– Det är den kanske mest spelade och en av de mest omtyckta violinkonserterna. Ett verk som har följt de flesta violinister genom hela karriären – under studietiden, på provspelningar, masterklasser, och så vidare. Och det gör det hela lite läskigt. Eftersom alla känner till den, så har alla också en åsikt om den. En del kommer inte att gilla det man gör av stycket, andra kommer att tycka det är coolt. Så det är både nervöst och roligt.

Vilka är dina första minnen av verket?

– Det var nog en liveversion på LP med Anne-Sophie Mutter. Den följde mig under många år, men på senare tid har jag sökt mig till betydligt äldre inspelningar, till exempel med Mischa Elman [ukrainsk violinist, 1891-1967]. På den tiden fanns inte så många inspelningar av verket att förhålla sig till, så violinisterna kunde skapa något helt eget. Idag spelas verket ofta efter en viss mall, men då var man friare.

Tjajkovskijs Violinkonsert har ofta betraktats som väldigt svår för solisten. Vad tycker du?

– Visst, den är lite märkligt lagd här och där, och när konserten skrevs 1878 var det nog en annan sak. Men nu för tiden måste man behärska så otroligt många olika spelstilar och tekniker, så för dagens violinister innehåller den inga oövervinneliga svårigheter.

Malin Nyström

Konserten finns i olika versioner, den stora frågan brukar vara om man ska spela sista satsen med de språng (d.v.s. strykningar) som en av de första uttolkarna, Leopold von Auer föreslog, eller om man ska spela precis som Tjajkovskij skrev. Var står du i den frågan?

– När jag ursprungligen lärde mig verket för många år sedan, var det just versionen med språng. Men i det här konsertprogrammet spelar jag originalversionen. Jag bestämde mig för att jag behövde uppdatera mig lite och såg det som en utmaning. När jag väl spelar originalet kan jag förstå varför man traditionellt har utelämnat vissa ställen i tredje satsen – men samtidigt har ju Tjajkovskij skrivit som han har skrivit, och det är det vi framför under den här konserten.

Det här samtalet äger rum en vecka före konserten. Hur kommer du att förbereda dig under de kommande dagarna?

– Jag ska träna uthållighet, jag spelar igenom stämman varje dag, ibland med satserna i omvänd ordning. Den första satsen är väldigt lång och ansträngande – men man får inte ta ut sig helt, för när man väl är färdig med den har man ytterligare två satser kvar att ta sig igenom.

Relaterad konsert

Bild på fiol
4 nov 2021 145 - 440 kr Konsertsalen
Tjajkovskijs Violinkonsert
Malmö SymfoniOrkester spelar:

Franz Schubert Ouvertyr i italiensk stil
Richard Strauss Don Juan
Pjotr Tjajkovskij Violinkonsert

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Domingo Hindoyan, dirigent
Malin Nyström, violin

Du kanske också är intresserad av

Martyn Brabbins
Publicerad: 2025-04-16

Att lyssna på musik kan vara en livsomvälvande upplevelse about

Möt Malmö SymfoniOrkesters nye chefsdirigent Martyn Brabbins. Han strålar av entusiasm när han talar om musikens kraft och nödvändighet, om Malmö SymfoniOrkesters potential, Malmö Live Konserthus och planerna för framtiden.

Läs mer about Att lyssna på musik kan vara en livsomvälvande upplevelse
Ninni och Ann-Christine Hyleborg, samt Annika Georgson
Publicerad: 2025-04-10

Att dela en konsertupplevelse – på sitt eget sätt about

I foajén på Malmö Live Konserthus syns ofta en trio i livligt samspråk under pausen när det är torsdags-konsert. Ninni, Ann-Christin och Annika går på konsert ihop – men sitter aldrig tillsammans i konsertsalen.

Läs mer about Att dela en konsertupplevelse – på sitt eget sätt
Mari och Henrik
Publicerad: 2025-03-27

Skruva upp volymen! För Mari är hårdrocken livets glädje. about

Hårdrocken har format hela livet för Mari Jönsson från Malmö. Med runt 60 konsertupplevelser per år har musiken både lindrat sjukdomar och fått henne att möta kärleken. När Malmö SymfoniOrkester möter hårdrockslegender har Mari Jönsson biljett till mer än en kväll.

Läs mer about Skruva upp volymen! För Mari är hårdrocken livets glädje.
Senast uppdaterat: 2024-06-19