Susanja Nielsen
Altviolinisten Susanja Nielsen är den ena av solisterna i MSO:s framförande av Richard Strauss symfoniska dikt Don Quijote.

I den berättas elva episoder ur Cervantes roman om den förvirrade ädlingen från La Mancha. Huvudpersonen gestaltas av en solocello, medan altfiolen spelar rollen som hans väpnare Sancho Panza, ibland understödd av tenortuba och basklarinett.

– Det är ett lite annorlunda solo, säger Susanja Nielsen. Det är ju ingen solokonsert, utan mer ett stämledarsolo. Dessutom har jag blivit tilldelad en karaktär. Så är det inte när jag spelar en violakonsert av till exempel Bartók eller Stamitz.

Vad handlar verket om för dig?

– Don Quijote lever i en drömvärld och där finns paralleller till dagens samhälle – för hur mycket av vår verklighet är egentligen verklig? Jag tänker t.ex. på sociala medier, eller Corona-tidens många videomöten. Man har fått leva mycket i sitt eget huvud de senaste åren, och jag tänker att det är lite samma sak med Don Quijote. Under verkets gång påverkar motparterna varann och utvecklas på olika sätt. Så det blir något av en mänsklig resa också.

Det finns flera målande och filmiska partier i verket, t.ex. dramatiska vindar och böljande vågor. Men det finns också ett avsnitt med bräkande får, som är rätt överraskande för ett verk från 1897.

– Ja, det låter fantastiskt. Jag tycker det är härligt när tonsättare drar fram sådana specialeffekter. I samtida, modern musik experimenterar kompositörer ofta med ljud och missljud, men det är inte lika vanligt i mer klassisk repertoar. För oss som är skolade och vana vid att ha full kontroll på klang och teknik är det roligt att få släppa loss på det sättet, och uttrycka något konkret, som ett djur.

Hur ser din process ut inför ett nytt verk?

– Mycket handlar om egen instudering och att öva, dels för att hålla formen och fortsätta utvecklas, men också för att lära in veckans repertoar. Jag lyssnar på olika inspelningar, studerar noterna och partituret. Och så läser jag på. I fallet med Don Quixote vill jag t.ex. veta vad i musiken som gestaltar de olika beståndsdelarna, som väderkvarnar och pilgrimer och så vidare, så att jag kan spela så att publiken upplever verket som en berättelse. Sen får man inte glömma att vila och ladda energi, så att man kan prestera på topp. Generalrepetitionen eller en komplett genomspelning av programmet är viktig, dels för att det ger en helhetssyn på konserten, så att man inte bara förmedlar en massa småbitar. Dels för att en konsert är lite som ett maraton. Man måste hushålla med krafterna, både fysiskt och mentalt.

Relaterade evenemang

29 september 2022 145 - 440 kr Konsertsalen

Du kanske också är intresserad av

Publicerad: 2023-05-10

“När konserten börjar åker axlarna ner” about

Den perfekta platsen finns på övre parkett, lite till vänster på första raden. I alla fall om du frågar Marianne. Redan när Malmö Live byggdes var hon med i en testgrupp som fick sitta och lyssna från olika plaster när det var dags att prova ut akustiken i konsertsalen.

Läs mer about “När konserten börjar åker axlarna ner”
Publicerad: 2023-05-08

“Jag använder mig av musiken för att må bra” about

För Rhian Coggins går musik och välmående hand i hand. Läs om hur hennes abonnemang på Platina konsertserie ger henne möjlighet att hitta lugnet och fylla på med positiv energi.

Läs mer about “Jag använder mig av musiken för att må bra”
Publicerad: 2023-05-02

“Här sitter man, i en fantastisk sal i en fantastisk stad” about

Möt Kerstin och Jan Sjöberg som hittat det perfekta receptet för en bra lördag – att starta helgen med en konsert med Malmö SymfoniOrkester.

Läs mer about “Här sitter man, i en fantastisk sal i en fantastisk stad”
Senast uppdaterat: 2023-01-13