INSTÄLLT: Mendelssohns Italienska

27 jan 2022
Konsertsalen
ca 1 timme
Malmö Live Konserthus
Tors 27 Jan 19:00 Passerat
145 - 440 kr
Bild på landskap i Italien
Konserten inställd

På grund av smittspridning i orkestern måste tyvärr torsdagens konsert Mendelssohns Italienska ställas in. Vi beklagar detta djupt men hoppas på er förståelse. 

Engelskt horn får sällan stå i centrum, men Honeggers Concerto da camera är en dubbelkonsert för detta mystiskt ljudande instrument och flöjt.

Berwalds opera om den hämndlystna hertiginnan Estrella de Soria är inte särskilt känd, men ouvertyren har länge haft ett eget liv i konserthusen.

I sin Symfoni nr 4 tonsatte Mendelssohn intryck från en italiensk resa: religiösa processioner, pastorala scener och lokala danser.

Konsertprogram

Berwald, Franz Ouvertyr ur operan Estrella de Soria (1841) 8 min

Berwalds första opera utspelar sig i Kastilien på 1400-talet. I handlingens centrum står hertiginnan Estrella de Soria, som blir sviken av mannen hon vill gifta sig med, en segerrik fältherre. I tredje akten planerar hon en blodig hämnd, men allt slutar med att den åtrådde lyckas fly till sjöss med en annan kvinna och Estrella stöter en dolk i sitt bröst. Operan uruppfördes 1862, men har knappt spelats sedan dess. Vissa delar har dock blivit välkända genom åren, framför allt denna ouvertyr, som fångar operans dramatik och tragik på ett gripande sätt.

Honegger, Arthur Concerto da Camera 23 min
Mendelssohn, Felix Symfoni nr 4 27 min

När en ung man ur de välbeställda klasserna stod inför vuxenlivet för tvåhundra år sedan, var det kutym att ge sig ut på en bildningsresa i Europa – en Grand Tour. Felix Mendelssohn företog sig denna resa mellan 1829 och 1831 och den skulle ge honom stoff till flera viktiga verk. Besöket i Skottland inspirerade till konsertuvertyren Hebriderna och Symfoni nr 3, som brukar kallas just ”den skottska”. Och när han reste i Italien fick han inspiration till Symfoni nr 4, ”den italienska”, som färdigställdes 1833. Första satsen skildrar själv resandet, det är lätt att föreställa sig fartfylld galopp över den toskanska landsbygden i musiken. I andra satsen skrider en katolsk procession fram med helgonbilder, rökelsekar och korgossar. Tredje satsen tar oss in i de månghundraåriga palatsen i Florens eller Venedig med konstskatter av Tizian och Veronese på väggarna, medan finalen är förlagd till landsbygden. Här är Mendelssohn tydligt inspirerad av lantlig folkmusik, särskilt de virvlande danserna saltarello och tantarella. Hans val att avsluta i folkton skulle kunna ses som en protest mot den italienska musiken han hört i konserthusen, som han hade varit ytterst missnöjd med.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Sebastian Lang-Lessing dirigent
Den tyske dirigenten Sebastian Lang-Lessing var chefsdirigent för San Antonio Symphony Orchestra i Texas mellan 2010–2020. Han har även dirigerat andra orkestrar i USA och Canada som Vancouver Symphony Orchestra, Cincinnati Symphony Orchestra och Orchestre symphonique de Québec. Åren dessförinnan, 2004-2011, var han chefsdirigent för Tasmanian Symphony Orchestra och lyfte orkestern genom många bejublade konserter och en rad CD-inspelningar till en av de ledande i Stilla Havs-regionen. Lang-Lessing har under många år haft stor passion för att, med orkestrar runt om i världen, förmedla klassisk musik till barn och ungdomar. Han är också en eftersökt operadirigent och den karriären inleddes i Hamburg som assistent till Gerd Albrecht.
Malin Nordlöf Flöjtsolist
Efter gedigna flöjtstudier vid Musikhögskolan i Göteborg, Konservatorium der Stadt Wien, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, mästarklasser och privatlektioner i USA och Europa för lärare som Gérard Schaub, Andreas Blau och Jean-Pierre Rampal, anställdes Malin Nordlöf i Malmö SymfoniOrkester (MSO) år 2000 som stämledare i flöjtstämman. Under 1990-talet var Nordlöf i olika perioder anställd av Göteborgsoperan, Göteborgs Symfoniker och Kungliga Hovkapellet och hon har även varit musiker i Sveriges Radios Symfoniorkester, Volksoper i Wien, Tonkünstler-Orchester, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Mahler Chamber Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie och Svenska Kammarorkestern för att nämna några. Läs mer
Steffen Blindheim Oboe, Engelskt horn

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen med Annika Fredriksson

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2022-03-16