Eventbild Anna Rosén, violinist MSO
Anna Rosén, violinist i Malmö SymfoniOrkester, spelar fiol tillsammans med elever från Åstorp.

Det är en tidig fredagsmorgon i oktober och Malmö Lives pedagoger Katarina Nilsson Bremer, Per Guldstrand och violinisten Anna Rosén från Malmö SymfoniOrkester (MSO) möts upp för att förbereda dagens Symfonikursen Live. De befinner sig på kulturskolan i Åstorp i nordvästra Skåne. Stora salen förbereds med stolsrader för eleverna och fioler plockas fram ur sina väskor och läggs på rad framme vid scenen. Katarina lutar notbladen vid den svarta flygeln och slår an tangenterna för att känna på instrumentet. På ovanvåningen förbereder Per klassrummet och fäster en plansch på whiteboarden som visar indelningen av instrumenten i symfoniorkestern.

Åstorps kommun har ansökt om Skapande skola-bidraget för 2021 och har därmed gett möjlighet för alla fjärdeklassare i Åstorp att delta i Malmö Lives pedagogiska projekt Symfonikursen Live, med koppling till skolans läroplan. Genom Symfonikursen Live får barn som växer upp i Skåne möjlighet att lära sig mer om ​den symfoniska musiken och upptäcka sin egen förmåga till musicerande. Symfonikursen Live delas upp i tre steg. Första tillfället besöker Malmö Live (pedagoger och MSO-musiker) eleverna på deras skola och andra tillfället kommer samma klass på studiebesök på Malmö Live. I sista delen får eleverna uppleva en konsert med Malmö Symfoniorkester i stora konsertsalen på Malmö Live. Specialupplägg görs för skolor som har långt att åka, med ett längre först tillfälle på plats i kommunen, som i till exempel Åstorp.

Symfonikursen Live i Åstorp 2021
Symfonikursen Live i Åstorp med pedagogerna Katarina Nilsson Bremer och Per Guldstrand samt violinisten Anna Rosén från Malmö SymfoniOrkester.

Besök på kulturskolan i Åstorp

Förväntansfulla elever från årskurs fyra i Åstorp stiger av bussen vid kulturskolan och vägleds av sin lärare in i byggnaden till stora salen. Minst lika förväntansfulla är Katarina, Per och Anna från Malmö Live. 45 minuter genomgång i helklass väntar. Anna berättar om sitt yrke som professionell musiker i Malmö SymfoniOrkester och hur det är att arbeta som violinist. Hur kom hon på att hon ville bli violinist? Har hon också läxor? Hur mycket fiol spelar hon per dag? Vad kostar en fiol? Barnen har många frågor och Anna berättar gärna. Anna spelar på sin fiol ​och Katarina ackompanjerar på flygeln. Det är alldeles stilla i den stora salen, det går att ta på stämningen. Alla lyssnar drömskt och verkar faktiskt berörda ​av det lugna och vackra stycket Anna spelar. Efteråt får eleverna gissa vilket djur som musikstycket handlar om. Det kommer många gissningar, till slut utbrister en elev ”Det är en svan!”. Helt riktigt konstaterar Anna.

 

Symfonikursen Live i Åstorp 2021
Pedagogen Per Guldstrand berättar för eleverna om Malmö Symfoniorkester.

Tiden har gått snabbt och det är nu dags för halva klassen att gå upp till Per i klassrummet på ovanvången och halva klassen stannar kvar i den stora salen med Anna och Katarina. Halvklasserna får 20 minuter hos vardera, sedan byter de plats. Uppe hos Per lär de sig mer om symfoniorkestern. Hur många musiker spelar i Malmö Symfoniorkester och vilka instrument finns? Per berättar att instrumenten är indelade i sektioner och spelar upp hur de olika instrumenten låter var för sig. När kontrabas låter vibrerar hela bänken av bastonerna från högtalaren.

 

I stora salen får eleverna testa att spela på en fiol instruerade av Anna. De lär sig grundgreppen: att hålla rätt grepp i fiolen och stråken och att vara nätt i handen när stråken spelar mot strängarna. Tillsammans lär de sig att spela en melodi och flera elever ser både mycket koncentrerade och lyckliga ut.

 

En intensiv dag går till ända och både elever, pedagoger och MSO-musiker är berikade av mötet, samtalen och musiken de upplevt tillsammans. Efter att barnen har fått rundvisning på Åstorp kulturskola och kort bekantat sig med olika instrument är det dags för dem att ta bussen tillbaka till sin skola. Vi på Malmö Live ser fram emot när eleverna ska hälsa på oss på Malmö Live och då få dela med oss av symfonisk musik med MSO.

Malmö SymfoniOrkester

MSO-konsert för eleverna

Alla klasser som går Symfonikursen Live får som final uppleva en pampig konsert med Malmö SymfoniOrkester i stora konsertsalen på Malmö Live. Konserten utformas utifrån ett pedagogiskt perspektiv och med syfte att ge eleverna en unik konsertupplevelse med en symfoniorkester. Med kunskapen eleverna tar med sig från första delen när Anna, Katarina och Per besökte dem i Åstorp har barnen förhoppningsvis en ökad förståelse och större möjlighet att förstå konserten, se vilka instrument som spelar och var de sitter och hur de låter. Målet är att öka barnens kunskap om symfonisk musik och såklart en förhoppning om att barnen blir intresserad av att fortsätta utforska musik och själv börja spela något instrument. Vi välkomnar barnen hit till Malmö Live när det är dags för konsert!

Du kanske också är intresserad av

Flicka upplever Nallekonsert på Malmö Live Konserthus
Publicerad: 2023-02-08

Nallekonserten får tummen upp – men mamma blev lite rädd about

I Malmö Lives foajé myllrar det av glada barn och vuxna. De flesta av barnen har ett gosedjur i famnen och rör sig mellan Kanalscenen och stånden med fika och pannkakor i väntan på att dörrarna till Konsertsalen ska öppnas. Det vankas Nallekonsert!

Läs mer about Nallekonserten får tummen upp – men mamma blev lite rädd
Kalle Lind
Publicerad: 2021-11-24

Fira både jul och nyår i förtid about

Kom i julstämning i god tid inför jul och även fira in nyåret! Mellan 9 och 12 december ges föreställningarna Julstämning för familjen och Nalles julstämning, där MSO tillsammans med gäster framför ett pärlband av våra mest älskade julsånger.

Läs mer about Fira både jul och nyår i förtid
Senast uppdaterat: 2022-09-07