Nielsens fyra (lördag)

4 dec 2021
Konsertsalen
ca 1 timme
Malmö Live Konserthus
Lör 4 Dec 13:00 Passerat
145 - 440 kr

Andra Nielsenveckan fortsätter med hans Klarinettkonsert. Den räknas till en av de stora i genren, bredvid Mozarts, Coplands och von Webers. Det är hans kanske mest egensinniga och personliga verk, där ingen aspekt av instrumentets möjligheter eller uttryck lämnas outforskad. En liten marschtrumma följer solisten, ömsom som dialogpartner, ömsom som störningsmoment. Nielsens Symfoni nr 4 har undertiteln Det Uudslukkelige (”Det outsläckliga”) och handlar om den obändiga livslusten. Finalen bjuder på en känd och mycket spektakulär duell mellan pukisterna.

Servering innan konsert

Under Nielsen-veckorna har du möjlighet att njuta av smörrebröd och danska drycker för servering en timme före konserten (från 12:00). Bokar servering gör du genom att klicka här.

Konsertprogram

Nielsen, Carl Klarinettkonsert (1928) 24 min

Nielsen lät ingen aspekt av klarinettens möjligheter lämnas outforskad med den här konserten. I en intervju några år tidigare karaktäriserade han instrumentet som ”på samma gång varmhjärtat och bottenhysteriskt, milt som balsam och skrikande som en spårvagn på dåligt smorda skenor”. Det är mellan dessa ytterligheter hans klarinettkonsert rör sig.

Ljudbilden är omfångsrik, men verket är skrivet för en tämligen liten ensemble: två fagotter, två horn, stråkar, samt militärtrumma – eller lilletromme som den heter på danska, ett instrument som Nielsen använde i flera av sina sista verk. Här är den i det närmaste ett soloinstrument i egen rätt och utgör både dialogpartner och störningsmoment, men signalerar också när något nytt händer i musiken.

Det är svårt att beskriva konsertens form, man kanske ska nöja sig med att konstatera att den börjar och slutar i samma tonart och består av en enda lång sats, som är indelad i fyra sektioner. Musikaliskt präglas den av flyktighet. Motiven glimmar till för ett ögonblick och går sedan upp i rök. De udda och utmanande klangerna ger musiken en utomjordisk känsla, och i klarinettstämmans mest utflippade stunder är det som att Star Wars-roboten R2D2 blippar i kapp med solisten. Det är inte märkligt att detta egensinniga och djupt personliga verk ofta lyfts fram som en av de främsta klarinettkonserterna genom tiderna, bredvid Mozarts, Coplands och Webers. Den uruppfördes i Köpenhamn den 11 oktober 1928. Nästan exakt tre år senare avled Nielsen i sviterna efter en serie hjärtattacker.

Nielsen, Carl Symfoni nr 4 – Det Uudslukkelige 36 min

Nielsen skrev sin fjärde symfoni under första världskriget och gav den titeln Det Uudslukkelige, ”Den outsläckliga”. Med detta avsåg han livslusten – en känsla som var högaktuell mitt bland alla nyheter om giftgasattacker och hopplösa skyttegravskrig på Europas slagfält. Men det är inte fråga om programmusik, det finns inget narrativ i bakgrunden. Nielsen komponerade absolut musik, men menade att musiken till sitt väsen är den konstart som har bäst förutsättningar att på ett abstrakt sätt uttrycka liv – ”Ty den är liv”, som han skrev i en kommentar. Knappt två minuter in i första satsen, alldeles efter den våldsamma inledningen, introduceras ett vackert och sorgset tema i klarinetterna, som brukar associeras just med livsviljan. Andra satsen är stillsamt spatserande och avbryts dramatiskt av tredje satsens skräckfilmsmässiga Psycho-stråkar. Finalen innehåller en känd och mycket spektakulär batalj mellan pukisterna, som resten av orkestern desperat försöker bryta igenom. När den väl lyckas, landar verket i en varm känsla av triumf och försoning.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Ryan Bancroft dirigent
Den amerikanske dirigenten och trumpetaren Ryan Bancroft kommer att efterträda Sakari Oramo som chefsdirigent för Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm med start säsongen 2023–2024. Han har tidigare dirigerat Malmö SymfoniOrkester och kommer nu tillbaka för ett nytt program. Bancroft är chefsdirigent för BBC National Orchestra of Wales och Artist in Association i Tapiola Sinfonietta men har även många prestigefyllda samarbeten som frilansdirigent. Läs mer
Andrea Scaffardi klarinett
Den italienske klarinettisten Andrea Scaffardi erhöll flera priser under sina studier vid musikkonservatorierna i Parma och Reggio-Emilia. Redan som student vann han en provspelning vid Accademia Teatro alla Scala där han studerade till orkestermusiker. Topplaceringen ledde till orkesterspel under ledande internationella dirigenter i operahus som Teatro alla Scala, Mariinskijteatern och Bolshoiteatern. Scaffardi etablerade sig snart som en efterfrågad klarinettist, både som solist och kammarmusiker. Som orkestermusiker har han spelat i många av de stora konserthusen i Europa. Han erbjöds tjänsten som soloklarinettist vid operahuset Teatro Massimo i Palermo och tjänstgjorde där en tid innan han 2018 erbjöds motsvarande position i Malmö SymfoLäs mer

Konserter som ingår i Nielsen-veckorna

25 nov 2021 145 - 440 kr Konsertsalen
Nielsens trea
Malmö SymfoniOrkester spelar:

Carl Nielsen Flöjtkonsert
Carl Nielsen Symfoni nr 3

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Ryan Bancroft, dirigent
Laura Michelin, flöjt
2 dec 2021 145 - 440 kr Konsertsalen
Nielsens fyra (torsdag)
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Carl Nielsen Klarinettkonsert
Carl Nielsen Symfoni nr 4

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Ryan Bancroft, dirigent
Andrea Scaffardi, klarinett
4 dec 2021 145 - 440 kr Konsertsalen
Nielsens fyra (lördag)
Malmö SymfoniOrkester spelar:
Carl Nielsen Klarinettkonsert
Carl Nielsen Symfoni nr 4

Medverkande:
Malmö SymfoniOrkester
Ryan Bancroft, dirigent
Andrea Scaffardi, klarinett

Bra att veta om konserten

Biljettsläpp

Konserten har biljettsläpp 10 augusti kl. 09.00. 

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-11-17