Hälsoåret är ett temaår på Malmö Live 2022-2023. Här lyfts frågan om musik och hälsa

Forskningen visar att de melodier, rytmer och sångtexter vi väljer faktiskt kan hjälpa oss – genom att påverka våra kortisolnivåer och därmed ge en positiv effekt för vårt psykiska välmående. Klicka här för att läsa mer.

Musik och hälsa är ett spännande område. Under hösten 2022 och hela 2023 lyfter Malmö Live Konserthus därför ämnet musik och hälsa under parollen Hälsoåret – men temat har funnits i forskningen i många år.

 

Är musik och hälsa verkligen ett forskningsområde?

 

Ja. Inom musikforskningen studeras inte bara notblad och musikhistoria – musikens funktion för oss människor är också viktig. Ett exempel på en forskningsinstitution med fokus på musik och hälsa är centret Music in the Brain där forskare inom musikvetenskap, neuroforskning och psykologi möts för att förstå hur musik påverkar våra hjärnor. Inom ramarna för deras verksamhet studeras fem områden: Uppfattning, agerande, känslor och inlärning. För den vetgirige finns en hel sida med centrets samlade vetenskapliga artiklar. Klicka här för att läsa mer.

 

Men vad säger forskningen om musik och hälsa?

 

Musik kan ha många olika fördelar! Nedan listar vi fem påståenden utifrån forskningen! Klicka gärna på påståendena för att lära dig mer.

  1. Musik kan framkalla olika känslor

  2. Sång kan stärka dina lungor och minska stress

  3. Viss musik kan främja inlärning och kreativitet

  4. Den levande musiken kan påverka oss starkare än den inspelade

  5. Musik kan påverka vårt minne

 

Vill du veta mer om musik och hälsa?

 

För dig som har ett stort intresse för musik eller som arbetar inom musikbranschen bjuder Malmö Live in till heldag ägnad ämnet musik och hälsa.

Relaterade evenemang

15 mars 2023 Fribiljett Kuben
Musik är själva livet
För dig med intresse för musik eller som arbetar inom musikbranschen bjuder nu Malmö Live in till en heldag om hur musik och hälsa hänger samman.

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-03-08
Publicerad: 2023-01-18

Möt de tre finalisterna i Blåsmusikpriset about

Finalen av Blåsmusikpriset den 20 januari på Malmö Live är den tredje sedan starten 2019 där tre finalister har valts ut från uttagningarna till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier inom kategorierna trä- och bleckblås samt slagverk.

Läs mer about Möt de tre finalisterna i Blåsmusikpriset
Publicerad: 2023-01-12

Malmö Lives konsertserie Paus med fria morgonkonserter blomstrar about

Paus, som i år är en del av Malmö Live Konserthus temaår och satsning på kultur och hälsa, har syftet att genom musik skapa ögonblick av stillhet, eftertanke och återhämtning. Höstens konserter innebar en succé där tusentals Malmöbor hittade till konsertsalen för att njuta av de kostnadsfria morgonkonserterna. I vår fortsätter konceptet med fyra nya spännande artister.

Läs mer about Malmö Lives konsertserie Paus med fria morgonkonserter blomstrar
Senast uppdaterat: 2023-02-03