”Mikael Wiehe - vår tids Evert Taube”
”Trots att det är hårt så måste livet levas” i låten ”En sång till modet” är regissören Philip Zandéns absoluta favorittextrad i Mikaels Wiehes visskatt.
- Den förmedlar känslan av att vi människor måste hjälpa varandra även när det känns tungt. Ett ämne som i Mikaels Wiehes text blir greppbart och berörande. Folkkär är han minst sagt, mycket för att relevansen i hans texter är så stor, säger Philip Zandén som regisserat succéföreställningen ”…har du sett världen” som spelas på Malmö Live Konserthus i nästa vecka.
Vidare uttrycker Philip Zandén en stor beundran över hur Mikael Wiehe, likt Bellman, lyckas få människor att samlas och förenas. I sina texter tar han sig ann mellanmänskliga relationer, jämlikhet och rättvisa på ett sätt som gör att han kommer nära sina lyssnare.
Journalisten och musikskribenten Lars Nylin har följt Mikael Wiehe och hans musik sedan 1970-talet. Han har även arbetat tillsammans med honom när han släppte skivorna Ett främmande land och Kärlek och politik.
”Samhällsskildraren som är så mycket mer” skulle jag säga för att beskriva Mikael Wiehe och hans textförfattande. Det grundar jag i att Mikael Wiehe under sin musikaliska resa varit både en samhällsbevakare, rock/pop-poet, och nu på senare år även den mer privata Mikael då han i sina senare texter skildrar egna erfarenheter av relationer, kärlek, bortgång och sorg, förklarar Lars Nylin.
”Var inte rädd mitt barn” är den visa som har berört mig allra mest under åren. Jag lyssnade mycket på den när min egen son var ung och dessutom sjuk. Därför blev texten så levande för mig - det var som att Mikael sjöng om honom, säger Lars Nylin.
Marit Strindlund som dirigerar föreställningen ”…har du sett världen” instämmer med både Philip Zandén och Lars Nylin och lägger stor vikt vid Mikaels Wiehes poetiska kvalitet.
- Texterna fångar de stora känslorna på ett subtilt vis – det i kombination med de välarbetade melodierna omfamnar lyssnarna i en varm gemenskap. Mikaels Wiehes visor är tidlösa och enligt mig är han vår tids Evert Taube, säger Marit Strindlund.
Även Lars Nylin drar kopplingen till Taube och nämner hur de båda med charm får ordet och tonerna att förenas i en tidlös harmoni.
- Innan jag fick det ärofyllda uppdraget att dirigera föreställningen ”…har du sett världen” var jag inte medveten om hur pass mycket Mikaels Wiehes texter och musik har nått fram till mig. Många av visorna sitter i ryggmärgen och när jag nu dirigerar föreställningen inser jag att de funnits med mig genom livet även om jag inte tänkt på det. Det tycker jag symboliserar hur rätt Mikaels Wiehes musik landat i vårt samhälle och det visar också vidden av hans poetiska kvalitet, avslutar Marit Strindlund.
"..har du sett världen" med berättelsen om Malmös historia och Mikael Wiehes liv har redan berört över 23 000 konsertbesökare. Mellan den 21 maj - 1 juni spelas föreställningen med Mikael Wiehe, Sissela Benn, Edda Magnason och Malmö SymfoniOrkester för sista gången på Malmö Live Konserthus.