• Dekorativ evenemangsbild till konserten Sjostakovitjs etta med Malmö SymfoniOrkester, jubileumssäsongen 2024–25. Bilden föreställer dirigenten Gemma New

Sjostakovitjs etta

Spännande korsningar, elegans och dramatiska vändningar med dirigent Gemma New. 

Jessie Montgomerys Strum inleder kvällen med stråkar i fokus, ett samtida stycke musik som  korsar tradition och innovation. 

Mozarts Symfoni nr 35, den festliga Haffner-symfonin, tar oss sedan till den wienska klassicismens glans- och glamourdagar. Gemma New leder MSO genom Mozarts lätthet och elegans. 

Därefter vänder vi oss mot Sjostakovitjs tidiga mästerverk, Symfoni nr 1. Här möter vi Sjostakovitjs dramatiska klangvärld och unika musikaliska identitet under ledning av den nya zeeländska dirigenten Gemma New. 

6 mars 2025
Konsertsalen
ca 1 timme 45 min inkl. paus
145 - 460 kronor
Malmö Live Konserthus

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.Läs mer
Gemma New dirigent
Den nya-zeeländska dirigenten Gemma New inledde sitt chefsdirigentskap med New Zealand Symphony Orchestra 2022. Vid den tiden hade hon redan varit första gästdirigent i Dallas Symphony Orchestra ett par år och dessutom konstnärlig ledare sedan länge för Hamilton Philharmonic Orchestra i Kanada. Gemma New är känd för sina insiktsfulla musikaliska interpretationer och sitt dynamiska dirigentskap, något som legat till grund för att hon 2021 belönades med det prestigefyllda dirigentpriset Sir Georg Solti Conducting Award. Läs mer

Program

Montgomery, Jessie Strum 8 min

Version för stråkorkester

Om verket

Jessie Montgomerys verk Strum är en livlig och medryckande komposition för stråkorkester, som har sina rötter i amerikansk folkmusik och i dansen, något som ger musiken en distinkt rytmisk och melodisk karaktär. 

I Strum använder Montgomery sig av pizzicato som en drivande rytmisk kraft och för att skapa en ljudmatta där melodier kan vävas in och ut. Hon skapar texturmönster, lager av rytmiska eller harmoniska upprepningar, som tillsammans bildar en grund för musikens melodiska berättelse. 

Verket börjar med en känsla av flyktig nostalgi och övergår till en extatisk fest och glädje. Hela verket speglar Montgomerys intresse för musikaliskt berättande och hennes förmåga att skapa musik som är både djupt personlig och universellt tilltalande. 

Montgomerys Strum har blivit en favorit bland både musiker och publik för dess energi och emotionella djup och är ett verk som inspirerar och engagerar lyssnare med sin unika blandning av traditionella och samtida musikaliska element. 

Mozart, Wolfgang Amadeus Symfoni nr 35, Haffner 21 min

1. Allegro con spirito 

2. Andante 

3. Menuetto & Trio 

4. Finale. Presto

Om verket

I en ståtlig upplyst sal med hundratals levande ljus, samlas Salzburgs mest framstående borgare för att fira Sigmund Haffner den yngres adlande. De väntar sig en serenad, en enkel musikalisk gåva, men Mozart har andra planer. Han har sett en möjlighet att förvandla denna beställning till något större, något som kommer att överleva nattens festligheter – en symfoni. Haffnersymfonin, eller Symfoni nr 35 i D-dur, är ett av Wolfgang Amadeus Mozarts mest firade verk. Den komponerades 1782 och fick sitt smeknamn efter den framstående Salzburgfamiljen Haffner. Symfonins livliga och festliga karaktär är ett utmärkt exempel på Mozarts genialitet och hans förmåga att skapa musik som både är djupt uttrycksfull och tekniskt briljant.  

Paus 25 min
Sjostakovitj, Dmitrij Symfoni nr 1 i f-moll 34 min

1. Allegretto - Allegro non troppo 

2. Allegro (moto pepetuo) 

3. Lento 

4. Finale. Allegro molto 

Om verket

Dmitrij Sjostakovitjs första symfoni hade sin premiär 1926 när kompositören endast var 19 år gammal. Symfonin, bestående av fyra satser, är en imponerande demonstration av Sjostakovitjs talang och visar redan i tidig ålder hans unika musikaliska röst. 

Symfonin öppnar med en livlig och energisk första sats, präglad av ungdomlig vitalitet och skicklig orkestrering. Den andra satsen är en lyrisk och melodisk vals, som ger kontrast till den första satsens livlighet.  

I tredje satsen, ett snabbt och virtuost scherzo, visar Sjostakovitj upp sin förmåga att skapa spännande och rytmiskt komplex musik. Symfonin avslutas med en kraftfull och dramatisk finalsats, som sammanfattar och avslutar verket med stor intensitet. 

Sjostakovitjs första symfoni anses vara en verkligt imponerande prestation av en ung tonsättare och visar redan från början hans förmåga att blanda melodisk skönhet med djup emotionell och musikalisk komplexitet. Verket anses vara en viktig milstolpe i Sjostakovitjs karriär och ett tidigt exempel på hans banbrytande symfoniska stil.  

Pausservering & barer

Young man enjoys a drink during the interval at Malmö Live Concert Hall

Njut av Malmö Lives räksmörgås, eller något annat gott i pausen. När du förbokar pausservering ser vi till att maten är färdig och uppdukad på plats. Information om mat- och dryckesbokning publiceras löpande. 

Läs mer om pausservering

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 med Andreas Wetterlund på Kanalscenen.

Abonnemangsinformation

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver

Senast uppdaterat: 2024-07-05