Från nya världen

20 oktober 2022
Konsertsalen
ca 1 timme 45 minuter inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 20 Okt 19:00 Passerat
145 - 440 kr
Från nya världen

Från nya världen

Tjecken Dvořák reste över Atlanten och skapade bilden av Nordamerika. 

Veckan innan Tjeckiens nationaldag framför MSO två storslagna och älskade verk av två av landets främsta tonsättare. I Taras Bulba skildrar Leoš Janáček tre tragiska episoder under kosackupproret mot polackerna 1637-38. Det är ett kort men innehållsrikt stycke som får extra tyngd av en mäktig orgelstämma. Antonín Dvořák var i högsta grad tjeck och böhmare, men hans Symfoni nr 9 är något av det mest nordamerikanska som existerar på den klassiska repertoaren. Prärier, lägereldar och mäktiga bergslandskap drar förbi som i en westernfilm med John Wayne.

Boka din pausservering här!

_______________________________________________________

Avkopplingsplatser & meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.

Boka avkopplingplats här!

Boka meditationsplats här!

Konsertprogram

Janáček, Leoš Taras Bulba 24 min

1340 föll det som idag är västra Ukraina under polsk överhöghet, vilket ledde till spänningar som 1591 utlöste en serie bonde- och kosackuppror. Om ett av dessa skrev Nikolaj Gogol 1835 en roman med kosackernas härförare Taras Bulba och hans båda söner Andrej och Ostep i centrum. En berättelse om hjältemod, patriotism och religiös övertygelse, som i sin tur inspirerade den tjeckiske tonsättaren Leoš Janáček att komponera en rapsodi på tre satser, spännande orkestrerad med bland annat rörklockor, suggestiva slagverksinslag och orgel. Det är programmusik, där Janáček har valt ut tre extra blodiga och tragiska episoder.

Den första delen är betitlad Andrejs död och börjar med en skildring av kärleken mellan Taras Bulbas yngste son och en dotter till en polsk general. Sedan följer en batalj, där kärleken gör att Andrej kämpar på fiendesidan. I slutet av satsen dödas han av sin far för sitt förräderi. Andra satsen är betitlad Osteps död och skildrar den tillfångatagne äldre sonens kvalfyllda tortyrdöd. De kraftfulla trombonstötarna i slutet representerar Taras Bulbas smärtfulla utrop vid åsynen. Tredje satsen, Profetian och Taras Bulbas död, slutar med att kosackledaren bränns på bål. Profetian, som han utslungar innan han förtärs av lågorna, representeras av ett parti med brassfanfarer och orgel. Den handlar om kosackernas mod, den ortodoxa trons styrka och att en tsar ska resa sig och fruktas av hela världen. En profetia som kan ge kalla kårar om man betänker den senaste tidens tragiska utveckling i Ukraina.

Leoš Janáček (1854-1928) är en av Tjeckiens nationalkompositörer. Han var mycket intresserad av de lokala folkmusiktraditionerna, och lät ofta det tjeckiska språkets satsmelodi diktera tonerna i hans kompositioner. Han skrev bland annat nio operor, varav den näst sista, skräckoperan Fallet Makropulos, spelas på Malmö Opera i april 2023.

.

Paus 25 min
Dvořák, Antonin Symfoni nr 9 ”Från nya världen” 38 min

När 1930- 40- och 50-talets kompositörer av musik till westernfilmer sökte inspiration, var det till en tjeck de vände sig, särskilt hans nionde symfoni. Dvořák var i sin tur inspirerad av nordamerikansk urfolksmusik och spirituals, som han studerade under sin vistelse i USA 1892-95. Han var direktör för ett institut, vars uppdrag var just att hitta en amerikansk musikalisk identitet.

I inledningssatsen är det lätt att föreställa sig kameraflygningar över prärier och bergslandskap. Den långsamma andra satsen skulle kunna skildra ett nattläger under stjärnorna. Ett engelskt horn spelar ett förtröstansfullt tema, bakom horisonten väntar solen. Tredje satsen börjar med några orkesterstötar som för tankarna till Beethovens Symfoni nr 9 – som ju också markerar början på något nytt. I finalen är vi tillbaka i filmmusiken. Här är det tydligt att John Williams har lånat stoff. Inledningen låter som Hajen och de majestätiska bleckblåsfanfareran påminner om slutmusiken till Star Wars-filmen A new hope.

Om man gillar stämningen i den här symfonin kan man med fördel också kolla upp Stråkkvartett nr 12, som Dvořák komponerade alldeles efter. Förutom samma känsla av vidder och äventyr, demonstrerar Dvořák här hur storslaget och mäktigt det är möjligt att komponera för bara fyra instrument.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Ryan Bancroft dirigent
Den amerikanske dirigenten och trumpetaren Ryan Bancroft kommer att efterträda Sakari Oramo som chefsdirigent för Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm med start säsongen 2023–2024. Han har tidigare dirigerat Malmö SymfoniOrkester och kommer nu tillbaka för ett nytt program. Bancroft är chefsdirigent för BBC National Orchestra of Wales och Artist in Association i Tapiola Sinfonietta men har även många prestigefyllda samarbeten som frilansdirigent. Läs mer

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00 med Johannes Parkler

Programblad

Senast uppdaterat: 2023-04-03