Mendelssohns Italienska

27 jan 2022
Konsertsalen
ca 1 timme
Malmö Live Konserthus
145 - 440 kr

Massiva klanger i säregna färger böljar sig fram i hastigt uppblossande crescendon. Anna Clynes Masquerade är ett kort, men mycket innehållsrikt verk.

Engelskt horn får sällan stå i centrum, men Honeggers Concerto da camera är en dubbelkonsert för detta mystiskt ljudande instrument och flöjt.

Berwalds opera om den hämndlystna hertiginnan Estrella de Soria är inte särskilt känd, men ouvertyren har länge haft ett eget liv i konserthusen.

I sin Symfoni nr 4 tonsatte Mendelssohn intryck från en italiensk resa: religiösa processioner, pastorala scener och lokala danser.

Konsertprogram

Anna Clyne Masquerade (2013)

Masquerade är ett kort stycke med mycket innehåll. Det är tvära kast och omväxlande uttryck – nästan som ett collage. Eller som att ratta på en FM-radio. Massiva klanger i säregna färger böljar sig fram i hastigt uppblossande crescendon, ibland med ett spännande syntetetiskt eller utomjordiskt sound. När verket uruppfördes av den amerikanska dirigenten Marin Alsop på Last Night of the Proms 2013 var det första gången en kvinna stod på pulten i proms-sammanhang.

Arthur Honegger Concerto da Camera

2022 är det 130 år sedan Arthur Honegger föddes. Han såg dagens ljus den 10 mars 1892 i Le Havre, men hans föräldrar var schweizare. Concerto da camera är en dubbelkonsert för engelskt horn och flöjt, som Henegger komponerade sent i karriären, 1948. I början av första satsen målar det engelska hornet upp en idyllisk gryningsscen. Flöjten svarar som ett solglitter, men sedan intensifieras dramatiken. Den långsamma andra satsen är mystisk och mörk. Soloinstrumenten trevar sig runt varandra som i ett nedsläckt rum. I finalen tänds ljuset och de förenas åter.

Franz Berwald Ouvertyr ur operan Estrella de Soria (1841)

Berwalds första opera utspelar sig i Kastilien på 1400-talet. I handlingens centrum står hertiginnan Estrella de Soria, som blir sviken av mannen hon vill gifta sig med, en segerrik fältherre. I tredje akten planerar hon en blodig hämnd, men allt slutar med att den åtrådde lyckas fly till sjöss med en annan kvinna och Estrella stöter en dolk i sitt bröst. Operan uruppfördes 1862, men har knappt spelats sedan dess. Vissa delar har dock blivit välkända genom åren, framför allt denna ouvertyr, som fångar operans dramatik och tragik på ett gripande sätt.

Felix Mendelssohn Symfoni nr 4

I tjugoårsåldern företog sig Mendelssohn, som så många andra unga, välbeställda män på 1800-talet en bildningsresa i Europa. Denna Grand Tour kom att ge upphov till flera verk. Besöket i Skottland inspirerade till konsertuvertyren Hebriderna och Symfoni nr 3, som brukar kallas just ”den skotska”. Symfoni nr 4 blev ”den italienska”. Första satsen skildrar själv resandet, det är lätt att föreställa sig fartfylld galopp över den toskanska landsbygden. I andra satsen skrider en katolsk procession fram med helgonbilder, rökelsekar och korgossar. Tredje satsen tar oss in i de månghundraåriga palatsen i Florens och Venedig med konstskatter av Tizian och Veronese på väggarna, medan finalen är förlagd till landsbygden. Här är Mendelssohn tydligt inspirerad av folkmusik, bland annat danserna saltarello och tantarella. Symfonin uruppfördes i London den 13 maj 1833.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Sebastian Lang-Lessing dirigent
Malin Nordlöf flöjt
Efter studier i flöjtspel i Wien, Köpenhamn och Göteborg, för lärare som Gérard Schaub, Andreas Blau och Jean-Pierre Rampal, anställdes Malin Nordlöf som soloflöjtist vid Kungliga Operan i Stockholm och hos Göteborgs Symfoniker – innan hon år 2000 fick tjänsten som soloflöjtist i Malmö SymfoniOrkester. Parallellt med arbetet i MSO har hon gästat många orkestrar som soloflöjtist, till exempel Mahler Chamber Orchestra, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Kungliga Operan i Köpenhamn, Sveriges Radios Symfoniorkester och Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, och hon har ett flertal gånger varit solist med MSO i verk av exempelvis Chaminade, Nielsen, Bach och Mozart med dirigenter som Mario Venzago och Rainer Honeck.
Steffen Blindheim oboe, engelskt horn

Bra att veta om konserten

Biljettsläpp

Konserten har biljettsläpp 10 augusti kl. 09.00. 

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-04-19