Header hälsoåret
Header, Hälsoåret 2022/23

Hälsoåret – musik för själ och hjärta

Att forskning visar att musik har en hälsosam effekt för både publik och utövare har länge varit känt inom branschen, men det är något som sällan lyfts fram till allmänheten. Via musiken kan människor mötas och förenas i en hållbar gemenskap, även över nationsgränser. I våra konsertsalar möts musikälskare i olika åldrar som delar ögonblick och upplevelser tillsammans. Därmed ser vi dagligen den positiva effekten musik och kultur har för människan. Men vi vill att fler ska få kännedom kring det och därmed skapar vi nu ett sammanhållet hälsoår, som förhoppningsvis kan bidra till att malmöbor och tillresta kan må bättre.

När vi lyssnar på, upplever eller skapar musik säger vetenskapen att vi blir mer hälsosamma och hela. Livemusik har särskilt goda egenskaper eftersom de universella klangerna känns i hela kroppen, gör oss fria i sinnet och ökar vårt välbefinnande, säger Karin Karlsson, programchef på Malmö Live.

Aktiviteter

Fotoutställning med Petra bindel

Evenemang som ingår i Hälsoåret

Med ett innovativt och brett program innehållande allt från stora musikföreställningar som Ålevangeliet – ett oratorium för kör, orkester och solister till Nathan Larsons minimalistiska festival Dream Music, körsång för välmående och PAUS morgonkonserter med Loney Dear, Ale Carr och MSO musiker. Därtill en rofylld meditationskonsert med Niklas Paschburg och liveteckning med konstnären Sara Granér och pianisten Anders Teglund i konserten Vissa somnar helt. 

Avkopplingsplats och Meditationsplats

Boka avkopplings- och meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter kommer det skapas ett antal avkopplingsplatser där besökaren får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta möjliggörs genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monteras ned och frigör utrymme för avkopplingsplatserna.

 

Boka avkopplingsplats här!

 

Boka meditationsplats här!

Hälsoåret logotyp

Manifest

Klicka här för att läsa manifestet

Fotoutställning med Petra bindel

Det stora hälsoexperimentet

Klicka här för att läsa mer!

Artiklar

Färger mot bakgrund

Om politiken och visioner för kulturlivet

Tänk om någon visade sig vilja ge malmöborna chansen att bli kulturens superanvändare – den mest aktiva och kulturhungriga befolkningen i Europa? Det skriver Maria Frej, vd och konserthuschef för Malmö Live.

Klicka här för att läsa artikeln

Undercurrent är en fotoutställning av Petra Bindel i samband med hälsoåret på Malmö Live Konserthus

Fotoutställning av Petra Bindel

Som del av hälsoåret på Malmö Live har fotografen Petra Bindel fått i uppdrag att skapa en fotoutställning som gestaltar värdet av kultur och musik.

Klicka här för att läsa artikeln.

Hälsoåret är ett temaår på Malmö Live 2022-2023. Här lyfts frågan om musik och hälsa

Hur påverkar musik vår hälsa?

Att musik och känslor hänger ihop, det kan nog många av oss känna igen oss i. Kanske väljer du att lyssna på en viss musikgenre när du känner dig pirrig och glad, en annan när du är olyckligt kär eller när du är rasande arg. Men varför är det så? Forskningen visar att de melodier, rytmer och sångtexter vi väljer faktiskt kan hjälpa oss – genom att påverka våra kortisolnivåer och därmed ge en positiv effekt för vårt psykiska välmående. Klicka här för att läsa mer om ämnet musik och hälsa i forskningen!

Följ oss på sociala medier

Senast uppdaterat: 2024-02-01