Jill Johnson sätter upp ett storslaget födelsedagsfirande på Malmö Live

Under sin karriär har Jill Johnson hittills bland annat hunnit vara med i Melodifestivalen tre gånger, två som artist och en som programledare, deltagit i Så ska det låta, Rhapsody in Rock och Så mycket bättre, turnerat Sverige runt otaliga gånger, varit med i de flesta svenska musikaliska tv-program och förstås: leda fyra säsonger av sitt eget tv-program Jills veranda på SVT.

– Utan klyschor så är jag faktiskt glad för att jag får fylla 50. Världen är grym och fantastisk, och det finns så mycket sjukdomar – jag har två döttrar som är 18 och 13, och kan jag få leva tills de blir vuxna så är jag jättenöjd, säger Jill Johnson.

Hon lägger till att man förstås kan klaga på att det känns att bli äldre och stelare, men:

Det är lite som att tycka att det är jobbigt att packa inför en rolig resa, man fokuserar lite fel. Jag vet ju att jag lever ett otroligt priviligierat liv, att jag fortfarande får jobba med det jag älskar, träffa människor och resa, det är en ynnest, tycker jag.

De senaste åren har ändå gjort det tydligt för Jill att det inte är en självklarhet att få framträda:

– Jag har stått på scen sedan jag var nio år, men under pandemin var jag ändå en liten stund rädd att jag aldrig mer skulle få göra ett gig. Det blev ett fönster på två år att reflektera över hur mycket fantastiska saker jag har fått göra och hur ung jag var när jag började. Mina döttrar är nu tonåringar, och när jag var 18 hade jag redan en egen inkomst bredvid skolan och försörjde mig.

Men att hylla en artist som är inne på sitt femte decennium som sångerska redan som 50-åring är en självklarhet på Malmö Live. Och att göra det just i år blir ännu mer naturligt eftersom det var i Malmö som Jill Johnson vann Melodifestivalen med Kärleken är 1998, för 25 år sedan.

– Det är inte en låt som jag har sjungit hela tiden, utan jag har plockat fram den vid vissa tillfällen då och då, och känner då att det är en låt som är väldigt uppskattad. Det är jag glad för, för till låtar som blir hits kan kärleken komma och gå, man kan tröttna lite på dem. Men denna har jag värnat om och varit försiktig med och känner mycket för. Och nu kommer den förstås vara med i konserten på Malmö Live, Anders Berglund har skrivit en fantastisk ouvertyr där den ingår, och kanske att jag kommer sjunga den också.

Jill Johnson firar sin födelsedag på Malmö Live med Anders Berglund, MSO och big bands!

Anders Berglund, som kommer vara dirigent för konserterna på Malmö Live, lärde Jill känna under Melodifestivalen 1998 då han var kapellmästare för orkestern, och sedan dess har de varit vänner.

– Att få ha varit etablerad och trygg på en scen som jag var i Malmö 1998 och få hela Sveriges kärlek och bli stjärna över en natt, som det faktiskt var för min del – det har inte varit rosenrosa, det har varit tufft också, men det är lite som en askungesaga som jag är väldigt glad att få ha varit med om. Och det är fint också att få sluta cirkeln med Anders, 1998–99 var två väldigt viktiga år för mig, och Anders var så fin och stöttande. Han var en del av Rhapsody in Rock och tog med mig där, när Björn Skifs också var med, och de tog mig under sina vingar och lät mig göra väldigt fina uppdrag fast jag var nykläckt. Det var nog för att jag hade mycket rutin, så Anders vågade satsa på mig. Och nu är han en återkommande samarbetspartner och nära vän. Jag skulle faktiskt gå så långt som till att säga att han även är min mentor, han är otroligt jordnära och skojig och en jättefin människa som jag är väldigt glad för.

På frågan om det finns något under karriären som Jill är extra stolt över säger hon Jills veranda.

– Det var naturligtvis väldigt många inblandade, men programmet föddes ur mig och jag är väldigt stolt över det. Stoltheten i det ligger i att det kom ur en frustration över att man inte förstod vad country var i Sverige. Jag tror att programmet har bidragit till en förståelse för countryn, hur otroligt brett det är och hur många lager det finns i musiken. Och, det här är inte ett karriärsnedslag, men som människa är jag otroligt stolt över mina döttrar, och även över mig själv som mamma, att jag har klarat av att driva karriären och ändå nu kan se vilka otroligt fina individer de har blivit – och sociala genier, som de har blivit av att resa med i jobbet och på turnéer.

Att prata med Jill Johnson känns enkelt och naturligt, som att man nästan redan känner henne, och när hon funderar över hur konserterna på Malmö Live ska bli får det en viss förklaring:

– Jag kommer nog kliva ut ur orkestern och göra intima delar också. Jag tycker om att dela med mig av livet – inte så att jag kommer stå och prata om min skilsmässa, men jag kan dela med mig av smärtan i en stor sorg som det är att bryta upp en familj. Att visa livets skeden i musiken, jag upplever att musiken fäster mycket mer för oss allihop om man förknippar den med livets skeden.

Hon sammanfattar:

– Jag uppskattar verkligen Malmö Live och scener som jobbar så hårt för kulturen, och MSO är en fantastisk orkester, att få stå med dem är som en liten diamant i smyckeskrinet. Så jag kan välkomna alla till en fin musikalisk upplevelse som jag är otroligt glad att få vara en del av!

Jill Johnson i våra hjärtan spelas 25 och 26 maj klockan 19.00. Det finns ytterligare två tillfällen 27 maj klockan 14:00 samt 18:00. (Konserten 14:00 är extrainsatt på grund av hårt tryck på biljetter). Medverkar gör Jill Johnson, Malmö SymfoniOrkester, dirigent och arrangör Anders Berglund och storbandsmusiker.

Relaterade evenemang

Jill Johnson till Malmö Live
25 - 27 maj 2023 275-475 kronor Konsertsalen
Jill Johnson i våra hjärtan
I maj fyller en av Sveriges mest älskade artister, Jill Johnson, 50 år och laddar för ett storslaget firande med tre hyllningskonserter på Malmö Live.

Du kanske också är intresserad av

Infruset - Själens Skrubbsår av Malmö Live Konserthus och Geshgore tillsammans med bland annat Björn Dixgård och Malmö SymfoniOrkester
Publicerad: 2024-06-25

Ren lyx att få spela med MSO about

En av våra mest kända sångare och låtskrivare, Björn Dixgård, hade aldrig spelat med en symfoniorkester innan premiären av Infruset – Själens skrubbsår.

Läs mer about Ren lyx att få spela med MSO
FLAMMENWERFER på Malmö Live
Publicerad: 2024-02-06

Hotel Pro Forma & C.F Hills visuella världar i Flammenwerfer about

FLAMMENWERFER är en unik scenkonstupplevelse som skildrar det schizofrena tillståndet hos C.F Hill. Bakom föreställningen står Hotel Pro Forma, en performancegrupp vana att producera allkonstverk som tänjer på gränserna.

Läs mer about Hotel Pro Forma & C.F Hills visuella världar i Flammenwerfer
Monstrets tid med delar ur humorkonstellationen Klungan på Malmö Live
Publicerad: 2024-02-01

Upplev succéföreställningen Monstrets tid i vår konsertsal! about

Succéföreställningen Monstrets tid är en humorföreställning av och med Olof Wretling, Mattias Fransson och Sven Björklund från Klungan och Mammas nya kille. Den 9 november 2024 har du möjlighet att se föreställningen på Malmö Live.

Läs mer about Upplev succéföreställningen Monstrets tid i vår konsertsal!
Senast uppdaterat: 2024-01-26