Soustrot & Berlioz
För fulla segel i skymningen med sägenomsusade pirater och kärlekssånger.
När MSOs hedersdirigent Marc Soustrot står på pulten är det helfranskt program som gäller. Konserten inleds med Hector Berlioz stormande stycke om korsarerna – den franska flottans mytomspunna pirater. Fortsättningen går i ett helt annat temperament: sångcykeln Les Nuits d’été (Sommarnätterna) som bygger på kärlekspoesi av tonsättarens vän Théophile Gautier. Den självkritiske perfektionisten Paul Dukas släppte ifrån sig alltför få verk för att bli riktigt känd. Hans enda symfoni är ett senromantiskt mästerverk som förtjänar att spridas långt utanför musikvetarnas krets.
_______________________________________________________
Avkopplingsplatser & meditationsplatser
På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.
Konsertprogram
- Berlioz, Hector Le Corsaire, ouvertyr (1844) 8 min
Knivskarpt skär det snabbseglande fartyget de skummande vågorna. Violinernas löpningar ger liv åt solens glitter och vattnet som stänker kring stäven. Ombord finns de fruktade korsarerna – sjörövare som med franska statens goda minne kapade fiendesidans handelsfartyg från medeltiden fram till mitten av 1800-talet. Det högtidliga temat som återkommer genom stycket hade passat utmärkt i en äventyrsfilm med Errol Flynn.
Hector Berlioz föddes i östra Frankrike 1803. Hans far ville att sonen skulle bli läkare och motsatte sig allt prat om konstnärlig utbildning, så han fick ägna sig åt musiken i smyg. Sedan medicinstudierna havererat 1824 fokuserade han dock helt på att skapa musik. Han skrev ett stort antal framstående stycken, bland de mest kända finns Symphonie fantastique (1830) och hans mäktiga requiem (1837). Han avled i Paris 1869.
- Berlioz, Hector Les nuits d´étè 30 min
Sångcykeln Les nuits d’ete (Sommarnätterna) komponerades för piano och röst 1841. Berlioz förfärdigade denna orkesterversion 1856. De sex sångerna bygger på dikter av hans vän Théophile Gautier. De utgör inget kontinuerligt narrativ, men det är lätt att väva samman dem till en fragmentarisk kärlekssaga. Den första sången har titeln Villanelle, som är ett versmått, och handlar om ett förälskat par på skogspromenad. En skrämd kanin rusar iväg, hjorten beundrar sina horn i en källa. I andra sången blir stämningen mörkare. Kvinnan hemsöks av spöket efter rosen som hon bar på sin klänning under föregående dag. ”Denna svaga parfym är min själ”, viskar den. Mörkret fullbordas i tredje sången: kvinnan har avlidit och mannen sörjer sin älskade, ”Ack, att hissa segel över havet utan kärlek”. Sång fyra är en känslosam åkallan av den älskade och femman utspelar sig vid hennes vita gravsten, som skuggas av en idegran. I sjätte sången verkar de älskade vara återförenade på en mystisk båt, med åror av elfenben, roder av guld och segel av en änglavinge.
- Paus 25 min
- Dukas, Paul Symfoni i C-dur 40 min
Paul Dukas (1865-1935) föddes i Paris och började på stadens konservatorium som 16-åring, där han bland annat blev god vän med Claude Debussy. Efter studierna inledde han en karriär som musikkritiker parallellt med komponerandet. 1927 blev han professor i komposition och därmed mentor för flera generationer franska tonsättare, bland annat Olivier Messiaen.
Dukas var en skarp musikkritiker, men var tyvärr också alltför kritisk till sin egen musik. Huvudskälet till att han inte är så känd, är att han inte lämnade efter sig särskilt många verk. Dessutom förstörde han flera partitur strax före sin död. Hans mest kända stycke är Trollkarlens lärling (1897), som förevigades 1940 i Disneys Fantasia. Symfoni i C komponerades alldeles innan och är udda såtillvida att den består av tre satser istället för fyra. Första satsen är oupphörligt stormig och optimistisk, och blommar på flera ställen ut i blixtrande bleckblåsfanfarer. Den långsamma andra satsen breder ut sig med en intim och eftertänksam melodi, som når klimax i ett glädjefullt parti med jublade stråkar och tryggt ackompanjerande blås. Sista satsen ger en pastoral utomhuskänsla med galopp och dans.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Marc Soustrot dirigent
- Den franske dirigenten Marc Soustrot var chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester (MSO) åren 2011–2019. Han satte sin tydliga prägel på säsongsprogrammen dels som förespråkare för vår tids musik och dels som specialist på fransk musik och hans CD-inspelningar med MSO fick lysande kritik. Soustrot är chefsdirigent för Aarhus Symfoniorkester sedan 2015 och 2021 tillträdde han som chefsdirigent även för Real Orquesta de Sevilla. Läs mer
- Anaïk Morel Mezzo-sopran
- Den franska mezzo-sopranen Anaïk Morel studerade i sin hemstad Lyon vid Conservatoire National Superieur de Musique de Lyon. Under studietiden erhöll hon flera priser och utmärkelser för sina studier såväl som framstående placeringar i sångtävlingar. Läs mer
Bra att veta om konserten
- Konsertintroduktion
-
Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00 med Gunnar Jedvik