Vad är KLONK?
Hur skulle du beskriva KLONK för någon som inte sett eller upplevt konstverket tidigare?
– KLONK är en visuell parallellvärld som är full av ljud. Rummet består av pärongröna och ljusrosa ränder och är inspirerat av den amerikanska filosofen och barnboksförfattaren Dr Seuss. Det är som att stiga in i en scenografi på en scen. Skillnaden är att det är hela rummet som är scenen. Man agerar själv men bestämmer också själv i vilken omfattning.
– Man kan gå runt och titta, spela på instrumenten eller lyssna på de ordlösa pedagogerna. När man lämnar rummet ska man ha känslan av att ha befunnit sig på en ny, lite magisk plats där man kan försvinna in i sin egen kreativitet eller fantasivärld.
KLONK vänder sig till 0-100 år, varför en så bred målgrupp? Är det verkligen något som alla åldrar kan tilltalas av?
– Ja, alla åldrar kan tilltalas av det men kanske inte alla personer. Alla vuxna med barnasinnet kvar, som fortfarande tycker att det är roligt att befinna sig i nya miljöer och gå på upptäcktsfärd, kan få ut något av det.
Vad är nytt för i år med KLONK?
– Det nya är interaktiva instrument av Skrotorkestern, ett ägg som man kan gå in i för att lyssna på mindre ljud och ett plank där barnen kan rita och skriva om sina intryck av KLONK.
Vad ska man tänka på innan man besöker KLONK? Ska man vara förberedd på något sätt?
– Det viktigaste är att barnen får lov att röra vid allt och gå på egen upptäcktsfärd. Dock får de inte klättra för då kan de skada sig. Om de vuxna är med barnen på färden så visar de att det är intressant och viktigt med barnens upptäckarglädje. Med andra ord så använder man endast sin mobiltelefon för att fotografera barnen. Det är de vuxna som ansvarar för barnen när de är i rummet, inte pedagogerna.
– Om man redan innan besöket börjar fundera över ljud som vi har omkring oss, försöker beskriva dem, prata om hur det skulle vara om det inte fanns ljud(!) och liknande, så har man redan kommit en bra bit på väg innan besöket!