Svensk sommar – nationaldagskonsert

6 juni 2024
Konsertsalen
ca 1 timme 45 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
145-460 kronor

Biljettinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld, säsongen 2023-24.

Svensk sommar – nationaldagskonsert

Tre svenska verk med löften om de ljusa sommarnätter som väntar oss.

Tre svenska kompositioner från då och nu hjälper Malmö SymfoniOrkester att fira nationaldagen. Först Rán, ett diplom- verk av Erik Valdemar Sköld, sedan Wilhelm Peterson-Bergers Gullebarns vaggsånger, i kväll sjungna av mezzosopranen Emma Sventelius, och Franz Berwalds Sinfonie singulière, som alla skapar en känsla av svensk sommar och ljusa nätter.

Pausservering

Information om mat- och dryckesbokningar till din konsert publiceras löpande. Klicka gärna på knappen nedan för att läsa mer!

TILL SIDAN OM PAUSSERVERING

Program

Sköld, Erik Valdemar Rán
Peterson-Berger, Wilhelm Gullebarns vaggsånger

När Verner von Heidenstam skrev dikterna som Peterson-Berger tonsatt, var han nybliven far till en utomäktenskaplig son. År 1892 födde Heidenstams älskarinna Ellen Belfrage sonen Nils Oluv, och bara ett par dagar senare mottog hon ett brev från Heidenstam där han föreslog henne att lämna bort sonen. Bifogat i brevet fanns också första versionen av Gullebarns vaggsånger, som senare i omarbetad och lite mer kamouflerad form publicerades i samlingen Dikter 1895. I dikterna berättas om den nyblivna modern som upphört att vara den älskade, sittandes ensam vid sonens vagga.  

Som en självuppfyllande profetia blev vaggsångerna med sitt kosmiska sökande och trevande bland de stora livsfrågorna ett slags öde för den övergivne sonen, som levde ett olyckligt liv från början till slut. Han levde med sin mor ett otryggt kringflackande liv, och sökte hela tiden efter en tillhörighet. När han inte fann den, slöt han sig inom sig själv och fokuserade på fysikaliska och elektriska experiment, med en besatthet som ledde till sinnessjukdom.  

Peterson-Berger tonsatte dikterna 1913 och gav orden en innerlig och vacker musik.  

Paus 25 min
Berwald, Franz Sinfonie singulière

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Andreas Hanson dirigent
Andreas Hanson, föddes i Malmö 1969 och växte upp i en familj med starka musikaliska traditioner. Han studerade trumpet och dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och senare även dirigering i London och i Milano. Andreas är sedan 2022 programchef för Malmö SymfoniOrkester.Läs mer
Emma Sventelius Mezzosopran

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 annonseras inom kort.

Senast uppdaterat: 2023-09-12