Börtz & Rachmaninov

26 oktober 2023
Konsertsalen
ca 2 timmar 5 min inkl. paus
Malmö Live Konserthus
Tors 26 Okt 19:00 Passerat
145 - 460 kronor
Börtz & Rachmaninov med Malmö SymfoniOrkester på Malmö Live

Biljettinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld, säsongen 2023-24.

Börtz & Rachmaninov

Firandet av Daniel Börtz åttioårsjubileum fortsätter, denna gång med hans trumpetkonsert Sånger och danser från 1996, komponerad för – och ikväll framförd av Håkan Hardenberger. Trumpetkonserten kompletteras med Rachmaninovs stora återkomst, Symfoni nr. 2.

Rachmaninovs dramatiska och förunderligt vackra symfoni är en spännande pendang till Börtz trumpetkonsert, där Hardenbergers lyriska spel förmedlar längtan och vemod. Att få fira Börtz är en stor glädje för MSO, som genom åren förärats flera verk av den jubilerande kompositören.

Pausservering

Information om mat- och dryckesbokningar till din konsert publiceras löpande. Klicka gärna på knappen nedan för att läsa mer!

Till sidan om pausservering

 

Avkoppling- & meditationsplatser

På Malmö SymfoniOrkesters ordinarie konserter har det skapats ett antal avkopplingsplatser där du som besökare får möjlighet att vila, meditera, sova eller bara njuta av musiken i stillhet. Detta har möjliggjorts genom att stolar i ordinarie bänkrader på andra balkong tillfälligt monterats ned, vilket frigjort utrymmet för avkopplingsplatserna. Meditationsplatserna tillgodoser möjligheter för dig som besökare att rulla ut din yogamatta på golvet under konserten.

BOKA AVKOPPLINGPLATS HÄR!

BOKA MEDITATIONSPLATS HÄR!

Program

Börtz, Daniel Trumpetkonsert, Sånger och danser

Efter den stora succén med operan Backanterna gick Daniel Börtz in i en period av sånger. Kanske var det just det intensiva arbetet med röster som gjorde att Börtz inspirerades till att skriva flera stora solokonserter med ordet ”sång” i sina titlar. Violinkonserten Sånger och skuggor, sångcykeln Sånger om döden, klarinettkonserten Sånger och ljus, pianokonserten Sånger och trumpetkonserten Sånger och danser 

År 1996 skriver Börtz trumpetkonserten Sånger och danser för Håkan Hardenberger, och stycket har urpremiär på musikfestivalen Musikhöst i Odense. Det är ett verk som lämnar stort intryck hos både publik och kritiker, mycket tack vare att verket är skrivet för att lyfta Hardenbergers lyriska trumpetton. I solostämman hörs virtuosa anrop från trumpeten, besvarade av slagverk, och trots titeln är det inte trumpetens förmåga till festliga upprymda fanfarer som lockar Börtz utan snarare dess förmåga att förmedla längtan och vemod.  

Paus 25 min
Rachmaninov, Sergej Symfoni nr. 2

I oktober 1906 hade Rachmaninov kunnat njuta av två succéartade säsonger som chefsdirigent på Bolshoioperan i Moskva, men han kände att hans tid på dirigentpulten distraherade honom från det han först och främst såg sig som – en kompositör. För att åtgärda detta tog han med sig familjen och flyttade till Dresden för att där helt kunna fokusera på komponerandet, men också för att fly det allt mer upphettade politiska läget i Moskva. Ett läge som några år senare ledde till Revolution.  

Efter uruppförandet av hans första symfoni 1897 var Rachmaninov inte längre helt övertygad om sin förträfflighet som kompositör. Mottagandet av ettan hade inte bara varit ljumt, utan till och med fiaskoartat. Så pass illa mött var symfonin att den unge kompositören sjönk in i en kraftig depression, och fylldes av självtvivel. I tre år var Rachmaninov fast i depressionens bojor, tills dess att han på uppmaning från välvilliga släktingar besökte den för tiden väldigt populäre psykiatrikern doktor Nikolai Dahl. Dahls hypnosbehandlingar hjälpte, och i en kreativ frenesi med ett stärkt självförtroende gav sig Rachmaninov in i att skriva sin andra pianokonsert.  

Men trots att hans andra pianokonsert blev en succé saknades självförtroendet för att verkligen tro på sin förmåga att skriva en ny symfoni.   

Men tiden i Dresden verkade vara precis vad han behövde. I oktober 1906 påbörjade han skrivandet och symfonin var färdigskriven på nyårsdagen 1907. Han var förvisso inte helt nöjd med det första utkastet av symfonin, men efter några justeringar kunde verket ha sin urpremiär 1908, till rungande applåder. Rachmaninov höll själv i dirigentpinnen, och belönades med den prestigefyllda ”Glinkautmärkelsen” för denna andra symfoni.  

Symfoni nr 2 har därefter upphöjts till något av musikvärldens verkliga mästerverk. Det är den rika orkestreringen och de starka passionerade melodierna som säkrat verkets plats i musikhistorien. 

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Martyn Brabbins Dirigent
artyn Brabbins är Music Director för English National Opera och gästprofessor i dirigering vid Royal College of Music i London samt vid Royal Conservatoire of Scotland. Brabbins dirigentkarriär omfattar många prestigefyllda befattningar vid europeiska operahus som Kirov, La Scala, Bayerische Staatsoper, och operorna i Lyon, Amsterdam, Frankfurt och Antwerpen. Parallellt med arbetet som operadirigent har Martyn Brabbins verkat som orkesterdirigent i de ledande orkestrarna i Storbritannien men även i Royal Concertgebouw Orchestra, San Francisco Symphony, Deutsche Sinfonieorchester Berlin och Tokyo Metropolitan Symphony för att nämna några. Läs mer
Håkan Hardenberger Dirigent
Vår tids ledande trumpetsolist Håkan Hardenberger utnämndes 2019 till hedersartist i Malmö SymfoniOrkester (MSO). Som en av de ledande internationella förespråkarna för vår tids musik har han uruppfört en lång rad trumpetkonserter tillägnade honom och därigenom lämnat ett avgörande bidrag till den nutida trumpetrepertoaren. Läs mer

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 17.45 med Daniel Börtz, Håkan Hardenberger och Gustav Melander. Observera att kvällens introduktion hålls i Konsertsalen.

Programblad

Senast uppdaterat: 2023-10-23