de Billy & Bruckner
Biljettinformation
-
Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver, säsongen 2023-24.
de Billy & Bruckner
Två symfonier präglade av förändring och förvandling och med 100 år emellan.
Wolfgang Amadeus Mozarts Symfoni nr 36 och Anton Bruckners Symfoni nr 6 skrevs med dryga hundra års mellanrum och på dessa år hanns det med stora förändringar, rent av revolutioner, både politiska och musikaliska.
Mozart skrev sin symfoni under fyra dagar år 1783, när han stannat till i Linz för att vila upp sig under en resa till Wien. Fyrtio år senare föddes Anton Bruckner i den lilla byn Ansfelden som är en förort till Linz. Den sjätte symfonin omtalas ibland som ”den fula ankungen” bland hans kompositioner. Den är annorlunda, i både form och uttryck, men som sagan lärt oss blommar även fula ankungar ut och blir vackra svanar.
Pausservering
Information om mat- och dryckesbokningar till din konsert publiceras löpande. Klicka gärna på knappen nedan för att läsa mer!
Program
- Mozart, Wolfgang Amadeus Symfoni nr. 36, Linz-symfonin
Att resa de dryga trettio milen mellan Salzburg och Wien tar idag ungefär tre timmar. År 1783 fick man räkna med en lite längre restid. När Wolfgang Amadeus Mozart tillsammans med sin maka Constanze skulle göra resan, planerade de att stanna till i den lilla byn Linz för att vila sig och hästarna en natt. Ryktet om vem som låg och snarkade i byns värdshus nådde dock snart byns grevskap, och en hyllningskonsert till den store hovkompositören planerades. Den gode Wolfgang blev förstås väldigt smickrad av detta och beslöt sig för att skriva något litet till konserten, och fyra dagar senare var hans 36e symfoni klar. Det brukar ju vara kutym att ta med sig en liten blomma eller något till sina värdar, men här satte Mozart ribban högt för kommande gäster. Den 4 november 1783 hade symfonin premiär i Linz, och har sedan dess gått under samma namn som byn. Den blev väldigt uppskattad av de lokala kännarna, och kunde några månader senare ha premiär även i Wien.
Till strukturen är den lite ovanlig, med sina oväntade rytmiska former i framförallt den långsamma satsen. Den påminner om en Sicilienne, vilket var något Mozart tidigare inte jobbat med, utan bara varit och nosat på i sin Paris-symfoni nr 31. Framgent skulle det bli ett vanligare inslag som går att höra både i symfoni nr 38 och 40.
Linz-symfonin skrevs under en period då han var som mest kreativ och produktiv. Han älskade livet han levde i Wien, och Wien älskade honom för det mesta tillbaka. Resultatet blev lustfyllt komponerande i ett rasande tempo, och under perioden mellan 1782 – 1786 skrevs några av de verk som anses som hans främsta.
- Paus 25 min
- Bruckner, Anton Symfoni nr. 6
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
- Bertrand de Billy dirigent
- Säsongen 2021–2022 dominerades av operaproduktioner för franske dirigenten Bertrand de Billy även om hans repertoar även sträcker sig över en bred orkesterrepertoar från många epoker, inte minst nutida musik. På Wiener Staatsoper dirigerade han Giuseppe Verdis Otello, Charles Gounods Faust, Richard Wagners Den flygande holländaren, och Läderlappen av Johann Strauss den yngre. Bertrand de Billy gästade även Bayerische Staatsoper i München med Den flygande holländaren och på Opéra de Paris och San Francisco Opera dirigerade han Wolfgang Amadeus Mozarts Don Giovanni. Läs mer
Konsertintroduktion
Konsertintroduktion kl. 18.00 med Annika Fredriksson.