Line Breuning, chef för publikutveckling på Malmö Live och Pelle Cassius Lambert, medverkande i Malmöiter
Foto: Agnete Schlichtkrull & Daniela Doe

Här kan du läsa mer om Malmöiter

I Malmö finns ett musikliv med en fantastisk bredd med rötter i alla stadens – och världens – hörn. När tre artister skulle väljas ut för höstens konsertserie Malmöiter tog Malmö Live hjälp av Pelle Cassius Lambert, som själv har verkat som musiker i staden sedan han var 14.

Line Breuning, publikutvecklingschef på Malmö Live, berättar att det har varit olika kuratorer för Malmöiter under de tre år som den har körts.

– Det finns människor i staden som är bättre än vi på att veta vad som händer och var det finns bra musiker. När man är ett stort hus som vi med professionella musiker har vi också en förpliktelse att stödja det som händer i stadens alla hörn och vara med och bygga ett levande musikliv i Malmö. Vi älskar musik och vi älskar Malmö, och vi vill vara ett hus för så många som det över huvud taget är möjligt. Det låter idealistiskt, men vi gör vårt bästa. Malmö är en multikulturell stad, det ska också speglas i vårt hus, berättar Line Breuning.

 

Line Breuning, Publikutvecklingschef på Malmö Live
"Vi älskar musik och vi älskar Malmö", säger Line Breuning.
Agnete Schlichtkrull

Pelle Cassius Lambert har genom åren spelat i otaliga band i Malmö och driver även skivbolaget Kaprifol Records.

– Jag tycker att Malmö är den bästa staden att arbeta som musiker i. Jag har studerat i Köpenhamn och jobbat mycket i Stockholm och Göteborg, och i Malmö känner jag ett omhändertagande som jag inte har mött i andra städer. Man kan säga att det finns en inbjudande känsla i Malmö som jag uppskattar väldigt mycket, folk ställer upp för varandra, här finns ett större vi och ett inte lika stort jag. Det är något som jag tycker är viktigt för kulturlivet, säger Pelle Cassius Lambert och fortsätter:

– Vi är den enda staden som har en kulturljudzon, det gör mig så rörd. Det visar intentionen med Malmö som kulturstad, att det finns ett värde i att kultur finns. Det finns en bredd i Malmö, med en stark DIY-scen och också ett konserthus i toppklass, det är fint med den spännvidden.

 

Det finns en inbjudande känsla i Malmö som jag uppskattar väldigt mycket
Pelle Cassius Lambert, medverkande i Malmöiter på Malmö Live
Pelle Cassius Lambert driver skivbolaget Kaprifol Records, och har verkat som musiker i Malmö sedan han var 14.
Daniela Doe

Under tre fredagar i höst får publiken möta malmöiterna i KAWASAN, Vau och Tarabband, tre av Pelles egna favoriter. Med konserterna hoppas han att en delvis ny publik ska lockas till Malmö Live.

– Jag tror att många har bilden av Malmö Live att det är kostym och klassisk konsert, men här har vi en önskan om att folk ska gå dit efter jobbet och ta en öl, ta det lugnt och njuta av musik i toppklass, och ta med sig det in i helgen. Många tror nog att Malmö Live är väldigt uppklätt – och det ska det få vara också, men det ska också få vara en massa andra saker. Det ska vara ett hus som ska få spegla staden.

Oavsett vem du är ska du känna dig lika välkommen

Pelle Cassius Lambert säger att musik har en förmåga att få människor att må bättre.

– Jag kan bara utgå från mig själv, men musik har hjälpt mig väldigt mycket. Även om en livekonsert bara är en timme lång så är det något som man kan bära med sig under lång tid. Musik ger en injektion av endorfiner och diverse andra lyckobringande ämnen som är väldigt fint för hälsan. Idag finns det många som sällan vågar sig in på Malmö Live, så att konserterna är gratis öppnar upp för att en del som vanligtvis inte har möjlighet att gå kan komma. Det är viktigt att visa att Malmö Live är ett hus för alla. Oavsett vem du är ska du känna dig lika välkommen.

Malmöiter hösten 2023

Konserten börjar 17.30 i Kubenfoajén och pågår i cirka en timme utan paus.
Fri entré.

15 september: KAWASAN
6 oktober: Vau
20 oktober: Tarabband

Malmöiter ingår i projektet Öppna Malmö som syftar till att skapa en stad för alla.

Relaterade evenemang

Kawasan, en del av Malmöiter på Malmö Live.
15 september 2023 Fri entré Kubenfoajén
Malmöiter: KAWASAN
Malmöiter lyfter musik vars melodier har rötter från världens- och stadens olika hörn. Höstens serie inleds med det organiska sjumannabandet KAWASAN.
Vau, en del av Malmöiter på Malmö Live
6 oktober 2023 Fri entré Kubenfoajén
Malmöiter: Vau
Upplev Malmöbaserade Vau, vars drömska och souliga indieväv intar Kubenfoajén som en del av vår konsertserie Malmöiter.
Tarabband, en del av både Malmöiter och Malmö Folk Festival på Malmö Live
20 oktober 2023 Fri entré Kubenfoajén
Malmöiter: Tarabband
Malmöiter avslutas storslaget med Tarabband, som med sitt unika sound och arabiska texter väver samman människor och livsöden, såväl i Sverige som utomlands.

Du kanske också är intresserad av

Oscar Zia
Publicerad: 2023-09-20

En morgonkonsert är som en mental dusch about

Anna Brånhede har gått på morgonkonserterna PAUS på Malmö Live under de senaste två säsongerna.

– Jag föll direkt för konceptet, säger hon.

Läs mer about En morgonkonsert är som en mental dusch
Erik Mikael Karlsson, ny VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus
Publicerad: 2023-08-18

Erfaren musikprofil utsedd till ny VD för Malmö Live Konserthus about

Efter en omfattande rekryteringsprocess har Malmö Live Konserthus AB styrelse fattat beslut att utse Erik Mikael Karlsson som VD & Konserthuschef för Malmö Live Konserthus. Erik Mikael Karlsson har en gedigen erfarenhet från kultursektorn, både som ledare och tonsättare.

Läs mer about Erfaren musikprofil utsedd till ny VD för Malmö Live Konserthus
Loulou Lamotte framför MFF-hymnen tillsammans med MSO
Publicerad: 2023-08-17

Åh, vi älskar Malmö FF – MSO framför Hymnen about

Den 20 augusti handlar allt om fotboll! För då framför 14 musiker ur Malmö SymfoniOrkester MFF-hymnen tillsammans med Loulou Lamotte och hela publiken på Eleda Stadion, innan matchen mot Djurgården.

Läs mer about Åh, vi älskar Malmö FF – MSO framför Hymnen
Senast uppdaterat: 2023-09-12