Malmöiter: Tarabband

20 oktober 2023
Kubenfoajén
ca 1 timme (ingen paus)
Malmö Live Konserthus
Fre 20 Okt 17:30 Passerat
Fri entré
Tarabband, en del av både Malmöiter och Malmö Folk Festival på Malmö Live

Malmöiter: Tarabband

Finns det en bättre avslutning på höstens Malmöiter än med det bejublade livebandet Tarabband, vars musik fortsätter att färdas från Malmö och ut över hela världen? När musikerna i Tarabband möts skapar de mångsidiga och berörande ljudbilder som du inte vill missa!  

I Tarabband möts etablerade musiker från Sveriges folk- och världsmusikscen. Med Nadin Al Khalidis karismatiska och känsliga röst, de allmängiltiga texterna på arabiska samt bandets unika sound och samspel har Tarabband en trogen publik i Sverige och utomlands, speciellt i Mellanöstern.  

I år är Tarabband aktuella med sitt femte album ”Yekhaf” – arabiska för ”Rädd för mig”. “Yekhaf” bygger på mänskliga möten och situationer som sångerskan och textförfattaren Nadin Al Khalidi varit med om under senare år. Texterna på arabiska väver samman historier om människor och livsöden som pågår parallellt i olika hörn av världen – i Malmö, i jordanska Wadi Rum-bergen, i irakiska Mosul, i Kairo och i Bagdad, där Nadin föddes och växte upp. När musikerna i Tarabband möts skapar de tillsammans mångsidiga och berörande ljudbilder som elegant ramar in, återberättar och förstärker dessa historier.  
 

På scen 

Nadin Al Khalidi – sång, algerisk mandol, gitarr 
Filip Runesson – fiol 
Andreas Hourdakis – elgitarr, akustisk gitarr 
Cassius Lambert – bas 
Fredrik Gille – slagverk, kör 
Valter Kinbom – slagverk, kör 
Markus Nilsson – ljud 

 

Den tredje och sista konserten av serien Malmöiter äger rum under Malmö Folk Festival. Konserten är gratis och öppen för alla, precis som vanligt. Varmt välkommen! 

 
Om konsertserien Malmöiter 

Varmt välkommen att njuta av musik, dans och rytm på Malmö Live. Malmöiter lyfter musik vars melodier har rötter från världens- och stadens olika hörn. På fredagskvällarna samlas vi och lyssnar på livemusik tillsammans på Malmö Live, i Kubenfoajén på andra våningen. Alla konserter har fri entré och sker i nära anslutning till hotellets bar med dryck och enklare mat. Höstens Malmöiter kureras av svensk/etiopiske basisten, kompositören och producenten Pelle Cassius Lambert. 

Om Pelle Cassius Lambert 

Förutom att leda egna projekt som till exempel Cassius Lambert Orchestra känns han också igen som en av medlemmarna av bland annat Tarabband och som skivbolagsboss för Kaprifol Records. Pelle Cassius Lambert är känd för sin stil ”miximalism” – en dekonstruktion av minimalism genom maximalism. Genom att leka med musikaliska texturer från jazz, klassisk minimalism, funk, rock och hiphop skapar Cassius Lambert ett nytt innovativt sound på den samtida musikscenen. 

 

Malmöiter ingår i projektet Öppna Malmö som syftar till att skapa en stad för alla. 

Arabiska klanger

Konserten är en del av programserien Arabiska klanger. Med stöd från Öppna Malmö har Malmö Folk Festival bjudit in en rad musiker som på olika sätt utövar och inspireras av arabisk musik och tradition.

Öppna Malmö är ett samlingsnamn för en rad aktiviteter med ett gemensamt syfte: alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar. Läs mer om Öppna Malmö här! 

Medverkande

Tarabband
Tarabband bildades 2008 av Nadin Al-Khalidi och Gabriel Hermansson i Malmö. Nadine Al-Khalidi hade några år tidigare flytt från kriget i Irak och var redan en etablerad sångerska och saz-spelare med rötter i Baghdad och Kairo. 2012 kom debutalbumet ”Ya Sidi”, som gav Tarabband ett genombrott på den internationella världsmusikscenen. Bandets musik och texter har omfamnats av poeter i Gaza, klubbesökare i Beirut, prinsessor i Abu Dhabi, demonstrerande studenter i Tunisien och en ny kämpande generation i Irak.

Upptäck musiken

Malmö Folk Festival

Malmö Folk Festival 2023

Malmö Folk Festival

Den 19-22 oktober 2023 fylls vår stad av folk- och världsmusik i samband med Malmö Folk Festival. Du kan ta del av programmet både här på Malmö Live och på flera andra platser runtom i Malmö. Varmt välkommen till fyra maxade dagar med sväng, nerv och värme! 

Klicka här för att läsa mer om festivalen

Senast uppdaterat: 2023-10-11