• Dekorativ evenemangsbild för Symfoniska danser med Malmö SymfoniOrkester
  • Bild på Emilia Hoving för Symfoniska danser med Malmö SymfoniOrkester

Symfoniska danser Torsdag

Tid och rum flyter samman när Rachmaninovs sista mästerverk möter West Side Story och moderna kompositioner.

En konsert som utforskar övergången mellan två stora musikaliska epoker. Rachmaninovs sista mästerverk, Symfoniska danser, är som en svanesång över romantiken när han började närma sig slutet av sin musikaliska resa. I Hanna Kendalls The Spark Catchers möter vi historien om kvinnor på en tändsticksfabrik som strider för bättre arbetsvillkor men hos Bernstein blir kärlek och gängrelationer den tändande gnistan.   

Det ger oss en konsert där varje ton är en tidsmaskin och vi får fascineras av övergångarna mellan Rachmaninovs romantiska avsked och Bernsteins nyskapande era.   

Malmö SymfoniOrkester leds denna gång av den finlandssvenska dirigenten Emilia Hoving, prisbelönt och hyllad av både publik och kritiker

26 september 2024
Konsertsalen
ca 1 timme 50 min inkl. paus
145 - 460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Emilia Hoving Dirigent
Den finska dirigenten Emila Hoving tillhör sin generations mest spännande dirigenter. Hon fick tidigt prova på assistentskap som dirigent i finska Radions symfoniorkester under ledning av Hannu Lintu. Därefter assisterade hon Mikko Franck i Orchestre Philharmonique de Radio France i Paris.Läs mer

Program

Rachmaninov, Sergej Symfoniska danser 36 min

1. Non allegro - Lento - Tempo I i c-moll 

2. Andante con moto (Tempo di valse) i g-moll 

3. Lento assai - Allegro vivace i d-moll 

Om verket

Sergei Rachmaninovs sista fullbordade verk Symfoniska danser, komponerat 1940, har en tematik som berör längtan, frid och överlevnad. I tre satser möter vi en passionerad solocello, ömtåliga melodier och livlig dans. Det är en hyllning till den ryska själen och ett mästerligt avsked från en stor kompositör. 

Paus 25 min
Kendall, Hannah The Spark Catchers 10 min

Om verket

I en tid av industriell revolution och social förändring, i hjärtat av 1880-talets London, fanns det en grupp kvinnor vars arbete lyste upp världen, och vars strävan efter rättvisa skulle tända en låga som brann långt starkare än någon tändsticka de någonsin tillverkat. Dessa var tändsticksflickorna, och det är berättelsen om deras kamp som fångats i toner av Hannah Kendall i hennes verk The Spark Catchers.  

Verket börjar med en pulserande rytm, som om hjärtat hos fabrikens maskineri slår i takt med kvinnornas outtröttliga arbete. Noterna dansar som gnistor från tändstickorna de tillverkar, och sprider sig genom orkesterns sektioner med en smittande energi.  

Men musiken bär också på en tyngre ton, en påminnelse om de faror och den orättvisa som dessa kvinnor stod inför varje dag. De arbetade under skadliga förhållanden, andades in fosfordammet som långsamt förgiftade dem, och fick ändå knappt nog med betalt för att överleva. Men trots detta, vägrade de att ge upp. De organiserade sig, de strejkade, de stod upp mot sina arbetsgivare och krävde förändring. Och precis som musiken som Hannah Kendall komponerade, blev deras röster hörda.  

The Spark Catchers är mer än bara en komposition; det är en hyllning till dessa kvinnors mod och beslutsamhet. Det är en musikalisk berättelse som påminner oss om att även i de mörkaste tider kan hoppet tändas och en gnista av förändring kan sprida sig som en löpeld. Det är en berättelse om hur en liten gnista kan tända en hel värld. 

Bernstein, Leonard Symfoniska danser ur musikalen West Side Story 24 min

Orkestrering i samarbete med Ramin & Kostal 

1. Prologue 

2. Somewhere 

3. Scherzo 

4. Mambo 

5. Cha-Cha (Maria) 

6. Meeting Scene 

7. Fugue (Cool) 

8. Rumble 

9. Finale 

 

Om verket

Leonard Bernstein räknas som en av 1900-talets ledande dirigenter. Han var chefsdirigent för New York Philharmonic Orchestra åren 1958–1969 och han dirigerade regelbundet de ledande orkestrarna både i USA och Europa. Parallellt med dessa prestigefyllda uppdrag verkade han som tonsättare, musikalisk folkbildare och lärare.  

Symfoniska Danser ur musikalen West Side Story är ett dynamiskt och fängslande verk, komponerat 1961. Bernstein var inspirerad av musiken till sin egen musikal och dessa symfoniska danser fångar essensen av hans musikaliska genialitet.   

De symfoniska danserna är uppdelade i flera satser som skildrar olika scener från musikalen. De innehåller jazziga rytmer, välkända sånger och dramatiska teman som speglar det sociala och känslomässiga landskapet i berättelsen om två rivaliserande gäng, Jets och Sharks, på gatorna i New York. 

Som dirigent var Bernstein en ytterst skicklig orkesterkännare och använde en rik orkestrering och en lekfull blandning av stilar för att skapa en mångfacetterad och engagerande musikalisk upplevelse. Man fångas direkt av den svängiga välkomponerade musiken, tempot och dramatiken, och West Side Story är ett lika populärt verk idag som när det komponerades 1957 och flera av sångerna i musikalen har blivit jazz- och populärmusik-standards.  

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

Läs mer om pausservering

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 med Andreas Wetterlund på Kanalscenen.

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld.

Senast uppdaterat: 2024-07-04