• FLAMMENWERFER på Malmö Live

FLAMMENWERFER

8-9 mars 2024
Konsertsalen
ca 1 timme 20 min (ingen paus)
295 - 475 SEK
Hotel Pro Forma & Malmö Live Konserthus
Fre 8 Mar 19:00 Passerat
Lör 9 Mar 19:00 Passerat

SLUTSÅLT

FLAMMENWERFER är nu helt slutsåld. Lyckades du inte köpa biljett till föreställningen här på Malmö Live Konserthus? Då finns det chans att se föreställningen i Danmark, när FLAMMENWERFER framförs på Musikhuset Aarhus den 30-31 augusti 2024 eller på Det Konglige Teater den 26-28 september 2024”

FLAMMENWERFER

FLAMMENWERFER är en gränsöverskridande föreställning om konstnären Carl Fredrik Hills liv och konst, tolkad och framförd av kultförklarade multikonstnären Blixa Bargeld med musik av elektro-klassiske kompositören Nils Frahm. I FLAMMENWERFER får publiken möjlighet att hänge sig åt en totalupplevelse och uppleva scenkonst på ett helt nytt sätt. Föreställningen grundar sig i ett samarbete mellan Hotel Pro Forma och Malmö Live Konserthus med urpremiär i vår konsertsal. 

I FLAMMENWERFER medverkar Blixa Bargeld och den prisbelönta vokalensemblen IKI. 

Carl Fredrik Hill (1849-1911) var en mångfacetterad konstnär som i dag räknas till en av Sveriges mest betydande konstnärer. Carl Fredrik Hill föddes i Lund och levde med diagnosen schizofren paranoia vilket gjorde att han isolerade sig från sin omvärld under de sista åren av sitt liv.  

FLAMMENWERFER tar sin utgångspunkt i Carl Fredrik Hills vackra, gripande och starka konstverk från sin sjukdomsperiod där upplösning av verkligheten, naturen, paranoia, storhetsvansinne och längtan efter något annat präglar hans liv. Sjukdomen befriade honom från konstlivets tävlingsmoment och som sjuk kunde han få revansch, men i sin egen inre värld.  

Det internationella scenkonstlaboratoriet Hotel Pro Forma har till föreställningen engagerat en duo att skapa ett unikt musikaliskt universum som publiken kan träda in i. För musiken svarar tyske elektro-klassiske kompositören Nils Frahm och ikoniske multikonstnären Blixa Bargeld. Blixa Bargeld har skapat musiken och uppträder live på scenen tillsammans med vokalensemblen IKI, och Hotel Pro Forma har tillsammans med Nils Frahm handplockat musik från Frahms samlade verk. Scenografin och kostym har skapats av uppmärksammade danska modeskaparen Henrik Vibskov.  

Kombinationen av konstnärer som står bakom produktionen är unik, överraskande och eklektisk och tanken är att knyta samman dåtid och nutid. FLAMMENWERFER blir en resa genom Carl Fredrik Hills schizofrena sinne. En plats där verkligheten upplöses och nya världar, djur och människor uppstår och kopplas ihop på ett nytt sätt. Som publik kan man dyka in i hjärnans, känslornas och estetikens universum.  

FLAMMENWERFER har urpremiär på Malmö Live och uppförs sedan på Musikhuset Aarhus under Aarhus Festuge den 30-31 augusti 2024 och Det Kongelige Teater den 26-28 september 2024.  

Medverkande: 
Blixa Bargeld och vokalensemblen IKI. IKI består av Johanna Sulkunen, Guro Tveitnes, Kamilla Kovacs, Randi Pontoppidan och Jullie Hjetland

Konstnärligt team: 
Instruktion, text och dramaturgi: Kirsten Dehlholm, Marie Dahl
Originalmusik, komposition, text och vokalperformance: Blixa Bargeld
Utvald musik: Nils Frahm
Kostumer og scenografi: Henrik Vibskov
Ljusdesign: Jesper Kongshaug
Videodesign: Magnus Pind
Vokalkomposition: Marie Dahl
Ljuddesign: Erik Medeiros
Vokalarrangör: Vokalensemblen IKI m.fl. 
Koncept: Hotel Pro Forma

Hotel Pro Forma

Hotel Pro Forma, som etablerades 1985 av Kirsten Dehlholm, är ett internationellt produktionshus och en konstnärlig mötesplats för installationskonst, performance, musikdrama och opera. Hotel Pro Forma tar i sina produktioner upp universella teman som sätts in i konceptuella, visuella och musikaliska ramar där de senaste tekniska och konstnärliga verktygen används. Alla verk är skapade i samarbete med konstnärer och personer verksamma inom naturvetenskap och teknik.  

Kirsten Dehlholm har fått stort erkännande både nationellt och internationellt för sitt arbete som konstnärlig ledare för Hotel Pro Forma och för sitt livslånga konstnärliga arbete.  

Medverkande

Blixa Bargeld
Tyska multikonstnären Blixa Bargeld (född Christian Emmerich) anses av många vara en legend. Verksam inom en rad olika områden – som sångare, kompositör, författare och skådespelare – rör han sig inom många konstnärliga områden. Blixa Bargeld är en av grundarna och frontfigurerna i den experimentella och nyskapande avantgardegruppen Neubauten, vars liveframträdanden är lika mycket performance som konserter.Läs mer
Vokalensemblen IKI
Den uppmärksammade vokalensemblen IKI består av fem vokalister från Norge, Finland och Danmark, som sedan starten 2009 har turnerat över nästan hela Europa. Tillsammans arbetar de med sina stämmor som bärande instrument och improvisationen som ett konstnärligt redskap. De sjunger akustiskt och använder också maskiner och pedaler till att manipulera sina röster live på scenen. Musiken som uppstår i ett totalt här och nu-ögonblick tillsammans med publiken, spänner över tranceliknande ljudbilder, pyrande avantgardebeats och texturer. IKI:s visuella världar karaktäriseras av masker designade av den norska konstnären och masktillverkaren Damselfrau. IKI ligger i den absoluta framkanten för experimenterande konst och musik i Norden.

Relaterade artiklar

 Vinterlandskap av Carl Fredrik Hill

Det är oss lejonet ryter för – Carl Fredrik Hills konstnärskap

Den musikdramatiska föreställningen FLAMMENWERFER kretsar kring Carl Fredrik Hills liv och konstnärskap. Han har en självklar plats i den svenska konsthistorien och både hans mångfacetterade konst och livsöde berör och fascinerar än idag.

Klicka här för att läsa artikeln

FLAMMENWERFER på Malmö Live

Hotel Pro Forma & C.F Hills visuella världar i Flammenwerfer

FLAMMENWERFER är en unik scenkonstupplevelse som skildrar det schizofrena tillståndet hos C.F Hill. Bakom föreställningen står Hotel Pro Forma, en performancegrupp vana att producera allkonstverk som tänjer på gränserna.

Klicka här för att läsa artikeln

Libretto, musiklista & program

Documents

Senast uppdaterat: 2024-04-23