Tjajkovskijs Violinkonsert

4 nov 2021
Konsertsalen
ca 1 timme (ingen paus)
Malmö Live Konserthus
145 - 440 kr
Information gällande biljettsläpp

OBS! På grund av coronarestriktioner i publikantal släpper vi biljetter löpande till konserter mellan perioden september till november.

Om föreställningen

1816 spelades flera Rossinioperor i Wien och den unge Schubert blev så inspirerad att han komponerade två ouvertyrer i italiensk stil. De växte aldrig vidare till några operor, men står alldeles utmärkt på egna ben.

Richard Strauss tondikt Don Juan slutar med en suck – den berömde förförarens sista andetag efter att ha förlorat en duell. 1983 gav Magnus Uggla ut sin omtyckta Hand i hand; en låt om det ljuva sextiotalet, som fick nostalgisk draghjälp av att han lånade en melodi ur Tjajkovskijs Violinkonsert till refrängen.

Konsertprogram

Franz Schubert Ouvertyr i italiensk stil, D-dur (1817)

1817 var Schubert 20 år. Han hade skrivit fem symfonier och otaliga verk för olika kammarsättningar – men han ville slå igenom som operakompositör. Under den här tiden spelades flera Rossinioperor i Wien, bland annat Tancredi och Italienskan i Alger. Schubert blev så inspirerad att han på kort tid komponerade två ouvertyrer italiensk stil. De växte aldrig vidare till några operor, men står alldeles utmärkt på egna ben. Här spelas den första av dem, som går i D-dur. Som en hommage till den italienske mästaren citeras arian ”Di tanti palpiti” ur Tancredi.

Richard Strauss Don Juan

Innan han började fokusera på operakonsten runt 1905, var Richard Strauss en av de främsta skaparna av programmusik, d.v.s. musik som skildrar en berättelse. Det var högsta mode under andra hälften av 1800-talet och han skrev sammanlagt tio tondikter, som han kallade dem. Don Juan från 1889 är den andra i ordningen och blev hans stora genombrott. Den kraftfulla inledningen representerar Don Juans otyglade och ansvarslösa lust. Sedan skildras två kärleksaffärer. Först ett glödande möte i sängkammaren och därefter en betydligt ömmare scen, där en oboe gestaltar sårbarhet och sensualism i ett bländande vackert solo. Här tycks det vara fråga om verklig, ömsesidig kärlek – tills de brölande hornen och kättjan bryter in och tar oss ut i en stormig karnevalsscen. Men festyran punkteras av hemsökelser från det förflutna. Don Juans framfart har gett honom många fiender och alldeles i slutet utmanas han på duell. Fäktscenen slutar med att han blir nerstucken och i de sista takterna hör vi hans liv tyna bort.

Pjotr Tjajkovskij Violinkonsert i D-dur

1983 släppte Magnus Uggla sitt sjätte album Välkommen till folkhemmet. Spår nummer fem var Hand i hand, en elegi över sextiotalets flower power-rörelse. Låten fick nostalgisk draghjälp av att han lånade ett tema från början av Tjajkovskijs Violinkonsert till refrängen: ”Hand i hand / tillsammans gick vi kvinna, man / och höll om varann, vi slängde av oss allt / och gick nakna i striden” ...

Tjajkovskij skrev den här musiken 105 år tidigare, våren 1878. Hans fjärde symfoni hade precis uruppförts och han hade i samma veva avslutat arbetet med operan Eugen Onegin. Violinkonserten är ett kraftprov för både solisten och orkestern, särskilt den långa första satsen. Andra satsen har den anspråkslösa beteckningen Canzonetta (”liten sång”) och utstrålar melankoli och ömhet. Finalen präglas av ett halsbrytande tema som återkommer genom hela satsen. I slutet får solisten vila under ett kort orkestermellanspel, där resten av violinisterna får visa vad de kan, innan konserten går i mål med dunder och brak.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Domingo Hindoyan dirigent
Sprungen ur undervisningssysmet El Sistema i Venezuela har Domingo Hindoyan gjort en lysande dirigentkarriär. Violinstudierna ersattes så småningom av dirigentstudier och bland hans lärare märks Bernard Haitink, David Zinman och Jesus Lopez Cobos. Efter studietiden blev Hindoyan förste assistent till Daniel Barenboim på Staatsoper i Berlin och fick uppdraget att dirigera La Traviata säsongen 2014-2015. Sedan dess har dirigentkarriären gått spikrakt och i januari 2018 gjorde Hindoyan en kritikerrosad debut på Metropolitan i New York! Från september 2019 blir han förste gästdirigent för Polish National Radio Symphony Orchestra. Senare i vår dirigerar han bland annat Hamburger Symphoniker och i höst the Lyric Opera of Chicago.
Malin Nyström violin
Malin Nyströms bana som violinist inleddes med studier i Göteborg, Oberlin, Köln och Düsseldorf, där hon tog sin solistexamen. Sedan 2007 är hon andre konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester och primarie i stråkkvartetten ALMA. Hon har varit solist med MSO och Göteborgs Symfoniker med flera, i samarbete med dirigenter som Rainer Honeck och Neeme Järvi. Nyström har vunnit flera priser för sitt spel både i USA, Grekland och Tyskland, bland annat första pris i 10th International Chamber Music Competition Thessaloniki och för ”Bästa barockverk” i internationella Ludwig Spohr-tävlingen i Freiburg. År 2006 fick hon en dansk Grammy, Danish Music Award, för ”Bästa kammarmusik-CD”.

Bra att veta om konserten

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Brons. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-08-10