• Dekorativ evenamngsbild på Katlijn Sergeant, piccolosolist i julkonserten Symfonisk jul – Vivaldi & Nötknäpparen med Malmö SymfoniOrkester, jubileumssäsongen 2024–25

Symfonisk jul Vivaldi & Nötknäpparen

Upplev en magisk vinterkväll med Vivaldis och Tjajkovskijs förtrollande stämning. 

MSO bjuder på stämningsfull musik inför julhelgerna. Hör den livliga dansen mellan piccolaflöjten och stråkarna i Vivaldis förtrollande Piccolakonsert – ett verk som sprakar av barockens vitalitet och Vivaldis mästerliga konstnärskap. I Midvinter förenar Wilhelm Stenhammar vinterlandskapets kyla med festliga folkmusikinspirerade melodier. 

Sedan tar vi dig med till Pjotr Tjajkovskijs sagolika värld i Nötknäpparsviten – från den charmiga Sockerfens dans till den majestätiska Blommornas vals. 

19 december 2024
Konsertsalen
ca 1 timme 50 min inkl. paus
145 - 460 kronor
Malmö Live Konserthus

"Vivaldis musik är så dynamisk, vibrerande och glädjefylld. Här får du uppleva hur uttrycksfull piccolaflöjten är. Å ena sidan är den lekfull men också så vacker i sin klang och sjunger likt en sopran."

Katlijn Sergeant, solist

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Anna Rakitina Dirigent
De senaste åren har det skett en genomgripande förändring i det internationella musiklivet i syfte att hjälpa unga dirigenter att få erfarenhet och möta välrenommerade orkestrar. Den ryska dirigenten Anna Rakitina är ett fint exempel på detta systemLäs mer
Katlijn Sergeant Flöjt, Piccolaflöjt
Flöjt & Piccoloflöjtist Läs mer

Program

Vivaldi, Antonio Konsert i g-moll för stråkar och cembalo 7 min

1. Allegro 

2. Adagio 

3. Allegro 

Vivaldi, Antonio Piccolakonsert i C-dur 12 min

1. Allegro 

2. Largo 

3. Allegro molto 

Om verket

Vivaldis Piccolokonsert i C-dur, RV 443, komponerad 1742, är ett lysande exempel på Vivaldis virtuosa komponerande. Med tre satser för flautino/piccola och stråkar, belyser den flöjtens briljans och tekniska möjligheter över hela registret. Verket, fyllt av livliga melodier och utmanande passager, är en tidlös skatt inom barockmusiken. Vivaldi angav att solostämman skulle spelas på en blockflöjt, en flautino, en barock-kusin till blockflöjten, men förläggaren som publicerade de tryckta noterna angav att verket skulle spelas på piccolo vilket var det vanligaste till en början, men så småningom blev flautino minst lika vanlig och numera flitigt använd som soloinstrument i verket.  

Stenhammar, Wilhelm Midvinter 15 min
Paus 25 min
Tjajkovskij, Pjotr Svit ur Nötknäpparen 23 min

1. Ouvertyr  

2. March 

3. Sockerfens dans  

4. Rysk dans (Trepak) 

5. Arabisk dans  

6. Kinesisk dans  

7. Rörflöjternas dans (Danse Mirlitons) 

8. Blommornas vals 

Tjajkovskij, Pjotr Andante maestoso (Pas de deux) ur Nötknäpparen 6 min

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

Läs mer om pausservering

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen. Mer information publiceras löpande.

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Torsdagsfavoriter.

Senast uppdaterat: 2024-07-05