Advance Patrol

Det räcker inte med båda händernas fingrar för att räkna antalet låtar som handlar om Malmö FF. Kärleken till vårt fotbollslag är stor bland musiker, och tillsammans med MSO den 23- 25 maj bjuder en lång rad artister på en musikalisk fest med fotbollen i centrum: Advance Patrol, Familjen, Jonathan Johansson, Tingsek, Joy och Loulou LaMotte. Fritte Fritzon är konferencieren som hjälper till att bygga broar mellan fotbollen och musiken.

Advance Patrols klassiker Välkommen till Malme spelas på varje hemmamatch som MFF spelat på den nya arenan. Låten släpptes på albumet Utskrivna redan 2003, och förra året släpptes en jubileumsutgåva av skivan för att fira 20-årsjubileet.

Både Gonza och Rodde från Advance Patrol är MFF-fans.

– Vi har gått på matcher sedan vi var barn. Vi har en god relation till Malmö FF, vi har varit med och firat deras guld, både på Stortorget och på deras egen fest, säger Gonza och Roddy fyller i:

– Fotbollen finns i oss.

Musik och sport bygger broar

Både Gonza och Rodde ser likheter mellan en konsert och en fotbollsmatch. Det krävs förberedelser och det är bra att ha kondition även när man står på scen.

– Både musiker och fotbollsspelare uppträder för publik, där är åskådare som hejar och ger energi och är där för att stötta en, säger Gonza.

– Det är underhållning, håller Rodde med.

Gonza fortsätter:

– Men framför allt att både musiken och sporten överlag förenar människor. Där finns inte färger och storlekar. Jag tror att det är den starkaste kopplingen, det berör alla. Till en fotbollsmatch med MFF kommer alla oavsett kön, bakgrund eller etnicitet. Det är samma med musiken, det är gränslöst, och det påverkar civilsamhället. Speciellt när vi har ett klimat som separerar så kan musik och sport vara mötesplatser som förenar och skapar tilltro mellan människor. I mötet mellan människor har MFF en stor funktion för samhället, och MSO också. Det bygger broar och skapar en känsla av samhörighet.

Gonza och Rodde var på Malmö Live i december och såg 040 Live med Bowdown Dance Academy och Helamalmö, och de ser fram emot att själva få stå på scenen.

– Det är jättespännande, vi ser fram emot att höra hur det kommer låta. Det blir förhoppningsvis något unikt som vi jobbar fram tillsammans med MSO. Det blir intressant och roligt, för det är normalt inte vårt sätt att framträda. Det är spännande för oss att utsätta oss för en annorlunda miljö.

Olika världar kan mötas på Malmö Live

Precis som 040 Live delvis nådde en ny målgrupp som kanske inte så ofta kommer till Malmö Live tror Rodde att Malmö FF i våra hjärtan kan nå människor från alla delar av Malmö.

– Det blir en möjlighet att introducera ny musik, några kanske kan bli intresserade av annat som de inte lyssnat på innan. Det är väl det som är meningen, att olika världar kan mötas.

Gonza håller med:

– Att släppa in nya aktörer som får ta del av de strukturer som finns på Malmö Live som är avsedda för klassisk musik, det ger synergieffekter. Det kanske öppnar upp för att gå på ännu en konsert när man ändå har varit där.

Gonza tänker några sekunder och lägger till:

– Vem skulle tänka sig när vi började att vi skulle stå med en symfoniorkester? Men universum är som det är. Nu får vi bjuda in våra släktingar och vänner som kanske är mer inne på orkestermusik och klassiskt än vad vi är, nu behöver de inte se ner på oss. "Vad säger ni nu då?!", hahaha!

Relaterade evenemang

Malmö FF i våra hjärta, eventbild 3
23 - 25 maj 2024 275 - 475 kronor Konsertsalen
Malmö FF i våra hjärtan
I hyllningskonserten Malmö FF i våra hjärtan möter du Malmö SymfoniOrkester och en rad artister som Advance Patrol, Familjen och Jonathan Johansson.

Du kanske också är intresserad av

Sarah Klang är en av de artister som tolkar och hyllar Joni Mitchell på Malmö Live 2023
Publicerad: 2023-02-03

Ikoniska singer-songwritern Joni Mitchell hyllas på Malmö Live about

Sarah Klang, Sofia Karlsson och Christian Kjellvander hyllar Joni Mitchell, en av historiens mest inflytelserika singer-songwriters, i tre konserter på Malmö Live i början av februari.

Läs mer about Ikoniska singer-songwritern Joni Mitchell hyllas på Malmö Live
Finalen av Blåsmusikpriset 2023 på Malmö Live konserthus
Publicerad: 2023-01-18

Möt de tre finalisterna i Blåsmusikpriset about

Finalen av Blåsmusikpriset den 20 januari på Malmö Live är den tredje sedan starten 2019 där tre finalister har valts ut från uttagningarna till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier inom kategorierna trä- och bleckblås samt slagverk.

Läs mer about Möt de tre finalisterna i Blåsmusikpriset
Adam Stadnicki, ny orkesterchef för Malmö SymfoniOrkester
Publicerad: 2023-01-13

Ny orkesterchef till Malmö SymfoniOrkester about

Möt Adam Stadnicki, Malmö SymfoniOrkesters nye orkesterchef. Adam har en lång erfarenhet som både musiker, producent och bitr. orkesterchef i olika sammanhang.

Läs mer about Ny orkesterchef till Malmö SymfoniOrkester
Senast uppdaterat: 2024-04-10