Hillborg & Stenhammar

21 mars 2024
Konsertsalen
ca 2 timmar inkl. paus
Malmö live konserthus
Tors 21 Mar 19:00 Passerat
145-460 kronor
Amalie Stalheim, cello

Biljettinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld, säsongen 2023-24.

Hillborg & Stenhammar

Mästarmöte som ger plats för både stillhet och känslostormar.

Malmö SymfoniOrkester vill koppla ihop tradition och nyskapande. Denna konsert med två svenska mästare är en del av denna ambition. Anders Hillborgs cello- konsert ger lyssnaren en upplevelse av både stillhet och känslostorm när han låter stråkarna i orkestern ta plats och bära kvällens solist Amalie Stalheim. Wilhelm Stenhammars första symfoni var ett verk han själv inte var nöjd med, men som publiken älskade både då och nu. Romantik med drag från både Wagner och Bruckner fyller symfonin, men ändå med ett distinkt Stenhammartonspråk.

Pausservering

Information om mat- och dryckesbokningar till din konsert publiceras löpande. Klicka gärna på knappen nedan för att läsa mer!

TILL SIDAN OM PAUSSERVERING

Program

Hillborg, Anders Cellokonsert

Anders Hillborgs Cellokonsert är ett intimt orkestrerat stycke, där kompositörens kärlek till de rena ljuden från instrumentet och energin som skapar dem, verkligen ges uttryck. Mycket av stycket är skrivet för enbart stråkar, och låter långa svävande musikaliska linjer ta plats och bära upp solisten. Ett stycke musik som tillåts vara både förödande vackert och långsamt, och frenetiskt surrealistiskt. Konserten låter cellon fara mellan stillhet och känslostorm, för att mot slutet finna sig i en längtan, renhet och ensamhet. 

Paus 25 min
Stenhammar, Wilhelm Symfoni nr. 1

Den där universella känslan av att aldrig vara riktigt bra nog återfinns även hos briljanta kompositörer, hur framgångsrika de än kan tänkas vara. Så även hos Wilhelm Stenhammar.  

Stenhammar hade avtalat med Jean Sibelius att den första symfoni han komponerade skulle tillägnas denne finländske kollega, men när han två månader innan den första symfonin uruppfördes hörde Sibelius andra symfoni, drabbades han av mindervärdeskomplex.  

”Jag har också skrivit en symfoni nu. Åtminstone kan man kalla den en symfoni. Enligt ett avtal, som du kanske har glömt, skall jag dedicera symfonin till dig. Men detta kommer inte att ske. Den är ganska bra, men den är ytlig. Om jag bara kunde få tillgång till något djupare inom mig” skrev Stenhammar till Sibelius veckorna innan premiären. 

Vid premiären möttes Stenhammar av jubel och applåder, men han kunde inte komma över känslan av att symfonin var pompös och opersonlig och drog därför tillbaka kompositionen direkt efter premiären.  

Stenhammar sökte efter en egen stil, en egen nordisk tonbild, men det är lätt att höra kompositörens stora förebilder Bruckner och Wagner i den första symfonin. Men ändå en väldigt egen version från Stenhammars huvud. Eftervärldens publiker har visat sig inte vara lika hårda domare som Stenhammar själv, och den första symfonin är en älskad favorit i konserthusen. 

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Patrik Ringborg Dirigent
I trettio år har den svenske dirigenten Patrik Ringborg verkat som operadirigent med över 90 operor på sin repertoar, men hans karriär som orkesterdirigent står inte operakarriären efter. Första anställningen som operadirigent och senare som ställföreträdande musikchef  kom vid Städtische Bühnen i Freiburg im Breisgau 1993–1999. Tiden i Freiburg avlöstes av en kapellmästaranställning vid Aalto-Theater i Essen 1999–2007 varefter han inledde ett tioårigt samarbete som generalmusikdirektör vid Staatstheater Kassel. Läs mer
Amalie Stalheim cello
Den norsk-svenska cellisten Amalie Stalheim blev på kort tid en efterfrågad solist då hon tilldelades både det svenska och norska Solistpriset 2018 respektive 2021. Dörrarna öppnades till de nordiska konserthusen och hon har sedan dess engagerats av Oslo Filharmoniska Orkester, Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Göteborgs Symfoniker, Malmö SymfoniOrkester med flera. I samma period var hon ’Artist in Residence’ i Sveriges Radio P2. Stalheim är utöver den klassiska cellorepertoaren även engagerad i nutida musik och har beställt och uruppfört flera cellokonserter av skandinaviska tonsättare.

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 med Ann-Kersti Goa på Kanalscenen.

Programblad

Senast uppdaterat: 2024-03-18