• Samuel Lee

Från nya världen

Med Samuel Lee vid rodret förflyttas vi från Tanakas livsbejakande vatten genom stadens skiftande stämningar till Dvořáks älskade nia. 

Unge sydkoreanske dirigenten Samuel Lee som vann den prestige-fyllda Malko-tävlingen 2024 gästar MSO i ett program med olika aspekter på vårt liv på jorden. Det kristall-klara vatten som omger Karen Tanaka i Water of Life leder fram till kvällens uruppförande av kompositionen Musik till en stad av Thomas Jennefelt, där sopranen Kathrin Lorenzen i ordlös sång gestaltar en invånare på vandring genom stadens skiftande stämningar. Antonín Dvořák blandade sin fascination för den amerikanska urbefolkningens musik med sitt eget böhmiska musikarv och skapade sin älskade nionde symfoni – Från nya världen. 

30 april 2026
Konsertsalen
ca 1 timme 50 min inkl. paus
145 – 460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Samuel Lee Dirigent
Kathrin Lorenzen Sopran
Vinnare av solistpriset 2024.

Program

Tanaka, Karen Water of Life (2013/2022) 10 min
Jennefelt, Thomas Musik till en stad, för sopran och orkester (2023–2024) 16 min

Uruppförande

Paus 25 min
Dvořák, Antonin Symfoni nr 9 i e-moll, Från nya världen, op. 95 (1893) 42 min

1. Adagio - Allegro molto 

2. Largo 

3. Molto vivace - Poco sostenuto 

4. Allegro con fuoco

 

Om verket:

När 1930- 40- och 50-talets kompositörer av musik till westernfilmer sökte inspiration, var det till en tjeck de vände sig, särskilt hans nionde symfoni. Dvořák var i sin tur inspirerad av nordamerikansk urfolksmusik och spirituals, som han studerade under sin vistelse i USA 1892-95. Han var direktör för ett institut, vars uppdrag var just att hitta en amerikansk musikalisk identitet.

I inledningssatsen är det lätt att föreställa sig kameraflygningar över prärier och bergslandskap. Den långsamma andra satsen skulle kunna skildra ett nattläger under stjärnorna. Ett engelskt horn spelar ett förtröstansfullt tema, bakom horisonten väntar solen. Tredje satsen börjar med några orkesterstötar som för tankarna till Beethovens Symfoni nr 9 – som ju också markerar början på något nytt. I finalen är vi tillbaka i filmmusiken. Här är det tydligt att John Williams har lånat stoff. Inledningen låter som Hajen och de majestätiska bleckblåsfanfareran påminner om slutmusiken till Star Wars-filmen A new hope.

Om man gillar stämningen i den här symfonin kan man med fördel också kolla upp Stråkkvartett nr 12, som Dvořák komponerade alldeles efter. Förutom samma känsla av vidder och äventyr, demonstrerar Dvořák här hur storslaget och mäktigt det är möjligt att komponera för bara fyra instrument.

Mat & dryck på Malmö Live

Införbokning at Malmö Live

Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.

När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

LÄS MER OM PAUSSERVERING

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld.

Senast uppdaterat: 2025-04-08