Sjostakovitj nia (torsdag)

12 maj 2022
Konsertsalen
ca 1 timme 10 minuter
Malmö Live Konserthus
Tors 12 Maj 19:00 Passerat
145 - 440 SEK
Dmitrij Sjostakovitj

Consert Românesc är ett tidigt verk av Ligeti, där han kombinerar symfoniskt tonspråk med folkmusik från barndomens Karpaterna.

Precis som Ligeti, har Du Yun en antropoligisk utgångspunkt i sitt verk Kraken. Titeln anspelar på ett havsmonster som enligt folktron kan dra ner hela skepp i djupet. Med elastiska tonkluster gestaltar hon dess oberäkneliga och slingrande natur.

Sjostakovitjs Symfoni nr 9 är kort och munter, till och med komisk. Den togs initialt väl emot när den uruppfördes 1945, men förbjöds sedan för säkerhets skull tills Stalin var död och begraven.

Konsertprogram

Ligeti, György Concert Românesc 13 min

Ligeti är kanske mest känd för den förtätade och klaustrofobiska musik som Stanley Kubrick använde i flera av sina filmer, som 2001 – Ett rymdäventyr, The Shining och Eyes Wide Shut. Concert Românesc är ett tidigt verk och i helt annan stil. Det är inspirerat av rumänsk folkmusik, i synnerhet från Karpaternas bergsbyar. Verket består av fyra sammanhängande satser, och börjar med ett mystiskt ljudande andantino. Det söker sig fram i ljudlandskapen tills det exploderar i andra satsens våldsamma dans, där de olika instrumenten turas om att spela en halsbrytande melodi. Den långsamma tredje satsen skapar känslan av sval och dimmig gryning. En av hornisterna sitter på avstånd för att skapa illusionen av alphornens ekande mellan bergstopparna. Finalen är en dans i livsfarligt tempo med förföriska rytmer. I slutet är det melankoliska alphornet tillbaka, innan orkestern sätter punkt med en formidabel smäll.

Du, Yun Kraken 14 min

Kraken är enligt folktron ett fruktansvärt havsvidunder som med sina långa armar och tentakler kan dra hela fartyg ner i djupet. Med elastiska tonkluster gestaltar Du Yun dess oberäkneliga och slingrande natur. Det är ett dramatiskt verk, men det börjar stillsamt och beskedligt med en kazoo. Du Yun är född 1977 i Shanghai och bor och arbetar i New York. År 2017 vann hon Pulitzerpriset för sin opera Angel’s Bone och hon är professor i komposition vid Johns Hopkins-universitetet i Baltimore.

Sjostakovitj, Dmitri Symfoni nr 9 26 min

Sjostakovitjs Symfoni nr 9 är en av hans kortaste och jämförelsevis munter, ja till och med komisk. Detta skapade problem. Den komponerades nämligen 1945, året då Röda armén hade besegrat Nazityskland i andra världskriget. Vad kunde vara mer självklart detta år av triumf, än en musikalisk hyllning till Stalin? Givet dessa förväntningar och vad vi vet om den skoningslösa repressionen i Sovjetunionen, är Sjostakovitjs tilltag med den här symfonin nästan dumdristigt. De första och sista satserna går i lekfull och skämtsam ton, och hade passat bättre i en Chaplinfilm med sina skeva melodier och klanger. Om Stalin finns någonstans i musiken, är det iförd clownnäsa och bucklig cylinderhatt. Symfonin ogillades från officiellt håll på grund av sin ”ideologiska svaghet” och för att den ”inte lyckades att spegla det sovjetiska folkets sanna anda”. Den var helt förbjuden mellan 1948-1955 och spelades in på skiva först 1956, tre år efter Stalins död.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt Läs mer
Nuno Coelho dirigent
En imponerande dirigentkalender tyder på att den unge lovande portugisiske dirigenten Nuno Coelho kommer att gå en lysande dirigentkarriär till mötes. Hans samarbeten inkluderar Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Helsingfors Stadsorkester, Orquesta Sinfónica de RTVE, Dresdner Philharmonie och Orquestra Gulbenkian i Lissabon där han är gästdirigent. Coelho har som ung student deltagit i flera prestigefyllda lanseringsprogram, däribland Tanglewood Conducting Fellow med Andris Nelsons som mentor, Dudamel Fellow med Los Angeles Philharmonic och Daniele Gatti Masterclass. Coelho studerade violinspel i Klagenfurt och Bryssel och dirigering vid Zürcher Hochschule der Künste och han vann tidigt flera priser för sin dirigeringskonst.Läs mer

Bra att veta om konserten

Konsertintroduktion

Konsertintroduktion kl. 18.00 på Kanalscenen med Samuli Örnströmer

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Guld. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Programblad

Senast uppdaterat: 2022-05-17