Franskt med Soustrot

5 maj 2022
Konsertsalen
ca 1 timme
Malmö Live Konserthus
145 - 440 SEK
Marc Soustrot

Marc Soustrot var chefsdirigent för MSO fram till 2019 och är idag orkesterns hedersdirigent. Nu gör han ett efterlängtat återbesök med ett helfranskt program. Ouvertyren till Faurés homeriska opera Pénélope inleder och följs av orkesterversionen av Ravels mycket kända pianostycke Pavane för en död prinsessa. Dutilleuxs Mystère de l’Instant utgör en upplivande kontrast med sina udda klanger, som bland annat åstadkoms av ett hackbräde; ett instrument som påminner om en cittra, men spelas med små hammare. Poulenc skapar harmoni igen med sin ljusa och livfulla Sinfonietta.

Konsertprogram

Gabriel Fauré Prélude de Pénélope

Förspelet till Faurés opera Penelope inleder. Det är ett lågmält och böljande stycke, som slår an en mystisk ton för Homeros klassiska berättelse om drottning Penelope och hennes uthålliga väntan på sin kringirrande make Odysseus. Tjugo år får hon hålla ut och samtidigt värja sig mot lycksökande och fräcka friare, som är ute efter tronen. Men Odysseus tar kål på dem alla när han tillslut kommer tillbaka, förklädd till tiggare. Operan hade premiär i Monte Carlo den 4 mars 1931.

Maurice Ravel Pavane pour une infante défunte

Maurice Ravels Pavane för en död prinsessa skrevs för piano 1899 och arrangerades för orkester elva år senare med horn som bärare av melodin. Det var ett bra beslut. Visserligen kan den vackra melodin i all sin enkelhet bäras upp av ett ensamt piano, men orkesterns palett skapar en underbar fördjupning av känslan i verket.

Ordet ”pavane” kan härledas från det italienska ortsnamnet Padua (Padova), och är ursprungligen en italiensk hovdans. I Spanien har dansen dock traditionellt förknippats med sorg. Men man ska inte fästa för stort avseende vid titeln och dess djupare innebörd. Ravel valde orden främst för att han gillade hur de allittererade.

Henri Dutilleux Mystère de l‘instant

Henri Dutilleux var verksam under andra hälften av 1900-talet, fram till sin död 2013. Mystère de l’instant (ögonblickets mysterium) utgör en spännande kontrast till Ravels Pavane med sina udda klanger. I partituret föreskrivs bland annat hackbräde (cimbalom), ett östeuropeiskt stränginstrument som påminner om en cittra, men spelas med små hammare. Verket är uppbyggt av tio sammanhängande satser som alla på något sätt har med själva skapandet av musik att göra. Det uruppfördes 1989.

Francis Poulenc Sinfonietta

Efter andra världskriget uppstod en debatt om musikalisk estetik, där de unga tonsättarna i Andra wienskolan avfärdade den nyklassicistiska väg som bland annat Stravinskij hade slagit in på. De förespråkade istället atonalitet och seriella kompositionstekniker. Poulenc gick i polemik med denna enkelspårighet, och hans ljusa och dansanta Sinfonietta skulle kunna ses som ett inlägg i debatten. Här finns hyllande associationer till såväl Stravinskij med bitterljuva melodier, som till Mozart och Haydn. Verket består av fyra satser och hade urpremiär i London 1948.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Marc Soustrot dirigent
Malmö SymfoniOrkesters tidigare chefsdirigent Marc Soustrot tillträdde 2011. Hans djupa kunskaper i fransk orkesterlitteratur har gjort färgstarka avtryck i orkesterns repertoar såväl som i den förfinade orkesterklangen. Verk av Ravel, Debussy, Berlioz och Fauré har passerat revy och det franska dominerar också de talrika inspelningar som MSO genomfört under maestros ledning. Soustrot är född och uppvuxen i Lyon, och piano och trombon blev tidigt hans instrument. Han övergav dock Lyon för musikstudier på Pariskonservatoriet och erhöll flera priser för sina framgångsrika studier innan dirigeringen tog över. 2019 efterträddes Marc Soustrot av Robert Trevino som chefsdirigent.

Bra att veta om konserten

Biljettsläpp

Konserten har biljettsläpp 10 augusti kl. 09.00. 

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-04-19