademisk forskning om relationen och släktskapet mellan traditionell sydamerikansk musik och europeisk barockmusik, som har blivit ett av Dubrovskys musikaliska specialområden. Han var med om att bilda Bach Consort Wien och är dessutom ensemblens konstnärlige ledare med en lång rad konserter på meritlistan, bland annat i Musikverein i Wien. Dubrovsky innehar även andra konstnärliga poster i det internationella musiklivet. Han är till exempel konstnärlig ledare för festivalen Winter in Schwetzingen.
Ruth Reinhardt
Efter studier i violin och så småningom även dirigering i Tyskland och i Schweiz flyttade Ruth Reinhardt till USA för att fördjupa sina dirigentstudier. Hon antogs på masternivå i dirigering på välrenommerade Juilliard School of Music i New York. Hennes lärare var Alan Gilbert, länge chefdirigent för Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och senare chefdirigent för New York Philharmonic Orchestra. Reinhardt blev snabbt anlitad av en lång rad amerikanska orkestrar och har samarbetat med bland andra Los Angeles Philharmonic, Boston Symphony Orchestra och Detroit Symphony Orchestra.
Ryan Bancroft
Den unge amerikanske trumpetaren och dirigenten Ryan Bancroft blev 2018 års vinnare av den mycket prestigefyllda Malko Competition. Hans dirigering utan dirigentpinne imponerade stort på både jury, orkester och publik när han formade sin vinnande interpretation enbart med händerna. Priset innebar bland annat 25 engagemang med orkestrar världen över samt ett mentorskap från Fabio Luisi, den italienske chefsdirigenten för DR SymfoniOrkestret som är värdorkester för Malko Competition. Förutom att ha ett stort engagemang i den klassiska repertoaren är Bancroft också en stor förespråkare för nutida musik.
Sabina Zweiacker
Sabina Zweiacker, född 1984, kommer från Rinkaby i norra Skåne och tog våren 2012 examen i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö. Hon har sedan debuten i JOYSTICK med Malmö Symfoniorkester 2013 varit sopransolist med Skandinaviens största orkestrar, däribland Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborg Symfoniker och Oslo Filharmonien. 2014 gjorde Sabina en av huvudrollerna i den nyskrivna operan "Hion om Natten" med Norrköpings Symfoniorkester, samt mottog Kristianstads Kultur-stipendium.
Samuel Ljungblahd
Samuel Ljungblahd har hyllats som Sveriges soul- och gospelkung. Han fick sitt genombrott när han sjöng på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Samuel har även lyckats att, bokstavligt talat, golva gospellegenden Kirk Franklin när han gästade Franklins konsert i Stockholm för några år sedan.
Samuli Örnströmer
Samuli Örnströmer är född i Finland och utbildade sig till cellist vid Sibeliusakademin i Helsingfors. Han flyttade till Sverige 1994 för att studera cello vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där började han även studera dirigering för Jorma Panula och erhöll sitt diplom i dirigering 1998. Sedan 2001 är Samuli Örnströmer Malmö SymfoniOrkesters alternerande solocellist och har även dirigerat orkestern otaliga gånger.
Sanna Persson Halapi
Komiker och skådespelare som började sin komikerbana inom Lunds studentliv. Hon är mest känd från TV och serierna Hipp Hipp (bl a som Jolanta), Extra Allt, Anders och Måns, I Anneli, Halvvägs till himlen och Skolan – en humorserie i skolmiljö. Persson Halapi är välkänd för den yngre publiken som Pax i Pax jordiska äventyr (tre säsonger för SVT Barnkanalen) och i Vintergatan (SVT Barnkanalen). 2012 spelade hon mamma Kicki i SVT:s julkalender Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst, och hon har också medverkat i de populära programmen Gabba Gabba, Är det sant? och Mysteriet på Barnkanalen.
Sarah Dawn Finer
Ett av Sveriges mest folkkära ansikten med rejäl melodifestivalrutin. I Melodifestivalerna 2007 och 2009 gick hon långt med balladerna ”I Remember Love” och ”Moving On”. Hennes engagemang i mello har inte stannat där. Med sketcherna och karaktären ”Lynda Woodruff” har hon gjort bejublade insatser i såväl svenska melodifestivalen som ESC. Från och med 2018 tar Sarah Dawn Finer över efter Kalle Moraeus som programledare för SVT:s ”Så ska det låta”
Sarah Shafer
Sopranen Sara Shafer gör sin Malmö-debut med Barbers Knoxville: Summer of 1915. Hon har prisats för sin lysande röst, sina uttrycksfulla tolkningar och sin konstnärliga mognad. Säsongen 2016-2017 innebar flera operaroller för Shafer, bland andra Leïla i Pärlfiskarna vid Tulsa Opera och Zerlina i Don Giovanni vid San Francisco Opera, vid sidan av konsertframträdanden i bland annat Carnegie Hall och flera uruppföranden av nyskrivna operor. Under innevarande säsong debuterar Shafer vid Metropolitan Opera i New York i rollen som Azema i Puccinis opera Serimamide. Shafer är också en mycket aktiv konsert- och kammarmusiksångerska och en återkommande gäst i många ledande konserthus.
Sascha Goetzel
Schönbrunn Slottsfilharmoniker
Sebastian Huppmann
Sebastian Huppmann är född i Wien. Han började sjunga vid en tidig ålder, och var som ung solist i The Mozart Boys' Choir of Vienna. Efter vidare studier har han uppträtt vid bland annat Tokyo Metropolitan Theatre, Odessa National Opera, Luxor Theater Rotterdam, Taipei National Theatre, Wiener Staatsoper och Oper Klosterneuburg. Han har över 30 roller på sin operarepertoar.
Sebastian Lang-Lessing
Sebastian Mullaert
Sebastian Mullaert har gjort sig känd världen över för sitt alldeles egna musikaliska formspråk. Verkligt organisk dansmusik, inspirerad av de djupa skogarna, vindlande älvarna och trolska bergsknallar som omger hans hem i Röstånga, vid gränsen till Söderåsens Nationalpark. Mindre känt är att han började sin musikaliska bana som klassisk violinist och pianist. Sebastian Mullaert har på senare tid blivit allt mer uppslukad av live-framförd improvisation i olika former. Hans senaste album, ”A Place Called • Inkonst“ på Kontra-Musik är en slags resa in i improvisationens och publikupplevelsens värld som inte liknar något annat.
Sharon Dyall
Mångsidiga och prisade Sharon Dyall är verksam inom flera olika genrer – soul, blues, jazz och musikal. Hon blev känd hos den breda TV-publiken i TV-serien Varuhuset. I början av sin karriär körade Sharon bakom Sveriges pop- och jazz elit och har gett ut skivor och turnerat med artister som Totta Näslund, Svante Thuresson och Nils Landgren. Nu är hon en fullfjädrat mångsidig artist och turnerar i eget namn. Hon har även varit flitig inom musikalvärlden i musikaler som Nine (Malmö Opera), Chorus Line (Riksteatern), Chicago och är nu aktuell i kriminalkomedin Åtta Kvinnor på Kulturhuset Stadsteatern. För sin roll som Anita i West Side Story på Chinateatern tilldelades hon en Guldmask.
Shi-Yeon Sung
Efter studier i Berlin och Stockholm fick den unga sydkoreanska dirigenten Shi-Yeon Sung sitt stora genombrott när hon hösten 2006, i konkurrens med 500 dirigenter från hela världen, vann den Internationella Georg Solti-tävlingen i Frankfurt. Därefter utnämndes hon till James Levines assistent vid Boston Symphony Orchestra. År 2014 tillträdde hon sin första post som chefsdirigent för Gyeonggi Philharmonic Orchestra med vilken hon gjorde en Europaturné 2015 med avslutande konsert i Berlin Philharmonie. Redan 2017 var hon tillbaka i Berlin med Gyeonggi Philharmonic Orchestra, inbjuden av Musikfest Berlin för att fira 100-årsminnet av den sydkoreanske tonsättaren Isang Yun.
Shirin
Shirin är en lovande soulsångerska och låtskrivare från Malmö som gjort uppmärksammade framträdanden under Melodifestivalen och tillsammans med gruppen Damn! Shirin har hyllats både nationellt och internationellt av artister, skivbolag och tv-producenter.
Shirley Clamp
Med sin magiska sångröst och låten Min kärlek knep Shirley Clamp andraplatser i Melodifestivalen 2004 och blev ett med svenska folket. Därefter har det blivit flertalet melodifestivaler, julshower och turnéer som till exempel Rhapsody in Rock, TV-medverkan och programledari i både allvarliga och lekfulla program samt otaliga liveframträdanden runt om i landet. Varmast om hjärtat ligger hennes egen show Go' kväll mitt namn är Shirley Clamp där hon tillsammans med sitt band frikostigt delar med sig av sin halvgalna humor varvat med favoritlåtarna ur karriären.
Simona Eisinger
Simona Eisinger är en österrikisk sopran med rötterna i Slovakien. Efter studier vid Wiens Musikkonservatorium har hon uppträtt och sjungit på operahus, teatrar och festivaler runt om i Europa, som till exempel Volksoper Wien, Kammeroper München, Luzerner Theater, Oper Klosterneuburg och Sommerfestival Schloss Kittsee. Hon har vunnit priser på bland annat Vienna Fidelio Competition och International Franz Lehar Operetta Competition.
Simone Lamsma
Sinfonietta Riga
Sinfoniettan uppstod sommaren 2006, grundad av konstnärlige ledaren och chefsdirigenten, Normunds Šné. Musikerna är heltidsanställda med stöd av lettiska Kulturministeriet. Sinfoniettan blev snabbt en av Nordens ledande kammarorkestrar och de skapade en image kring sig som väckte många lyssnares nyfikenhet. Sinfonietta Riga kallar sig själva 'ett multifunktionellt laboratorium' som spelar allt från barockmusik till lettisk avant garde. Ensemblen är alltid beredd att ta del i icke-akademiska experiment och cross-over-projekt. De har fått flertalet nomineringar till Lettlands stora musikpris och är kända för sitt vitala och professionella spel på högsta nivå. De behärskar musikhistoriens skiftande stilar från barock till nutida musik.
siona
Siona är en rappare och sångare som kör Hiphop och Afrobeats. Han är en ung kille som startat sin resa i Malmö. https://open.spotify.com/album/1JKpMjL2sT6kR0bqUyK6os?highlight=spotify:track:2NKBAWAstmkzPRiTQczbYZ
Sissela Benn
Skådespelaren Sissela Benn har efter genomslaget med karaktären Filippa Bark setts i uppsättningar för såväl Riksteatern som Uppsala och Malmö stadsteater, ett flertal tv-program och serier – inte minst i julkalendern för några år sedan och nu senast i långfilmen "Sune vs Sune"
Sixten Nordström
Sixten Nordström tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sin mångfacetterade gärning som pianist, musikkritiker, författare och pedagog, främst vid Musikhögskolan i Malmö. Hans personliga tilltal genomsyrar såväl hans författarskap som hans föreläsningar. Sixten Nordström är en av Sveriges mest kända musikprofiler och uppskattad av en bred publik som programledare i Sveriges Television för musiktävlingen Kontrapunkt. Han har också under många år varit engagerad i arbetet med Kungl. Musikaliska akademiens ungdomsstipendier.
Sofia Karlsson
Sofia Karlsson har med sin unika röst och egensinniga musik turnerat Sverige runt sedan 2005, då hon fick sitt genombrott med albumet ”Svarta Ballader”. Albumet sålde 100 000 exemplar. Sofia Karlsson har sedan dess mottagit fyra Grammis, ett flertal andra priser och genomfört otaliga hyllade liveframträdanden.
Sofia Söderberg
Med en imponerande meritlista i bagaget har Sofia Söderberg etablerat sig som en ledande kördirigent med Lund som bas. Hennes internationella framgångar är många med dirigentpriser i bland annat Rom, Lahti och Debrecen och hennes väldrillade ensembler, i intonation såväl som i tolkning, har tagit hem flera fina priser i körtävlingar. Söderberg var tidigare ledare för Malmö Live Vokalensemble (nuvarande VOS) och leder manskören Svanholms Singers. Dessutom har hon varit kormästare vid Malmö Opera 2007-2010. Sofia Söderberg har även varit flitigt engagerad i Lund International Choral Festival.
Staffan Rejle
Stanislav Kochanovsky
Den ryske dirigenten Stanislav Kochanovsky har säsongen 2018/2019 flera prestigefyllda dirigentdebuter av vilka kan nämnas Concertgebouw Orchestra, Orchestre de Paris, Oslo Filharmoniska Orkester, City of Birmingham Symphony Orchestra och Kungliga Filharmonikerna och han är dessutom återinbjuden till alla de orkestrar han tidigare gjort debut med, som till exempel Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Rom och Rotterdam Philharmonic Orchestra. Hans debut med Malmö SymfoniOrkester skedde i maj 2018 och nu kommer han tillbaka även till Malmö Live. Kochanovsky är chefsdirigent för State Sofanov Philharmonic Orchestra i Ryssland.
Steffen Blindheim
Sten-Åke Axelson
Stephen Hough
Det är inte ovanligt att musiker och dirigenter också komponerar musik. Komposition är ett ämne som många drivna musiker har studerat inom ramen för sin högre utbildning. Så är det med pianisten Stephen Hough. Han är dessutom författare. Det är en enastående meritlista han kan visa upp med över 20 konsertframträdanden i Royal Albert Hall inom ramen för Promsfestivalen. Men hans framföranden med Berliner Philharmoniker och Simon Rattle eller alla andra ytterst välrenommerade orkestrar och dirigenter står inte Proms efter, eller hans många priser och utnämningar eller över 50 CD-inspelningar. Hans verkförteckning omfattar musik för orkester, kör, kammarensembler och piano.
Stig Westerberg
Stuart Neill
Har man Verdis operor på sin repertoar är steget inte långt till hans Messa da Requiem. Tenoren Stuart Neill har blivit något av en specialist på Verdis requiem med över 250 framföranden genom åren inklusive den historiska liveinspelningen som gjorts med London Symphony Orchestra under ledning av Colin Davis. Neill är en av de ledande tenorerna i världen och sjunger regelbundet på Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Teatro La Fenice, Wiener Staatsoper och Royal Opera Covent Garden samt med orkestrar som Atlanta Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, Boston Symphony Orchestra och Staatskapelle Dresden med dirigenter som Gustavo Dudamel, Daniel Barenboim, Zubin Mehta och James Levine.
Subchamber Ensmble
En kammarorkester som är ett kollektiv – kompositören Nathan Larson och cellisten Gerda Holmqvist (Vindla String Quartet) startade 2018 gruppen som består av frilansmusiker och som bygger på improvisation inom den klassiska musikens värld. Nyligen släpptes debutalbumet SUBCHAMBER ENSMBLE på Oona Records.
SuJin Jang
Susanja Nielsen
Susanja Nielsen är utbildad på Edsberg slott i Stockholm, Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin och på Koninklijk Konservatorium i Bryssel hos professor Ulf Wallin och professor Kati Sebestyen. Under sin studietid i Berlin var hon även akademist i Deutsche SymphonieOrchester och medlem av Live Music Now. 2015 anställdes hon som stämledare i NorrlandsOperans symfoniorkester och sedan 2018 är hon stämledare i Malmö SymfoniOrkester.
Svanholm Singers
Svanholm Singers bildades i Lund 1998 och har snabbt etablerat sig som en av Sveriges mest framstående kammarmanskörer. Kören har vunnit första pris vid ett flertal internationella körtävlingar, bland annat International Choir Festival ”Tallinn 2007”, Tallinn (Estland) 2007, C.A. Zeghizzi, Gorizia (Italien) 2006, Madetojafestivalen i Lahtis (Finland) 2005, Hora Cantavi, Suwalki (Polen) 2002 och i Takarazuka (Japan) 1999. Svanholm Singers vann även den svenska körtävlingen Toner för miljoner 1998. Svanholm Singers består av ett tjugotal sångare och leds sedan 2001 av dirigenten Sofia Söderberg. Kören turnerar flitigt i Europa och Japan, och har även gett ut fem skivor.
Taras Shtonda
Kanske klingar namnet Taras Shtonda bekant? Han har medverkat i flera uppsättningar på Malmö Opera, varav Offenbachs Hoffmanns äventyr 2011 och Delibes Lakmé 2017 kan nämnas. Shtonda är förste solist vid Ukrainas Nationalopera sedan 1992, men hans karriär som frilanssångare har fört honom till de stora operahusen och festivalerna såsom Bolsjojteatern i Moskva, Mariinskijteatern i St Petersburg, Bayerische Staatsoper i München, Royal Opera House i London, Glyndebourne Festival och Avignon Festival. Parallellt med operakarriären är Shtonda en aktiv konsert- och recitalsångare och han har en gedigen diskografi. För sina konstnärliga insatser har Shtonda hedrats med titeln "People's Artist of Ukraine".
Terés Löf
Den svenska pianisten Terés Löf har fått sin pianoutbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon inledde sina studier för professor Esther Bodin-Karpe och under den därpå följande diplomutbildningen studerade hon för professor Staffan Scheja. Solistdebuten skedde med Kungliga Filharmoniska Orkestern och på programmet stod Johannes Brahms första pianokonsert. Terés Löf är verksam som solist både i orkester- och kammarmusiksammanhang. Bland hennes samarbetspartners kan nämnas Östgöta Blåsarsymfoniker med vilka hon 2016 framförde musik av Stravinskij. En återinbjudan från Kungliga Filharmoniska Orkestern ledde till framförandet av Amy Beachs pianokonsert i augusti 2017.
Teresia Bokor
Teresia Bokor har sjungit roller så som Nattens Drottning, Gilda, Fiorilla, Olympia, Servilia och Christin i Fantomen på Operan på operahus i Skandinavien och i Österrike. Hon debuterade som Servilia i La clemenza di Tito av Mozart på Det Kongelige Teater i Köpenhamn i regi av David McVicar och under ledning av Lars-Ulrich Mortenssen. Teresia har varit solist med många av de största symfoniorkestrarna i Skandinavien och Österrike i samarbete med dirigenter så som Gianandrea Noseda, Pier Giorgio Morandi, Thomas Söndergaard och Michael Schönwandt. 2015 spelade Teresia in verket ”Psalmo XIX” av Niccoló Castíglioni på Chandos Records med Danmarks Radios symfoniorkester.
Théophile Hartz
Oboisten Theophile Hartz är född i Frankrike och utbildad vid Conservatoire Superieur i Lyon samt Musikhochschule i Karlsruhe. Han har varit solooboist i Malmö Operaorkester sedan 2011 och har parallellt spelat med Israel Philharmonic Orchestra och Danmarks Radios symfoniorkester. Han har gästspelat vid bland annat Det Kongelige Teater, Sjællands Symfoniorkester samt symfoniorkestrarna i Malmö och Helsingborg. Han undervisar också oboe och kammarmusik på Musikhögskolan i Malmö.
Thomas Søndergård
Den danske dirigenten Thomas Søndergård är chefsdirigent för Royal Scottish National Orchestra. Hans långa framgångsrika dirigentkarriär inkluderar samarbeten med ledande orkestrar som Royal Concertgebouw i Amsterdam, Chicago Symphony och Gewandhausorchester Leipzig, och våren 2021 gjorde han sin debut med Berliner Philharmoniker. Søndergård är utbildad slagverkare och anställdes i Det Kongelige Kapel i Köpenhamn innan dirigentkarriären tog fart. Han lyfter gärna fram nutida musik i sina programsättningar och är en varm förespråkare för danska tonsättare som Per Nørgård, Poul Ruders och Bent Sørensen.
Tianwa Yang
Kinesiska violinisten Tianwa Yang började spela violin när hon var fyra år. Vid tio års ålder antogs hon vid Central Conservatory of Music och fick professor Lin Yaoji som lärare. Men redan innan dess hade hon vunnit några violintävlingar och fått stor uppmärksamhet i pressen. Yang framträdde under Bejing Music Festival 1999. Violinisten Isaac Stern hörde henne och inbjöd henne till USA för att framträda med honom där. Hon gjorde sin Europadebut 2001 med Czech Radio Symphony Orchestra och har sedan dess framträtt med en lång rad topporkestrar världen över. År 2000 gjorde hon sin första CD-inspelning med Paganinis 24 capricci. Fyra år senare spelade hon in samtliga verk av Pablo de Saraste, en nätt liten samling på åtta CDs.
Tianyi Lu
Timothy Henty
Tomo Keller
Tomo Keller föddes i Stuttgart 1974 av tysk-japanska föräldrar, båda professionella pianister. Han började spela violin vid sex års ålder och gav som tioåring första konserten som solist med orkester. Keller studerade vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien och The Juilliard School i New York. Keller har framträtt i framstående konsertsalar runt om i världen, däribland Musikverein und Konzerthaus i Wien, Gewandhaus i Leipzig, Konzerthaus i Berlin, Beethovenhalle i Bonn, Kirov Theatre i St Petersburg, Salle Pleyel i Paris och The Barbican i London.
Torleif Thedéen
Torleif Thedéen, en av våra svenska stjärncellistister! Dessutom cellisten som faktiskt genomförde en konsert tack vare superlim. Den då 23-årige Torleif hade skurit sig på en kniv precis innan den viktiga konserten i Los Angeles, men "the show must go on" och han löste det med superlim på såret! Det måste ju ha fungerat bra, eftersom han fortfarande är en mycket flitigt anlitad solist hos de mest prestigefulla orkestrarna, som Wiener-, Oslo- och Londonfilharmonikerna och som kammarmusiker på Carnegie Hall i New York och Concertgebouw i Amsterdam. Han är professor i cellospel både på Edsbergs musikinstitut och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.
Tung-Chieh Chuang
Som vinnare av den prestigefyllda dirigent-tävlingen Malko Competition 2015 fick den taiwanesiske dirigenten Tung-Chieh Chuang en rivstart i karriären. Men redan tidigare hade han erhållit ett par dirigentpriser i Solti Competition i Frankfurt och han vann Mahler Competition i Bamberg och Jeunesse Musicales Conducting Competition i Bukarest. Med dessa lysande framgångar öppnade sig dirigentvärlden för Chuang och han har redan samarbetat med namnkunniga orkestrar som Bamberger Symphoniker, MDR Symphony Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Danmarks Radios Symfoniorkester, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin och Polish National Radio Orchestra i Katowice.
Tzimon Barto
Tzimon Barto föddes i Florida 1963. Han är inte bara pianist med omfattande repertoar utan även författare och diktare, kunnig i många språk och bevandrad i bland annat filosofi, naturvetenskap och litteratur. Som brådmogen musikbegåvning skrev han sin första opera vid nio års ålder. Han studerade piano och dirigering vid Juilliard och vann The Juilliard Concerto Competition. År 1989 debuterade han som solist i Musikverein i Wien och spelade även in sin första skiva på märket EMI. En inbjudan från Herbert von Karajan ledde till framträdande i Salzburg året efter. Barto framträder regelbundet på de stora scenerna i USA och Europa. Hans bok A Lady of Greek Origin har iscensatts i Frankfurt och Wien.
Ulrieke Joanna Rasmussen
Ulrika Bay Lauridsen
Ulrika Emanuelsson
Ulrika Emanuelsson (f. 1965) är tonsättare, sångerska och dirigent utbildad vid Malmö Musikhögskola men har även en rytmikpedagogexamen samt sångstudier i Ungern och USA bakom sig. Examen efter mastersutbildning i komposition togs 2007 och hon har sedan dess frilansat i det egna företaget Eeka Music. Sedan februari 2021 är Ulrika även föreståndare för Körcentrum Syd.
Vakant
Vakant - 3:e konsertmästare
Vakant - stämledare kontrabas
Vakant - stämledare oboe
Vasilij Sinajski
Vernon Handley
Viktor Nyström Sköld
Vokalensemblen VOS
VOS bildades 2015 under namnet Malmö Live Vokalensemble av Sofia Söderberg som hade dirigentuppdraget till och med april 2018. VOS är en blandad kör med 24 sångare. Kören startade som en satsning i Malmö Live Konserthus regi. Kören har idag ett bredare verksamhetsområde och har projekt tillsammans med konserthuset såväl som projekt i egen regi. Kören står sedan 2017 på egna ben och bytte i samband med det namn till VOS. VOS står för Voices Of Scandinavia vilket speglar körens klangideal, den skira och raka Skandinaviska klang som blivit omtalad i körkretsar världen över. Sedan april 2018 är Robert Bennesh dirigent och konstnärlig ledare för VOS. Robert är domkyrkoorganist och körledare i Lunds Domkyrka. Efter organistexamen vid Musikhögsk
Walther Meyer-Radon
Wille Crafoord
Artist, musikaliskt rör han sig i en blandning av jazz, soul och visa, alltid i en ansats att föra den svenska melodi- och texttraditionen vidare. Carl-Henning William "Wille" Crafoord, född 8 februari 1966 i Ålsten i Stockholm, är en flerfaldigt grammisbelönad svensk kompositör, trubadur och hiphopare som fick sitt genombrott i slutet av 1980-talet genom att göra hiphop på svenska för en bredare publik med rapgruppen Just D
Xavier de Maistre
En av de intressantaste harpisterna idag är fransmannen Xavier de Maistre. Han är engagerad i många samarbetsprojekt både med orkestrar och kammarmusikensembler och bidrar starkt till att utöka repertoaren för harpa. Han transkriberar piano- och gitarrmusik till harpa i samarbete med tonsättare och musiker men framförallt skapar han nya beställningar för harpa och orkester. Hans internationella samarbeten inkluderar toppdirigenter som Riccardo Muti och Simon Rattle samt orkestrar som NDR Elbphilharmonie och Orchestre de la Suisse Romande. Xavier de Maistre undervisar på Hochschule für Musik und Theater Hamburg sedan 2001 och ger regelbundet masterclasses i New York på Juilliard School of Music.
Zsolt-Tihamér Visontay
Den tysk-ungerske violinisten Zsolt-Tihamér Visontay är "Joint Concert Master" i Philharmonia Orchestra i London sedan 2007. Han har lett arbetet med många orkestrar, bland dem Academy of St Martin in the Fields, London Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Hamburger Philharmoniker med flera. Visontay är också en eftertraktad kammarmusiker och han har spelat in flera CD-skivor, varav nyligen en med Rachmaninovs pianotrior med Mats Lidström och Vladimir Ashkenazy på Decca. Visontay är prisbelönt för sitt violinspel och han har bland annat vunnit the International Louis Spohr Violin Competition och the International Henry Marteau Violin Competition.
Senast uppdaterat: 2021-01-27