Franskt med Soustrot

5 maj 2022
Konsertsalen
ca 1 timme 15 minuter
Malmö Live Konserthus
Tors 5 Maj 19:00 Passerat
145 - 440 SEK
Marc Soustrot

Marc Soustrot var chefsdirigent för MSO fram till 2019 och är idag orkesterns hedersdirigent. Nu gör han ett efterlängtat återbesök med ett helfranskt program. Ouvertyren till Faurés homeriska opera Pénélope inleder och följs av orkesterversionen av Ravels mycket kända pianostycke Pavane för en död prinsessa. Dutilleuxs Mystère de l’Instant utgör en upplivande kontrast med sina udda klanger, som bland annat åstadkoms av ett hackbräde; ett instrument som påminner om en cittra, men spelas med små hammare. Poulenc skapar harmoni igen med sin ljusa och livfulla Sinfonietta.

Konsertprogram

Fauré, Gabriel Prélude de Pénélope 7 min

Förspelet till Faurés opera Pénélope inleder. Det är ett lågmält och böljande stycke, som slår an en mystisk ton för Homeros klassiska berättelse om drottning Pénélope och hennes uthålliga väntan på sin kringirrande make Odysseus. Tjugo år får hon hålla ut och samtidigt värja sig mot lycksökande och fräcka friare, som är ute efter tronen. Men Odysseus tar kål på dem alla när han till slut kommer tillbaka, förklädd till tiggare. Operan hade premiär i Monte Carlo den 4 mars 1931.

Ravel, Maurice Pavane pour une infante défunte 7 min

Maurice Ravels Pavane för en död prinsessa skrevs för piano 1899 och arrangerades för orkester elva år senare med horn som bärare av melodin. Det var ett bra beslut. Visserligen kan den vackra melodin i all sin enkelhet bäras upp av ett ensamt piano, men orkesterns palett skapar en underbar fördjupning av känslan i verket.

Ordet ”pavane” kan härledas från det italienska ortsnamnet Padua (Padova), och är ursprungligen en italiensk hovdans. I Spanien har dansen dock traditionellt förknippats med sorg. Men man ska inte fästa för stort avseende vid titeln och dess djupare innebörd. Ravel valde orden främst för att han gillade hur de allittererade.

Dutilleux, Henri Mystère de l‘instant 16 min

Henri Dutilleux var verksam under andra hälften av 1900-talet, fram till sin död 2013. Mystère de l’instant (ögonblickets mysterium) utgör en spännande kontrast till Ravels Pavane med sina udda klanger. I partituret föreskrivs bland annat hackbräde (cimbalom), ett östeuropeiskt stränginstrument som påminner om en cittra, men spelas med små hammare. Verket är uppbyggt av tio sammanhängande satser som alla på något sätt har med själva skapandet av musik att göra. Verket uruppfördes 1989.

Poulenc, Francis Sinfonietta 28 min

Efter andra världskriget uppstod en debatt om musikalisk estetik, där de unga tonsättarna i "Andra wienskolan" avfärdade den nyklassicistiska väg som bland annat Stravinskij hade slagit in på. De förespråkade i stället atonalitet och seriella kompositionstekniker. Poulenc gick i polemik med denna enkelspårighet, och hans ljusa och dansanta Sinfonietta skulle kunna ses som ett inlägg i debatten. Här finns hyllande associationer till såväl Stravinskij med bitterljuva melodier, som till Mozart och Haydn. Verket består av fyra satser och hade urpremiär i London 1948.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Marc Soustrot dirigent
Den franske dirigenten Marc Soustrot var chefsdirigent för Malmö SymfoniOrkester (MSO) åren 2011–2019. Han satte sin tydliga prägel på säsongsprogrammen dels som förespråkare för vår tids musik och dels som specialist på fransk musik och hans CD-inspelningar med MSO fick lysande kritik. Soustrot är chefsdirigent för Aarhus Symfoniorkester sedan 2015 och 2021 tillträdde han som chefsdirigent även för Real Orquesta de Sevilla. Läs mer

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen med Lennart Stenkvist.

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Programblad

Senast uppdaterat: 2022-05-05