All accordion
Adam Wozniak
Agata Wnuk
Åke Hult
Alexandru Chirica
Anders Hassgård
Anders är född och uppvuxen i Svedala, cirka två mil utanför Malmö, och han började i tidig ålder spela trummor på allt han kunde komma åt. Efter ett par års studier för Lennart Gruvstedt vid Musikhögskolan i Malmö fick han jobb som slagverkare i Marinens Musikkår i Karlskrona. Han blev lockad av den symfoniska musiken och sökte sig vidare till en ny miljö, Århus Symfoniorkester. Efter tre år i grannlandet över sundet återvände Anders till hemtrakterna och började i MSO år 2008. Förutom symfonisk musik spelar Anders gärna trummor i jazz- och pop-sammanhang, bland annat i swingbandet Doxy music. Han har nu slagit sig ner i Västra Ingelstad tillsammans med sin Astrid och deras två barn, och när han inte är hemma eller i konserthuset hittar du
Andrea Scaffardi
Den italienske klarinettisten Andrea Scaffardi erhöll flera priser under sina studier vid musikkonservatorierna i Parma och Reggio-Emilia. Redan som student vann han en provspelning vid Accademia Teatro alla Scala där han studerade till orkestermusiker. Topplaceringen ledde till orkesterspel under ledande internationella dirigenter i operahus som Teatro alla Scala, Mariinskijteatern och Bolshoiteatern. Scaffardi etablerade sig snart som en efterfrågad klarinettist, både som solist och kammarmusiker. Som orkestermusiker har han spelat i många av de stora konserthusen i Europa. Han erbjöds tjänsten som soloklarinettist vid operahuset Teatro Massimo i Palermo och tjänstgjorde där en tid innan han 2018 erbjöds motsvarande position i Malmö Symfo
Ann-Kersti Goa
Ann-Kersti Goa började spela cello i kommunala musikskolan i hemstaden Norrköping. Hon fick sin musikaliska utbildning på Hochschule für Musik i Detmold, där hon studerade för André Navarra och Karine Georgian. Efter avlagd examen i Detmold flyttade Goa tillbaka till Sverige. Innan hon tog plats i cellostämman i Malmö Symfoniorkester spelade hon i symfoniorkestrarna i Norrköping och Helsingborg.
Anna Rosén
Anna Rosén studerade violin vid Musikhögskolan i Malmö 1992–1997. Hon var utbytesstudent i Hochschule für Musik und Theater i Hamburg och avslutade studierna med en diplomutbildning vid Royal College of Music i London. Rosén är medlem i Amandakvartetten, Almakvartetten och Systrarna Bergströms violinduo. Hon spelade under många år i Huaröds Kammarorkester med Mats Rondin. Anna Rosén spelar andraviolin i Malmö SymfoniOrkester sedan 2001.
Annette Helmers
Annette Helmers är alternerande stämledare i MalmöSymfoniOrkester sedan 1992 och aktiv kammarmusiker i olika projekt varje säsong. Hon var lärare och artist vid Narniafestivalen i Italien 2012-2016 och undervisar i cello på Malmö Latinskola. Helmers är född och uppvuxen i Lund med utbildning vid Konservatorielinjen på Kommunala Musikskolan. Efterföljande högskolestudier genomförde hon i Freiburg och Düsseldorf för Henkel och Goritzki.
Annika Fredriksson
Annika Fredriksson är Malmö SymfoniOrkesters solofagottist sedan 1998. Hon arbetar även som lärare vid Musikhögskolan i Malmö. Tidigare var hon solofagottist vid Gävle Symfoniorkester och alternerande solofagottist vid Malmö Opera. Fredriksson har flertalet gånger framträtt som solist med MSO, Kungliga Filharmoniska Orkestern och Gävle Symfoniorkester. Nya verk har tillägnats henne av samtida kompositörer såsom Daniel Fjellström, Olof Lindgren och Erik Peters.
Annika Härdelin-Sandström
Åsa Jacobsson
Benjamin Mönnekes
Bo Håkanson
Malmö SymfoniOrkesters alternerande stämledare för slagverk, Bo Håkansson, är född och uppvuxen i Tygelsjö, en liten by söder om Malmö. Han är en av få i orkestern som kommer ifrån området. Håkansson har varit anställd i orkestern i halva hans liv, alltsedan 1991, då han bara var 21 år gammal! Ändå finns det fortfarande musik kvar som han önskar spela och uppleva, och dessutom kommer ju favoriterna tillbaka hela tiden. Prokofjev Korngold, H.K. Gruber… Och som Håkansson uttrycker det själv ”Tänk att en liten kille från Tygelsjö får vara med om det! Och det kan du också… Köp biljett!”
Bo-Inge Karlsson
Britt Forsströmson
Carl-Johan Stjernström
Carl-Johan Stjernström är basklarinettist i Malmö SymfoniOrkester. På 90-talet var han även medlem i nutida musikensemblen Ars Nova. Han är basklarinettlärare på Malmö Musikhögskola och klarinettlärare på Nya Malmö Latin. Stjernström är också verksam som solist/kammarmusiker och har förutom framträdanden i Norden spelat internationellt bland annat i Frankrike, Polen, Tyskland samt USA. Då har ofta konserterna kombinerats med master classes. På Newport Music Festival 2005 uruppförde han Folke Carlssons klarinettkonsert, skriven för och tillägnad Carl-Johan Stjernström. 1997 utkom hans debut-CD tillsammans med pianisten Mikael Kanarva.
Charlotta Bergkvist
Christiane Delling
Christoph König
Dinu Serfezi
Den rumänske violasten Dinu Serfezi fick sina inledande violastudier vid George Enescu Academy of Music i Bukarest. Han studerade för lärare som Gaspar Markos och Dan Prelipcean. Efter studietiden blev han stämledare i sitt hemlands orkester "Marea Neagra" 1985-90. Under denna tid framträdde han också frekvent som solist och kammarmusiker i Rumänien, Moldavien och Skandinavien. Därefter erbjöds han stämledarplatsen för violasektionen i Malmö Operaorkester 1990 och stannade där i åtta år innan han gick vidare till Danmarks Radios underhållningsorkester. Några år senare flyttade Serfezi till Malmö igen när han erbjöds sin nuvarande position i Malmö SymfoniOrkester. Som frilansande musiker är Serfezi medlem i Svenska Stråkkvartetten och spelar
Einar Öhman
Elin Martinez Paulsberg
Elyakum Shapirra
Erik Rönér
Erika Ferroni
Eva Härdelin Rydström
Georg Schnéevoigt
Giedre Staskute
Göran Eklundh
Gregory Vartian-Foss
Gunnar Jedvik
Gunnar Jedvik är född och uppvuxen i Sandviken och har fått sin musikaliska utbildning på Musikkonservatoriet i Falun, Edsbergs musik-institut och Norges musikhøgskole i Oslo. Jedvik är alternerande stämledare i Malmö SymfoniOrkesters violasektion sedan 2008.
Gunnar Rohlén
Gunnar Rohlén började spela horn i kommunala musikskolan i Stenungsund. Efter att han spelat i Arméns musikpluton i Strängnäs blev det studier vid Musikhögskolan i Göteborg och Sibelius-Akademin i Helsingfors. Rohlén är 3:e hornist i Malmö SymfoniOrkester sedan 2005. Innan han började i MSO spelade han med Dalasinfoniettan i Falun och dessförinnan i Marinens Musikkår i Karlskrona.
Gustav Carlsson
Gustav Melander
Gustav Melander började som 18-årig studera på Musikhögskolan i Malmö för Bo Nilsson och Håkan Hardenberger och har sedan sin examen 2014 blivit en av landets mest eftertraktade trumpetare. Redan som 22-årig fick Gustav jobbet som solotrumpetare i Malmö SymfoniOrkester, dock gästspelar han regelbundet i andra orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester och Oslo Filharmoniker. Gustav spelar även ute i Europa med orkestrar som Ensemble Intercontemporain, BBC Symphony Orchestra och London Symphony Orchestra med dirigenter som till exempel Sakari Oramo och Sir Simon Rattle. Gustav undervisar på Musikhögskolan i Malmö har vid flera tillfällen gästat skolor som Royal College of Music i London och Royal Northern College of Music i Manchester.
Håkan Rudner
Alternerande konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester sedan 1990, Håkan Rudner, påbörjade sin violinutbildning vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1981 med Milan Vitek som lärare. År 1986 tog Rudner sin solistdiplomexamen och deltog i Nordiska Biennalen för unga solister i Helsingfors. Samma år framförde han Brahms violinkonsert med Helsingfors Stadsorkester under ledning av Osmo Vänskä och blev medlem i Chamber Orchestra of Europe där han spelade med många internationellt ledande solister och dirigenter, bland vilka han särskilt framhåller Claudio Abbado och Nikolaus Harnoncourt.
Hyeryung Hedy Lim
Hyewon Lim
Hyewon Lim är född i Seoul i Sydkorea och har studerat i Novosibirsk och på University of Music and Performing Arts i Wien, där hon 2012 tog sin magisterexamen. Hon är anställd i Malmö SymfoniOrkesters första violinstämma.
James DePreist
Jan Lindberg
Bastrombonisten Jan Lindberg inledde sin musikerbana som tenortrombonist i brasskvintetten Brassanova. Efter tre år lämnade han ensemblen och bytte till bastrombon och fick tjänst i Helsingborgs Symfoniorkester där han stannade i fem år innan han 1993 tillträdde som bastrombonist i Malmö SymfoniOrkester. Under åren i Helsingborgs Symfoniorkester bildade Lindberg tillsammans med sina musikerkollegor Skandinaviska trombontrion, som turnerar jorden runt från Spetsbergen till Japan. Lindberg leder även arbetet med BIBA, Blekinge International Brass Academy, en av världens mest ansedda brasskurser.
Janos Fürst
Jessica Strid
João Andrade
Johan Åhnberg
Johann Soustrot
Johannes Parkler
Johannes Rubensson
Som så många av våra svenska sångare och instrumentalister har trombonisten Johannes Rubensson inlett sina instrumentalstudier i den kommunala musikskolan. Rubensson är född och uppvuxen i Torhamn i Karlskrona kommun i Östra Blekinge. Han fullgjorde sin värnplikt som musiksoldat i Arméns Musikkår i Norrland 1998 och fick sin högre musikutbildning under fem år vid Musikhögskolan i Malmö. Efter sin examen på musikerutbildningen tjänstgjorde Rubensson under sju år som trombonist i Gävle Symfoniorkester och sedan 2012 är han anställd som trombonist i Malmö SymfoniOrkesters brassektion.
Jonas Frölund
Jonathan Åkesson
Jordan Scapinello
Jörgen Svensson
Jörgen Svensson kommer från en musikalisk familj i Lenhovda. Han började sina violinstudier för Lars Jöneteg, och fortsatte sedan på Musikhögskolan i Stockholm för prof. Harald Thedéen. Han avslutade studierna där med att spela Brahms violinkonsert med Radiosymfonikerna och Leif Segerstam. Därefter följde två års studier för prof. Milan Vitek i solistklassen vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn, och tre års studier för konsertmästare Chaim Taub i Tel Aviv Israel. 1995 blev Jörgen anställd i Malmö SymfoniOrkester och innehar tjänsten som alt. 1:a konsertmästare i MSO.
Karin Gustafsson
Katlijn Sergeant
Klas-Göran Wahlgren
Kristoffer Bröte
Sedan 2008 ingår tubaisten Kristoffer Bröte i brassektionen i Malmö SymfoniOrkester. Tiden dessförinnan var Bröte frilansmusiker under tio års tid och har spelat med Sveriges alla större orkestrar och var dessutom anställd vid Marinens Musikkår i Karlskrona i tre år. Men frilanslivet tog också Bröte till många orkestrar i Danmark, Norge, Island och Tyskland. Åren 1994-2002 var han medlem i Göteborgs Brassband och i Medevi Brunnsorkester 2000-2005 och åren 2011-2014 var Bröte delaktig i arbetet med att arrangera välrenommerade BIBA, Blekinge International Brass Academy, som varje år samlar internationellt ledande brasslärare för att undervisa unga brassmusiker.
Krzysztof Panus
Leif Johannesson
Lena Petersson
Leo Ferris
Linda Fredriksson
Linda Fredriksson är född i Finland men uppvuxen på Lidingö i en musikerfamilj. Som 16-åring påbörjades studierna på Musikkonservatoriet i Falun och gick sedan via grundutbildning på Musikhögskolan i Göteborg till diplomutbildning vid Royal College of Music i London. Fredriksson har spelat i Malmö Symfoniorkester sedan 2003. Vid sidan av orkesterspelet har hon under alla år varit en aktiv kammarmusiker, bl a med Almakvartetten och i Huaröds kammarorkester.
Line Fredens
Line Fredens är stämledare och spelar andra-violin i Malmö SymfoniOrkester. Hon är en aktiv kammarmusiker och spelar världen över med sin trio, Jalina Trio. Trion har vunnit flera internationella priser i kammarmusiktävlingar och har dessutom fått Danmarks Radios P2-pris för bästa kammarmusikinspelning samt BG Foundation’s Chamber Music Prize “for outstanding musicianship”. Line Fredens undervisar i pedagogisk teori och performance-psykologi vid Det Kongelige Danske Musik-konservatorium.
Linnea Andersson Meilink
Lovisa Wahlgren
Lukasz Jamer
Lukasz Jamer är sedan 2007 alternerande stämledare i kontrabasstämman i Malmö SymfoniOrkester. Han är utbildad i Polen och Schweiz och har vunnit priser i internationella tävlingar såsom Yamaha International Instrumental Competition och Instrumentalwettbewerb Markneukirchen. Han är medlem i Ensemble 13 och European Wind Octet. Jamer har framträtt som solist i bl.a. Basler Sinfonieorchester, Niederschlesische Philharmonie och Musica Vitae.
Lukasz Lisowski
Magnus Ohlsson
Malin Nordlöf
Efter studier i flöjtspel i Wien, Köpenhamn och Göteborg, för lärare som Gérard Schaub, Andreas Blau och Jean-Pierre Rampal, anställdes Malin Nordlöf som soloflöjtist vid Kungliga Operan i Stockholm och hos Göteborgs Symfoniker – innan hon år 2000 fick tjänsten som soloflöjtist i Malmö SymfoniOrkester. Parallellt med arbetet i MSO har hon gästat många orkestrar som soloflöjtist, till exempel Mahler Chamber Orchestra, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Kungliga Operan i Köpenhamn, Sveriges Radios Symfoniorkester och Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, och hon har ett flertal gånger varit solist med MSO i verk av exempelvis Chaminade, Nielsen, Bach och Mozart med dirigenter som Mario Venzago och Rainer Honeck.
Malin Nyström
Malin Nyströms bana som violinist inleddes med studier i Göteborg, Oberlin, Köln och Düsseldorf, där hon tog sin solistexamen. Sedan 2007 är hon andre konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester och primarie i stråkkvartetten ALMA. Hon har varit solist med MSO och Göteborgs Symfoniker med flera, i samarbete med dirigenter som Rainer Honeck och Neeme Järvi. Nyström har vunnit flera priser för sitt spel både i USA, Grekland och Tyskland, bland annat första pris i 10th International Chamber Music Competition Thessaloniki och för ”Bästa barockverk” i internationella Ludwig Spohr-tävlingen i Freiburg. År 2006 fick hon en dansk Grammy, Danish Music Award, för ”Bästa kammarmusik-CD”.
Marc Soustrot
Malmö SymfoniOrkesters tidigare chefsdirigent Marc Soustrot tillträdde 2011. Hans djupa kunskaper i fransk orkesterlitteratur har gjort färgstarka avtryck i orkesterns repertoar såväl som i den förfinade orkesterklangen. Verk av Ravel, Debussy, Berlioz och Fauré har passerat revy och det franska dominerar också de talrika inspelningar som MSO genomfört under maestros ledning. Soustrot är född och uppvuxen i Lyon, och piano och trombon blev tidigt hans instrument. Han övergav dock Lyon för musikstudier på Pariskonservatoriet och erhöll flera priser för sina framgångsrika studier innan dirigeringen tog över. 2019 efterträddes Marc Soustrot av Robert Trevino som chefsdirigent.
Maren Reck
År 2007 anställdes kontrabasisten Maren Reck i Malmö SymfoniOrkester. Hon växte upp i en musikerfamilj där pappan var instrumentförsäljare. I hans affär fanns en liten kontrabas i 1/8-storlek som blev ett fint komplement till familjeensemblen som bestod av oboe och två celli. Efter musikstudier på University of Michigan och University of Southern California spelade Reck bland annat i Houston Symphony Orchestra och deltog i Aspen Music Festival innan hon kom till Europa. Parallellt med arbetet i MSO har Maren Reck även deltagit i Verbier Festival, turnerat i Asien och turnerat med Joshua Bell i Europa.
Marika Fältskog
Förste konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester, Marika Fältskog, kommer från en stor musikersläkt i Helsingfors. Hon har studerat på Edsbergs Slott, numera en del av Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Fältskogs lärare var Endre och Jennifer Wolf. Vid de masterclasses Fältskog deltog i mötte hon lärare som Victor Liebermann, György Pauk och Mihaela Martin. Samma år som hon tog sitt solistdiplom, 1996, anställdes hon i förstaviolinstämman i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm och blev alternerande förste konsertmästare där 2000. Hon var även solist med orkestern. Sju år senare, 2007, erbjöds Fältskog tjänsten som professor i violinspel vid Musikhögskolan i Malmö och året därpå anställdes hon som förste konsertmästare i MSO.
Matteo Battistoni
Niels Ullner
Olga Gustafson
Olle Elfström
Det har varit en spikrak väg för trombonisten Olle Elfström från tidiga studier till den solotrombontjänst som han nu innehar i Malmö SymfoniOrkester. Elfström inledde sin instrumentalundervisning i kommunala musikskolan i Vadstena. Han började spela eufonium vid nio års ålder och fem år senare bytte han till trombon. Efter gymnasiet studerade Elfström trombonspel vid folkhögskolan i Ingesund för Eric Lindblom och 2005 fortsatte trombonstudierna vid Musikhögskolan i Malmö för samme lärare. Redan under utbildningen vann Elfström provspelningar i Norrköpings Symfoniorkester, Malmö Operaorkester och slutligen i Malmö SymfoniOrkester.
Paavo Järvi
Patrick Raab
Peter Axéll
Ragnhild Qvale-Hammer
Rebecka Ronge
Rebecka Ronge, uppvuxen i musikalisk familj i Sköve. Började sina cellostudier för den tyske celloläraren Olav Krall. Därefter fortgick studierna på Musikhögskolan i Göteborg och på Musikkonservatoriet i Århus Danmark för prof. Harro Ruijsennars. Rebecka har även studerat för Mats Rondin. 2002 fick hon sin anställning i MSO.
Rein Ader
Rhona Duncan
Född i Skottland, Rhona Duncan har studerat på Chethams School of Music i Manchester och på Royal Academy of Music i London. Efter fem år i London gick hon ut med solistdiplom och en masters i musikhistoria och analys från London University. 1996 fick Duncan tillsvidaretjänst i Malmö SymfoniOrkesters första violinstämma. Hon har fortsatt att studera med hjälp av MSOs vänförening och tagit lektioner av Milan Vitek och Igor Ozim. Hon undervisar i violin på Malmö Latinskola.
Robert Trevino
Den amerikanske dirigenten Robert Trevino fick sitt internationella genombrott när han 2013 med kort varsel ersatte Malmö SymfoniOrkesters förre chefsdirigent Vassily Sinaisky i ett projekt vid Bolsjojteatern i Moskva med lysande recensioner som följd. Det ledde till flera nya engagemang med ledande orkestrar. Trevino har studerat för David Zinman som Aspen Conducting Fellow vid Aspen Music Festival and School och därefter, 2011, för James Levine som Seiji Ozawa Conducting Fellow vid Tanglewood Music Festival. Hans samarbeten innefattar bland andra Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, San Francisco Symphony och Rotterdam Philharmonic Orchestra. Robert Trevino är från säsongen 18/19 chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester.
Roland Sandström
Rolf Agop
Samuli Örnströmer
Samuli Örnströmer är född i Finland och utbildade sig till cellist vid Sibeliusakademin i Helsingfors. Han flyttade till Sverige 1994 för att studera cello vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där började han även studera dirigering för Jorma Panula och erhöll sitt diplom i dirigering 1998. Sedan 2001 är Samuli Örnströmer Malmö SymfoniOrkesters alternerande solocellist och har även dirigerat orkestern otaliga gånger.
Staffan Rejle
Steffen Blindheim
Sten-Åke Axelson
Stig Westerberg
SuJin Jang
Susanja Nielsen
Susanja Nielsen är utbildad på Edsberg slott i Stockholm, Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin och på Koninklijk Konservatorium i Bryssel hos professor Ulf Wallin och professor Kati Sebestyen. Under sin studietid i Berlin var hon även akademist i Deutsche SymphonieOrchester och medlem av Live Music Now. 2015 anställdes hon som stämledare i NorrlandsOperans symfoniorkester och sedan 2018 är hon stämledare i Malmö SymfoniOrkester.
Ulrieke Joanna Rasmussen
Ulrika Bay Lauridsen
Vakant
Vakant - 3:e konsertmästare
Vakant - stämledare kontrabas
Vakant - stämledare oboe
Vasilij Sinajski
Vernon Handley
Walther Meyer-Radon
Last updated: 2021-01-27