Symfonisk jul Vivaldi & Nötknäpparen
Upplev en magisk vinterkväll med Vivaldis och Tjajkovskijs förtrollande stämning.
MSO bjuder på stämningsfull musik inför julhelgerna. Hör den livliga dansen mellan piccolaflöjten och stråkarna i Vivaldis förtrollande Piccolakonsert – ett verk som sprakar av barockens vitalitet och Vivaldis mästerliga konstnärskap. I Midvinter förenar Wilhelm Stenhammar vinterlandskapets kyla med festliga folkmusikinspirerade melodier.
Sedan tar vi dig med till Pjotr Tjajkovskijs sagolika värld i Nötknäpparsviten – från den charmiga Sockerfens dans till den majestätiska Blommornas vals.
"Vivaldis musik är så dynamisk, vibrerande och glädjefylld. Här får du uppleva hur uttrycksfull piccolaflöjten är. Å ena sidan är den lekfull men också så vacker i sin klang och sjunger likt en sopran."
Katlijn Sergeant, solist
Medverkande
- Malmö SymfoniOrkester
- Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
- Anna Rakitina Dirigent
- Anna Rakitina är en av världens mest efterfrågade unga dirigenter och arbetar med en rad framstående orkestrar, som New York Philharmonic, BBC Philharmonic , Gewandhausorchester Leipzig och Los Angeles Philharmonic.Läs mer
- Katlijn Sergeant Flöjt, Piccolaflöjt
- Flöjt & Piccoloflöjtist Läs mer
Program
- Vivaldi, Antonio Konsert för stråkorkester i g-moll 7 min
1. Allegro
2. Adagio
3. Allegro
Om verket
Antonio Vivaldis Konsert i g-moll för stråkar och cembalo är en typisk ”concerto ripieno”. Benämningen syftar på en fullskalig grupp instrument, tutti, som tidigt utgjordes av stråkorkester med ackompanjemang eller continuo men som efterhand utvecklades till att innefatta även blåsinstrument. Detta är ett begrepp som var vanligt inom senbarocken ca 1690–1740. I concerto ripieno förekommer inga solister. Både i sats ett och två vandrar basstämman stadigt och stegvis i jämna notvärden som en stabil grund för övriga stämmor. Det är speciellt tydligt i andra satsen där överstämmorna bildar lugna ackord över den rörliga baslinjen. Det finns en term för detta inom jazzmusiken där samma teknik förekommer, ”walking bass”, som bildar en stadig grund i swingmusik. Men Vivaldi använder också andra tekniker för att variera musiken. Musikaliska sekvenser är vanliga och effektiva för att föra musiken vidare in i nya tonarter och de skapas genom att ett motiv eller en kort fras på två takter upprepas flera gånger efter varandra men på en ny begynnelseton vid varje upprepning. Detta framgår tydligt i första satsen. I sista satsen använder Vivaldi en teknik där en stämma härmar en annan. Det kallas fugatoteknik och är också mycket vanligt i barockmusiken.
- Vivaldi, Antonio Konsert för piccolaflöjt 12 min
1. Allegro
2. Largo
3. Allegro molto
Om verket
Vivaldis Piccolokonsert i C-dur, RV 443, komponerad 1728, är ett lysande exempel på Vivaldis virtuosa komponerande. Med tre satser för piccolo och stråkar, belyser verket flöjtens briljans och tekniska möjligheter över hela registret. Piccolokonserten, fylld av livliga melodier och utmanande passager, är en tidlös skatt inom barockmusiken. Vivaldi angav att solostämman skulle spelas på en liten blockflöjt, en flautino, men förläggaren som publicerade de tryckta noterna angav att verket skulle spelas på piccolo, en liten tvärflöjt, vilket var det vanligaste till en början. Så småningom blev dock flautinon minst lika vanlig och är numera flitigt använd som soloinstrument i detta verk.
- Stenhammar, Wilhelm Midvinter 14 min
Om verket
Det fanns några svenska tonsättare som hade extra stor betydelse för den västerländska konstmusikens etablering och utbredning i Sverige under tidigt 1900-tal: Wilhelm Stenhammar, Hugo Alfvén, Kurt Atterberg, Gösta Nyström, Wilhelm Peterson-Berger och Ture Rangström för att nämna några. Alfvén var musiker i Hovkapellet och dirigent för Orphei Drängar, Peterson-Berger var recensent, Atterberg var drivande i arbetet med att grunda STIM och Föreningen Svenska Tonsättare och Stenhammar, kanske den mest betydelsefulle av dem alla, var konserterande pianist och chefsdirigent för Göteborgs Orkesterförening, numera Göteborgs Symfoniker. Med sina pianokonserter, symfonier, kantaten Sången, Serenad för orkester, vokalverk och pianoverk blev Stenhammar en given centralfigur i svenskt musikliv. Hans verk räknas till den romantiska stilepoken men han tog gärna upp folkmusikaliska teman och element i sina verk som till exempel i den svenska rapsodin för kör och orkester, Midvinter. Stenhammar uruppförde själv verket med Göteborgs Orkesterförening 1908. Efter en långsam svag inledning i det mörka registret växer musiken fram mot en kulmen och en soloviolin tar över. Den folkmusikaliska karaktären är tydlig. En svag stillsam musik följer innan verket växer in i ett mäktigt orkestralt avslutande tuttiparti.
- Paus 25 min
- Tjajkovskij, Pjotr Ur Nötknäpparen 40 min
- Miniatyrouvertyr
- Marsch
- Clara och Nötknäpparen
- Slaget
- En tallskog om vintern
- Sockerfens dans
- Rysk dans ”Trepak”
- Arabisk dans
- Kinesisk dans
- Rörflöjternas dans
- Blommornas vals
- Pas de deux
Om verket
I början av 1890-talet stod Tjajkovskij på höjden av sitt framgångsrika konstnärskap, hyllad som den tidens ledande ryske tonsättare med symfonier, solokonserter, baletter och en opera på verklistan. Han var också inbjuden att dirigera sin musik vid invigningen av Carnegie Hall i New York och hade dessutom en opera- och en balettbeställning från operan i St Petersburg. Men bakom denna avundsvärda fasad fanns en djupt deprimerad och trött tonsättare, tom på idéer, en konstnär i kris. Hans mecenat Madame Nadezhda von Meck upphörde plötsligt med sitt ekonomiska stöd och bröt deras vänskap. Föreställningarna med operan Spader dam drogs plötsligt in och Tjajkovskijs liv tog en ny vändning. Trots dessa omständigheter lyckades han skissa klart första akten på baletten Nötknäpparen i mars 1891 innan han begav sig till New York för att inviga Carnegie Hall. Resan gick via Paris där han presenterades för ett nytt instrument, celestan. Tjajkovskij blev förtjust och bad sin förläggare om att få tillgång till ett sådant instrument inför fullbordandet av andra akten. Under sommaren blev han klar och i mars 1892 var partituret färdiginstrumenterat. Sviten tillkom innan balettens andra akt fullbordades. Många av danssatserna ingår även i sviten men framförs i en annan ordning. Tjajkovskij varierar instrumentationen på ett mästerligt sätt. Ouvertyren är instrumenterad för höga stråkar och blåsinstrument, Sockerfens dans illustreras av den spröda celestan och de ryska, arabiska och kinesiska danserna har var och en sina tydliga karaktärer. Rörflöjternas dans illustreras läckert av tre flöjter och den avslutande och förtjusande Blommornas vals har fått en svepande och dansant karaktär. I baletten följs Blommornas vals av den första av fyra Pas de deux, som betyder steg för två dansare, och det är denna instrumentala introduktion, ett andante maestoso, som avrundar konserten.
Mat & Dryck på Malmö Live
Det finns Pausbokning i samband med detta evenemang.
När du förbokar mat- och dryckeservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande.
Konsertintroduktion
Konsertintroduktion kl. 18.00 med Jake Maczynski på Kanalscenen.
Abonnemangsinformation
-
Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Torsdagsfavoriter.
Den här konserten spelas in av Sveriges Radio P2.