Nielsens trea

25 nov 2021
Konsertsalen
ca 1 timme
Malmö Live Konserthus
145 - 440 kr
Carl Nielsen
Information gällande biljettsläpp

OBS! På grund av coronarestriktioner i publikantal släpper vi biljetter löpande till konserter mellan perioden september till november.

Om föreställningen

Under två veckor låter vi två sent komponerade solokonserter av Carl Nielsen möta två av hans mest hyllade symfonier. Flöjtkonserten, som skrevs på höjden av hans karriär 1926, markerar ett nytt stadium i hans konstnär-skap – bland annat i synen på solisten. Symfoni nr 3 från 1912 har den mystiska undertiteln Sinfonia Espansiva och blev Nielsens stora genombrott på kontinenten. Här och där gör sig spelemannen från Fyn påmind och låter barndomens folkliga tongångar glimma genom den täta och storslagna symfoniska väven.

Konsertprogram

Carl Nielsen Flöjtkonsert (1926)

Carl Nielsen stod på höjden av sin karriär när han skrev sin flöjtkonsert. Året innan, 1925, hade han fyllt sextio, vilket firats som nationell högtidsdag med fackeltåg över hela Danmark. På födelsedagen den 9 juni publicerades också hans essäsamling Levande musik, där han utvecklade sin syn på musik och estetik. I slutet av jubileumsåret premiärdirigerade han Symfoni nr 6, som blev hans sista.

I flöjtkonserten utvecklar Nielsen solistrollen på ett spännande sätt. Flöjten står fortfarande i centrum med sin intensiva stämma – som en nattfjärils oförtrutna fladdrande mot en lampa. Men solisten är inte ensam. Här och där träder en bastrombon in och gör gåtfulla inpass. Nielsen-biografen Jørgen I. Jensen kallar dessa för ”ödesfigurer, kanske som uttryck för solistens skugga”. Man kan också jämföra med den spefulla marschtrumman i Nielsens Klarinettkonsert, som skrevs två år senare.

Flöjtkonserten består av två satser och den slutliga versionen uruppfördes i Paris den 21 oktober 1926. I början söker sig flöjten fram och hittar till slut ett staccatotema som genast tas upp av orkestern. Efter en våldsam attack från pukorna kommer det första bastrombonutbrottet. Andra satsen börjar i allegretto men bjuder också på två stämningsfulla adagioavsnitt, innan konserten avrundas med en ljus och lättsam marsch.

Carl Nielsen Symfoni nr 3 (1911)

Det börjar med en smäll, precis som i Symfoni 1, 2 och 4. Fast här rör det sig om flera smällar som formerar sig till en rytm, ur vilken det första temat växer. Symfonin har titeln Espansiva, efter första satsens tempobeteckning, Allegro espansiva. Här kan man notera Nielsens förkärlek udda, smått pretentiösa och möjligen självironiska föredragsbeteckningar. Andra exempel ur hans långa verkslista är piacevolo e giovanile (älskvärt och ungdomligt), corragioso (modigt) och cavalleresco (ridderligt).

I den långsamma andra satsen finns två stämmor för sångare – sopran och baryton. Ordlösa, suggestiva melodier som slingrar sig fram i orkesterväven. Nielsen angav dock att stämmorna också kunde framföras av klarinett och trombon, och det är den versionen som framförs i detta program. För den som är van vid Nielsens trea blir det här alltså en annorlunda och unik upplevelse. I tredje satsen varvas förföriska oboesolon med explosiva insatser i stråket, men slutet är nedtonat och skapar en stor kontrast till den monumentala finalen.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Ryan Bancroft dirigent
Den unge amerikanske trumpetaren och dirigenten Ryan Bancroft blev 2018 års vinnare av den mycket prestigefyllda Malko Competition. Hans dirigering utan dirigentpinne imponerade stort på både jury, orkester och publik när han formade sin vinnande interpretation enbart med händerna. Priset innebar bland annat 25 engagemang med orkestrar världen över samt ett mentorskap från Fabio Luisi, den italienske chefsdirigenten för DR SymfoniOrkestret som är värdorkester för Malko Competition. Förutom att ha ett stort engagemang i den klassiska repertoaren är Bancroft också en stor förespråkare för nutida musik.
Laura Michelin flöjt

Bra att veta om konserten

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-08-10