Schumann & Börtz

28 september 2023
Konsertsalen
ca 1 timme 45 min inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 28 Sep 19:00 Passerat
145-460 kronor
Schumann & Börtz med MSO på Malmö Live!

Biljettinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver, säsongen 2023-24.

Schumann & Börtz

Ny dubbelkonsert och klassisk Schumann firar in Börtz.

En av Sveriges största kompositörer firar i år sin åttioårsdag – det ska vi fira. Daniel Börtz är den ende i sin generation av svenska kompositörer som fortfarande är aktiv. Kvällens Dubbelkonsert för en är helt nyskriven och hade premiär våren 2023. Det är en dubbelkonsert för violin och viola, men den är skriven endast för en solist, något som konsertens solist Malin Broman inte är främmande för. Valet att kombinera dubbelkonserten med Schumanns fjärde symfoni är den jubile- rande kompositörens eget. Hans önskan var just Schumann för att komplettera sin egen konsert – och vem vill säga nej till en jubilar?

Pausservering

Information om mat- och dryckesbokningar till din konsert publiceras löpande. Klicka gärna på knappen nedan för att läsa mer!

Till sidan om pausservering

 

Avkoppling- & meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.

BOKA AVKOPPLINGPLATS HÄR!

BOKA MEDITATIONSPLATS HÄR!

Program

Schumann, Robert Ouvertyr till Genoveva

Robert Schumanns enda opera spelas sällan, men musiken är på många sätt essensen av den tyska romantiken. Dramatisk, fylld av starka känslor och en stark passion.  

Genoveva är baserad på den medeltida legenden om hertiginnan av Bayern, Genoveva av Brabant. Själva berättelsen påminner om Richard Wagners opera Lohengrin, som skrevs vid samma tid, och som vann i popularitetskriget dem emellan. Wagner själv var inte direkt en stor beundrare av Schumann, men beundran var stor åt andra hållet. Schumanns opera fyller kanske inte operahusen idag, men musiken från den fyller lyssnaren med skönhet och äventyrslystnad. 

Börtz, Daniel Dubbelkonsert för en, Violin- och violakonsert

Dubbelkonsert för en är ett helt nyskrivet verk. Konserten är för violin och viola, men är skriven för en solist, i det här fallet en av Sveriges mest framgångsrika violinister, som också spelar viola – Malin Broman. Verket uppfördes för första gången i mars 2023 av Norrköpings Symfoniorkester med Broman som solist.  

Daniel Börtz och solisten Malin Broman har haft ett långt samarbete och när Musica Vitae uppförde Börtz fjortonde symfoni under ledning av Malin Broman, kom en violakonsert särskilt skriven till Malin på tal. Hon väckte sedan tanken att låta båda instrumenten förekomma i samma konsert. Så blev det, violan har huvudrollen i yttersatserna och violinen dominerar i mellansatsen med några små undantag. 
 
Malin Broman berättade själv så här vid själva uruppförandet: 


– Jag har sedan länge tyckt om att byta instrument, byta röst, på konserter så det är jag ganska van vid. Jag kom på idén och presenterade den för Daniel eftersom det blir så fint med de olika personligheterna som instrumenten ger. Det här är ett otroligt vackert och dramatiskt verk. Daniels musik ligger nära sången, det känns som om man sjunger när man spelar. Mittensatsen, på fiolen, är lätt och elegant.  

Paus 25 min
Schumann, Robert Symfoni nr. 4

Schumanns fjärde symfoni i d-moll skrevs under en väldigt omvälvande period i kompositörens liv. Efter fem års uppvaktning hade han fått ett ja av sin älskade Clara och äktat henne, vars far emotsatt sig äktenskapet så till den grad att det gjorts till en rättssak. Denna äktenskapslycka resulterade i ett verkligt kreativt rus, i vilket Schumann på bara fyra dagar i januari 1841 lyckas komponera sin första symfoni, under våren skriva större delen av sin pianokonsert och sedan ett första utkast på sin fjärde symfoni i d-moll innan juni var över.  

Clara Schumann skrev i sin dagbok den 31 maj att ”Roberts sinne är väldigt kreativt just nu, och igår påbörjade han en symfoni som ska bestå i en sats, men med ett adagio och en final. Jag har hittills inte hört något av den, men från vad jag kan se av Roberts skapande, och från det d-mollackord som ekar från fjärran, vet jag redan nu att detta kommer att bli ett till verk som uppstår från djupet av hans själ.” 

Medan Schumanns tidigare symfonier är skrevs enligt konventionens alla regler, är denna symfoni experimentell och ganska oortodox. Kompositören valde att skriva de fyra satserna så att de hänger ihop i ett flöde snarare än att enligt konventionen skriva fyra tydliga olika satser.  

Schumanns vision med denna nya symfoni var att skapa ett obrutet intryck av musik, mörkt, dramatiskt och kraftfullt.  

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Thomas Dausgaard Dirigent
Den danske dirigenten Thomas Dausgaard är känd för sina kreativa och innovativa konsertprogram. Han är också en skicklig arrangör och har bland annat orkestrerat Brahms Ungerska Danser, sånger av Grieg och Sibelius och Mussorgskijs Tavlor på en utställning. Läs mer
Malin Broman Violin & viola
Med sin imponerande konstnärliga bredd har den svenska violinisten Malin Broman en nyckelposition i svenskt musikliv. Hon är konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester, violin- och violasolist, kammarmusiker i Kungsbacka Pianotrio, konstnärlig ledare för Österbottens Kammarorkester och pedagog. Läs mer

Konsertintroduktion

Konsertintroduktionen hålls kl. 18.00 i Kubenfoajén av Andreas Wetterlund 

Programblad

Senast uppdaterat: 2023-09-25