Modigare, spretigare och smalare. För publiken med ett djupare musikintresse och för musiker som vill utvecklas i en akustiskt spännande rum har Måndagsmusiken en självklar plats i kalendern. Nu kliver jazzens starkt lysande stjärna Amanda Ginsburg upp på scen — och missa inte Skator som äntligen är tillbaka med sin säregna och berusande musik.

Det började som en önskan att ta ut svängarna ännu mer, och bjuda in det överraskande. Karin Karlsson, programchef på Malmö Live, berättar att Måndagsmusiken redan från start 2016 var ett sätta att skapa plats för musiken som inte alltid har en självklar scen i Malmö. Därför inleddes samarbeten med ett antal konsertarrangörer, och satsningen har varit uppskattad.

- Här tillåter vi oss att vara spretiga i uttrycken. Måndagsmusiken hos oss riktar sig till väldigt olika publiker, men som har en sak gemensamt — ett modigare och djupare musikintresse, säger Karin Karlsson.

Malmö Live kom tidigt i kontakt med Monday Night Big Band som består av den yppersta eliten av jazzmusiker i regionen, samt med jazzklubben Bullret. Jazzmusiken har gått som en röd tråd genom konsertserien redan från start.

- Efter ett tag började vi även arrangera egna konserter för den smalare musiken som inte har någon riktig plats i Malmö. Genom Måndagsmusiken har vi skapat ett självklart turnéstopp.

Kuben är Malmö Lives mindre konsertsal, utformad som en black box och med oändliga möjligheter och en grym akustik.

- Vi vill låta låta musikerna utvecklas i vårt akustiskt spännande och mer intima rum. Här kan vi erbjuda upplevelser för den smalare publiken med det fördjupat musikintresse.

 

Vårens program lär inte göra publiken besviken. Amanda Ginsburg, en av de främsta rösterna inom den svenska jazzen, kliver upp på scen för en unik konsert tillsammans med Monday Night Big Band. Tillsammans bjuder de på en färgstark och spännande konsert. Den som är ute efter lek och överraskning på en hög nivå ska se till att boka in måndagskvällen då jazzklubben Bullret presenterar Perssons Sexa. Den här sextetten räds inte att måla med breda penseldrag och musiken är både skör och stökig.

- Bullret är fantastiskt duktiga på att fånga upp det som är nytt och ligger i framkant bland yngre musiker i Malmö. Jag förväntar mig en experimentell konsert där vi blir utmanade och överraskade av skickliga musiker. En konsert för de modiga!

Många har redan hunnit upptäcka Skator, och den avskalade musik som Lina Högströms skapar. Skator har bland annat samarbetat med Mattias Alkberg, Annika Norlin och Britta Persson och när hon nu kommer till Malmö Live gör hon det tillsammans med musikerna Bård Ericson (kontrabas) och Johan Graden (klaviatur). Vi kommer att mötas av minimalistisk musik där texterna har en väldigt framträdande roll.

 

Vad kan vi då förvänta oss av Måndagsmusiken framöver?

- Jag skulle beskriva det som två spår. Ett är den jazzmusik som lade grunden för Måndagsmusiken redan från start. Ett annat spår som vi kommer att satsa på är vår yngre publik som lyssnar på musik som inte har någon riktig plats i Malmö.

Relaterade evenemang

3 april 2023 150 kronor Kuben
Måndagsmusiken: MNBB & Amanda Ginsburg
I vår får vi besök av en riktig drömgäst: sångerskan Amanda Ginsburg. Hon är flerfaldigt grammisbelönad och en av vår tids mest älskade jazzsångerskor.
17 april 2023 100 kronor Kuben
Måndagsmusiken: Bullret - Perssons Sexa
Perssons Sexa är en jazzsextett som spelar originalmusik av saxofonisten Jens Persson vars musik bygger på en amerikansk och nordisk jazztradition.
24 april 2023 150 kronor Kanalscenen
Måndagsmusiken: Skator
Skator är Lina Högströms soloprojekt. Utmärkande för Skator är närvaron i hennes uttryck och det faktum att musiken rör sig mellan dissonans och harmoni.

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-09-20

En morgonkonsert är som en mental dusch about

Anna Brånhede har gått på morgonkonserterna PAUS på Malmö Live under de senaste två säsongerna.

– Jag föll direkt för konceptet, säger hon.

Läs mer about En morgonkonsert är som en mental dusch
Publicerad: 2023-09-11

Malmö Live öppnar upp för alla malmöiter about

Med gratiskonsertserien Malmöiter vill Malmö Live visa upp bredden i Malmös musikliv. Pelle Cassius Lambert har noga valt ut tre akter som med glädje och publikdans i höst ska få leda besökarna in i helgen.

Läs mer about Malmö Live öppnar upp för alla malmöiter
Publicerad: 2023-08-18

Erfaren musikprofil utsedd till ny VD för Malmö Live Konserthus about

Efter en omfattande rekryteringsprocess har Malmö Live Konserthus AB styrelse fattat beslut att utse Erik Mikael Karlsson som VD & Konserthuschef för Malmö Live Konserthus. Erik Mikael Karlsson har en gedigen erfarenhet från kultursektorn, både som ledare och tonsättare.

Läs mer about Erfaren musikprofil utsedd till ny VD för Malmö Live Konserthus
Senast uppdaterat: 2023-03-08