Romeo och Julia

15 september 2022
Konsertsalen
ca 1 timme 40 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 15 Sep 19:00 Passerat
145 - 440 kr
Romeo och Julia eventbild

Romeo & Julia

Från det krigshärjade Polen till kärlekens Verona.

Världen stod i brand när den polska tonsättaren Grażyna Bacewicz skrev Ouvertyr år 1943. Krigets mörker till trots lyser den av optimism. I Ralph Vaughan Williams Tubakonsert får bastuban för en gångs skull stå i rampljuset. Det är ett kärnfullt stycke som rör sig från suggestiv folkton, via sångbara passager till en explosiv final. Sergej Prokofjevs Romeo och Julia är en av de riktigt stora klassiska baletterna. Den skrevs1935, mensattes upp i Sovjetunionen först fem år senare. Här framförs avsnitt ur de båda sviter som sammanställdes i väntan på premiären.

Boka pausservering här!

_______________________________________________________

Avkopplingsplatser & meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.

Boka avkopplingplats här!

Boka meditationsplats här!

Konsertprogram

Bacewiczs, Grażyna Ouverture 6 min

Energiska pukor och yrande stråkar sätter an tonen i denna triumfatoriska konsertouvertyr. Efter någon minut följer ett kort, långsammare avsnitt där träblåset breder ut sig i folkton, men sedan kommer det högre tempot tillbaka, denna gång med tillägget ”energico”. Det är svårt att föreställa sig att det här är musik som skrevs mitt under brinnande världskrig – i Polen till råga på allt, ett land som sargades svårt både av Nazityskland och Sovjetunionen, men också av allierade bomber. Kanske kan man se den jublande stämningen som en motståndshandling av en tonsättare som tillät sig att se ljus och glädje bortom krutröken, förföljelsen och förstörelsen.

Grażyna Bacewicz föddes 1909 i Łódź mitt i Polen och tillhör den illustra skara tonsättare som studerade för den legendariska pedagogen Nadia Boulanger i Paris. Efter andra världskriget blev hon professor vid konservatoriet i Łódź. Hon är främst känd för verken som hon komponerade för sitt eget instrument, violinen. Den som gillar svänget och intensiteten i den här ouvertyren kan med fördel kolla in hennes Konsert för stråkar, som MSO framförde i oktober 2019.

Vaughan Williams, Ralph Tubakonsert 14 min

Det första man måste slå fast när det gäller Ralph Vaughan Williams är det säregna uttalet av hans namn. Ralph uttalas Rejf och Vaughan Vawn. Han föddes i sydvästra England den 12 oktober 1872, så 2022 är det 150-årsjubileum för denne mycket engelske tonsättare. Tubakonserten är ett sent verk, han var 82 år gammal när han skrev det. Trots att ålderdom ofta förknippas med trötthet och tuban slentrianmässigt ses som ett tungt instrument, finns inget av dessa egenskaper i konserten. Första satsen (Preludium) är en marsch som inleds med ett graciöst tema på tuba. Den avslutas med en halsbrytande kadens (solo), där tuban visar upp hela sitt register. Den långsamma andra satsen (Romans) tar fasta på tubans röstlika egenskaper i det högre registret. Finalen (Rondo alla tedesca) går i tretakt och är fylld av humor och energi.

Under denna säsong kommer MSO att även att framföra Ralph Vaughan Williams stycke The Lark Ascending (22 september) som vunnit flera popularitetsomröstningar i Storbritannien de senaste åren.

Paus 25 min
Prokofjev, Sergej Romeo och Julia, ur svit 1 och 2 40 min

Baletten Romeo och Julia komponerades 1935, en skräckfylld tid för Sovjetunionens konstnärer. Statsorganet Pravda hade i flera hotfulla artiklar gått hårt åt ”degenererade modernister” och rädslan för repressalier var stor. Sjostakovitj drog till exempel tillbaka sin fjärde symfoni av oro för hur den skulle tas emot, och även kring Romeo och Julia och Prokofjev var osäkerheten stor. I väntan på att det kulturpolitiska läget skulle klarna, sammanställde Prokofjev istället två orkestersviter, baserade på balettmusiken (senare även en tredje). Själva baletten uruppfördes i Tjeckien i december 1938 och drygt ett år senare i Sovjetunionen. Den kom snabbt att räknas in bland de stora, klassiska baletterna.

Sergej Prokofjev (1891-1853) är annars mest känd för sina symfonier och pianokonserter, samt folksagan Peter och vargen. Han skrev också musik till flera filmer, bland annat Sergej Eisensteins Alexander Nevskij och Ivan den förskräcklige.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Ruth Reinhardt Dirigent
Med fokus på nutida musik, europeiska tonsättare och speciellt kvinnliga tonsättare har den tyska dirigenten Ruth Reinhardt skapat sig ett aktat namn som dirigent med kreativa idéer kring konsertprogram.Läs mer
Kristoffer Bröte Tuba
Sedan 2008 ingår tubaisten Kristoffer Bröte i brassektionen i Malmö SymfoniOrkester. Tiden dessförinnan var Bröte frilansmusiker under tio års tid och har spelat med Sveriges alla större orkestrar och var dessutom anställd vid Marinens Musikkår i Karlskrona i tre år. Men frilanslivet tog också Bröte till många orkestrar i Danmark, Norge, Island och Tyskland. Åren 1994-2002 var han medlem i Göteborgs Brassband och i Medevi Brunnsorkester 2000-2005 och åren 2011-2014 var Bröte delaktig i arbetet med att arrangera välrenommerade BIBA, Blekinge International Brass Academy, som varje år samlar internationellt ledande brasslärare för att undervisa unga brassmusiker.Läs mer

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00 med Andreas Wetterlund

Programblad

Senast uppdaterat: 2023-04-03