MSO Live: Stenhammars serenad

15 april 2021
Digitala Konserthuset
ca. 1 timme
Malmö Live Konserthus
Tors 15 Apr 19:00 Passerat
Is broadcasted

Konsertprogram

Wilhelm Stenhammar Prélude och Bourrée

De här två fragmenten var bortglömda i nästan 120 år, innan de återfanns år 2010. De uruppfördes tre år senare i Gävle konserthus. Av titlarna att döma var de troligen tänkta att utgöra satser i en orkestersvit som den tjugoårige Stenhammar av någon anledning aldrig fullbordade. Preludiet är stillsamt och pastoralt, i slutet träder en klarinett fram ur den ljusa orkesterväven med ett ömsint solo. Det andra fragmentet har beteckningen bourrée, som är en gammal fransk dans besläktad med gavotten, fast något raskare. Den kallas också träskodans – den synkoperade och studsiga rytmen är som gjord för att klampas fram med högljudda skodon. Stenhammar låter skickligt sin bourrée pendla mellan den bondska logen och den kristallkroneupplysta salongen.

Henri Tomasi Trombonkonsert 14 min

Henri Tomasi föddes 1901 i Marseilles. I tonåren arbetade han som stumfilmspianist och under andra hälften av 1920-talet slog han igenom som tonsättare och dirigent. Han skrev sin Trombonkonsert 1956, året innan han lade dirigerandet på hyllan, för att helt ägna sig åt komponerandet. Första satsen rör sig mellan olika stämningar och temperament, och blommar plötsligt ut i virvlande vals. I andra satsen skapas en tydlig känsla av storstad, med skumma hamnkvarter, bluesklubbar och småregniga bakgator. Storstadsvibrationen är kvar i tredje satsen med sin smittande puls, optimism och kosmopolitiska känsla.

Wilhelm Stenhammar Serenad 33 min

År 2020 är det 150 år sedan Wilhelm Stenhammar föddes. I egenskap av tonsättare, musiker och orkesterledare betraktas han som en av de stora byggarna av svenskt musikliv under decennierna efter sekelskiftet. Han började komponera redan i barnaåren och blev beryktad och flitigt turnerande pianist, både som solist och i ensemble. Han var bördig från Stockholm, men har kommit att bli tätt förknippad med Göteborg, där han var verksam från 1907, som dirigent och konstnärlig ledare för Göteborgs orkesterförening. Det var under denna tid, 1911-13, som han skrev Serenad i F-dur (reviderades 1919). Det är ett mycket populärt orkesterverk i fem satser, med stark känsla av nordiskt vemod, särskilt i de andra och fjärde satserna (Canzonetta och Notturno). Mittensatsen är ett medryckande scherzo, som för tankarna till såväl en snabbt seglande liten jakt i skärgården, som till ystra getter på en sommaräng.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Patrik Ringborg dirigent
Hösten 2007 tillträdde han posten som Generalmusikdirektor vid Staatstheater Kassel, vars orkester, Kassels Statsorkester, hör till Tysklands – och världens – äldsta orkestrar. Gustav Mahler ledde orkestern från 1883. Ringborg, som inledde sina högre musikstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1983, erhöll tidigt assistentskap både vid Semperoper Dresden och Canadian Opera i Toronto. 1993 började Ringborg arbeta på teatern i Freiburg som dirigent och senare som ställföreträdande musikchef. I slutet av 1990-talet blev Ringborg utnämnd till förste kapellmästare vid Aalto-teatern i Essen. Parallellt med arbetet vid Aalto-teatern erbjöds Ringborg posten som konstnärlig ledare för den tyska Kurt Weill-festivalen år 2000.
Olle Elfström trombon
Det har varit en spikrak väg för trombonisten Olle Elfström från tidiga studier till den solotrombontjänst som han nu innehar i Malmö SymfoniOrkester. Elfström inledde sin instrumentalundervisning i kommunala musikskolan i Vadstena. Han började spela eufonium vid nio års ålder och fem år senare bytte han till trombon. Efter gymnasiet studerade Elfström trombonspel vid folkhögskolan i Ingesund för Eric Lindblom och 2005 fortsatte trombonstudierna vid Musikhögskolan i Malmö för samme lärare. Redan under utbildningen vann Elfström provspelningar i Norrköpings Symfoniorkester, Malmö Operaorkester och slutligen i Malmö SymfoniOrkester.
Senast uppdaterat: 2021-10-12