Sensommarkonsert Mendelssohn & Beethoven
Med efterlängtade verk tjuvstartar vi säsongen tillsammans med en stjärndirigent, en prisad violinist – och hela symfoniorkestern.
Säsongen smygstartar med ett besök av den amerikanske dirigentstjärnan Roderick Cox. Med 2022 års Solistprisvinnare Alva Holm som solist i Mendelssohns Violinkonsert i e-moll, bjuds det på en intensiv sensommarkonsert. Vi kastas direkt in i dramatiken med Samuel Coleridge-Taylors Ballad i a-moll, en orkestral pärla som fångar romantikens djup och känslighet.
Andra halvan av konserten innehåller Beethovens älskade Symfoni nr 7. Roderick Cox vägleder orkestern genom Beethovens dramatiska landskap, där varje sats är en stark känslomässig upptäcktsfärd, helt enligt romantikens stormande ideal.
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Alva Holm Violin
- Vinnaren av Solistpriset 2022, svenska violinisten Alva Holm, hade dessförinnan redan vunnit Polstjärnepriset, förstapriset i Den Danske Strygerkonkurrence och tilldelats Århus Symfoniorkesters Pris. Hon har även fått flera talangstipendier.Läs mer
- Roderick Cox dirigent
- Det var 2018 som den amerikanske dirigenten Roderick Cox gick segrande ur Sir Georg Solti Conducting Award. På så vis fick han tidigt engagemang med bland andra Cleveland Orchestra och Los Angeles Chamber Orchestra.Läs mer
Program
- Coleridge-Taylor, Samuel Ballad i a-moll 13 min
Om verket
Den brittiske kompositören Samuel Coleridge-Taylor, 1875–1912, verkade även som dirigent och ledde bland annat flera turnéer i USA. Hans verklista upptar över 80 verk och många av dem är komponerade för orkester men han skrev också en opera, Thelma 1907–1909 som länge var försvunnen innan den hittades på British Library under 1990-talet. Coleridge-Taylor komponerade även baletten Hiawatha, en violinkonsert samt sånger och en lång rad kammarmusikverk. Han komponerade sin Ballad i a-moll 1898 efter att ha rekommenderats för beställningsverket av Edward Elgar. Denna lyriska komposition, som hade premiär vid Three Choirs Festival i Gloucester, är ett fängslande orkesterverk. Dess struktur påminner om en poetisk ballad, uppdelad i strofliknande avsnitt. Huvudtemat utvecklas dramatiskt, medan de ömtåliga, kontrasterande stunderna bygger på rytm och textur. Verket visar Coleridge-Taylors talang och konstnärliga vision, vilket gör det till ett fint bidrag till den klassiska repertoaren.
- Mendelssohn, Felix Violinkonsert i e-moll 28 min
1. Allegro molto appassionato
2. Andante
3. Allegro non troppo - Allegro molto vivace
Om verket
Felix Mendelssohns Violinkonsert i e-moll är en kraftfull och lyrisk komposition. Verket är ett av de mest framförda i genren jämte violinkonserterna av bland andra Sibelius, Korngold, Berg, Brahms, Mozart och Beethoven. Mendelssohn komponerade sin solokonsert 1844 och den uruppfördes året därpå av Ferdinand David. Konserten innehåller tre satser: det passionerade Allegro molto appassionato, det ömtåliga Andante - Allegretto non troppo, och det livliga Allegro molto vivace. Denna konsert är en emotionell resa genom desperat längtan, djup frid, oförutsägbar glädje och djup sorg. Mendelssohns violinkonsert förblir en av de mest älskade instrumentalkonserterna i historien. Felix Mendelssohn var också en framstående dirigent och till hans viktigaste insatser räknas hans initiativ att återuppväcka intresset för Johann Sebastian Bachs musik. Redan som 20-åring uppförde han Bachs Matteuspassion 1829 i Berlin, vilket var det första framförandet efter Bachs död 1750.
- Paus 25 min
- Beethoven, Ludwig van Symfoni nr 7 i A-dur 39 min
1. Poco sostenuto - Vivace
2. Allegretto
3. Presto
4. Allegro con brio
Om verket
Ludwig van Beethovens sjunde symfoni är en mäktig komposition som bär på historiens vingslag och konstnärens inre kamp.
Beethoven, den tyska wienklassicismens gigant, skapade sin sjunde symfoni mellan 1811 och 1812. Verket är en kraftfull och emotionell färd genom tidens strider och mänsklighetens längtan.
När Beethoven började komponera verket, planerade Napoleon sin kampanj mot Ryssland. Efter den tredje symfonin, och möjligen även den femte, verkar den sjunde symfonin vara ytterligare en av Beethovens musikaliska konfrontationer med Napoleon. Denna gång skedde det i kontexten av de europeiska befrielsekrigen från Napoleons dominans. Beethoven, en passionerad själ, lät musiken spegla tidens oroligheter och längtan efter frihet .
Beethovens liv präglades vid denna tid av försämrad hörsel, vilket ledde till att han använde "konversations-anteckningsböcker" för skriftlig kommunikation. Symfonin fick sin premiär i Wien den 8 december 1813 vid en välgörenhetskonsert för sårade soldater från slaget vid Hanau. Beethoven dirigerade själv och uttryckte patriotiskt: "Vi rör oss av ren patriotism och glädjefull uppoffring av våra krafter för dem som har offrat så mycket för oss." Musikens kraft och budskap om hopp och överlevnad berörde publiken djupt.
Konserten inkluderade även det patriotiska verket Wellingtons seger, som hyllade britternas triumf över Napoleons Frankrike. Symfonin bemöttes väl av publiken, och den andra satsen, Allegretto, var så populär att publiken avkrävde en omedelbar bissering. Beethovens entusiastiska gestikulerande på dirigentpulten imponerade. Här fanns glädje, sorg och en känsla av att övervinna svårigheter. Beethovens sjunde symfoni är en kraftfull musikalisk berättelse om mänsklighetens strävan, kärlek och hopp. Genom dess dramatiska toner och passionerade uttryck fortsätter den att beröra våra hjärtan och själar.
Den här konserten spelas in av Sveriges Radio P2.
Mat & Dryck på Malmö Live
Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.
När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande.
Konsertintroduktion
Konsertintroduktion kl. 18.00 med Gustav Wetterbrandt på Kanalscenen.
Abonnemangsinformation
Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver.