Schumann & Schumann

16 sep 2021
Konsertsalen
ca 1 timme 10 minuter (ingen paus)
Malmö Live Konserthus
Tors 16 Sep 16:30 Passerat
Tors 16 Sep 19:00 Passerat
145 - 440 kr
Robert & Clara Schumann

Robert och Clara Schumann gifte sig 1840 och kretsen kring paret utgjorde ett kraftcentrum i det tyska musiklivet i mitten av 1800-talet. Båda var tonsättare och Clara dessutom stjärnpianist. Här har Rolf Martinsson i samarbete med sopranen Lisa Larsson valt ut ett antal av Clara Schumanns sånger som Rolf sedan orkestrerat. Robert Schumann var mest känd för sin pianomusik när de gifte sig, men Clara uppmuntrade honom att börja komponera för stor orkester. Hans första symfoni färdigställdes fem månader efter bröllopet och den andra 1846. Den tillägnades Oscar I av Sverige och Norge.

Konsertprogram

Clara Schumann Hommage an Clara (Koncept: Lisa Larsson; Orkestrering: Rolf Martinsson)

Hommage an Clara är en fortsättning på det spännande samarbetet mellan malmötonsättaren Rolf Martinsson och sopranen Lisa Larsson. Förra säsongen framförde MSO Traumreise, som bygger på nio sånger av Franz Berwald, utvalda av Larsson och orkestrerade av Martinsson. På liknande sätt har de nu samlat ett antal lieder av Clara Schumann, som aldrig tidigare har orkestrerats.

En av sångerna är Lorelei, som är en tonsättning av Heinrich Heines dikt med samma namn. Lorelei är namnet på en klippa vid Rhens strand några mil från Wiesbaden, där många fartyg har förlist. Enligt legenden blir sjömännen distraherade av en fager älva som sitter på klippans topp och sjunger ”eine wundersame, gewalt’ge Melodei” – en vacker och kraftfull melodi. Det är ett dramatiskt stycke med hetsig puls, som gestaltar de förrädiska strömvirvlarna vid klippan. En annan av sångerna är Liebst du um Schönheit, som har ett helt annat, vemodigare temperament. Den bygger på en dikt av Friedrich Rückert, som för övrigt Gustav Mahler också kom att tonsätta runt sextio år senare. ”Älskar du för skönhet?”, frågar diktens jag och svarar: ”Älska då icke mig, älska solen. Hon har gyllene hår.”

Clara Schumann komponerade främst i sin ungdom, men var firad konsertpianist under största delen av sitt liv. Hon framförde urpremiärer av den tidens stora stjärnor som Brahms, Liszt, Chopin och sin make Robert

Robert Schumann Symfoni nr 2 (1846)

Paret Schumann gifte sig i Leipzig 1840, och blev ett power couple i det tyska musiklivet i mitten av 1800-talet. När de träffades hade Robert främst ägnat sig åt att komponera pianomusik, men Clara uppmuntrade honom att börja komponera för stor orkester. ”Hans fantasi kan inte finna sin fulla bredd på pianot”, skrev hon i sin dagbok. Hans första symfoni färdigställdes fem månader efter bröllopet och den andra komponerades 1845-1846. Det var det första stora stycket han skrev efter ett år av skrivkramp. Det uruppfördes i Leipzig den 5 november 1846 med Felix Mendelssohn på pulten och tillägnades Oscar I, som tillträtt Sveriges (och Norges) tron två år tidigare.

I början av första satsen presenterar bleckblåset ett stillsamt, men högtidligt motto, som återkommer genom hela symfonin. Schumann själv beskrev satsens växlande känslolägen som ”musik av ljus och dunkelhet, sol och skugga”. Den följs av ett scherzo som skruvar upp intensiteten med lust och lekfullhet. Den långsamma tredje satsen har ett arialikande huvudtema som introduceras av en oboe, och senare återkommer kort i finalsatsen. Symfonin slutar med majestätiska pukor och triumfatoriskt bleckblås.

Medverkande

Malmö SymfoniOrkester
Malmö SymfoniOrkester (MSO) grundades 1925 och består av ca 90 heltidsanställda yrkesmusiker från nästan 20 länder. Orkestern är stolt bärare av den traditionella symfoniska repertoaren, men strävar också efter att föra den symfoniska musiken framåt
Juraj Valčuha dirigent
Juraj Valčuha är tillträdande chefsdirigent för Houston Symphony Orchestra med start i juni 2022. Sedan 2016 har Valčuha varit chefsdirigent för Teatro di San Carlo i Neapel och förste gästdirigent för Konzerthausorchester Berlin. Under åren 2009-2016 var han chefsdirigent för Sinfonica Nazionale della Rai. Ända sedan debuten med Orchestre National de France 2005 har Valčuha samarbetat med ledande orkestrar som Royal Concertgebouw Orchestra, Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic, Gewandhausorchester Leipzig och Rotterdam Philharmonic. Valčuha studerade komposition och dirigering i Bratislava och därefter dirigering i St. Petersburg för Ilya Musin med avslutande dirigentstudier i Paris.
Lisa Larsson sopran
Lisa Larsson, sopran, inledde sångkarriären vid Zürichoperan i samarbete med dirigenter som Nikolaus Harnoncourt och Franz Welser-Möst. Därpå följde debuten vid La Scala i Milano i Mozarts Trollflöjten under ledning av Riccardo Muti. På kort tid blev Larsson ett aktat och efterfrågat namn i operavärlden, speciellt i Mozart-roller, i ledande operahus som Teatro La Fenice, Bayerische Staatsoper, Salzburger Festspiele, Lucerne Festival, Glyndebourne och Festival d’Aix-en-Provence. Hon är en mångsidig konsertsångerska och hennes samarbeten inkluderar dirigenter som Claudio Abbado, Sir Colin Davis och Daniel Harding samt orkestrar som Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Tonhalle-Orchester Zürich och hr-Sinfonieorchester.

Bra att veta om konserten

Konserten ingår i en konsertserie

Den här konserten ingår i konsertserierna Platina och Silver. Klicka här för att läsa mer om våra konsertserier.

Senast uppdaterat: 2021-09-07