Mozart & Haydn

20 april 2023
Konsertsalen
ca 1 timme och 40 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 20 Apr 19:00 Passerat
145 - 440 kr
Mozart & Haydn eventbild
Ändring av konsertinnehåll

Haydns violinkonsert i C-dur är utbytt mot Mozart Violinkonsert nr 1.

Mästaren Honeck färdas från Wien till Malmö för att ta oss till Mozarts Prag.


Operan Det hemliga äktenskapet blev Cimarosas största succé. Det är en komedi om förvecklingar kring frierier, trolovningar och hemgifter. Ouvertyren sprudlar på ett sätt som det anstår en italiensk opera buffamästare. Mozarts Symfoni nr 38 uruppfördes i Prag och bär spännande musikaliska spår av operorna han skrev vid samma tid – Figaros bröllop och Don Giovanni.

_______________________________________________________

Avkopplingsplatser & meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.

Boka avkopplingplats här!

Boka meditationsplats här!

Konsertprogram

Cimarosa, Domenico Ouvertyr till Det hemliga äktenskapet 7 min

Domenico Cimarosa föddes i Aversa 1749 och var främst verksam i intilliggande Neapel. Han var oerhört produktiv, under knappt trettio år skapade han över åttio operor, de flesta komedier. De har namn som Italienskan i London, De två baronerna från Rocca Azzurra och Den nödställde impressarion. Det hemliga äktenskapet (Il matrimonio segreto) är en klassisk förväxlingskomedi som kretsar kring frierier och hemgifter. Den hade premiär i Wien 1792 och blev en enorm framgång. Faktum är att den av dåtiden sågs som en större succé än någon opera av Mozart, som avlidit bara två månader tidigare. I detta konsertprogram framförs operans sinfonia, ett annat ord för italiensk ouvertyr. Det är sprudlande och halsbrytande musik som på ett perfekt sätt skapar rätt stämning för en opera buffa komponerad av en italiensk mästare.

Utöver sina operor skrev han bland annat två symfonier, 88 sonater för cembalo och ett requiem. 1798 kastades i fängelse en kort tid för samröre med politiskt radikala rörelser. Fängelsetiden förstörde hans hälsa och han dog 1801, 51 år gammal.

Mozart, Wolfgang Amadeus Violinkonsert nr 1
Paus 25 min
Mozart, Wolfgang Amadeus Symfoni 38, Prag 27 min

Mozart skrev Symfoni nr 38 under sitt första besök i Prag, där den också hade urpremiär i januari 1787. Mozart var då 31 år gammal och hade knappt fem år kvar att leva. Symfonin är udda på så vis att den saknar menuett och alltså bara består av tre satser. Den är känd för sin komplexitet, särskilt i den långa första satsen (Adagio – Allegro), som är en tät väv av teman och kontrapunkt. Här finns också spår av ouvertyren till operan Don Giovanni, som kom att ha premiär just i Prag senare under 1787. Andra satsen (Andante) är finstämd och avslappnad. Den har dansanta drag, som om tonsättaren försökt kompensera för den uteblivna menuettsatsen. Mozart hade året innan haft stora framgångar med Figaros bröllop i Wien, och första tonerna i finalen (Presto) är ett citat från den fartfyllda scenen då den kärlekskranke ynglingen Cherubino hoppar ut genom grevinnans fönster för att undkomma den svartsjuke greven.

 

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Rainer Honeck Stehgeiger/dirigent
Rainer Honeck började spela violin vid sju års ålder. 1981 plockade han upp försteviolinen u både Staatsoperans orkester och filharmonin i Wien. Sedan 1992 är ha konsertmästare i Wienerfilharmonin och har medverkat i många av de populära nyårskonserterna som årligen TV-sänds världen över från Musikverein i Wien. Till Malmö SymfoniOrkester återvänder han regelbundet som Stehgegiger, dirigent och violinsolist. Instrumentet han spelar på är en Stradivaius från 1709.

Programblad

Senast uppdaterat: 2023-04-17