Oskar Åhl som intervjuades om spelet Final Fantasy inför konserten Final Symphony

Möjligheten att få ta del av musiken framförd av Malmö SymfoniOrkester beskriver han som en dröm. 

Det finns spel, och så finns det spel 

Final Fantasy är ett av de allra mest älskade videospelen genom tiderna och har getts ut i 16 serier sedan 1987. Det har hittat fram till miljontals människor och en som har fallit för spelet är malmöbon Oskar Åhl, 30 år som började spela Final Fantasy i åttaårsåldern. 

När man spelar Final Fantasy får man ta del av en fantastisk historia. Det finns ett par förutbestämda karaktärer som man kan styra, och samtidigt finns det olika fighting-system som är intressanta och roliga, berättar han. 

Final Fantasy är ett spel där värderingar och val spelar stor roll. 

Det handlar om att göra rätt, om att stå upp för den lilla killen eller att störta den stora ondskan, säger Oskar Åhl.  

Och att utifrån sina förutsättningar kämpa för att rädda världen och vara en hjälte. På det sättet är det ett spel som talar direkt till känslorna. 

Final Fantasy handlar mycket om relationer. Tematiken fokuserar på vänskap, hur man kan överkomma rädslor men också om kärlek, säger Oskar Åhl.  

Och därför blir musiken i spelet särskilt viktig. Och bara att lyssna på den väcker mycket känslor. 

När jag lyssnar på spelmusiken kastas jag tillbaka i tiden och jag kommer ihåg hur jag spelade hemma med mina syskon efter skolan. Det får mig att tänka på hur livet var då, berättar Oskar Åhl.  

Till och med de som inte spelade spelet fick en relation till det. För musiken strömmade ut i huset och gjorde också mamma glad. 

Jag har ett sånt minne, av att mamma sa: ”Åh, nu är det spelet med den fina musiken!” Hon är inte intresserad av spel, men att hon lyssnade på musiken och den gjorde intryck på henne och avtryck i våra liv. 

Musiken i spelet är som en egen karaktär som präglar hela upplevelsen.  

I hela mitt liv har jag återvänt till den här musiken. Kompositören har ett väldigt unikt sätt att förmedla känslor. Vissa stycken är skrivna specifikt för vissa karaktärer. Och det finns musik för glada och positiva situationer, eller för kärlek, men också för episka strider, bossmusik och fightmusik. Alla variationer är otroligt fint skrivna och jag kan lyssna igenom ett helt album och få en emotionell upplevelse, berättar Oskar Åhl.  

För honom är musiken till Final Fantasy en riktig klassiker.  

Jag satt och lyssnade med min sambo och hon jämförde med musik av John Williams som skrivit Star Wars-musiken. Och det är högst personligt, men jag tycker att det här är spelindustrins motsvarighet.   

Tidigare har Oskar Åhl bara hört en kort snutt av musiken spelas i konsert som blandade spel- och filmmusik. Men bara det var värt konsertbiljetten, tycker han.  

Så att få en hel kväll tillägnat Final Fantasy är en dröm. Man får verkligen passa på om man är fan och gillar fin musik, säger han.  

Om man inte spelat spelet själv, tror du man upplever musiken likadant då? 

Jag tror absolut att man får med sig någonting oavsett om man har spelat Final Fantasy tidigare eller inte, för man behöver inte förstå storyn för att uppleva musiken. Och det skulle vara intressant att höra någon annans tolkning av vad det här är för slags musik, från någon som inte känner till spelen sedan tidigare.  

Går du på andra konserter också eller är det främst spelmusik? 

Jag går på allt möjligt, för att det ger en helt annan känsla att uppleva musik på plats. Livemusik i en konsertsal går igenom kroppen och ger fler sinnesintryck än bara det man uppfattar med öronen. Det är en helt annan upplevelse att gå på konsert än att sitta hemma. Nu på Final Symphony kommer jag gå med några vänner som också spelat tidigare och jag är övertygad om att de kommer lämna konserten med sagolik känsla. 

Relaterade evenemang

Final Symphony på Malmö Live med musik från Final Fantasy
4-5 april 2024 145-440 kronor Konsertsalen
Final Symphony – med musik från FINAL FANTASY® VI, VII och X
Efter Joystick och SAGAS på Malmö Live är Malmö SymfoniOrkester redo att ta dig med på en konsert med musiken från ett av våra mest älskade spel – Final Fantasy

Du kanske också är intresserad av

Monstrets tid med delar ur humorkonstellationen Klungan på Malmö Live
Publicerad: 2024-02-01

Upplev succéföreställningen Monstrets tid i vår konsertsal! about

Succéföreställningen Monstrets tid är en humorföreställning av och med Olof Wretling, Mattias Fransson och Sven Björklund från Klungan och Mammas nya kille. Den 9 november 2024 har du möjlighet att se föreställningen på Malmö Live.

Läs mer about Upplev succéföreställningen Monstrets tid i vår konsertsal!
Cat Power Sings Bob Dylan på Malmö Live
Publicerad: 2024-01-26

Cat Power tolkar Bob Dylan i vår konsertsal i höst about

Den 23 augusti 2024 intar Cat Power vår konsertsal med en efterlängtad konsert. Det blir första gången på 16 år som den hyllade amerikanska artisten spelar i Malmö. Under kvällen återskapar Cat Power Bob Dylans legendariska konsert från 1966.

Läs mer about Cat Power tolkar Bob Dylan i vår konsertsal i höst
 Vinterlandskap av Carl Fredrik Hill
Publicerad: 2024-01-11

Det är oss lejonet ryter för – Carl Fredrik Hills konstnärskap about

Den musikdramatiska föreställningen FLAMMENWERFER kretsar kring Carl Fredrik Hills liv och konstnärskap. Han har en självklar plats i den svenska konsthistorien och både hans mångfacetterade konst och livsöde berör och fascinerar än idag.

Läs mer about Det är oss lejonet ryter för – Carl Fredrik Hills konstnärskap
Senast uppdaterat: 2024-02-12