Ensemblen bildades 1991 och etablerade sig snabbt som en kraft att räkna med inom den tidiga musiken. I Malmö har de genom åren bland annat spelat på Palladium. 2019 framförde de Bachs Brandenburgkonserter på Malmö Live och samma år stod de för det musikaliska i Händels oratorium Il trionfo del tempo e del disinganno på Malmö Opera.

Förra året återvände de till operan med Mozarts ungdomsverk Mitridate tillsammans med Skånes Dansteater. Det var två nyskapande föreställningar på högsta musikaliska nivå, där barockens tongångar samspelade med samtida koreografi och scenspråk på ett häpnadsväckande sätt.

I konsertprogrammet den 12 februari ingår en ouvertyr av svensken Joseph Martin Kraus, samt pianokonserter av Mozart och Beethoven. En del läsare kanske frågar sig varför en barockensemble spelar musik av dessa tonsättare? Barocken var ju en sedan länge avslutad stilepok under 1780- och 90-talet, då den här musiken komponerades. Men instrumenten var desamma – och det är sådana, tidstypiska barockinstrument som musikerna i Concerto Copenhagen spelar på. Vi kommer alltså får höra musiken så som Kraus, Mozart och Beethoven själva hörde den!

Instrumenten inte bara låter annorlunda, utan de skiljer sig också utseendemässigt från sina moderna motsvarigheter. Stråkarna är ofta bågformade, och strängarna är tillverkade av fårtarmar, vilka ger en varmare klang. Barockoboen är ett helt annat instrument i jämförelse med den moderna varianten, detsamma gäller fagotten. Bleckblåsinstrumenten saknar ventiler och knappar, lägg särskilt märke till de så kallade naturhornens mycket speciella klang.

Sedan 1999 är den karismatiske cembalisten Lars Ulrik Mortensen konstnärlig ledare för Concerto Copenhagen. Han medverkar dock inte under denna konsert, eftersom pianosolisten Kristian Bezuidenhout står för den musikaliska ledningen.

 

Tor Billgren

Relaterade evenemang

Concerto Copenhagen eventbild
12 februari 2023 145-295 kr Konsertsalen
Concerto Copenhagen 2023
Concerto Copenhagen är en av skandinaviens främsta orkestrar med inriktning mot den tidiga musiken. Här bjuder de på uppfriskande och poetiska tolkningar av Mozart och Beethoven tillsammans med den sydafrikanske stjärnpianisten Kristian Bezuidenhout.

Du kanske också är intresserad av

FLAMMENWERFER på Malmö Live
Publicerad: 2024-02-06

Hotel Pro Forma & C.F Hills visuella världar i Flammenwerfer about

FLAMMENWERFER är en unik scenkonstupplevelse som skildrar det schizofrena tillståndet hos C.F Hill. Bakom föreställningen står Hotel Pro Forma, en performancegrupp vana att producera allkonstverk som tänjer på gränserna.

Läs mer about Hotel Pro Forma & C.F Hills visuella världar i Flammenwerfer
Monstrets tid med delar ur humorkonstellationen Klungan på Malmö Live
Publicerad: 2024-02-01

Upplev succéföreställningen Monstrets tid i vår konsertsal! about

Succéföreställningen Monstrets tid är en humorföreställning av och med Olof Wretling, Mattias Fransson och Sven Björklund från Klungan och Mammas nya kille. Den 9 november 2024 har du möjlighet att se föreställningen på Malmö Live.

Läs mer about Upplev succéföreställningen Monstrets tid i vår konsertsal!
Cat Power Sings Bob Dylan på Malmö Live
Publicerad: 2024-01-26

Cat Power tolkar Bob Dylan i vår konsertsal i höst about

Den 23 augusti 2024 intar Cat Power vår konsertsal med en efterlängtad konsert. Det blir första gången på 16 år som den hyllade amerikanska artisten spelar i Malmö. Under kvällen återskapar Cat Power Bob Dylans legendariska konsert från 1966.

Läs mer about Cat Power tolkar Bob Dylan i vår konsertsal i höst
Senast uppdaterat: 2023-02-06