FLAMMENWERFER

8 mars 2024
Konsertsalen
ca 1 timme 20 min (ingen paus)
Hotel Pro Forma & Malmö Live Konserthus
295 - 475 SEK
FLAMMENWERFER på Malmö Live
Carl Fredrik Hill, Utan titel (landskap med eldsprutande lejon och palmer), Utan årtal (1883-1911) Copyright: Malmö Konstmuseum

FLAMMENWERFER

FLAMMENWERFER är en gränsöverskridande föreställning om konstnären Carl Fredrik Hills liv och konst, tolkad och framförd av kultförklarade multikonstnären Blixa Bargeld med musik av elektro-klassiske kompositören Nils Frahm. I FLAMMENWERFER får publiken möjlighet att hänge sig åt en totalupplevelse och uppleva scenkonst på ett helt nytt sätt. Föreställningen grundar sig i ett samarbete mellan Hotel Pro Forma och Malmö Live Konserthus med urpremiär i vår konsertsal.  

Carl Fredrik Hill (1849-1911) var en mångfacetterad konstnär som i dag räknas till en av Sveriges mest betydande konstnärer. Carl Fredrik Hill föddes i Lund och levde med diagnosen schizofren paranoia vilket gjorde att han isolerade sig från sin omvärld under de sista åren av sitt liv.  

FLAMMENWERFER tar sin utgångspunkt i Carl Fredrik Hills vackra, gripande och starka konstverk från sin sjukdomsperiod där upplösning av verkligheten, naturen, paranoia, storhetsvansinne och längtan efter något annat präglar hans liv. Sjukdomen befriade honom från konstlivets tävlingsmoment och som sjuk kunde han få revansch, men i sin egen inre värld.  

Det internationella scenkonstlaboratoriet Hotel Pro Forma har till föreställningen engagerat en duo att skapa ett unikt musikaliskt universum som publiken kan träda in i. För musiken svarar tyske elektro-klassiske kompositören Nils Frahm och ikoniske multikonstnären Blixa Bargeld. Blixa Bargeld har skapat musiken och uppträder live på scenen tillsammans med en vokalensembel, och Hotel Pro Forma har tillsammans med Nils Frahm handplockat musik från Frahms samlade verk. Scenografin och kostym har skapats av uppmärksammade danska modeskaparen Henrik Vibskov.  

Kombinationen av konstnärer som står bakom produktionen är unik, överraskande och eklektisk och tanken är att knyta samman dåtid och nutid. FLAMMENWERFER blir en resa genom Carl Fredrik Hills schizofrena sinne. En plats där verkligheten upplöses och nya världar, djur och människor uppstår och kopplas ihop på ett nytt sätt. Som publik kan man dyka in i hjärnans, känslornas och estetikens universum.  

FLAMMENWERFER har urpremiär på Malmö Live och uppförs sedan på Musikhuset Aarhus under Aarhus Festuge den 30-31 augusti 2024 och Det Kongelige Teater den 26-28 september 2024.  

Komposition, text och liveperformance: Blixa Bargeld
Musik: Nils Frahm
Instruktion, text och dramaturgi: Kirsten Dehlholm, Marie Dahl
Körarrangemang: Marie Dahl
Kostumer og scenografi: Henrik Vibskov
Ljusdesign: Jesper Kongshaug
Videodesign: Magnus Pind
Ljuddesign: Erik Medeiros
Koncept: Hotel Pro Forma

Hotel Pro Forma

Hotel Pro Forma, som etablerades 1985 av Kirsten Dehlholm, är ett internationellt produktionshus och en konstnärlig mötesplats för installationskonst, performance, musikdrama och opera. Hotel Pro Forma tar i sina produktioner upp universella teman som sätts in i konceptuella, visuella och musikaliska ramar där de senaste tekniska och konstnärliga verktygen används. Alla verk är skapade i samarbete med konstnärer och personer verksamma inom naturvetenskap och teknik.  

Kirsten Dehlholm har fått stort erkännande både nationellt och internationellt för sitt arbete som konstnärlig ledare för Hotel Pro Forma och för sitt livslånga konstnärliga arbete.  

Medverkande

Blixa Bargeld
Tyska multikonstnären Blixa Bargeld (född Christian Emmerich) anses av många vara en legend. Verksam inom en rad olika områden – som sångare, kompositör, författare och skådespelare – rör han sig inom många konstnärliga områden. Blixa Bargeld är en av grundarna och frontfigurerna i den experimentella och nyskapande avantgardegruppen Neubauten, vars liveframträdanden är lika mycket performance som konserter.Läs mer
Vokalensembeln IKI
IKI är en dansk prisbelönad kvinnlig vokalensemble som genom improvisation rör sig i den experimentella musikens område. I sina verk blandar de klassisk musik med jazz, pop och avant-garde. Gruppen är uppkallad efter det japanska ordet ”iki” som är ett estetiskt begrepp som också betyder andetag, och som även finns på finska där det betyder ”evighet”. Medlemmarna i IKI kommer från Danmark, Norge och Finland.
Senast uppdaterat: 2023-11-20