
INSTÄLLD: Från nya världen
Denna konsert är tyvärr inställd med anledning av covid-19.
Uppdaterat: 2020-12-22
Kära publik,
Med anledning av det allvarliga smittläget i landet och påföljande nationella restriktioner har vår ägare Malmö stad beslutat att stänga stadens alla kultur- och fritidsverksamheter till och med 24 januari 2021. Det innebär att vi pausar all vår verksamhet på Malmö Live under perioden, och det betyder även att vi ställer in vår Nyårskonsert samt Malmö SymfoniOrkesters konsert den 21 januari. Vi beklagar verkligen situationen, men samtidigt viktigt att vi tar vårt ansvar och gör allt vi kan för att minska smittspridningen. Tillsammans hjälps vi åt och förhoppningsvis kan vi ses snart igen, och fram till dess vill vi önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år. Ta hand om er!
-------
Kareem Roustom: Adrift on the Wine-dark Sea
Den syrisk-amerikanske tonsättaren Kareem Roustom har inspirerats av hjältemod i en helt egen division i sin klarinettkonsert Adrift on the Wine-dark Sea. Den handlar om den syriska flyktingen Doaa Al-Zamel, som flydde över Medelhavet 2014. Flyktbåten prejades och sjönk, men hon lyckades hålla sig själv och två spädbarn vid liv i fyra dagar med hjälp av en badring – utan att kunna simma. Roustom drar paralleller mellan Al-Zamels öde och Odysseus otursförföljda irrande på hemfärden från Trojanska kriget. Klarinetten spelar rollen som Odysseus/Doaa Al-Zamel och orkestern representerar det stormande havet och andra hot. Efter ett klarinettsolo i mitten ljuder några toner i bleckblåset som tycks göra ansatser till Coplands fanfar. Doaa Al-Zamel bor numera i Sverige och Steven Spielberg har köpt filmrättigheterna till boken om hennes liv.
Antonín Dvořák: Symfoni nr 9
När 1940- och 50-talets kompositörer av musik till westernfilmer sökte inspiration, var det till en tjeck de vände sig. Dvořák var i sin tur inspirerad av nordamerikansk urfolks- och folkmusik, samt negro spirituals, som han studerade under sin vistelse i USA 1892-95.
I första satsen är det lätt att föreställa sig kameraflygningar över prärier och bergslandskap. Den långsamma andra satsen skulle kunna skildra ett nattläger under stjärnorna. Ett engelskt horn spelar ett förtröstansfullt tema, bakom horisonten väntar solen. Tredje satsen börjar med några orkesterstötar som för tankarna till Beethovens Symfoni nr 9 – som ju också markerar början på något nytt. I finalen är vi tillbaka i filmmusiken. Här är det tydligt att John Williams har lånat stoff. Inledningen låter som Hajen och de majestätiska bleckblåsfanfareran påminner om slutmusiken till Star Wars-filmen A new hope.
Medverkande
Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt genom samarbeten med nutida tonsättare och utveckling av nya konsertkoncept.
Flera inspelningar med Malmö SymfoniOrkester har under åren blivit internationellt uppmärksammade med första pris i tävlingar som Cannes Classical Awards och Diapason d’Or. I augusti 2013 inledde orkestern tillsammans med chefsdirigent Marc Soustrot det omfattande arbetet att spela in all symfonisk musik av Camille Saint-Saëns, allt som allt åtta CDs, på skivbolaget Naxos.
Läs mer om Malmö SymfoniOrkester genom att klicka här.
Senast uppdaterad 2021-01-04
INSTÄLLD: Från nya världen
SCEN Konsertsalen
SPELTID ca. 1 timme 10 minuter
Biljettsläpp: Vi öppnar upp för biljettsläpp så snart som rekommendationen gör det möjligt att ta emot ett högre publikantal.
PROGRAM
Kareem Roustom Adrift on the Wine-dark Sea, klarinettkonsert
- paus -
Antonín Dvořák Symfoni nr 9 ”Från nya världen”
MEDVERKANDE
Malmö SymfoniOrkester
Fawzi Haimor dirigent
Kinan Azmeh klarinett
ARRANGÖR Malmö Live Konserthus
KONSERTINTRODUKTION:
Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00